מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חישוב הפרשי ההצמדה: מינוי מומחה מוסכם והשלכותיו

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

פסק הדין המשלים לאחר שהצדדים לא הגישו לבית הדין הצעה מוסכמת למינוי מומחה, מינה בית הדין האיזורי את רואה החשבון רון פישמן (להלן – המומחה) כמומחה מטעם בית הדין.
בנוסף לטיעוני הצדדים הוגשה בעירעור עמדה של משרד החינוך המשותפת לשלושה ערעורים שהיו תלויים ועומדים בפני בית הדין הארצי, בסוגית השלכותיה ותחולתה של תקנה 3(א)(6) לתקנות מוסדות מוכרים על העסקתם של עובדים במוסדות מוכרים שאינם רישמיים (להלן – העמדה המשותפת).
לאחר בחינת כלל חומר התיק, מצאנו לאשר את עיקרו של פסק דינו של בית הדין האיזורי מטעמיו של בית הדין, בכפוף לקביעה לפיה יש לערוך מחדש את חישוב ההפרשים שעל העמותה לשלם לעובדים, לשינוי במתכונת חישוב הפצוי למורים בגין פיטורים שלא כדין ובחיוב העמותה בתשלום הפרישי הצמדה וריבית בגין הפרישי השכר ממחצית התקופה ולא מיום סיום עבודתם.
בית הדין האיזורי יכריע כחוכמתו כיצד לחשב את הפרישי השכר, ובכלל זה האם נידרשת השלמת ראיות מעבר לראיות שהוצגו כדין בהליך והאם יש מקום למינוי מומחה (ואם כן – זהות המומחה ומה החומר שיועבר לידיו).
...
לא בכדי נקבע אפוא בפסק דינו של בית הדין האזורי, בהיבט העובדתי, כי "הנתבעת שילמה בפועל לתובעים את מרבית הזכויות (הגם שלא בשיעור הנתבע) אשר לטענת התובעים מגיעים להם ואשר מקובל לשלם בחינוך המוכר שאינו רשמי" ומקובלת עלינו גם הקביעה המשפטית הנובעת מכך לפיה "הצדדים אימצו את ההוראות הנורמטיביות הספציפיות מהחינוך הרשמי, לתוך הסכמי העבודה, ותשלומן בחסר על ידי הנתבעת מהווה הפרה של הסכם העבודה בין הצדדים". הרכיבים שבמחלוקת לצד הקביעה על תחולתה של הלכת בוסי בנסיבות העניין, אין חולק כי "על פי לשון תקנה 3(א)(6) לתקנות [מוסדות מוכרים – ר.פ] זו חלה על 'משכורת'. מכאן כי הסעד מכוחה של חובת ההשוואה מצריך פרשנותו של רכיב זה ביחס לזכות נתבעת" (עניין בן ציון.
יחד עם זאת, מצאנו להתערב בקביעה כי הפיצויים בגין פיטורים שלא כדין יהיו נגזרת של משכורות, באופן שהפיצוי לשבעה עובדים, אשר ותק העסקתם דומה במהותו ואשר נכרכו בהליך פיטורים אחד, יהיה שונה.
סוף דבר  הערעורים מתקבלים בחלקם, כך שפסק דינו של בית הדין האזורי יעמוד בעינו בכפוף לשלושת אלה: חלף החיוב בהפרשי שכר בפסק דינו של בית הדין האזורי, ייערך חישוב חדש של ההפרשים בהתאם ובכפוף לאמור בסעיף 38 של פסק דיננו לעיל.
נוכח תוצאת הערעור, אין צו להוצאות בערעור ואף לא מצאנו להתערב בהוצאות שנפסקו בבית הדין האזורי.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

דיון בדרישת התובע לפצוי בגין ליקויי בניה (סעיף 7 לפסק הדין) – במסגרת דיון זה אתייחס למינוי מומחה בית משפט ודרך ההתייחסות למסקנותיו (סעיף 7.1 לפסק הדין); עוד אתייחס למימצאי מומחה בית המשפט ולכך שיש לחייב את הנתבע בתשלום הסך (קרן) של 37,101 ש"ח (סעיף 7.2 לפסק הדין); דיון בדרישת התובעת להשבת סכומי כסף שנשא בהם (סעיף 8 לפסק הדין) – אין לקבל דרישת התובע להשבת סך של 35,000 ₪ שנשא בו לדבריו.
לעניין זה ר' סעיף 15(א) לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א – 1971, וכן ר' למשל ע"א 10208/16, קרסו מוטורס בע"מ נ' ‏Better Place Inc (מיום 13/12/2017) שם נקבע כך - "לכלי של פיצוי מוסכם מספר השלכות חיוביות: הוא משקף את אומד דעת הצדדים במועד כריתת החוזה בדבר הפצוי שיגיע להם בגין הפרתו; הוא יוצר ודאות יחסית לגבי תוצאותיה של הפרת החוזה; הוא חוסך משני הצדדים לחוזה את הוצאות ההיתדיינות המשפטית; והוא יוצר תמריץ לשני הצדדים לקיים את החוזה". עוד נקבע כי "לפיכך נקבע לא אחת בפסיקה כי בתי המשפט ייטו לכבד את רצון הצדדים ולהורות, ככלל, על אכיפתה של תניית פיצויים מוסכמים ככתבה וכלשונה". על כך שאין להתערב בקביעת הפצוי המוסכם אלא במשורה וגם אז רק כאשר בית המשפט יקבע כי לא מיתקיים יחס סביר ואפילו לא בדוחק בין הפצוי שנקבע לבין הערכת הצדדים כפי שהייתה בעת חתימת ההסכם, ר' ע"א 8506/13, זאבי תיקשורת אחזקות בע"מ נ' בנק הפועלים בע"מ (מיום 23.8.2015).
לסיכום הדיון בשאלת הפצוי המוסכם לאור האמור לעיל והתחשיב בסעיף 6.5 (א) לעיל, יש לחייב את הנתבע בתשלום הסך של 151,650 ₪ בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה, קרי 20/2/2019 ועד למועד התשלום בפועל.
סכום זה יחושב בתוספת הפרישי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת כתב התביעה.
...
חלק רביעי – סוף דבר ביחס להליך כולו בפסק הדין לעיל נקבע במסגרת התביעה העיקרית שיש לחייב את הנתבע בסך של 188,751 ₪, ור' סעיף 10 לעיל.
אני מחייב את הנתבע בתשלום הסך של 107,751 ₪ בתוספת הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 20/2/2019 ועד למועד התשלום בפועל.
עוד אני מחייב את הנתבע בתשלום הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 12,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד פסק דין זה ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2013 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

הנכות הרפואית האורטופד פרופ' חיים צינמן מונה על ידי הצדדים כמומחה מוסכם.
שכרו החודשי של התובע בחודשים שקדמו לתאונה, בנכוי מס הכנסה, הסתכם בכ-6,000 ₪ (ראה תלושי השכר שבנספח 3 לתיק המוצגים של התובע), ובתוספת הפרישי הצמדה עד היום – 6,723 ₪.
הפסד הישתכרות לעתיד בסיס השכר: התובע טוען כי יש לחשב את הפסד הישתכרותו לעתיד על בסיס שכר של מנהל קו חלוקה בחברת "קוקה קולה", שכן היה צפוי להיתמנות לתפקיד זה אילמלא התאונה.
ואילו הנתבעת גורסת כי לנכות הרפואית אין השלכות על כושר הישתכרותו של התובע, וכי היא אינה פוגעת ביכולתו לעבוד בכל עבודה, והראיה לכך היא שעבד כנהג משאית בדואר במשך כשנתיים.
...
לפיכך אני דוחה את טענת התובע כי לא מצא מקום עבודה בגלל מגבלותיו.
באשר להוצאות רפואיות בעתיד – לנוכח שיעור נכותו הנמוך של התובע דין עתירתו לפסיקת פיצוי בגובה עשרות אלפי שקלים להידחות.
סוף דבר אשר על כן הנני מורה כי הנתבעת תשלם לתובע סך של 207,963 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.
כמו כן תשלם הנתבעת לתובע שכ"ט עו"ד בסך 13% בתוספת מע"מ, ותשיב לו את האגרה ששילם ואת שכרו של העד אלטשולר.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

מכאן, שלכל הפחות בחישוב שבועי[footnoteRef:36] התובע עבד שעות נוספות, וזאת מבלי להביא בחשבון את עבודתו בימי שישי ובימים שבהם הגיעה סחורה למפעל, שאז עבד שעה אחת נוספת ביום.
ככל שיהיו חילוקי דיעות יינתנו הוראות לגבי אופן בירורם, ככל שיהיה בכך צורך, לרבות מינוי מומחה.
] "ב. הדרישה למסור לעובד הודעה בכתב על תנאי עבודתו אינה עניין טכני, אלא מהוה חלק מהחובה לנהוג בתום לב ובדרך מקובלת ביחסי העבודה. בין תכליותיה - ליידע את העובד באופן שקוף ומלא על כל תנאי עבודתו; לייתר אי הבנות או סימני שאלה ביחס לתנאי העבודה; ולמנוע מחלוקות משפטיות לגבי תנאי עבודתו המוסכמים.
הפרתו של חוק הודעה לעובד מהוה עבירה פלילית, אך יש לה גם השלכות במערכת היחסים המשפטית שבין העובד למעסיק.
הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים: פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסכום של 20,000 ₪ בצרוף הפרישי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.6.2018 ועד לתשלום בפועל.
...
אי לכך, הנתבעת תשלם לתובע פיצוי בגין פגמים שנפלו בתלושי השכר בסכום של 10,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.6.2018 ועד לתשלום בפועל.
סוף דבר התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובע, בתוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, את הסכומים הבאים: פיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסכום של 20,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק מיום 9.6.2018 ועד לתשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

טענה לפיה לא היה מקום להציג לפני המומחה מסמכים שלא עמדו לפני ביהמ"ש בהליך העקרי חוטאת אם כן להסכמת הצדדים לעריכת חוות דעת חקירתית כאמור, ולא בכדי נקבע כבר בהחלטת המינוי כי המומחה ייעזר במסמכים שלא הובאו לפני ביהמ"ש כאן בהליך העקרי, כגון הסכמי היתקשרות עם חברות אחרות (****י בסביבה וגל מחזור), כרטסות עם הנתבעת ועם יתר החברות, מלוא הדיווחים למשרד להגנת הסביבה וכל מיסמך נוסף שיימצא המומחה לנכון לידרוש לשם השלמת התמונה.
לאחר שבחן המומחה את ההפרשים בין דיווחי הנתבעת למשרד להגנת הסביבה ביחס לכמות הפסולת הגושית בשנת 2018-2019 לבין ספריה החשבונאיים וחיוביה ביחס לפסולת הגזם המעורב ביחס לאותה תקופה ומצא פער בין השניים, מצא המומחה לערוך בירור מקיף בעיניין ואז התברר לו, לשיטתו, כי הנתבעת דיווחה למשרד להגנת הסביבה הן על פסולת גזם מעורב והן על פסולת טיאוט בדיווחיה לשנת 2018-2019, וכי לא עשתה כן ביחס לשנים שקדמו לכך (לשיטתו שיטת הדיווח בדווח המאוחר היא הראויה והנכונה יותר).
אני רואה לנכון לקחת בחשבון לצורך הכרעה בשלב זה של ההיתדיינות את העובדה שכל תחשיבי המומחה נערכו, כך נראה, בערכי קרן (ערכים נומינאליים), וכן את העובדה שעל אף הסכמות התובעת לעריכת חקירה בידי מומחה מוסכם בחרה בסיכומיה להיתעלם ממכלול חישובי המומחה, הערכותיו וקביעותיו, לחזור בה הלכה למעשה מהסכמותיה לעריכת "שורה תחתונה חשבונאית" על כל השלכותיה, ולהיצמד לחישובים שנערכו על ידה על בסיס מסמכים שנקבע באופן פוזיטיבי כי אינם ראויים לאמון.
מכל האמור אני מחייבת את התובעת להשיב לנתבעת (התובעת שכנגד) את הסכום שגבתה ביתר, בסך של 217,293 ₪ ומע"מ כדין בצרוף הפרישי הצמדה וריבית מיום הגשת התביעה הנגדית, 22.5.28, ולהפיק לנתבעת חשבונית זכוי על הסכום האמור.
...
זאת היא טוענת, הגם שפסה"ד (שלטענתה אין חולק כי לא בוטל במסגרת הערעורים) קובע באופן מפורש כי התובעת לא הוכיחה את תביעתה, וכי דין תביעתה להידחות.
אוסיף ואדגיש – מומחה ביהמ"ש התייחס לטענות התובעת בנוגע לגידול נטען בכמויות הטיאוט המדווחות והעולות מתוך חשבוניות גל מחזור והבהיר כי מדובר בגידול ישר ועקבי לאורך כל השנים שבהשוואה, שאינו מעיד על סטייה בנתונים המלמדת על העדר סבירות או על חוסר התאמה, ואני מקבלת את הסבריו בעניין זה. וזו לשון ההוראות החדשות שניתנו למומחה– "אני מורה למומחה לערוך תחשיב נוסף כדלקמן:
בהתאם לתעריפים המוסכמים, לכרטסות הצדדים, לחיובים שהופקו על ידי התובעת ביחס לאותה תקופה ולתשלומים שבוצעו בפועל הגיע אם כן המומחה לכלל מסקנה כי הנתבעת שילמה לתובעת סך של 289,724 ₪ ביתר.
לאור קביעת ביהמ"ש כאן בנוגע לשיעור אשמה התורם של הנתבעת קבע המומחה כי זו זכאית להשבה בסך של 217,293 ₪, ולאחר שבחנתי את טיעוני הצדדים ואת חוות הדעת של המומחה אני רואה לנכון לאמץ את מסקנתו, המתיישבת עם מכלול הנתונים שהוצגו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו