מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חישוב הכנסה שנתית למבוטח עצמאי לצורך דמי פגיעה וקצבת נכות

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין הצדדים להליך דנן קיימת מחלוקת לעניין גובה ההכנסה הקובעת לצורך חישוב דמי הפגיעה וגמלת נכות מעבודה לה זכאי התובע.
לדידו, אין חולק כי עובר לתאונה, הבסיס לחישוב מקדמות לשנת 2013 היה לפי הכנסה שנתית של 67,608 וכי אין ליתן כל משקל לדווח שנעשה לאחר מועד התאונה, לרבות זה שנעשה בסמוך לאחר התאונה מה גם שלא הוכח כי התובע המציא מסמכים כלשהם לרו"ח לפני התאונה.
הכרעה תקנה 11 לתקנות הביטוח הלאומי (מקדמות), התשמ"ד – 1984 קובעת כדלקמן: (א) ארעה פגיעה בעבודה בשנת מס פלונית, תיחשב ההכנסה, לפיה חויב הנפגע בתשלום מקדמות לפני הפגיעה, כהכנסה לפי שומה סופית, והוראות תקנות 4 ו-10 לא יחולו לגבי שנה זו; לענין זה, "פגיעה בעבודה" - פגיעה המזכה בדמי פגיעה לפי פרק ג' או ט'2 לחוק לתקופה של 90 ימים לפחות, בין שהם רצופים ובין שאינם רצופים, או פגיעה המזכה בקצבת נכות, בקצבת תלויים או במענק לנכה או לאלמנה לפי הפרקים האמורים.
תכלית התקנה בלשון בית הדין שם היא: "לדאוג לכך, שהכנסת המבוטח קודם לתאונה היא זו שתשמש בסיס לקביעת שיעור הגימלה. דאגה זו מקורה בחשש שהכנסת עובד עצמאי עלולה להפגע עקב התאונה, וממילא סופה להיות נמוכה יותר בעקבותיה." וכן- "לשמש בלם לניסיונות מירמה של מבוטחים, עובדים עצמאיים, נפגעי תאונות עבודה, שמתוך מגמה להגדיל את גמלתם, ינסו לתקן לאחר התאונה את גובה שומתם כלפי מעלה, ובכך להגדיל את גובה גמלתם". בשים לב לתכלית התקנה, אשר ניכר כי יש בה כדי לעודד מבוטחים למסור דיווחי אמת בדבר הכנסותיהם, במספר הליכים קבעו בתי הדין, כי ניתן לסטות מהוראת תקנה 11, במקרים מתאימים, בהם מסר המבוטח דו"ח עדכני בנוגע להכנסותיו טרם קרות התאונה וללא קשר אליה למוסד לביטוח לאומי או למס הכנסה.
...
דא עקא שבסופו של דבר התובע לא זימן מי מהשניים, ואף לא ציין כי הייתה מניעה כלשהי מלזמנם על מנת שיתמכו בטענתו לפיה הדיווח בשעות הצהריים לא היה קשור בדרך כלשהי לתאונה שאירעה לו. תחת זימון רו"ח לעדות התובע צירף לתצהירו מכתב של רו"ח אשר מופנה אליו.
לנוכח כל האמור אנו סבורות כי בנסיבות העניין לא קמה הצדקה לסטות מהכלל שנקבע בתקנה 11.
אשר על כן התביעה נדחית.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2020 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגבי עצמאי נקבע בסעיף 98(ב) לחוק כי "הכנסה" היא "ההכנסה ששמשה יסוד לחישוב דמי הביטוח בעד רבע השנה האמור בסעיף קטן (א)". אשר על כן, על מנת לחשב את הכנסתו של מבוטח עצמאי לצורך חישוב דמי הפגיעה, יש לבחון מה היתה ה"הכנסה" שלו ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לראשונה דמי פגיעה.
התקנה יוצרת מה שמכונה "גמלה חוסמת", שכן במקרה של פגיעה בעבודה של עצמאי – יחושבו דמי הפגיעה וקיצבת הנכות מהעבודה בהתאם לשומה שלפיה שולמו מקדמות דמי הביטוח בשנה השוטפת, וזאת אף אם הכנסת העצמאי על פי השומה הסופית היתה גבוהה מההכנסה שלפיה שולמו המקדמות.
האחת, כי את הכנסתו של העצמאי יש לחשב בהתאם לשומה שנתית שנקבעה על ידי פקיד השומה, היינו הכנסה בנכוי הוצאות מוכרות.
...
מסקנה זו גם מתיישבת עם האמור בסעיף 20 לפסק הדין, אליו התובע הפנה, ובו נקבע כי הנתבע "לא רשאי להתעלם מההכנסות בחודשים אלה. ברי שחישוב הגמלה יערך על פי הקבוע בתקנות, לרבות יולי ואוגוסט 2011 "(ההדגשה במקור - ד.ו.).
לאור הנימוקים המפורטים לעיל, דין התביעה להידחות, באשר הנתבע פעל כדין כאשר חישב את הגמלאות לתובע, בגין פגיעה מיום 18.9.11, לפי שומה סופית לשנת 2011 (ת/1).

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2020 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

לטענת המערער אין לקבל את טענת המוסד לפיה כבר במועד קבלת דמי הפגיעה הייתה בידי המערער עילת תביעה קונקרטית, וזאת מהטעמים הבאים: כל תביעה לגימלה/תוספת גמלה עומדת ברשות עצמה; סעיף 105 לחוק הביטוח הלאומי [נוסח משולב], תשנ"ה-1995 (להלן – החוק), שכותרתו "חישוב קצבת נכות" קובע כי "הקצבה לחודש תהיה שווה לדמי הפגיעה ליום שהיו משתלמים למבוטח". לא נקבע כי קצבת הנכות תיתבסס על סכום ההכנסה לפיו שולם דמי הפגיעה, אלא הסכום לפיו מחושבים דמי הפגיעה.
המערער מוסיף כי בנסיבות העניין קם טעם מיוחד להארכת מועד להגשת התביעה, בהתאם לקריטריונים שנימנו בעיניין מאלו: חלוף הזמן אינו פוגע באנטרס המוסד שכן תביעתו אינה לתקופה רטרואקטיבית החורגת מהקבוע בסעיף 296(ב) לחוק; דחית התביעה תהווה פגיעה באנטרס הציבור שכן היא תיפגע בזכות הציבור לאוטונומיה להגשת תביעה במועד בו קיים למבוטח אינטרס ממשי; אין חשש לפגיעה ביכולת המוסד להיתגונן בפני התביעה, שכן מדובר בתביעה שעניינה טעות בחישוב בסיס השכר וכל הנידרש להכרעה בתביעה הוא עיון בהעתקי המסמכים; לתביעה חשיבות ציבורית, שכן כך ידע הציבור כי בתמורה לדמי הביטוח שמשלם המבוטח וככל שפעל בתום לב יפעל המוסד למימוש מלוא הזכויות המגיעות למבוטח על פי חוק; עוצמת הנזק שתיגרם למערער אם תידחה פגיעתו היא חמורה ומהותית שכן בעוד קצבת הנכות חושבת לפי הכנסה רב שנתית שגויה בשיעור 50,039 ₪ ההכנסה הרב שנתית האמיתית עומדת על 145,074 ₪ המשמעות היא שמשולמת למערער גמלה נמוכה בהרבה מזו המגיעה לו. המוסד טוען כי אין טעמים המצדיקים הארכת המועד להגשת התובענה בעניינינו.
] סעיף 97 לחוק קובע כי שיעור דמי הפגיעה ליום (במונחי יום לוח) הוא שלושה רבעים "משכר עבודתו הרגיל של המבוטח". סעיף 98(א) לחוק קובע כי "שכר העבודה הרגיל" הוא "הסכום המתקבל מחלוקת הכנסת המבוטח, ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לראשונה דמי פגיעה, בתשעים". בסעיף 98(ב) לחוק נקבע כי לגבי עצמאי ההכנסה היא "ההכנסה ששמשה יסוד לחישוב דמי הביטוח בעד רבע השנה האמור בסעיף קטן (א)". אשר על כן, על מנת לחשב את הכנסתו של מבוטח עצמאי לצורך חישוב דמי הפגיעה, יש לבחון מה היתה ההכנסה שלו ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לראשונה דמי פגיעה.
...
סיכומו של דבר – בכפוף להערותיי כמפורט לעיל, אני מצטרפת לתוצאה שלפיה במכלול נסיבות המקרה הנדון דין הערעור להידחות.
נציגת ציבור (עובדים) גב' יעל רון אני מצטרפת לאמור בחוות דעתה של השופטת לאה גליקסמן, וכן לתוצאה הסופית לפיה, במכלול נסיבות המקרה הנדון דין הערעור להידחות.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב הערעור נדחה.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

השופט רועי פוליאק ערעור על פסק דינו של בית הדין האיזורי חיפה (השופטת אילת שומרוני-ברנשטיין ונציגי הציבור מר יהודה פיגורה ומר יונה לוי; ב"ל 34898-07-18), בו נפסק כי הכנסת המשיבה לצורך דמי פגיעה ותשלומים נוספים שעל המערער לשלם לה כמבוטחת עצמאית עקב תאונת עבודה, תחושב לפי דו"ח שנתי שהגישה בסמוך לפני תאונת העבודה ולא לפי המקדמות ששולמו על ידה למערער טרם התאונה.
להלן – עניין דורושקביץ) לסטות מהוראת תקנה 11 לתקנות המקדמות ו"לחשב את דמי הפגיעה והגימלה בגין נכות זמנית של התובעת בהתאם לדו"ח הכי עדכני אודות הכנסותיה שהיא מסרה לנתבע טרם קרות התאונה וללא קשר אליה .
ההיבט השני, המוסדר בתקנה 11 לתקנות המקדמות לפיה שולמו דמי הפגיעה והתשלומים הנוספים למשיבה, הוא כיצד תחושב ההכנסה המזכה בדמי פגיעה ובתשלומים נוספים מכוח החוק (קצבה או מענק חד פעמי, לפי העניין) עקב פגיעה בעבודה, ונקבע בה לאמור: "(א) ארעה פגיעה בעבודה בשנת מס פלונית, תיחשב ההכנסה, לפיה חויב הנפגע בתשלום מקדמות לפני הפגיעה, כהכנסה לפי שומה סופית, והוראות תקנות 4 ו-10 לא יחולו לגבי שנה זו;
...
דיון והכרעה תמצית ההכרעה לאחר שבחנו את טענות הצדדים בכתב ובעל פה ואת כלל חומר התיק הגענו למסקנה לפיה דין ערעורו של המוסד להתקבל, הן מהטעם שהמוסד היה רשאי שלא לעדכן את המקדמות בעקבות השומה העצמית של שנת 2014 והן מהטעם לפיו לא היה מקום בנסיבות העניין לסטות מהוראות תקנה 11 לתקנות המקדמות.
סוף דבר – ערעור המוסד מתקבל ופסק דינו של בית הדין האזורי בטל בזה.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

התובע בעניינינו הגיש תביעתו בחלוף כשנתיים מהמועד וזאת בחריגה ממסגרת הזמנים שמוקנית לו בדין.
סעיף 97 לחוק קובע כי שיעור דמי הפגיעה ליום (במונחי יום לוח) הוא שלושה רבעים "משכר עבודתו הרגיל של המבוטח". סעיף 98(א) לחוק קובע כי "שכר העבודה הרגיל" הוא "הסכום המתקבל מחלוקת הכנסת המבוטח, ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לראשונה דמי פגיעה, בתשעים". בסעיף 98(ב) לחוק נקבע כי לגבי עצמאי ההכנסה היא "ההכנסה ששמשה יסוד לחישוב דמי הביטוח בעד רבע השנה האמור בסעיף קטן (א)". אשר על כן, על מנת לחשב את הכנסתו של מבוטח עצמאי לצורך חישוב דמי הפגיעה, יש לבחון מה היתה ההכנסה שלו ברבע השנה שקדם ליום שבעדו מגיעים לראשונה דמי פגיעה.
עולה מן המקובץ כי תשלום גמלאות מחליפות הכנסה (כדוגמת דמי פגיעה וקיצבת נכות) למבוטח שהוא עצמאי, מחושב, ככלל, כנגזרת של הכנסתו השוטפת לפי השומה הסופית של אותה שנה.
...
אך אין לקבוע מסמרות בנושא נוכח העובדה כי דינה של התביעה להידחות מהטעמים דלעיל.
לאור כל האמור לעיל, ומאחר ובמועד התאונה (16/05/2019), התובע שילם מקדמות על בסיס שומה שהגיש לנתבע ביחס לשנת המס 2018 ולאחר מכן ביקש התובע לעדכן את השומה רק לאחר מועד קרות תאונת העבודה (29/06/2020) , הנתבע פעל כדין עת החיל על המקרה הנדון את תקנה 11 לתקנות המקדמות.
התביעה נדחית-אין צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו