מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חישוב היטל השבחה על ידי שמאי מכריע

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2012 בעליון נפסק כדקלמן:

כן קבעה הועדה כי אופן חישוב היטל ההשבחה על ידי השמאי המכריע מקובל עליה אף לגופו של עניין.
...
כך למשל, אין בידי לקבל את שיטת חישוב היטל ההשבחה המוצעת על ידי המבקשים כחלופה.
אין בידי לקבל את טענת המבקשים לפיה שיטת החישוב דנן פוגעת במי שפוצה בזכויות בניה בעבור נטילה שלטונית, ביחס למי אשר פוצה בכסף בנסיבות זהות.
בקשת רשות הערעור נדחית אפוא.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

במסגרת החלטתה סקרה ועדת הערר את הפסיקה הרלוואנטית והגיעה לידי מסקנה כי אין לנכות את רכיב המע"מ משווי המקרקעין לצורך חישוב היטל ההשבחה: "20. כפי שנאמר לעיל, קביעת אופי שוק הרוכשים הנה קביעה שמאית במהותה ובעניין זה הגיע השמאי המכריע למסקנות לפיה, שוק הרוכשים הנו שוק מעורב של פרטיים ועוסקים.
" [אהרון נמדר ותומר רייף "האם יש לראות במע"מ כחלק מהשווי לעניין חוקי המס השונים" מיסים כרך יד מס' 1א א-13, א-15 – א-21 (2000)] המלומד נמדר שב והציג את עמדתו לפיה המע"מ ייחשב כחלק משווי המקרקעין לצורך שומת היטל השבחה, גם בספרו בעיניין היטל ההשבחה, שפורסם שנים לאחר המאמר דלעיל: "אחת השאלות המעניינות העולות בהקשר להערכת שוים של מקרקעין בכלל ובהקשר לחישוב ההשבחה לעניין היטל השבחה בפרט הנה השאלה האם יש לכלול את מס ערך המוסף בכלל שווי המקרקעין בחישוב ההשבחה. מס ערך מוסף הנו מס עקיף, המגולגל על ידי המוכר על הקונה דרך מחירו של המוצר, ובתור שכזה הנטל נופל על הצרכן הסופי שמשלם אותו כחלק ממחיר המוצר. השאלה הנה האם לעניין השווי שנקבע למוצר בשוק החופשי יש לכלול את המע"מ כחלק ממנו.
...
לאחר הדיון שנערך בפני ועדת הערר ולאחר שנתבקשו הבהרות מטעם השמאי המכריע, מצאה ועדת הערר לנכון לקבוע כי: "... אי הכללת המע"מ בשווי המקרקעין תעשה בשוק עוסקים בלבד, מה שאין כן בענייננו. משכך, ועל בסיס כל האמור לעיל, אנו סבורים כי צדק השמאי המכריע עת קבע כי יש לכלול בשווי המקרקעין את המע"מ ועל כן, לא מצאנו להתערב בקביעתו בעניין זה". מכאן הערעור שלפניי, אשר מתמקד בשאלה האם צריך היה השמאי המכריע לנכות את רכיב המע"מ משווי השוק של המגרשים, אם לאו.
לא מצאתי ממש ביתר טענות הצדדים והן נדחות.
סוף דבר – הערעור נדחה.
לנוכח התוצאה אליה הגעתי, אני מחייב את המערערת בשכ"ט ב"כ המשיבה בסך 25,000 ₪, לתשלום בתוך 45 ימים מהיום.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ערעור מינהלי שהוגש על ידי הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה תל-אביב-יפו (להלן: המערערת), על החלטת ועדת ערר לפיצויים ולהיטל השבחה של מחוז תל אביב (להלן: ועדת הערר) מיום 2.4.19 במסגרת ערר תא/85078/17 (להלן: ההחלטה בערר), אשר דחתה את ערר הועדה המקומית ומצאה שלא להתערב בשומה המכרעת מיום 14.2.17 שניתנה על ידי השמאי המכריע מר בצלאל קציר.
מכאן, דומני שההבחנה הנכונה היא כדלקמן: ככל שניתן היה לבנות את הגזוזטראות מכוח תקנות חישוב שטחים בתוך קוי הבניין או תוך חריגה מותרת מקוו ביניין קדמי (בהתאם לסעיף 4.03 לתוספת השנייה לתקנות התיכנון והבניה), שלא נוצלו עד למועד אישור ההקלה, וניתן היה לנצלן ללא הקלה, אין ספק שיש לכך שווי במצב קודם, אותו יש להפחית מההשבחה שנוצרה עקב ההקלה המאפשרת בניית גזוזטרה תוך חריגה מקוו ביניין אחורי - מה שכונה על ידי השמאי המכריע "שיפור תיכנוני". בהיעדר נתונים אינני קובעת שהדבר אפשרי, אולם, ככל וקיימת התכנות כזאת, יש לה שווי שוק במצב קודם.
...
סוף דבר מכל הטעמים דלעיל, אני קובעת כי אירוע המס מחולל ההשבחה הוא אישור ההקלה.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השבחה זו בין המצב החדש הכולל למצב הקודם הכולל, מכונה על ידי ועדת הערר כ- "השבחה הכוללת". עם זאת, ועדת הערר אינה מקבלת את עמדת השמאי המכריע כי יש לערוך חישוב יחסי.
אשר על כן, אני מבטל את חיוב היטל ההשבחה בהקף שנקבע על ידי השמאי המכריע או על ידי ועדת הערר.
...
למען שלמות התמונה בעניין פסילת דרכו של השמאי המכריע, אציין כי ועדת הערר מציינת כשלים נוספים בשיטת השמאי המכריע בסעיפים 205 עד 212 להחלטתה, ובפרט מציינת: "נעיר למעלה מן הצורך כי השומה המכרעת בעניין זה אינה קוהרנטית. שכן השמאי המכריע סבר כי אין מקום לכלול בתחשיב כלל השטחים ובשטחי הקומה הנוספת את שטחי הממ"דים הפטורים. ברי שאם אלו היו נכללים היתה תוצאת התחשיב שונה. השמאי המכריע אינו מבהיר מדוע דינן של שתי הקומות הפטורות בהתאם לתמ"א, להיכלל בקביעת השווי היחסי בעוד שדינן של הממ"דים להיות מוצאים ממנו. לטעמנו, לקביעת השווי היחסי אין כלל נפקות ואין להידרש לו כלל ועיקר." דברים אלו מהווים נדבך נוסף בנימוק לפסילת שיטת השמאי המכריע לתחשיב הפטור מהיטל השבחה במקרים אלו.
הזכויות בגין הקומה הנוספת בערעור רינובו הינן בסך של 373 מ"ר, הזכויות מכוח תמ"א 38 הינן בסך של כ- 1,300 מ"ר, כך שאין כל הגיון, לא שמאי, לא כלכלי ואף לא משפטי, כי נייחס השבחה בסך של 3,004,520 ₪ לתוספת קומה אחת בשטח של 373 מ"ר ונייחס השבחה בסך נמוך יותר של 2,395,000 ₪ לתוספת 2.5 קומות וזכויות נוספות בשטח של כ- 1,300 מ"ר. בנסיבות אלו, אני סבור כי נפלה שגיאה מהותית ובסיסית בתחשיב ועדת הערר, כאשר זו אינה מחלקת את ההשבחה הכוללת בצורה הגיונית ומנומקת בין ההשבחה הנובעת מהזכויות הפטורות מכוח תמ"א 38 לזכויות לקומה הנוספת שאינן פטורות מהיטל השבחה.
לפיכך, אני סבור כי במקרה שלפניי לא קיימת הצדקה לקביעת חריג, והיחס בין ההשבחה שתיוחס לזכויות הפטורות להשבחה שתיוחס לזכויות החייבות, תהא בהתאם ליחס המימוש של השטחים הנוספים, הכל כמבואר לעיל.
סיכום לאור האמור והמנומק לעיל, אני מקבל את הערעורים בחלקם, וקובע כי ההשבחה החייבת לא תחושב לפי המפורט בהחלטת ועדת הערר.
בשלב השלישי, יוכפל היחס שנמצא בשלב השני בהשבחה הכללית שמצאנו בשלב הראשון (בניכוי ממ"דים והקלות).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

עוד נקבע בהסכם: "... לאחר שתיקבע השמאות המכרעת כאמור, תנתן למבקשים האפשרות לקבל את אישור המשיבה לרשם המקרקעין מיד עם קבלת השומה המכרעת, תוך דחיית מועד התשלום של הסך שייקבע כדמי היטל השבחה בעניינינו, עד למימוש הזכויות על ידי המבקשים והכול תוך חיוב המבקשים בהפרשי ריבית והצמדה הקבועים בתוספת השלישית לחוק התיכנון והבנייה וזאת החל מיום 9.11.2004 ועד יום התשלום בפועל". השמאי המכריע הגיש בחודש מאי 2008 את חוות הדעת בהן קבע את היטלי ההשבחה.
התובעים, שסברו כי הנתבעת טעתה בדרישות התשלום הן לעניין שיעור ההשבחה בגין התכנית החדשה והן לעניין חישוב הפרישי ההצמדה והריבית, פנתה למועצת שמאי המקרקעין בבקשה למנות שמאי מכריע לבחינת טענותיהם.
...
ביום 17.4.2019 נדחה הערר, בנימוק שתביעה להחזר תשלום יתר מקומה בבית המשפט ולא כערר.
לסיכום - פסק הדין שנתן תוקף להסכם הפשרה קבע שעל התובעים לשלם הפרשי ריבית והצמדה "הקובעים בתוספת הראשונה" החל מיום 9.11.2004.
לאור זאת, אני מחייב את הנתבעת לערוך לגבי כל אחד מהתובעים חישוב מחודש של סכומי היטל ההשבחה לתקופה שתחילתה ביום 9.11.2004 וסיומה במועד בו שילם כל אחד מתובעים את ההיטל, כמפורט בכתב התביעה, ואשר יכלול הפרשי הצמדה וריבית כחוק אך לא ריבית פיגורים.
לאור התוצאה אליה הגעתי, שבעיקרה הינה קבלת התביעה, אני מחייב את הנתבעת לשלם לתובעים, באמצעות בא-כוחם, אגרת תביעה בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל ממועד הגשת התביעה וכן שכר טרחת עורך דין בסך כולל של 40,000 ₪ החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו