מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיפוש נוסע בנמל תעופה על סמך מידע מודיעיני

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בג"ץ 4797/07 האגודה לזכויות האזרח בישראל נ' רשות שדות התעופה נסב על חוקיות מדיניות הבידוק הבטחוני בנמל תעופה בן גוריון, שהתאפיינה בבידוק קפדני כלפי ערבים אזרחי ישראל על סמך מתאם סטטיסטי שלפיו הסיכון שאזרח ערבי יהיה מעורב בפעילות טירור גבוה ביחס לאזרח יהודי (הבחנה המכונה "פרופיילינג").
בהחלטה מיום 22.5.2012 העיר בית המשפט העליון (הנשיאה ד' ביניש) כדלקמן: "החלת פרופיל סיכון על אזרח ישראלי, באופן שיצדיק עריכת בדיקה ביטחונית מחמירה יותר גם בהיעדר מידע קונקריטי לגבי אותו אזרח, מעוררת קושי רב. ספק בעינינו אם שימוש בפרופיל סיכון המושתת על מאפיינים גורפים וכוללניים, ואשר נסמך על השתייכות הנוסע לקבוצת אוכלוסייה מסוימת כמאפיין בלעדי – הוא לגיטימי" (פסקה 5).
בידוק ביטחוני שיגרתי (בהעדר מידע מודיעיני) מתמצה בחיפוש בכליו של הנבדק.
...
סוף דבר מן הטעמים אשר מניתי, התביעה נדחית.
בסופו של דבר, השאלות שעמדו להכרעה אינן פשוטות למענה כפי שנחזו להיות מלכתחילה.
על רקע שיקולים אלה, החלטתי שלא לעשות צו להוצאות.

בהליך מעצר עד תום ההליכים (מ"ת) שהוגש בשנת 2017 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בין התאריכים 22.6.16-27.6.16 הטמין המבקש בתוך בטנה כפולה ונסתרת במזוודת הנוסעים 20,613 כדורים של סם מסוכן מסוג MDMA במשקל של 6.5 ק"ג, ארוזים בשלוש שקיות פלסטיק משוטחות ועטופים בנייר כסף.
מתיק החקירה שהוגש למבקש אין תשובה לשאלה על בסיס מה נערך חפוש אצלו כאשר כל שנימצא בתיק הנו דו"ח פעולה מיום 28.6.16 של השוטרת לינוי עמרם שעיכבה את המבקש לצורך חפוש סמים, ומסמך הנושא את הכותרת "רשימת מעברים של דימטרי דשוק" ממנו עולה כי המעבר של המבקש במסלול הביומטרי נדחה - והוא הועבר לבקר.
בנסיבות אלה, מבוקש חומר חקירה בין אם מדובר ברשומות שנערכו בזמן אמת בנתב"ג או פלט של המאגר הביומטרי –לגבי הגורם שהזין את מניעת כניסת המבקש במערכת, מה הנימוק לכך, או דיווחים למשל"ט בנתב"ג ולמערך האבטחה, וכל חומר שיש לו קשר לכניסת המבקש לארץ או טרם כניסתו לארץ, לרבות מידע מודיעיני רלוואנטי.
(א)סמכויות שוטר לפי סעיף 25 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], תשכ"ט-1969, יהיו נתונות לו גם לעניין עוונות לפי פקודה זו. (ב)מבלי לפגוע בסמכות הכללית הנתנת לשוטר לערוך חפוש, רשאי שוטר לערוך חפוש בלא צו חפוש: (1)בכל רכב – אם החיפוש דרוש לצורך קיום הוראות פקודה זו; (2)על גופו של אדם כאמור בסעיף 22 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 אף אם לא עצר אותו, אם יש לו יסוד סביר להניח שאותו אדם נושא עמו שלא כדין סם מסוכן; (3)על גופו של אדם כאמור בסעיף 22 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש), התשכ"ט-1969 אגב כניסתו לשדה תעופה, למנחת, למיתקן תעופתי, לנמל, לתחנת גבול או לנקודת כניסה לארץ או יציאה ממנה, בעת שהייתו שם וכן בעת שהייתו בכלי טיס או שיט – אם החיפוש דרוש לצורך קיום הוראות פקודה זו; (4)במטען ובטובין אחרים לפני הכנסתם לשדה תעופה, למנחת, למיתקן תעופתי, לנמל, לתחנת גבול או לנקודת כניסה לארץ או יציאה ממנה, לפני העלאתם לכלי טיס או שיט, אחרי הורדתם או בעת הימצאם שם – אם החיפוש דרוש לצורך קיום הוראות פקודה זו; (5)על גופו של אדם כאמור בסעיף 22 לפקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) [נוסח חדש], התשכ"ט-1969 אגב כניסתו למקום שבו נתונים עצירים במשמורת המישטרה – אם החיפוש דרוש לצורך קיום הוראות פקודה זו; (ג)(נמחק) (ד)לענין חיפושים לפי סעיפים קטנים (ב)(3) עד (5) ו-(ג), תהיה לשוטר ולסוהר הסמכות הנתונה בסעיף 9(ג) לחוק הטיס (ביטחון בתעופה האזרחית), התשל"ז-1977, לגבי מי שמסרב לחיפוש.
המשיבה אף הפניתה בעיניין זה לדברי ההסבר המפורשים והברורים לעניין זה בהצעת החוק לחקיקת סעיף 28 לפקודה, מיום 6.7.88, מהם עולה כדלקמן (ההדגשות שלי- נ.ב)- "מוצע לתת בידי המישטרה כלי עזר להגברת יעילות פעולתה במלחמתה בנגע הסמים, וכפועל יוצא מהקשיים בהם היא נתקלת במלחמתה לחשיפת מבריחי סמים וסוחרי סמים ולאיסוף ראיות נגדם. בין השאר מכבידות בהקשר זה הוראות החוק הקיים המסדירות את החיפוש. עיקר הקושי מתגלה בתחנות הגבול, שבהן מיתמקדת הלוחמה בהברחה, כאשר הנסיבות אינן מאפשרות חפוש על פי צו ואף לא מתקיימים התנאים לחיפוש ללא צו וכן לא ניתן לעכב את החשוד במקום עד לקבלת צו משופט, כדין. פעילות יעילה של המישטרה מחייבת עריכת חפושי פתע בשדות תעופה ובנמלים שלא על בסיס קיומו של חשד סביר בלב המחפש שנעברה עבירה ושלא כצעד נילווה למעצר..." דומה כי לא ניתן לנסח את הדברים באופן מפורש וברור יותר, השומט את הקרקע תחת כל טענותיו של המבקש המונחות בבסיס בקשתו, מקום בו המחוקק ביקש להורות במפורש על העידר כל צורך בקיומו של חשד סביר לחיפוש בשדה התעופה.
...
לאור האמור- דין הבקשה להידחות.

בהליך בש"פ (בש"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

על פי הנטען בכתב האישום, תפקידו של העותר היה תאום תאריכי ייבוא הסם עם עד המדינה; קבלת המזוודה עם הסמים מהבלדר בפתח המטוס; והעברת המזוודה משטח נמל התעופה אל נהג שהמתין לו ונטל ממנו את המזוודה.
העותר חיפש באמצעות מכשיר טלפון שלו את לוח הטיסות בתאריכים המוזכרים בכתב האישום כמועדים שבהם הועברה מזודה עם סמים.
שיטות ודרכי פעולה, פעילות מבצעית, נהלי עבודה, ודרכי השגת מידע של שירות הבטחון הכללי וכן של קהילת המודיעין הישראלית, ככל שהם מתייחסים לנוהלי ושיטות אבטחת התעופה הישראלית ושדות התעופה בישראל ובכלל זה פירוט השיטות ותורות העבודה על פיהן מתבצע הבידוק הביטחוני וכן שיטת האבטחה הפיסית של כלי הטיס, הנוסעים, המטען המסחרי והאיזורים המאובטחים בשדות התעופה בישראל.
במצב הדברים הרגיל, החומר החסוי הוא כזה שאינו ידוע לנאשם, ומכאן הצורך בתעודת החיסיון (למשל, על מנת לחסות מפני הנאשם את המקור המודיעיני או את השיטות והאמצעים הטכנולוגיים שהביאו לתפיסתו).
גם העברת החומר החסוי לעיונו של בית המשפט בלבד, על מנת שבית המשפט יסתייע בחומר בבואו להכריע בשאלת אשמתו של הנאשם, אינה פיתרון אפשרי, ו"ראוי להזכיר את המובן מאליו, כי בתי המשפט בישראל לעולם אינם מרשיעים על סמך ראיה חסויה אלא על סמך החומר הגלוי המועבר לרשות ההגנה" (בש"פ 120/10 פלוני נ' מדינת ישראל, בפיסקה 21 (24.2.2010)).
...
ככל שלא ניתן יהיה להגביל נאשם במסירת עדותו, נמצאנו נותנים כוח בידו ללחוץ על התביעה שלא להגיש כנגדו כתב אישום או להגיע להסדר טיעון נוח עמו, אחרת יעיד "לפי תומו" על דברים חסויים, שחשיפתם עלולה לפגוע בביטחון המדינה.
בשורה התחתונה, ולאחר שעיינתי בחומר, ניתן לומר כי התרשמתי שאין בחומר ראיה חיונית, אף לא מועילה, להגנתו של העותר וכי לא "הכצעקתה". אציין כי במחיקות הרבות יש דברים שחוזרים על עצמם פעמים רבות.
סוף דבר, שאמליץ לחברי לדחות את העתירה.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2022 בשלום באר שבע נפסק כדקלמן:

לשאלת בית המשפט – מדוע לא פנתה היחידה החוקרת לבית המשפט לקבלת צו מעצר או צו חפוש כבר על סמך המידע המוקדם, השיב, כי לא היה ידוע באיזה רכב יגיע הנאשם, כאשר מחליף בין מספר כלי רכב, היות שהיו תלויים באינדיקציה מודיעינית.
 כך למשל, סוהר רשאי לערוך חפוש על גופו של אדם המבקר בבית הסוהר "לצורך גילוי חפצים אסורים" (סעיף 95י לפקודת בתי הסוהר); שוטר, חייל מוסמך או מאבטח רשאים לערוך חפוש "על גופו של אדם, בכלי תחבורה, במטען, בטובין אחרים – בעת כניסה לנמל, לבנין או למקום מגודר" וכן במקומות נוספים שהוגדרו – ובילבד שהדבר נחוץ "לשם שמירה על בטחון הציבור" (סעיף 3(א) לחוק השמירה על בטחון הציבור).
כפי שהדברים באו לידי ביטוי בדברי ההסבר להצעת החוק שבמסגרתה נחקק סעיף 28(ב)(3) לפקודת הסמים, סמכות החיפוש האמורה בשדה התעופה הוקנתה למשטרת ישראל על רקע קשיים שבהם היא נתקלה בסיכול הברחות סמים לישראל ובחשיפתן: "מוצע לתת בידי המישטרה כלי עזר להגברת יעילות פעולתה במלחמתה בנגע הסמים, ופועל יוצא מהקשיים שבהם היא נתקלת במלחמתה לחשיפת מבריחי סמים וסוחרי סמים ולאיסוף ראיות נגדם. בין השאר מכבידות בהקשר זה הוראות החוק הקיים המסדירות את החיפוש. עיקר הקושי מתגלה בתחנת הגבול, שבהן מיתמקדת הלוחמה בהברחה [...] פעילות יעילה של המישטרה מחייבת עריכת חפושי פתע בשדות תעופה ובנמלים שלא על בסיס קיומו של חשד סביר בלב המחפש שנעברה עבירה" (דברי ההסבר להצעת חוק לתיקון פקודת הסמים המסוכנים (מס' 3), התשמ"ח–1988, ה"ח 1893, עמ' 242, 243).
מכל מקום, הנאשם – ושני הנוסעים הנוספים ברכב – היו כולם עדים לחיפוש ומכאן – שלא נמצא דופי בפעולת היחידה החוקרת גם בנוגע להפעלת סמכות זו. מעבר לנדרש ייאמר, כי גם אם נפל דופי כלשהוא באופן עריכת החיפוש (כאמור – בית המשפט אינו מוצא, כי כך ארע) – הרי סמכות בית המשפט לפסול ראיה עקב כך אינה מופעלת באופן אוטומאטי, אלא נתונה לשיקול דעת, כאשר במקרה דנן, לנוכח כמות הסמים שנתפסו; טיב הפעילות העבריינית שהייתה, לכאורה, מאורגנת ומתוכננת – אין הכרח, כי בית המשפט היה מורה על פסילת הממצאים שנתפסו כראיה ולענין זה ראו ע"פ 5121/98 יששכרוב נ' התובע הצבאי הראשי (פורסם במאגרים).
...
אם הגיעה למסקנה כי יש בידה די ראיות כדי לתת תמונת אמת ולהוכיח לכאורה את האישום, ובעבירות חמורות נדרש שמסקנה זאת תהיה מקובלת גם על פרקליטות המדינה המגישה את האישום, היא אינה חייבת להמשיך בחקירה עד שתהיה מושלמת.
אשר על כן, לא מצא בית המשפט כל בסיס שהוא לטענה בדבר קיומה של "הגנה מן הצדק" בשל התנהלות פסולה של היחידה החוקרת או של התביעה הכללית.
משקבע בית המשפט, כי מודעותו של הנאשם להחזקת הסמים המסוכנים הוכחה מתוך חזקת המקום, שלא נסתרה וכן מתוך ראיות נסיבתיות המביאות למסקנה הגיונית וסבירה אחת בלבד; משנדחו טענות ההגנה בנוגע לפגם בחיפוש; לאכיפה בררנית או להגנה מן הצדק – מרשיע בית המשפט את הנאשם בעובדות ובעבירה שבכתב האישום המתוקן, כפי שהוגש ביום 21.04.21.

בהליך בקשות שונות (ב"ש) שהוגש בשנת 2005 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בהמשך לקשר האמור טסו השניים יחד לווינה, משם נסעו יחד לאמסטרדם, ושם העביר פרץ לידיו של גלעדי 43,427 כדורים המכילים סם מסוכן מסוג MDMA, ו-20,000 ריבועי נייר המכילים סם מסוכן מסוג LSD (להלן: "הסם המסוכן") אותו ארזו השניים בתוך מזוודה (להלן: "המזוודה").
בתאריך 17/11/04 בסמוך לשעה 15:00 נחת גלעדי בנמל התעופה בן-גוריון, שם נעצר על ידי המשטרה.
בחיפוש שנעשה במזוודתו נמצא הסם המסוכן.
בעקבות מידע מודיעיני, גלעדי נעצר מיד עם כניסתו לארץ.
מפלט בעלות על הפלפון, עולה שמו של המשיב 1, ובנוסף לכך, על סמך הנתונים שעלו מפלט שיחות הפלפון של המשיב 1, נגבו עדויות רבות של עדים כי מספר הטלפון שלהם הופיע בתוך הפלט הנ"ל, ראה הודעותיהם של איריס זינתי, כמיליה כהן, יוסי כהן – עדים אלו אשרו בעדותם שזהו אכן הטלפון של מר גור אריה, זה המספר שהוא מסר להם כמספר שמשמש אותו ואף ניהלו שיחות עימו במספר הזה.
...
מכל האמור לעיל עולה כי קיימות ראיות לכאורה למכביר.
מכל האמור לעיל; יש לקבוע כי אין ספק שקיימת עילת מעצר.
אשר על כן, אני מורה על מעצר המשיבים עד לתום ההליכים נגדם בת"פ 3185/04 של בימ"ש מחוזי חיפה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו