מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חילוט רכוש צד שלישי הלבנת הון בהתאם לחוק איסור הלבנת הון

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

הסייג שני הנוגע לענייננו, קבוע בסעיף 36ג(א) לפקודת הסמים המסוכנים, אשר חל לגבי חילוט רכוש לפי חוק איסור הלבנת הון מכוח סעיף 23 לחוק זה. בהתאם לסייג האמור: "בית המשפט לא יצווה על חילוט רכוש ... אם הוכיח מי שטוען לזכות ברכוש כי הרכוש שימש בעבירה ללא ידיעתו או שלא בהסכמתו, או שרכש את זכותו ברכוש בתמורה ובתום לב ובלי שיכול היה לדעת כי הוא שימש או הושג בעבירה" (סעיף 36ג(א) לפקודת הסמים המסוכנים).
לענייננו, משמעות ההסדרים אשר תוארו לעיל היא כי צד שלישי הנפגע מחילוט רכושו של מי שהורשע בעבירה לפי חוק איסור הלבנת הון עשוי לפעול באחד משני אופנים למניעת החילוט: אם הוא מחזיק בזכות קניינית או מעין קניינית בנכס מסוים, ויעלה בידו להוכיח כי יתר תנאי סעיף 36ג(א) מתקיימים, נכס זה לא יחולט; ואולם אם הוא אינו מחזיק בזכות קניינית או מעין קניינית בנכס, אך הוא מחזיק ב"זכות מוכרעת" בנכס, בית המשפט עשוי שלא להורות על חילוטו אם ישנן נסיבות מיוחדות המצדיקות זאת.
...
במצב דברים זה, מקובלת עלי עמדת חברי כי יש מקום להשיב את הדיון לבית המשפט המחוזי על מנת שתתקבל על ידו, לאחר שתינתן הזדמנות להשלמת טיעונים על ידי הצדדים, הכרעה בדבר שיעור שכר הטרחה החלקי שישולם למערערים מתוך הכספים כבר בשלב זה (וזאת בהנחה שהצדדים לא ישכילו להגיע להסכמות בעניין זה).
בד בבד, אבקש להוסיף שתי הערות אותן מצאתי כבעלות משקל לצורך ההכרעה כי דין הערעור להידחות.
סוף דבר, דעתי היא כי יש להורות על דחיית הערעור.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

הראשון יסודו בהוראת סעיף 36ג(א) לפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג-1973 (להלן: "פקודת הסמים המסוכנים"), החל על חילוט רכוש לפי חוק איסור הלבנת הון בהתאם להוראת סעיף 23 לחוק איסור הלבנת הון.
המסלול השני יסודו בהוראת סעיף 21(א) לחוק איסור הלבנת הון, המקנה לבית המשפט סמכות שבשיקול דעת להמנע מחילוט הרכוש, אם נימצאו לכך "נימוקים מיוחדים". צד שלישי – אשר אינו הנידון שהורשע בעבירת הלבנת הון – יוכל לטעון לנימוקים מיוחדים בגינם אין לחלט את הרכוש, גם אם הוא מחזיק ב"זכות מוכרעת" ברכוש (להבדיל מזכות קניינית או מעין קניינית).
...
המסקנה המתבקשת בענייננו היא כי מובילי הוורדים לא עמדה בנטל להראות כי ההסכמים בינה לבין הנאשמים היו הסכמי שכירות תפעולית.
סוף דבר, טענותיה של מובילי הוורדים נדחות.
אני מורה על חילוט הסכום שהופקד חלף שלושת כלי הרכב וכן עבור הרכב הרביעי שהוזכר כי אינו שנוי במחלוקת, סה"כ 330,775 ₪ וכן על חילוט התשואות ופירות ככל שנצברו.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

נטען כי מקום בו עומדת לצד זכות אובליגאטורית הרי שהוא רשאי להיתנגד לחילוט בהתאם לסעיף 21(ד) לחוק איסור הלבנות הון, אולם מסלול זה פתוח רק למי שבידו "זכות מוכרעת ברכוש". בנוסף נטען כי המבקשת גם לא הצביעה על נימוקים מיוחדים המצדיקים המנעות מחילוט.
בע"א 6180/20 דר' משה וינברג ושות' ואח' נ' מ"י ואח' (13.6.2021) פורטה האבחנה בין העילות להיתנגד לחילוט לפי חוק איסור הלבנת הון אל מול פקודת הסמים המסוכנים (נוסח חדש), והאבחנה בין האפשרויות של נאשם לאפשרויות צד שלישי לעתור להמנע מחילוט הרכוש מהנימוקים המיוחדים המפורטים בסעיף 21 לחוק איסור הלבנת הון, תוך חזרה על הקביעות בעיניין חביץ' (ע"א 8679/80).
...
הסכם המכר של הרכב לנאשם 1, אינו כולל הוראה ביחס להעברת הבעלות ברכב, ופרשנותו, לצד התנהגות הצדדים, מביאה למסקנה כי הבעלות בו הועברה לנאשם 1.
סוף דבר אשר על כן בקשת המבקשת להימנע מחילוט הרכב נדחית.
אני מורה על חילוט רכב מסוג BMW מס' רישוי 19-787-76.

בהליך מעצר ימים (מ"י) שהוגש בשנת 2017 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

מבחינה משפטית נטען שהעיגון החוקי לזכותו של צד שלישי להגן על רכושו מפני חילוט מצוי בסעיף 36ג(א) לפקודת הסמים המסוכנים וכן בסעיף 21 לחוק לאיסור הלבנת הון, אשר שניהם חלים גם על הליכי החילוט הזמני.
לפיכך, ובשים לב לשלב הדיוני בו ניתנת החלטה זו, היינו בשלב התפיסה הזמנית לצורך חילוט ולא בהחלטה סופית אשר לגורל הדירות, יש לקבוע שרכוש זה אינו חסין מחילוט, והוא עומד באמות המידה שנקבעו בסעיף 21(ג) לחוק איסור הלבנת הון, לפיו: "לא נמצא רכוש של הנדון למימוש צו החילוט במלואו, רשאי בית המשפט לצוות על ממושו של הצוו מתוך רכוש של אדם אחר, שהנדון מימן את רכישתו או שהעבירו לאותו אדם בלא תמורה". אכן, בהתאם להוראות סעיף 21 (א) ו (ב) לחוק לאיסור הלבנת הון, החילוט הסופי והסעדים הזמניים המוטלים, מתייחסים לרכושו של הנדון: "כל רכוש שנימצא בחזקתו, בשליטתו, או בחשבונו". דהיינו, החילוט נועד לתפוס רכושו של נאשם מורשע ולא רכוש השייך זולתו, אלא אם מדובר ברכוש של אחר שהנדון מימן את רכישתו או שהעבירו לאחר בלא תמורה, (בש"פ 3120/06 מדינת ישראל נ' פרץ (27.4.06)).
...
ככל שמדובר בכלי רכב שתפוסים בפועל, ועל מנת למנוע עד כמה שניתן את ירידת ערכם או נזקים שעלולים להיגרם להם, יואילו הצדדים לגבש ביניהם הסכמות בנוגע להשבתם בעין למבקש ולאשתו והותרתם תפוסים ברישום בלבד, בהתאם להלכות שנקבעו בפסיקה בעניין זה. סוף דבר לאור האמור, לאחר שנתתי דעתי למכלול השיקולים שפורטו בהרחבה לעיל, בהינתן שקיים חשד סביר לביצועה של עבירת השוחד, העובדה שערך התפוסים נמוך מהיקף העבירה, בהתחשב בתמהיל התפוסים שהינו ברובו ברישום בלבד, כך שהפגיעה במבקש ובטוענים לזכות הינה קטנה יחסית, העובדה שלמבקש ולאשתו נכסים נוספים ומקורות הכנסה נוספים שלא נתפסו, המאפשרים להם קיום סביר ואף למעלה מכך, מצאתי שהתפיסה מאזנת היטב בין שימור האינטרס הציבורי בחילוט פוטנציאלי של הרכוש של מי שעל פי החשד נתן שוחד והפיק מכך תועלת אישית מחד גיסא, לבין עצמת הפגיעה הקטנה יחסית בזכויות הקניין של המבקש וילדיו מאידך גיסא.
לפיכך מצאתי לדחות את הבקשה להשבת הנכסים ולהיעתר לבקשת המדינה להאריך את תוקף החזקתם.
סוף דבר – תוקף החזקת התפוסים וצווי התפיסה וההקפאה מוארך בזאת לתקופה נוספת של 180 יום, אשר מועד מניינם מתום התקופה הקודמת.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

העידר מעורבותן של החברות בפעילות העבריינית מושא כתב האישום, כמו גם העידר טענה כי הכספים שנתפסו התקבלו כתוצאה מאותה פעילות, מעוררת בעניינינו מספר סוגיות משנה: (1) כיצד יכול לעלות את טענותיו צד שלישי שרכוש בבעלותו המצוי "בשליטתו" של הנידון נתפס באופן זמני – האם המסגרת הנכונה היא סעיף 21(ג) לחוק איסור הלבנת הון, או שמא סעיף 36ג(א) לפקודת הסמים המסוכנים; (2) מהי משמעות העידר מעורבותן של החברות במישור מידתיות החילוט.
כאמור, במקרים המתאימים, בהתאם להוראות סעיף 21(ג) לחוק איסור הלבנת הון, ניתן להורות על מימוש צו החילוט מתוך רכושו של אדם אחר.
...
בית המשפט הוסיף וציין, כי בשלב החקירה נבחנה האפשרות לתפיסת מניות המערער בחברות חלף הרכוש התפוס, אולם "...בסופו של דבר לא הונחה תשתית בדבר האפשרות לממש חלופה מעין זו או כל בטוחה אחרת". אף בדיון שהתקיים לפניי – ובמענה לשאלתי, לא יכלו החברות או המערער להציג נכס חלופי כלשהו שניתן לתפסו.
סוף דבר כמפורט לעיל, בעוד שאיני מאמץ חלק מנימוקי בית המשפט המחוזי, אני סבור כי אין מקום להתערב בתוצאת החלטתו.
הערעור נדחה אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו