מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיזוק מבנים משותפים מפני רעידות אדמה

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2016 בעליון נפסק כדקלמן:

השופט י' דנציגר: העירעור שלפנינו עוסק בשאלה מי מוסמך לידון בטענותיהם של המערערים ביחס ליוזמה של המשיבים לבצע בבניין (כפי שיוגדר להלן) עבודות חזוק ושיפוצים, לפי תכנית המתאר הארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה - תמ"א 38 (להלן: תמ"א 38) - האם המפקח על רישום מקרקעין (להלן: המפקח) או בית המשפט המחוזי.
ס"ק (א) קובע סמכות ייחודית למפקח לידון בסכסוכים מהסוג המפורט בו, ובין היתר, קובע, כי "סיכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בדבר זכויותיהם או חובותיהם... לפי חוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח-2008... יכריע בו המפקח". ס"ק (ב) מקנה למפקח ולבית המשפט סמכות מקבילה (לפי בחירת התובע) לידון ב"סיכסוך בין בעלי דירות בבית משותף בדבר הסגת גבול מצד בעל דירה לגבי דירה אחרת או לגבי הרכוש המשותף".
...
נוכח המסקנה אליה הגענו, אין צורך להידרש לבקשה.
כאמור, דין הערעור להידחות, כפי שהציע חברי.
השופטת ע' ברון: אני מצטרפת לעמדתם של חבריי, כי למפקח על רישום מקרקעין (להלן: המפקח) נתונה סמכות עניינית ייחודית לדון בתובענה שהגישו המערערים לבית המשפט המחוזי – ועל כן דין הערעור להידחות.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ה ע ו ב ד ו ת החוזה שבמוקד הדיון (נספח א לכתב התביעה) נכרת ביום 31.01.10 ברוח תכנית מתאר ארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) וחוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח–2008 (להלן: החוזה).
...
ההפקעה לא נרשמה בלשכת רישום המקרקעין, והנתבעים טוענים כי גם לאחר שעיינו בתיק הבניין בעירייה לא ידעו על אודותיה.
אֵי-לכך אני קובעת כי ביום 21.03.12 היו התובעים רשאים לבטל את החוזה, מה גם ששׂומה הייתה על הנתבעים לשנס מותניים ולהגיש את הבקשה המתוקנת עוד לפני אפריל 2011, וכבר ציינתי שבחודש פברואר שלאחר מכן הלינו התובעים בעל-פה על כך שההיתר עוד לא ניתן.
ההכרֵח לקבל רשות בכתב להאריך את התקופה לא נעלם מעיני הנתבעים, וראיה לכך היא הבקשה המפורשת ששלחו לתובעים, אך נחה דעתי כי הארכה לא ניתנה.
התביעה נגדם נדחית אפוא.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המרצת הפתיחה שלפני הוגשה בחודש אוקטובר 2014 נגד המשיבה (להלן גם: "קרסו") במסגרתה ביקשו המבקשים שהנם בעלי הדירות ברח' חבצלת 3-5-7-9-11 בקרית אונו ונציגות הבית המשותף, להצהיר כי הם ביטלו כדין בהודעתם מיום 24.6.14 את ההסכם שנחתם בינם לבין קרסו ביום 20.7.11 (להלן: "ההסכם") ברוח תוכנית מתאר ארצית לחזוק מבנים קיימים מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) וחוק המקרקעין (חזוק בתים משותפים מפני רעידות אדמה), התשס"ח – 2008 בהתייחס לבניין המבקשים ברח' החבצלת 3-11 בקרית אונו.
...
לאחר שעיינתי בטענות הצדדים, מצאתי כי דין הבקשה להידחות מהנימוקים כדלקמן: ככלל, על בעל דין להגיש ראיותיו עפ"י סדרי הדין הקבועים בדין "בחבילה אחת" ולא בתפזורת (ע"א 579/90 רוזין נ' בן נון, פ"ד מו (3)738, 742).
אמנם, המכתב אשר מבוקש לצרפו נכתב והובא לידיעת המבקשים רק לאחר שהסתיים שלב ההוכחות בתיק כך שמקובלת עלי טענת המבקשים ולפיה מדובר "בראיה חדשה". יחד עם זאת, לא מצאתי כי הראיה דרושה לצורך חקר האמת ומתן הכרעה צודקת בתובענה שלפני ואף לא שוכנעתי כי אי צירופה יפגע בזכויות המבקשים.
בנסיבות אלו, אין צורך בהגשת הראיה הנוספת, על מנת שניתן יהיה להגיע לחקר האמת ועל כן, הבקשה נדחית.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בין תנאי ההסכם, התחייב הקבלן כי הבית החדש אשר יבנה, יעמוד בכל התקנים לעמידות מבנים מפני רעידות אדמה וכל אחת מהדירות בו תיכלול ממ"ד. עוד במסגרת ההסכם חולקו הדירות הקיימות של בעלי הדירות לשלושה טיפוסים בהתאמה לגודלן (גדולות, בינוניות וקטנות) ונקבע כי לכל טיפוס דירות תתוסף תוספת שטח אחידה (לדירות הגדולות תוספת של 23 מ"ר ולדירות הבינוניות והקטנות תוספת של 19 מ"ר).
זאת, תוך איזון בין זכויותיהם של בעלי הדירות לבין הצורך הצבורי החשוב בחיזוק בתים מפני רעידת אדמה (שם.; ראו בנוסף – ע"א 3700/15 אורי רוט נ' מיכל עגנון (27.06.2016) (להלן: "עניין רוט"), 15) בהתאמה לתכליתו של חוק החיזוק, כפי שהובהרה לעיל, נקבע בסעיף 2 לחוק החיזוק, כי מקום בו ניתן היתר בנייה לבצוע עבודה ברכוש המשותף לפי תכנית חזוק ונדרשת הסכמת בעלי הדירות בבית המשותף לבצוע העבודה, יחולו לעניין הסכמה כאמור, הוראות חוק החיזוק ולא הוראות חוק המקרקעין.
...
המערערת סירבה לחתום על הסכם התמ"א ומשכך, הוגשה כנגדה התביעה אשר נדונה לפני המפקחת, במסגרתה עתרו המשיבים לסעד הכופה על המערערת חתימה על הסכם התמ"א. המערערת טענה כי דין התביעה כנגדה להידחות.
ובשולי הדברים – טענות המערערת באשר לגובה ההוצאות בהן חוייבה – אשר לכך, טוענת המערערת כי ההוצאות אשר נפסקו לחובתה אינן סבירות וזאת, בין היתר בהשוואה להוצאות אשר נפסקו על ידי המפקחת בתיק אחר אשר נדון לפניה (תיק 5/849/2020) במסגרתו - לטענת המערערת - חייבה המפקחת בהוצאות בסך 15,000 ש"ח. טענותיה אלו של המערערת אין בידי לקבל ראשית לאור ההלכה הפסוקה ובהתאם לה לא תיטה ערכאת הערעור להתערב בפסיקת ההוצאות על ידי הערכאה המבררת.
לכך יש להוסיף כי – בניגוד לטענת המערערת בתיק 5/849/2020 (אשר ערעור בהקשר אליו נדון לפני מותב זה) היו שתי נתבעות וכל אחת מהן חויבה בסך של 15,000 ש"ח, קרי פסיקת ההוצאות לטובת התובעים עמדה על סך כולל של 30,000 ש"ח. לאור זאת, נדחות גם טענותיה של המערערת בנוגע לפסיקת ההוצאות לחובתה.
סוף דבר; לאור כל האמור והמפורט – הערעור נדחה.

בהליך ערעור שונה - אזרחי (עש"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך וראשית, בעיניין ילין הצבעתי על כך שאישורה של תמ"א 38 היה בין המהלכים אשר ננקטו על ידי ממשלת ישראל, בעקבות מסקנות דו"ח מבקר המדינה מיום 23/3/11, במסגרתו הצביע מבקר המדינה מחד, על האפשרות להתרחשות אסון רעידת אדמה בישראל ומאידך, על כך שבישראל קיימים מבנים רבים אשר אינם עומדים בתקן לבנייה עמידה ברעידות אדמה.
זאת, תוך איזון בין זכויותיהם של בעלי הדירות לבין הצורך הצבורי החשוב בחיזוק בתים מפני רעידת אדמה" (שם.; ראו בנוסף – ע"א 3700/15 אורי רוט נ' מיכל עגנון (27.06.2016) (להלן: "עניין רוט"), 15) בהתאמה לתכליתו של חוק החיזוק, כפי שהובהרה לעיל, נקבע בסעיף 2 לחוק החיזוק, כי מקום בו ניתן היתר בנייה לבצוע עבודה ברכוש המשותף לפי תכנית חזוק ונדרשת הסכמת בעלי הדירות בבית המשותף לבצוע העבודה, יחולו לעניין הסכמה כאמור, הוראות חוק החיזוק ולא הוראות חוק המקרקעין.
...
גם בקביעותיה אלו של המפקחת לא מצאתי עילה להתערבות ומשכך, גם טענותיו אלו של המערער נדחות בזאת.
בנסיבות אלו, לא מצאתי כל עילה להתערב לפסיקת ההוצאות וגם טענותיו אלו של המערער נדחות.
סוף דבר; משנדחו כלל טענותיו של המערער – נדחה ערעורו.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו