ביום 12.7.2016 הנפיקה הערייה אגרת חיוב מס' 3133 (נספח 4 לתצהיר מר מתי קסלסי), במסגרתה חייבה את התובעת בתשלום סכום כולל של 101,518 ₪ בגין אגרת כבישים ומדרכות והיטל תעול.
פרשנות אחרת תחייב את הרשויות המקומיות לציין בכל האישורים שהן נותנות בגין נכסים בהם לא שולמו בעבר דמי הישתתפות את האפשרות לחיוב עתידי בשל הוצאת היתר בנייה, ככל ואחוזי הבנייה בחלקה מאפשרים זו. בדיקה מעין זו הינה מורכבת ואינה מתאימה לשלב אישור העברת זכויות בנכס, ואף אינה נחוצה בשלב זה; שנית, באישור נקבע סייג לפיו אינו בא לפטור מחיוב הרובץ על הנכס, אשר לא היה ידוע בזמן מתן האישור; שלישית, רשות מנהלית אינה רשאית למנוע מתן אישור, כגבייה פסיבית, שעה שהחוב התיישן.
האישור האמור (נספח 9 לעתירה), ניתן רק לצורך העברת הנכס על שם העותרת, וצויין בו מפורשות, כי 'אין באישור זה כדי להעיד על סילוק חובות הבעלים הקודמים של הנכס פויכטונגר .
.
(ג) שולמו בעד נכס, בשל ביצוע עבודות תעול, היטל קודם, היטל תעול או דמי הישתתפות (להלן – חיוב ראשון), לא ייכללו שטח הקרקע ושטח הבניין בנכס בעת הטלתו של החיוב הראשון, במניין השטחים לפי סעיף קטן (א), לצורך חישוב ההיטל לפי חוק עזר זה.
(ד) שולם בעד נכס חיוב ראשון, יחוייב בעל הנכס פעם נוספת בתשלום היטל תעול, בעד בנייה חדשה שאושרה לאחר ששולם החיוב הראשון.
...
לעניין זה יפים דברי בית המשפט בפסק הדין המפורט שניתן בת"צ (ת"א) 53246-06-14 רועי אמריליו נ' המועצה המקומית כפר שמריהו (12.6.2017) (ערעור שהוגש לבית המשפט העליון ונדון בעע"מ 7475/17 נדחה לאחר שהמערערים חזרו בהם מערעורם בהמלצת בית המשפט):
"נקודת המוצא לדיון בעניין לרר הייתה, כי המדובר בכביש שנסלל מחדש, כאשר הכביש המקורי נסלל לאחר שנת 1976, היינו בעת שחוק העזר הקיים, שמכוחו הושת החיוב בהיטלים, היה בתוקף. היינו, נעשתה בעבר 'סלילה' של 'כביש' ו'מדרכה', כמשמעותם בחוק העזר. כפי שעולה בבירור מפסק הדין, המסקנה שאליה הגיע בית המשפט העליון נגזרה, בין היתר, מהוראות סעיף 5(א) לחוק עזר להרצליה (סלילת רחובות), התשל"ו-1976, הקובע כי החיוב בהיטל יוטל על מי שהיה בעת התחלת הסלילה הבעלים של הנכס, ומהוראות סעיף 6 לחוק, הקובע את עקרון חד פעמיות ההיטל ... בנסיבות אלה קבע בית המשפט העליון, כי הימנעותה של העירייה, מטעם שאינו מוצדק בדין, מלגבות היטל מהחייב כאשר מתגבש החיוב לראשונה, מהווה מחדל שתוצאתו היא שלא ניתן יהיה לגבות את ההיטל מאדם אחר, לאחר העברת הבעלות בנכס. ובמילותיו של כב' המשנה לנשיאה, השופט א' ריבלין (עניין לרר, פסקאות 4-5) ....
סבורני, כי נוכח ההסתייגות המפורשת האמורה, אין גם בסיס לטענת ההסתמכות של העותרת על האישור.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה להשבת חלק מהיטל הסלילה בו חוייבה התובעת בגין הקרקע והמבנה הישן.
"
דומה כי חיוב התובעת בהיטל תיעול תואם את הוראות חוק העזר (הופחת היטל תיעול ששולם בעבר בגין קרקע ובגין הבניין הישן והתובעת חוייבה בגין 267.15 מ"ר בלבד), ומכל מקום התובעת לא טענה כנגד חיוב זה.
ו - סוף דבר
אשר על כן, אני דוחה את התביעה.