מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב הבעל במתן גט בפירוד ממושך ובלתי נסבל

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2021 ברבני פתח תקווה נפסק כדקלמן:

המצב בבית בלתי נסבל, היא מסיתה את הבנות, הבנות בורחות מהבית, הבת שלי מאושפזת בגלל אלכוהול [.
הפירוד ארוך וממושך – סברת ר' חיים פלאג'י זלה"ה. למעשה שני הצדדים אינם מעוניינים זה בזה.
ברור לנו שלאור נסיבות אלו ולאחר פירוד של שנים ארוכות, האשה אינה חפצה בבעלה, וכיצד אם כן ניתן לבא ולטעון שהיא רוצה שלום בית עם בעל כזה? כאשר האשה מנהלת דיונים המוכיחים את בגידתו של הבעל עם אשה זרה, שוכרת חוקרים, מציגה עובדות, והיא אף נלחמת על צדקת דבריה – אי אפשר שמלחמה זו לא תיצור שנאה ופירוד בינה לבין בעלה.
ומשכך הם פני הדברים ומאחר שברור לנו שהאשה כיום אינה חפצה עוד בבעלה יש לחייב את האשה בקבלת גט וכדעת רבינו ירוחם שבמקום שאשה אינה חפצה בבעל, וכן הבעל אינו חפץ באשה, יש לחייב ואף לכפות בגט את מעכב הגירושין.
...
מסקנה לאור פירודם ארוך השנים ולאור הטעמים המנויים לעיל לדעת בית הדין שני הצדדים אינם מעוניינים זה בזה.
ואלו דברי רבנו ירוחם בספר מישרים, חלק שמיני, נתיב שלשה ועשרים : "וכתב מורי הר' אברהם בן אשמעאל כי נראה לי שאישה שאמרה לא בעינא ליה יתן לי גט וכתובה, והוא אומר אנא נמי לא בעינא לך אבל איני רוצה ליתן גט, מסתברא דאין דנין אותה במורדת להפסידה כלום מעיקר כתובה ונדוניא, אלא מיהו משהין לה תריסר ירחי אגיטא דילמא הדרי בהו, לאחר שנה כופין אותו לגרש והפסידה תוספת וכל מה דיהיב לה מדיליה, דאדעתא למשקל ולמיפק לא יהיב לה" ועיין בספר "כנס הדיינים – התשס"ח עמוד 109 מה שכתב בזה הרה"ג נחום פרובר שליט"א, בביאור דברי רבינו ירוחם, והאריך שם לבאר שאפילו שהבעל גרם למצב שהאישה לא חפצה בו כיום, מחייבים את האישה להתגרש.
הרב אברהם שמן הרב אברהם אבידר לאור כל הנ"ל קובע בית הדין כדלהלן: תביעת שלום בית של האישה נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני פתח תקווה נפסק כדקלמן:

בא כוחה של התובעת דורש לחייב את הנתבע בגט ולחייבו במלוא דמי כתובתה (52 אלף דולר) בשל מספר עילות גירושין: מקח טעות בהסתרת מחלתו הנפשית של הנתבע מאחר שלפי ההלכה אין בכך דין מחילה משום שזהו צער הגוף (שו"ת אגודת אזוב כ"ב, פד"ר ג' 161) ולא ניתן לחיות אתו חיים נורמאליים; פירוד ממושך היות וחיי הנישואין שלהם ארכו כעשרה חודשים והם כבר פרודים יותר משנתיים; והנתבע אינו זן ומפרנס אותה.
וכבר תמה בעל ה'חזון איש' (אבהע"ז סימן ס"ט אות כ"ג) בטעם כפייה זו של ה'בית שמואל' והקשה מדוע יכפו את הבעל מספק, וממה נפשך: אם היו קידושין - הרי שהבעל אינו חייב לגרש כי אין זה מום גדול; ואם לא היו קידושין - אם כן האשה אינה צריכה בכלל גט. וניתן אולי לבאר כי הכפייה הוא משום שבספק קידושין יש דין כפייה מצד עצמה היות ואי אפשר להשאיר אותם כך כשהם מעוגנים.
הצד השווה בכל פסקי הדין הוא שכאשר נשקפת סכנה מצידו של הבעל, או במצבים בהם החיים עמו הם בלתי נסבלים כשהבעל סובל מהתקפות חוזרות ונישנות ומתאשפז בבית חולים לחולי נפש; או לחילופין אם הבעל התרפא אך הוא הוחזק שלוש פעמים במחלת נפש ובהתקפות ויש לחשוש לחזרת המחלה – מקרים אלה הם בחינת "חיי נפש" רק אז יש לידון על כפיית גט, אך לא בפחות מכך.
...
לסיכום הדברים, נאמר כי אם היה מדובר בבעל רגיל ומיושב בדעתו, היה מקום לקבוע כי טענותיו לשלום בית הן מן השפה ולחוץ וכנראה מונעת משיקולים זרים, והיה מקום לדון אותו כהוראת רבנו ירוחם הידוע (נתיב כ"ב ה"ח) בבני זוג המורדים זה על זה, וראו בפסק דין רבני חלק א' עמוד 323 בביאורו של הגרי"ש אלישיב זצ"ל בדבריו.
תביעת התובעת לראות בנישואין אלה כמקח טעות, ולכפות את הנתבע במתן גט, נדחית.
תביעת התובעת לקבלת כתובה ומזונות נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2017 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

" על פי זה ברור שדבריו של ר' חיים פאלאג'י לכופם לתת גט עד שיאמרו רוצה אני, הם במסגרת החובה של בית דין לכפות אף על המצוות לאפרושי מאיסורא, להציל בני זוג אלו ממצב של חוטאים וחטאים, כלשונו, ולא רק בגלל הפירוד הממושך.
הבעל חייב לשלם לאשה את כתובתה בסך של 180,000 ש''ח. מאחר ובאיזון המשאבים האשה מקבלת סכום גדול יותר מהכתוב בכתובה ואין כפל זכויות, איזון המשאבים יכלול בתוכו גם את סכום הכתובה, אף על פי שאולי היה מקום ליתן אף פיצוי לאשה לאור היתנהגותו ופרוק הבית על ידי הבעל בשל האשה הזרה והעלמת האמת מבית הדין עד הבאת הוכחות מהאשה ובא-כוחה.
...
גם דרישת הבעל לקבלת ריבית והצמדה על ערך המטלטלין נדחית על הסף.
התנהלות משותפת זו של הצדדים פגעה בסופו של דבר בשניהם, ואין להם להלין אלא על עצמם.
אף על פי שלא מצאנו בלשון החוק חילוק בין רכיביו שונים של הפיצוי שניתן, התקבלה בבית המשפט הבחנה בין תשלום שניתן בגלל הסבל הכאב מהם סבל הניזוק וכן תשלום שנועד לקיומו השוטף של הניזוק ששייכים רק לניזוק ואין לבן זוגו חלק בהם, לבין כספים שניתנו בגלל אבדן הכנסה וכיוצא בזה, והם מהווים תחליף למשכורת אותה בן הזוג קיבל ומשכך ששייכים לשני בני הזוג.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני הגדול נפסק כדקלמן:

בהחלטה מט"ז בתמוז התש"ף (8.7.20) הבהיר בית הדין את נימוקיו: ההסכם תקף ופתיחת התיק לגירושין היא כדין ואינה נחשבת הפרה; תביעת שלום הבית של האשה תתברר, אך עדיין לפי ההסכם עליה לפנות את הבית; הבעל לא חייב בתשלום החודשי מכמה נימוקים: א. כאשר האשה לא מפנה את הבית אין עליו חיוב לשלם, ב. הבעל טוען טענת פטור על פי ההסכם בשל סיכסוך ממושך של ארבעה חודשים, ג. הבעל שילם הוצאות שונות שיש לקזזם מתשלום המזונות, ד. הבעל השאיר את התשלום לשיקול בית הדין.
איבוד הקצבה החודשית בשל הפרת ההסכם באופן יסודי באי־עזיבת הבית זמן רב, ומעבר לכך – מרידת האשה שהפכה את חיי הבעל איתה לבלתי־נסבלים בהתייחסותה אליו, על פי עדות והקלטות שחיזקו את גירסתו והפריכו את גירסתה, ולמרות ניסיונו להמשיך בחיים עמה, שכלל נסיעות לחו"ל איתה.
. בסעיף 9.1: בסמוך לאחר מועד משלוח הודעת הפירוד כמפורט לעיל ולא יאוחר מארבעים וחמישה יום לאחר משלוח הודעת הפירוד תוגש על ידי הצדדים או מי מהם בקשה לבית הדין הרבני המוסמך למתן פסק דין לגירושין ולסידור גט הפיטורין [.
אף לוּ הייתה האשה מוכרזת 'מורדת', ולא היא, הרי שגם בכך לא היה כדי לפגוע או לשלול את קצבתה החודשית, שלה התחייב הבעל, שכן לא התמלאו יתר התנאים במצטבר, אם בשל העדר כל הוכחה, ואף להפך, לעניין תקופת המרידה – משך ארבעה חדשים רצופים לפחות טרם למתן הודעת הפירוד, ואם נוכח אי־התקיימות התנאי כי המרידה הנ"ל תהיה בעטיה של האשה בלבד.
הצדדים בפירוד ממושך ללא יחסי אישות כחמש שנים, גם אם ניסה האיש לשרוד ללא פירוד, וכן לא ישנו בחדר אחד – לדרישת האשה.
השאלה היא: לאחר שהאשה כבר סירבה לקיים את חלקה בהסכם, והבעל נאלץ לתבוע אותה לגירושין בבית הדין, האם היה בית הדין רשאי להתייחס גם לטענות של הבעל למתן צו לפינוי הדירה, וגם לתת החלטה שיפוטית בעיניין חיוב המזונות שבהסכם, וכבקשת הבעל לקבוע בכל חילוקי הדיעות בין הצדדים, או שאין לו סמכות לכך כטענת האשה? בית הדין האיזורי קבע את סמכותו לידון בסעדים אלו ונסמך על פסק בית הדין הגדול בתיק 834826/2, שהסכמת צדדים לשיפוט של ערכאה מסוימת אינה יכולה לבטל את סמכות השיפוט הטבועה של כל ערכאה.
...
לבית הדין הייתה תשתית מספקת כדי לקבוע כי האישה אילצה את האיש להתגרש בהצקות בלתי־פוסקות לאורך זמן ובהביאה אותו למצב שתיאר בית הדין באומרו כי 'אין אדם דר עם נחש בכפיפה אחת': תיאור התביעה בבית המשפט כבר בכ"ט בטבת התש"ף (26.1.20) להרחקת הבעל, שאינו אלים, מהדירה שלו, שנדחתה בחיוב הוצאות; התלונות במשטרה שנועדו להרחיקו מדירתו ומעצרו כאחד הריקים שהסתיים ללא כל אשמה, מביאים למסקנה כי גרסת הבעל שנשמעה בבית הדין ואושרה בחלקה בדברי האישה, היא הגרסה האמינה, וכי לאחר שהבעל לא נעתר לתביעותיה הכספיות של האישה שינתה היא את עורה, החלה להציק לו באופן שאינו מאפשר חיים נורמליים ובמקרים רבים נמנעה גם ממלאכות הבית שהיא מחויבת לבעלה.
אך לטעמנו, גם אם לא נקבע באופן מוחלט אם הייתה אפשרות לקיום יחסי אישות בין הצדדים ומי האשם בביטולם שנים לפני מועד הפירוד, מכל מקום לאחר שנקטה האישה בפעולות יזומות מצידה להרחיק פיזית את הבעל מחדר השינה ומביתו שלו בפעולות בתוך הבית ומחוצה לו, הרי שפעולות אלו בוודאי נחשבות 'מרידה'.
סוף דבר האישה חייבת להתגרש מיידית מבחינה הלכתית, ללא קשר להתחייבות בהסכם, בשל התנהלותה בחיי הנישואין ומרידתה, כפי שקבע בית הדין ויפה שעה אחת קודם.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2023 ברבני אשקלון נפסק כדקלמן:

אלא שבנדון דידן הרי לפי ראות עיני ביה"ד יש טענת מאיסות מבוררת עקב כל היחס המזלזל של הבעל כלפיה וכנ"ל, וכן יש את הפירוד הממושך למעלה משמונה עשר חודש שדרים כל אחד מהם בדירה בנפרד, מלבד שלפני למעלה משנה שקיימו ארבע פעמים יחסי אישות, ולדברי האישה היה צד של אונס, ולדברי הבעל היה לרצון האישה, ולעיל צידדנו שגם באופן הזה חשיב כפירוד ממושך לגר"ח פלאג'י שיש לצורפו לשאר טענות, וכנ"ל, בוודאי שיש לצרף טענות האישה שהיה כופה אותה לשמש בנידותה גם לפוסקים הנ"ל, וכן חזינא בשו"ת ציץ אלעזר חי"ז (סימן נג) בעירעור על החלטת ביה"ד באישה שתבעה גירושין שהבעל היה חולה במחלת הנפילה עוד לפני הגירושין, וכן יש לבעל ריח הפה, וכן טענה האישה שמקיים איתה יחסי אישות בימי נידותה, וגם שלא כדרכה, ומשפיל ומבזה אותה ומתאכזר עליה היתאכזרות רוחנית, וכתב לקבל את ערעור האישה לחייב את הבעל במתן הגט שחיים בלתי נסבלים כאלה זה זמן רב, כאשר בצדו אמתלאות מבוררות לאי הסיכוי שהאישה תחזור אי פעם לשלום, והמה מחלות הבעל וריח הפה המצדיקות מאיסות האישה בבעלה עד כדי לחייב בעלה ליתן גט, ושם (אות ד) כתב, ליתר טענותיה החמורות של המערערת כלפי בעלה שמקיים איתה יחסים שלא כדרך הטבע ובעת מחזור, לא נתן להם ביה"ד האיזורי חשיבות מכיון שהבעל הכחיש אותם, ולדעתי יש להתייחס אליהם ולצרפם עכ"פ לסניף נוסף ליתר צדדי החיוב לגט פיטורין, כי מדינא דגמ' האישה נאמנת בכל זה מכח החזקה שאין אישה מעיזה פניה בפני בעלה, ונחלקו הפוסקים רק בנוגע לדורות האחרונים שיש נשים חצופות, ובשו"ת עדות ביעקב הנ"ל ס"ל שאישה נאמנת אף דשויתיה ליה לבעלה רשע, ובנידו הצי"א למעשה גם הבעל מודה שחי עימה בנידותה, רק שטוען שהיא זאת שלא הלכה למקווה, ממילא יורדת הטענה שלא נאמנת בגלל דשויתיה רשע, דהא בעקרו של דבר גם הוא מודה בכך שחי איתה בנידותה, ובספר כיסא אליהו הנ"ל מביא בשם הריב"ש והמהרי"ט דהיכא שהודה הבעל ששכב איתה בנידותה כופין אותו להוציא, ושכן נראה מהריטב"א, אלא שסיים שהוא מיראי ההוראה ולכן רק אם תסרב בו לא חשיבא מורדת וסיים הצי"א שבנידונו שיש גם אמתלאות ואומדנות שאומרת אמת שנמצאו אצלו סרטי תועבה וכו', יש לחייבו במתן גט. ע"כ. ודברי הציץ אליעזר תואמים גם לנידון דידן וכנ"ל דבלא"ה יש מאיסות מבוררת, ופירוד ממושך, רגלים לדבר שהוא כפה אותה לשמש בזמן נידות ולכן יש לחייבו במתן הגט.
...
עוד כתב לבאר שהגרח"פ מיירי שהקטטות הם משני הצדדים, אולם אם רק הבעל מרגיל בקטטה, ועיניו נתן באחרת, בזה לא דיבר הגרח"פ ז"ל. שו"ר בפסקי הדין הרבניים ח"ט (עמ' 213) מהדיינים הרבנים הגאונים גורן, קאפח והגר"מ אליהו שכתבו שאין להסיק מתשובה זו של הגרח"פ שום מסקנה הלכתית חדשה בדבר כפייה לגט, כל שכן שמדובר בכפיית הבעל לנתינת גט, ואף אין לכוף אשה לקבל גט אא"כ האשה מורדת, או שטוען הבעל שמאוסה עליו ויש סיבה מבוררת לכך, וגם יש רגלים לדבר שטענתו אמת, שאם בנוסף על כך חיים בנפרד זה מזו כמה שנים ואין תקווה לשלום בית, אז כופין אותה לקבל גט. ועכ"פ גם לדבריהם היכא שהאישה מורדת, שזה לבדו אין לכופה להתגרש לאחינו האשכנזים שנוהגים בחדר"ג, מ"מ בצירוף פירוד י"ח חודש, יש לכופה להתגרש, וכן לדבריהם היכא שהבעל טוען שמאוסה עליו, ויש סיבה מבוררת לכך, וגם יש רגליים לדבר יש לכופם על הגט.
ומסוף דבריהם שם מוכח שכל שהתאמת לביה"ד שהאשה מסרבת להתגרש מחמת נקמנות גרידא, יש לחייבה לקבל גט, וכדמוכח מדברי הרמב"ם ומדברי הגרח"פ. ופסק דין זה נכתב ע"י הגרי"ש אלישיב ז"ל והובא בספרו קובץ תשובות ח"ב (סימן קט"ז).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו