מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב בתשלומי ריבית דריבית לפי חוק הרשויות המקומיות

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, לדעת הנתבעת עניין גילבוע מובחן מהתובענה דנן בחמישה טעמים כדלהלן: 1) בעיניין גילבוע הסכימו הצדדים על סכום ההשבה, בעוד בעיניינו מכחישה הנתבעת את העילה, הסעד וסכום ההשבה; 2) בעיניין גילבוע הודתה עריית נתניה בסבירות של פרשנות התובע, בעוד שבעניינו הנתבעת אינה מודה בסבירות פרשנות התובע, ולטענתה חיוב בהתאם לחוק הריבית צריך להתבצע רק בשיטת ריבית דריבית; 3) בעיניין גילבוע עריית נתניה הגישה הודעת חדילה בעוד במקרה דנן לא הוגשה הודעה שכזו; 4) בעיניין גילבוע נטען כי הערייה מחזירה תשלומי יתר בריבית פשוטה, טענה שלא הוכחשה על-ידי הערייה.
באשר לטענת המשיבה לפיה "הפגמים המיטיבים" מאיינים את הנזק הלכאורי בתובענה, ולפחות יש לקזז את גביית הריבית דריבית מהרווח שנוצר לנישום בעקבות ה"פגמים מיטיבים", אעיר כי אני מסכימה לדברי עמיתי, כב' השופט מודריק, בקובעו כי "אי אפשר לקבל שהטבה לפלוני תהיה על חשבון גריעה מאלמוני. רצונה של המשיבה להיטיב עם תושביה במסגרת מסוימת אינו יכול להוות הצדקה לקביעת שיעור ריבית הפיגורים מעל הרמה המותרת לכאורה על פי חוק. כפי שהמבקש מציין בצדק, קבלת טענת המשיבה עשויה להביא לתוצאות אבסורדיות – רשויות מקומיות תוכלנה לנהל את הגבייה בתחום שיפוטן כרצונן ותוך היתעלמות מהוראות החוק, כל עוד הן נוקטות במדיניות מכוונת של גביית-חסר או תת-אכיפה באחד מתשלומי החובה אותם הן מוסמכות לגבות. כך למשל, מדיניות של גביית-חסר בתחום החנייה תצדיק גביית-יתר בתחום התיכנון והבנייה, וכן הלאה" (פס' 43 להחלטת אישור התובענה כתובענה ייצוגית).
...
לאור כל האמור לעיל, אני סבורה כי יש לקבל את התובענה.
לפיכך ומשהתקבלה התובענה, וכן בהתאם לתקנה 19 לתקנות תובענות ייצוגיות, תש"ע-2010 ותקנה 130 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד-1984, אני סבורה כי יש למנות מומחה מטעם בית המשפט, על מנת שייקבע את סכום ההשבה שעל הנתבעת להשיב.
סוף דבר: התובענה מתקבלת.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בתקופות כלשהן, במהלך השנתיים שקדמו להגשת בקשת האישור, שילמה התובעת מעת לעת תשלומי חובה לעריית ראשל"צ בתוספת תשלומי פיגורים על פי חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), תש"מ-1980 (להלן: "חוק הריבית").
יש מקום להבהיר באופן מפורט את האופן בו חושב סכום הפשרה ולאמת נתונים אלה בתצהיר מטעם עריית ראשל"צ. בפרט, על עריית ראשל"צ להבהיר האם סכום הפשרה משקף את כל הסכומים שנגבו מחברי הקבוצה עבור רכיב הריבית דריבית בגין פיגורים בתשלום כלל תשלומי החובה ששולמו לעירייה מיום 10.8.2009 (השנתיים שקדמו ליום הגשת התובענה), או שמא הוא משקף אך את הסכומים שנגבו עבור רכיב הריבית דריבית בגין פגור בתשלומי ארנונה בלבד.
המקרים בהם משולמת ריבית פיגורים בחיובים יזומים בהיטלי פיתוח הם נדירים ומועטים ביותר, ביחס להקף ההכנסות של עריית ראשל"צ ולכן גם לא משפיעים על התחשיב.
...
אני מקבלת את ההסתייגויות של המועצה לצרכנות כפי שפורטו בסעיפים 37- 40 ובסעיף 42 לעיל – הסדר הפשרה המתוקן נעדר הסבר על האופן בו חושב סכום הפשרה; התצהיר מטעם עיריית ראשל"צ אינו כולל כל הסבר לאופן האומדן או החישוב; הסדר הפשרה המתוקן לא מציג כל פירוט ביחס לחישוב שבמסגרתו נקבעה חלוקת הפיצוי לחברי הקבוצה המיוצגת; עיריית ראשל"צ לא תמכה את טענתה כי חדלה מגבייה, באמצעות כל ראיה או תצהיר נלווה; אין מקום להעניק את הפיצוי לכלל הנישומים, אלא אך למי שחוייבו ביתר.
לא מצאתי להכריע בעניין זה מאחר שממילא החלטתי כמפורט להלן, לא לאשר את ההסדר.
סוף דבר אני דוחה את הבקשה לאישור הסדר הפשרה המתוקן.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

בבקשת האישור שתי עילות – עילה א' – ריבית דריבית: תביעה להשבת כספים אשר נגבו ביתר, עקב חיוב המשיבה בריבית פיגורים על תשלומי חובה בשיטה של ריבית דריבית, ללא הסמיכה בחוק ובנגוד לחוק רשויות מקומיות (ריבית והצמדה על תשלומי חובה), תש"ם- 1980 (להלן: "חוק רשויות מקומיות ריבית") המתיר אך הטלת "ריבית צמודה" (בה רכיב ההצמדה בלבד מתווסף לקרן).
עילה ב' – הצמדה בלתי חוקית: השבת כספי ארנונה אשר גבתה המשיבה מהמבקשת ומיתר חברי הקבוצה במהלך התקופה הרלוואנטית לגביה ביתר, עקב אי הצמדת חיובי הארנונה המשולמים בהסדר תשלומים לפי חוק רשויות מקומיות ריבית, למדדים שליליים (מדדים אשר הצמדה לפיהם כדין מובילה להפחתת סכום החיוב ביחס לסכום החיוב המקורי) וזאת ב-24 חודשים עובר ליום הגשת בקשת האישור.
...
משמתקיים בענייננו האמור בסעיף 9 בחוק תובענות ייצוגיות, עילה ב' של בקשת האישור(הצמדת מדדים שליליים מתחת לקרן) נדחית בזאת.
סוף דבר הודעת החדילה מתקבלת.
עילה ב' בבקשת האישור נדחית.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

תמצית בקשת האישור בקשת האישור שלפניי הוגשה בשתי עילות תביעה – ריבית דריבית (עילה א') תביעה להשבת כספים אשר נגבו ביתר, עקב כך שהמשיבה מחייבת בריבית פיגורים על תשלומי חובה בשיטה של ריבית דריבית, ללא הסמיכה בחוק ובנגוד לחוק רשויות מקומיות (ריבית והצמדה על תשלומי חובה), תש"ם- 1980 (להלן: "חוק רשויות מקומיות ריבית") המתיר אך הטלת "ריבית צמודה" (בה רכיב ההצמדה בלבד מתווסף לקרן).
הצמדה בלתי חוקית (עילה ב') השבת כספי ארנונה אשר המשיבה גבתה מהמבקשת ומיתר חברי הקבוצה במהלך התקופה הרלוואנטית, עקב אי הצמדת חיובי הארנונה המשולמים בהסדר תשלומים לפי חוק רשויות מקומיות ריבית, למדדים שליליים (מדדים אשר הצמדה לפיהם כדין מובילה להפחתת סכום החיוב ביחס לסכום החיוב המקורי) וזאת ב-24 חודשים עובר ליום הגשת בקשת האישור.
...
אשר לסכום גביית היתר, אני סבורה כי ראוי לקבוע את הסכום לפי חוות דעת המומחה פיסחוב שצורפה לסיכומי המשיבה, ואשר עומד על 3,524,361 ₪.
אני סבורה כי הסכום המבוקש סביר בנסיבות העניין שתוארו לעיל לרבות השתלשלות החדילה.
על כן אני מורה כי המשיבה תשלם גמול למבקשת בסך 170,894 ₪ ושכר טרחה לבא כוחה בסך 599,839₪ כולל מע"מ. 53אני מורה כי המבקשת פטורה מתשלום המחצית השנייה של האגרה, בהתאם לתקנה 7(א(א)(4)(ב) בתקנות בתי המשפט (אגרות), התשס"ז-2007.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

זאת באופן שישערך את סכום ההשבה גם על פי חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), תש"ם-1980 לאחר שערך החישוב על פי חוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961.
ביום 14.7.2022 פסק בית המשפט העליון בעיניין טוטיאן, וקבע: "עיינו בכתובים והוספנו ושמענו את טיעוני באי-כוח הצדדים לפנינו. לאחר כל אלה סברנו כי משמעות הריבית הכלולה במונח "תשלומי פיגורים" שבסעיף 1 לחוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה) התש"ם-1980, היא ריבית פשוטה, וכי בדין קבע בית המשפט ומנימוקיו כי בהעדר סמכות מפורשת בחוק לגביית ריבית דריבית לא הייתה המערערת רשאית לחייב בריבית כזו.
...
אני מאשרת את תשלום הגמול ושכר הטרחה בשיעורים האמורים ומורה שאלה ייגזרו מסכומי ההשבה המעודכנים שיקבע המומחה בהתאם לסעיף 79 לעיל.
אני מורה כי לגבי תקופת החפיפה של תובענות דדיה וקפרא יתחלק שכר הטרחה והגמול בשיעורים האמורים בחלקים שווים בין ב"כ המבקשים והמבקשים השונים.
סוף דבר נוכח כל המפורט לעיל, התובענות הייצוגיות מתקבלות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו