בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו
פש"ר 15475-11-09 גלייזר ואח' נ' כונס נכסים רישמי תל אביב ואח'
מספר בקשה:64
לפני
כבוד השופטת רחל ערקובי
מבקש:
אלכסדנר גלייזר – החייב
ע"י ב"כ עו"ד
משיבים
1. עו"ד שי הולנדר-גרוס - נאמן
2. כונס נכסים רישמי תל אביב
3. המוסד לביטוח לאומי
ע"י ב"כ עו"ד אדרעי
החלטה
בעיניין ד.מ. הנ"ל נקבע כי בבחינת תום הלב הנידרש בהליך פשיטת הרגל, יבחן בית המשפט באילו נסיבות נימנע החייב מלשלם את החוב הפסוק:
"הדגש בבדיקת תום לבו של החייב בתקופה שלפני הגשת הבקשה, מושם על דרך יצירתם של החובות. במקרה שבו עניינה של הבקשה, רובה או חלקה, בחוב מזונות לעבר – ראוי לתת משקל למידת אי-ההגינות, או חוסר-המוסריות, שדבק בהתנהלותו של החייב, כלפי הזכאים למזונות ממנו, אשר פרנסתם היתה (וייתכן שעודנה) עליו. נטישה של בית המגורים, על ידי החייב, הפקרתם של הזכאים למזונות ממנו למחסור ממשי, תוך ניתן הקשר עמם והתחמקות מהם לאורך שנים (בתקופה שבה הם נחשבים כמי שזכאים למזונות ממנו), קל וחומר כשמדובר בקטינים – נוגדת, באופן מהותי, את "תקנה הציבור" (יוער כי מדובר בהתנהלות, אשר עלולה להחשב, כשלעצמה, "מעשה פשיטת רגל" לפי סעיף 5 לפקודה).
עוד קבע בית המשפט בעיניין ד.מ. כי בין היתר יבחנו האופן והקף הפרעון של החובות בעבר על ידי החייב, האם החייב עשה מאמצים לפרוע את חובותיו או חלקם ביוזמתו או שמא החוב נפרע עקב הליכים שננקטו על ידו על ידי הזכאים למזונות, שיעור המזונות של החוב מכלל הקף הנשייה, בשים לב לתביעות החוב שהוגשו ובהקשר זה את כושר הפרעון של החייב בנקודת הזמן הנוכחית והשינויים הצפויים לחול בכושר פרעון חובותיו בעתיד, מצבו האישי והבריאותי והאם נותרו בידיו נכסים מהם ניתן להפרע.
בעיניין אחר, עמד כבוד השופט אנגלרד על ההבחנה בין חוב מזונות שוטף כלפי קטינים לבין חוב מזונות עבר וציין כי היחס אל החייב יהיה נוקשה יותר עת מדובר בחוב לתשלום מזונות שופטים לבני מישפחה הנזקקים לו, להבדיל מחוב שהצטבר על אי פרעון של חוב מזונות עבר אשר ניתן להקל בו. עם זאת, הוסיף כי על בית המשפט להשתכנע שאין לחייב אפשרות לשלם את החוב במלואו וכי הוא אינו מנסה להישתמט מתשלום החוב [ע"א 6456/13 נעמה ישעיהו נגד יוסף גמזו ואח' (פורסם במאגרים, 3.5.15)].
ועוד, הגם והחייב טוען כי כבר בסמוך ללידה טענה בפניו הגרושה כי הילדה אינו שלו, החייב לא עשה עם המידע הלכאורי הזה דבר, ואף חתם על הסכם הגירושין בשנת 1997, כאשר הבת הייתה כבת שנתיים.
...
נוכח כל אלו, אני סבורה כי ניתן לקבוע שמדובר בחייב שאינו תם לב, ולאור האמור לא עמד החייב ברף הנדרש להחלת הפטור החריג מתשלום חוב מזונות.
סוף דבר:
נוכח האמור לעיל, אני דוחה את בקשת החייב לפטור מחוב המזונות לנושה ביטוח לאומי.
בשולי הדברים אציין כי המוסד לביטוח לאומי נוקט בגישה מקלה בכל הנוגע לגבייה מקצבאות שונות, ומקזז סכומים שנקבעים על ידי רשמת ההוצאה לפועל לאחר חקירת יכולת, וביהמ"ש סמוך ובטוח שכך יפעל גם בתיק זה.
בכפוף לאמור בסעיף 39 הבקשה נדחית.