בשלב השני עורכת ועדת הערר בחינה של המערכת ההסכמית בין המערערת לרמ"י, מערכת המעגנת את זכויות המערערת במקרקעין, ומגיעה למסקנה כי המערערת היא הנהנת מההשבחה והיא בעלת הזכויות שיש לחייבה בהיטל ההשבחה וזאת גם לאור ההלכות בעיניין נוה ביניין, בר יהודה ובלוך לעיל.
ועדת הערר מסכמת את ממצאיה בסעיף 49 להחלטתה, כדלקמן:
"מן המקובץ לעיל, עולה תמונה ברורה לפיה כבר ערב התכנית הראשונה היו לבזק זכויות במקרקעין, כפי שנקבע בהסכם הפשרה, שנחתם בשנת 2003. מדובר בשטח מסוים, שגבולותיו השתנו בשינויים לא מהותיים, שינויים אשר התחייבו הן ממהות ההיתקשרות והן מתכנון השטח. זכויותיה של בזק במקרקעין מבוססות, איפוא, מזה שנים, התכניות השביחו את המקרקעין, ולעת מימושן, חבה בזק בתשלום היטל ההשבחה."
מכאן קובעת ועדת הערר, כי בזק היא החייבת בהיטל ההשבחה בגין שתי התכניות הרלוואנטיות.
בית המשפט העליון בעיניין בלוך חוזר על ההלכה, כי פרשנות סעיף 2(א) לתוספת השלישית אינה מחייבת תוצאה, כי רק "חוכר לדורות" כמובנו בדיני הקניין יהיה החייב בהיטל השבחה, וכי יש לבחון את מהות הזכות באספקלריה של דיני המס הרלוואנטיים, ובלשון בית המשפט העליון:
"לסיכום חלק זה, עולה כי עקרונית תתכן פרשנות אפשרית נוספת לזו המוצעת על-ידי המשיבים, לפיה חוכר לדורות לצורך סעיף 2(א) לתוספת ייחשב גם מי שמעמדו במקרקעין עולה מבחינה מהותית לכדי חוכר לדורות. זאת, בהתבסס על נסיבות המקרה ובראשן תכנה האמתי של העסקה המעניקה לו את זכויותיו במקרקעין ולא רק חזותה, אפשרות אשר הוכרה כאמור בפסיקת בית משפט זה, בייחוד בהקשר של דיני מס." (הדגשה אינה במקור – ג.ה).
בית המשפט העליון דן ביחס בין הסכם הפשרה להלכות בעיניין בר יהודה ובלוך, ואצטט:
"בפסק הדין נידרש בית המשפט להכריע במחלוקת ספציפית שהנה ייחודית לנסיבותיו של המקרה הנידון קרי – האם להחיל בו את הילכת בר יהודה ולחייב את נוה שוסטר בתשלום היטל השבחה למבקשת, או לקבוע כי על-פי תנאי חוזה 2003 נוה שוסטר אינה חייבת למבקשת כל תשלום נוסף. כזכור, מדובר בחוזה שנחתם במסגרת הסדר פשרה כולל אשר הושג על רקע הליכים משפטיים שהתנהלו בזמנם בין הצדדים, ולפיו הסכימה המבקשת לקבל תשלום חלף היטל השבחה בתוספת עלות הפארק וויתרה על כל טענה ותביעה בנוגע לתכנית המשביחה, לרבות דרישה להיטל השבחה." (הדגשה אינה במקור – ג.ה).
...
סיכום
לאור האמור והמנומק לעיל, אני קובע כי לא נפלה שגיאה בהחלטת ועדת הערר, והמערערת היא החייבת בהיטל ההשבחה.
במקרה שלפני הערעור נדחה במלואו.
אשר על כן, ולאחר שהבאתי בחשבון את היקף הטענות ומהותן וכן את סכום היטל ההשבחה שבמחלוקת, אני פוסק כי המערערת תשלם למשיבה הוצאות בסך של 80,000 ₪ (כולל מע"מ), וזאת בתוך 30 יום מיום מתן פסק הדין.