מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב ארנונה על שטח משותף בבניין משרדים

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

בהחלטתה דחתה הועדה את טענת מנהל הארנונה וקבעה כי "יש לפטור את השטחים המשותפים מארנונה גם במבנים שאינם מבני מגורים, לרבות מבנים משותפים בבית מלון". מסקנתה זו נסמכה על פסק דיו שניתן בעמ"נ 27996-03-17 מנהל הארנונה בעריית ירושלים נ' ים חניונים בע"מ (8.11.17) (להלן – עניין ים חניונים), שבו נדונה בקשה למתן פטור מארנונה לשטחי המעבר בחניון תת קרקעי של ביניין משרדים, בטענה שמדובר בשטחים משותפים הפטורים מחיוב בארנונה.
הוראת הפטור נכללת בנספח ג/3, שאליו מפנה סעיף 1 לצוו הארנונה שעניינו "בניינים המשמשים למגורים". כל יתר סעיפי צו הארנונה אינם מפנים לנספח זה: לא סעיף 2 העוסק ב"משרדים, שירותים ומסחר", לא סעיף 9 העוסק ב"בתי אבות", וגם לא סעיף 8 העוסק בהטלת ארנונה על "בתי מלון ופנסיונים, לרבות בתי הארחה, אכסניות". יודגש כי בכל חלקיו של צו הארנונה ונספחיו לא נקבעה מיגבלה מפורשת על חיוב בארנונה של שטחים משותפים בבניינים שאינם למגורים.
...
מהמקובץ עולה כי בנסיבותיו של העניין שלפנינו אין ועדת הערר מוסמכת לדון בשאלת הטלת החיוב הרטרואקטיבי.
משכך אין עילה להתערבות בהחלטתה של הוועדה בעניין זה, ומשכך דינה להידחות.
סוף דבר ערעור מנהל הארנונה מתקבל באופן חלקי בנושאים שלהלן: חיוב השטחים המשותפים במלון (סעיף 17 לפסק הדין).

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וועדת הערר דחתה גם את הטענה החילופית על פיה, יש לחייב ארנונה לכל היותר על פי תעריף שטח משותף, לאחר שהוכח בפניה, כי המערערת היא זו שעושה את השמוש בנכס שבמחלוקת תוך שנדחתה טענת המערערת כי אין החזקה של מחזיק אחד ב 80% ומעלה מן השטח הלא משותף בקומה או בבניין.
אשר לטענה החילופית בדבר סיווג מוזל, נטען, כי מדובר בנכס שהוא גג/מרפסת בקומה שלישית של הבניין ומהוה חלק משטחי המשרדים, ולא יכולה להיות מחלוקת שלא ניתן לסווגו כקרקע .
גם הטענה החילופית בדבר סיווג מוזל לחיוב בארנונה על פי תעריף קרקע או מלאכה דינה להדחות.
...
אשר לטענת המערערת כי יש לקבל את הערעור ביחס לערר לשנת המס 2016 בשל דחיית ההשגה ללא נימוקים, הרי שגם בסוגיה קיימת מחלוקת עובדתית.
לטענת המשיב הערר נדחה לאחר שלא ניתן היה לתאם עם המערערת מועד לביקור במקום ואילו המערערת טוענת כי לא יתכן שהמשיב ניסה לתאם מועד ולא הצליח.
גם הטענה החילופית בדבר סיווג מוזל לחיוב בארנונה על פי תעריף קרקע או מלאכה דינה להידחות.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד נטען כי "הוצאות הניהול של תובענות אישיות יביאו לבזבוז כספים לשוא ולחוסר יעילות של המערכת המשפטית" וכי "גם גודלה של הקבוצה מצדיק הגשת תובענה ייצוגית, ואין ספק כי נישומים רבים נמצאים במצב דומה למצבם של המבקשים, שכן המשיבה חולשת על שטחי בניה רבים". בכל הנוגע לאומדן גודל הקבוצה וסכום ההשבה נרשם כי "מספר החברים בקבוצה אינו ידוע למבקשים והוא קשה לאמדן משום שלמיטב בדיקת הח"מ לא פירסמה המשיבה נתון שישקף את הקף השטחים המשותפים שחויבו בארנונה". עוד צוין במסגרת הבקשה כי המבקש 1 הגיש השגה בנושא חיובו בגין שטחים משותפים, אשר נדחתה.
בנסיבות העניין, כאשר מהודעת החדילה ניתן ללמוד כי הבניין נושא הבקשה היה הבניין היחיד שחויב על ידי המשיבה בארנונה בגין שטחים משותפים, כאשר הטעם להבחנה שנעשתה בין ביניין זה ובין בנייני משרדים אחרים לא הוברר, לא אעשה צו להוצאות.
...
כאשר תובענה ייצוגית המוגשת נגד רשות מנהלית נדחית בשל הודעת חדילה שהגישה הרשות, קיים שיקול דעת לבית המשפט אם לפסוק גמול ושכר טרחה.
שיקול נוסף הוא, כי תובענה ייצוגית, אשר בקשת אישור בגינה נדחית, עקב הודעת הרשות על הפסקת גבייה, מטבע הדברים אינה כרוכה בהשקעת משאבים גדולה, בדומה לזו המתחייבת בתובענה המתנהלת לגופה ומסתיימת בהכרעה שיפוטית.
עולה ספק אם המבקש 1 יכול לשמש כתובע ייצוגי ובכל מקרה עצם הגשת הבקשה על ידו, כאשר הוא חוזר בו באופן חד צדדי מהסכם הפשרה, לאחר שנהנה ממנו קודם להגשת הבקשה, מבלי לפנות כלל למשיבה בנושא זה לפני הגשת הבקשה, מעלה חשש כבד להתנהלות חסרת תום לב. תשלום גמול ושכר טרחה מהקופה הציבורית לא נועד למקרים מסוג זה. לאור כלל האמור ובחינת השיקולים השונים, מסקנתי היא, כאמור, כי אין הצדקה במקרה זה לפסוק גמול למבקשים ושכר טרחה לבא כוחם.

בהליך ערעור מנהלי (עמ"נ) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אין חולק, כי למרות שסעיף 3א.ד בצו הארנונה איננו מנוסח כקובע פטור מארנונה לשטחים משותפים בבניין משרדים, המשמעות האופרטיבית של האמור בסעיף היא מתן פטור מארנונה לכל שטח משותף שלגביו לא מיתקיים התנאי שקבוע בסיפא.
17.2 עיננו הרואות, שסעיף 2א.ד הנ"ל, כדי להגדיר לצורכי ארנונה "שטח משותף", משתמש בביטוי זהה "שטח משותף בבניין או בקומה...". הינה כי כן, הסעיף קובע באילו נסיבות יוטל חיוב בארנונה על שטח משותף בבניין שאינו למגורים, אך הוא איננו מגדיר או קובע מה ייחשב "שטח משותף" בבניין.
...
סיכומו של דבר, לאור האמור לעיל, אני מקבלת את הערעור ומבטלת את חיובי הארנונה שהושתו על המערערת בגין השטחים הטכניים.
המשיב ישלם למערערת הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 20,000 ₪ תוך 30 יום.

בהליך בר"מ (בר"מ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

בשנים 2022-2021 המבקש חויב בארנונה בגין משרד זה על בסיס חישוב שטח של כ-147 מ"ר לפי חלוקה כאמור להלן: 88.78 מ"ר בגין שטח המשרד עצמו; 4.02 מ"ר בגין שטח חדר העזר הצמוד למשרד (לפי סעיף 2.7 לצוו הארנונה לשנת 2021 וסעיף 2.7 לצוו הארנונה לשנת 2022 חדרי עזר מחויבים ב-50% מתעריף הארנונה); 26.46 מ"ר ו-29.86 מ"ר בגין חלקו היחסי של המבקש בשטחים המשותפים ובקרקע התפוסה המשותפת של ביניין המשרדים, בהתאמה (שטחים אלה יכונו להלן: השטחים המשותפים).
...
לעניין חיוב המבקש בארנונה בגין השטחים המשותפים נקבע כי יישום אמות המידה שנקבעו בפסיקה בהקשר זה מוליך למסקנה כי יש לראות במחזיקי היחידות העסקיות בבניין המשרדים כמחזיקים בשטחים המשותפים (בהיותם בעלי הזיקה הקרובה ביותר אליהם) ולא בבעלי בניין המשרדים, כטענת המבקש.
לגופן של טענות המבקש לגבי חיובו בגין השטחים המשותפים נקבע כי דינן להידחות.
לאחר שעיינתי בבקשה על צרופותיה, הגעתי לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
הבקשה נדחית אפוא.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו