מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב אישי של בעלי שליטה בחברה: אחריות משפטית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

האם יש לחייב את הנתבע באופן אישי בחובות הנתבעת לפי חוק ההסדרים? סעיף 8(ג) לחוק ההסדרים, קובע כדלקמן: "(ג) על אף הוראות סעיף קטן (א) והוראות כל דין, היה הנכס נכס שאינו משמש למגורים, והמחזיק בו הוא חברה פרטית שאינה דייר מוגן לפי חוק הגנת הדייר [נוסח משולב], התשל"ב-1972 (בסעיף זה – עסק), ולא שילם המחזיק את הארנונה הכללית שהוטלה עליו לפי סעיף קטן (א), כולה או חלקה, רשאית הרשות המקומית לגבות את חוב הארנונה הסופי מבעל השליטה בחברה הפרטית, ובילבד שהתקיימו לגביו הנסיבות המיוחדות המנויות בסעיף 119א(א) לפקודת מס הכנסה, בשינויים המחויבים". סעיף 119א(א)(3) לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש], קובע כי: "(3) בלי לגרוע מהוראות פסקות (1) ו-(2), היה לחבר בני אדם חוב מס סופי והוא התפרק או הפסיק את פעילותו בלי ששילם את חוב המס האמור, יראו את הנכסים שהיו לחבר כאילו הועברו לבעלי השליטה בו בלא תמורה, וניתן לגבות מהם את חוב המס, אלא אם כן הוכח אחרת להנחת דעתו של פקיד השומה"."
מן המקובץ עולה כי על מנת שניתן יהיה להטיל על בעל השליטה בחברה אחריות אישית לתשלום חוב הארנונה של החברה, יש צורך כי יתקיימו שישה תנאים מצטברים: הנכס נושא החוב אינו משמש למגורים; מדובר בחוב ארנונה סופי; החברה לא פרעה את החוב; החברה הפסיקה את פעילותה; הנתבע הוא בעל השליטה בחברה; הנתבע קיבל לידיו את נכסי החברה ללא תמורה או בתמורה חלקית.
משעה שבחרה הערייה לנקוט בהליך של גבייה משפטית על דרך של הגשת תביעה אזרחית, אזי גם בהעדר ראיה ישירה שנשלחו שומות ארנונה אשר התקבלו אצל הנתבע, עמדה בפני הנתבע ההזדמנות לשטוח מלוא טענותיו ולהציב תשתית ראייתית, אשר תוכיח טענותיו כנגד החוב וכנגד הטלת החיוב האישי עליו, אולם הנתבע בחר שלא להתייצב לחקירה, ולא ביסס תשתית שכזו.
בנסיבות אלו, יש לראות את החוב כסופי, וחבותו של בעל השליטה, הנתבע, נגזרת איפוא מחבותה של החברה, הנתבעת.
...
סוף דבר התביעה מתקבלת.
הנתבעים ישלמו, ביחד ולחוד, לתובעת סך של 86,951 ₪, בתוספת הצמדה וריבית על פי חוק הרשויות המקומיות (ריבית והפרשי הצמדה על תשלומי חובה), תש"ם -1980 מיום 8.5.2016 ועד התשלום בפועל.
בנוסף, ישלמו הנתבעים, ביחד ולחוד, לתובעת הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 13,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

הערייה מפנה לפסיקת בית המשפט העליון המסתפקת בחוסר תום לב, היתנהגות בלתי ראויה וניצול לרעה של האישיות המשפטית הנפרדת במגמה להסתתר ולברוח מפני נושים, כמצדיקה את ייחוס חובות החברות לבעלי השליטה והמנהלים.
לפיכך, ניתן להטיל חיוב אישי על בעלי שליטה בחברה פרטית, אלא אם הצליחו להראות כי לא מתקיימת החזקה שלפיה העבירו לעצמם או לחבר בני אדם אחר את נכסי החברה הפרטית החייבת ללא תמורה ובתמורה חלקית, ולהראות כי שולמה תמורה מלאה עבור המכירה (ר' עניין עריית יהוד, פסקה 17, ת.א. (ירושלים) 40931-06-13 עריית ירושלים נ' שירותי מזון מוכן ל.ר. בע"מ, פסקה 61 (27.8.2015) (להלן: עניין שירותי מזון מוכן).
חיוב אישי של חברי עמותה ובעלי תפקיד בה בגין חובות ארנונה של העמותה אשר להטלת אחריות אישית מכוח הדין הכללי, הרי שגם כאן, חוק החברות אינו חל על עמותות וחוק העמותות אינו קובע הוראה המטילה אחריות אישית על חברי עמותות.
...
רוטר העיד, ועדותו מקובלת עלי, כי נתן שירותים לחברות ולעמותה תמורת תשלום ואין כל בסיס להנחה כי מילא תפקיד של מנכ"ל הקבוצה כפי שהעירייה טוענת.
סיכום על יסוד כל האמור אני מחייב את כל החברות, הנתבעות 1, 2, 3, 4, 5 ו- 7, וכן את הנתבעים 8-9, שמואל סונינו ודוד סונינו, כולם יחד ולחוד בתשלום סכום של 4,026,086 ₪.
התביעה נגד הנתבעים האחרים – נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת המשיבים, אין לאפשר למבקש העיקול לערוך "מקצה שיפורים" בדיעבד, ועל כן אין לאפשר לצלילי ירדן להשלים חסרים מהותיים בבקשתה, בפרט בנוגע ליסוד ההכבדה, או להעלות טענות עובדתיות ומשפטיות חדשות.
לשם חיוב אישי של בעל שליטה בחברה אין הכרח לעשות שימוש בדוקטרינת הרמת המסך, שכן חיוב אישי יכול לנבוע גם מהטלת אחריות אישית מכח דיני החוזים.
...
מאחר שאני סבורה כי עילת התביעה האישית נגד בן חמו, מכח דיני החוזים הינה בעלת סיכוי, נכון להותיר את צו העיקול על כנו ביחס לבן חמו, ללא קשר לשאלה אם ניתן לתבוע אותו מכח הערבות האישית.
עם זאת, מקובלת עלי טענת המשיבים, כי אם יוותר על כנו צו העיקול על חשבון העו"ש של ליטו גרופ, עלול הדבר לגרום לשיתוקה, ובכך לגרום לה נזק בלתי הפיך.
לאור כל האמור לעיל, אני מורה כדלקמן: · צו העיקול שניתן על ידי ביום 17.11.19 יצומצם כך שיהיה מוגבל לסכום של 727,325 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מעבר לטענות הרמת מסך ואחריות אישית דלעיל, טוענת התובעת 1, כי הנתבע 4 כבעל שליטה בנתבעות 1-3 נטל לידיו מנכסי החברות, ולכן יש לראותו כמי שחייב בחובות הנתבעות 1-3, על-פי סעיף 119א(3) לפקודת מס הכנסה (נוסח חדש), תשכ"א-1961 (להלן: "פקודת מס הכנסה"), המוחל על חובות ארנונה מכוח סעיף 8(ג) לחוק ההסדרים במשק המדינה (תקוני חקיקה להשגת יעדי התקציב), התשנ"ג – 1992.
יתרונה של האחריות האישית הנו בהצלחתה "להרחיב את מעגל היריבויות ולתרום לפיתוחם של סטאנדרטים לאחריות אישית של נושאי משרה ובעלי שליטה בחברה, מבלי לכרסם בכלליותו של עקרון האישיות המשפטית הנפרדת" (א' חביב-סגל, "מגמות חדשות בהילכות הרמת-המסך" עיוני משפט יז (תשנ"ב-נ"ג) 197, 214).
...
לנתבע 4 ואף לא למומחה מטעמו לא היה הסבר המניח את הדעת או מוצדק מדוע שילמו לנושים אחרים זולת התובעות, ומבססת את המסקנה, כי יש להרים את מסך ההתאגדות ולחייב את הנתבע 4 בחובות הארנונה והמים.
לעניין זה יובהר, כי טענת הנתבע 4 לפיה ישנו תיעוד ברור בדוחות הכספיים שהוגשו בקשר לנתבעות 1-3 לפיו שולמו מיסים ובהם דמי הארנונה והמים לתובעות תחת הפירוט של "מיסים ואגרות" - דינה להידחות.
סיכום אשר על-כן, ולאור כל הנימוקים לעיל, התביעה מתקבלת במלואה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע עושה שימוש לרעה באישיות המשפטית המלאכותית הנפרדת של הנתבעת כדי להיתחמק מהדין, ולכן ניתן לייחס לנתבע כבעל המניות, את חובות הנתבעת בהתאם לשני המקרים הקבועים בסעיף 6(א) לחוק החברות: שימוש באישיות המשפטית הנפרדת של החברה "כדי להונות או לקפח נושה של החברה, וכן "תוך נטילת סיכון בלתי סביר באשר ליכולתה לפרוע את חובותיה". הטלת אחריות אישית והרמת מסך ההיתאגדות הם שני מסלולים משפטיים המובילים לאותה תוצאה: חיובו של הנתבע בגין נזקים שגרם לתובעת.
יתרונה של האחריות האישית הנו בהצלחתה "להרחיב את מעגל היריבויות ולתרום לפיתוחם של סטאנדרטים לאחריות אישית של נושאי משרה ובעלי שליטה בחברה, מבלי לכרסם בכלליותו של עקרון האישיות המשפטית הנפרדת" (א' חביב-סגל, "מגמות חדשות בהילכות הרמת-המסך" עיוני משפט יז (תשנ"ב-נ"ג) 197, 214).
...
אף שהנתבע לא הוכיח מה נעשה בכל כספי התמורה, הרי שלא ניתן לשלול את גרסתו כי עסקאות הפסד הביאו לסחרור שגרם בסופו של דבר, לקריסת החברה הנתבעת.
איני מתעלמת כלל ועיקר מהתנהלותו המרמתית של הנתבע, בזיוף המסמכים שנועדו להציג מצג שווא בפני התובעת כי העניינים בטיפול, כי הסחורה בדרך, התנהלות שנועדה "למשוך זמן". התנהלות זו חמורה ביותר, ואולם, איני שותפה לדעתה של התובעת כי התנהלות זו מעידה על כוונה להונות את התובעת כבר בעת כריתת העסקה, בבחינת "סוף דבר מעיד על ראשיתו". התנהלות זו נעשתה לאחר צניחת המחירים, ומשהוברר לנתבע כי אפסו הסיכויים להציל את העסקה, ואין בה להעיד על כוונת מרמה או הונאה בעת ההתקשרות.
סוף דבר, התביעה נדחית ללא צו להוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו