מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חיוב אישה בגט במי שעבר ונשא אישה נוספת

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2015 ברבני באר שבע נפסק כדקלמן:

לענ"ד תיק זה לא מסתמך רק על ר' חיים פלאג'י בלבד, אלא מבוסס דיו בהוכחות מספיקות שהאישה אשמה בהפרת של"ב. זאת ועוד, לענ"ד לו יהי כדברי חברי, שאין בכל מסכת המרורים שעוברים בני הזוג בכדי לחייב את האישה, ועדיין לא הגענו לדברי ר' חיים פלאג'י שלא רק חייב אלא גם כפה! יש לציין שפד"ר א' 162 מדבר בענין חדר"ג, ומאחר שבני הזוג שלנו מבני עדות המזרח, הרי שלא חל עליהם חדר"ג. אין לי ספק שמסכת כזו של מרורים וסכסוכים, לו הייתה האישה תובעת גירושין, הרי שהיו מגיעים למסקנה שיש כאן מאיס עלי באמתלא מבוררת, ואף אם לא היינו מחייבים בגט, בוודאי היינו מפעילים הרחקות דר"ת כנגד הבעל, א"כ לא תהיה כהנת כפונדקית, ויש לפחות להפעיל הרחקות דר"ת כנגד האישה בתיק זה. ומה שטען הרה"ג דרשביץ שליט"א, שאי אפשר להפעיל את דברי ר' חיים פלאג'י בפחות מ- י"ח חודש בגלל שחזרו לתקופה קצרה באמצע, לענ"ד במקרה דנן הפירוד הממושך של שנים רבות, לא יקטע ע"י הניסיון הקצר לחזרה, אדרבה הניסיון לחזור פעם נוספת מוכיח שלא מדובר באיזו קפריזה, אלא באדם שמשפחתו חשובה לו ותש כוחו מלשוב לאותו דפוס היתנהגות.
והדבר מפורש בשו"ת הרשב"ש סימן תיא שכתב: "שהיכן נמצא כדבר הזה שבמקום שאין בו מצווה ולא חובה שיזקקו בית דין לכפות האישה לבוא לקבל גיטה, אין בזה הלכה ברורה ולא יושר סברא אבל השכל והדעת יחייבו היפך זה". (וע"ש שדן במי שהתחייב לזון את חמותו ורצה להתגרש אם החיוב ממשיך.
גם בשו"ת דברות אליהו לרה"ג אליהו אברז'ל (ח"ד סימן ל, וכפולים בלשון דומה בקיצור בח"ה סימן מג) מקרה דומה לשלנו, ש"בני זוג מסוכסכים זה שנים רבות, וכל הנסיונות במשך השנים שעברו להביא את בני הזוג לשלום עלו בתוהו, ומכל החומר המצטבר בתיק מצטיירת מסקנה מצערת שאין שום תקוה לשלום בין בני הזוג החיים זמן רב בסכסוך ופירוד, ומה שהאישה מבקשת שיבוא השלום ביניהם נראה לבית הדין כתקות שווא" והוא מאמץ את דברי הגרח"פ ולא כדעת מי שהיו בבית הדין הגדול וסברו אחרת, ובסיום הפסק ניתנה החלטה שעל האישה לקבל את גיטה, ואם לא תסכים, בית הדין יתן היתר נישואין לבעל לאחר השלשת גט. וכך היה שהצדדים הוזמנו והאישה סירבה לקבל את הגט ובית הדין נתן החלטה להתיר לו לשאת אישה על אישתו ולהשליש ג"פ, ועל זה חתמו הרה"ג מישאל דהאן, ציון אלגרבלי ואליהו אברז'ל. ונוספה שם פסקה מעניינת העומדת בנגוד לכאורה למה שהבנו עד כה מדעתו של הגר"מ אליהו זצ"ל, "פסק הנ"ל הועבר לעיונו של מרן הגר"ם אליהו שליט"א הראש"ל הרה"ר ונשיא בית הדין כמתחייב בתקנות. ובא בהסכמה עמנו להתיר להנ"ל לשאת אישה על אישתו". אשר על כן לאור הנ"ל בית הדין בהחלטתו הקודמת לא השתמש בלשון חיוב על האישה אלא שכתב שעליה לקבל את גיטה.
...
לאור כל האמור ומאחר ולא הוכח שהאישה אשמה בסכסוך ובפירוד, על כן, לא ניתן על פי טענות הבעל לחייב את האישה בגט.
לאחר עיון נוסף ולאחר שמיעת הצדדים בדיונים, הגעתי למסקנה שונה מהאמור לעיל ב-ג' הנימוקים.
בעניין נימוק ג': כאמור לעיל, הפירוד הממושך המוחלט של כמעט שנתיים, ובפועל, הפירוד של שנים רבות (עם חזרות קצרות לשלום בית שלא צלח), ונחרצותו של הבעל להתגרש בכל הדיונים האחרונים, מביאה אותי למסקנה, שאכן, מבחינת הבעל אין דרך חזרה והמצב בלתי הפיך, ורצונו להתגרש הינה כנה וללא תנאי.
לאור כל האמור, אני מצטרף לדעת חברי, שעל הצדדים להתגרש והאישה חייבת להתגרש, בכפוף להבטחת זכויותיה הממוניות.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2020 ברבני חיפה נפסק כדקלמן:

תיק 1262879/1 בבית הדין הרבני חיפה לפני כבוד הדיינים: הרב אברהם מאיר שלוש – ראב"ד, הרב אפרים בוגרד, הרב בן ציון טופיק המבקש: פלוני המשיבה: פלונית (ע"י ב"כ עו"ד אהרן פרובר וטו"ר יעקב ישראל דוידוביץ) הנידון: חיוב אשה בגט במי שעבר ונשא אשה שניה פסק דין
ואף שגם למשיבה חלק בדבר שהרי ידעה שהמבקש נשוי ולא בדקה את טענתו שכבר התגרש, אך מאחר והמבקש עשה שלא כהוגן לפיכך בשיקלול הנתונים ועל מנת שלא יהיו בנות ישראל הפקר ח"ו, בית הדין מחייב את המשיב בעשרת אלפים ש"ח נוספים.
...
וסוף דבר מסיק, לפיכך איני מכניס עצמי בנדון זה אלא אני מניח הדבר לחכמים הצרפתים שהם יודעים היאך פשטה תקנה זו במקומם והיאך היו נוהגים בה שעל פי אותו הדרך ראוי לנהוג ולהורות ע"ש. והובא בהגהות רבי עקיב"א (אות ט).
] וזוהי זרות מופלאה על שני מחברים מפורסמים שלא שמו עיניהם בגוף התקנה עכת"ד. והניף ידו שנית (שם סימן ו') ע"ש. ובאוצר הפוסקים (סימן א' סעיף י' אות יב) ציינו שכן כתב בשו"ת אמרי דוד (אבן העזר סימן ב') בשם כמה פוסקים דגט בעל כרחה קל מלשאת שתי נשים דלא מצאנו שום פוסק שהצריך בזה היתר מאה רבנים ע"ש. ושכן כתבו בשו"ת דברי יששכר (סימן קכז) ובשו"ת שואל ומשיב (חלק א' סימן קיג ושנה ופיר'ש כן גם בסימן קיד וסימן קיז ועוד, וזאת שלא כמ"ש במהדו"ק ח"א סימן קא).
יש לקבוע מועד סדור גט. תביעת מזונות אישה שהגישה המשיבה נדחית.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2018 ברבני ירושלים נפסק כדקלמן:

על אף מסקנה ברורה זו, בית הדין האיזורי נימק בדעת הרוב את המשך החיוב במזונות בנימוק קצר, בזה הלשון: "כל זמן שלא הוכחה עילה ברורה מצד הבעל לגירושין, והצדדים עדיין נשואים, על הבעל לשאת במזונות האשה והוצאותיה". זאת אומרת, לדעת הרוב, כל זמן שהצדדים לא התגרשו, ולא הוכחה עילה המחייבת את האשה בקבלת גיטה, הרי שהחיוב במזונות ממשיך.
חיוב מזונות מעקרו של דין תורה, במי שמסרבת להתגרש מרוב ככל הפוסקים משתמע, שמעיקרו של דין תורה, מרגע שהבעל מבקש להתגרש בסידור גט בפועל ומשליש לאשה את כתובתה, והאשה ממאנת ומונעת ממנו את סידור הגט בפועל בכל מיני טצדקי, הבעל מרגע זה נפטר ממזונותיה, שהרי אין לשעבדו בעל כורחו לחייבה במזונותיה, אם אינו רוצה בהמשך הנישואין עמה ומבקש לשחרר אותה בגט בפועל.
] מכאן החל הצורך לידון בעילות גירושין כדי לחייב במתן הגט ובקבלתו, שהרי בהיעדר עילות שמוגדרות בהלכה, בית הדין לא יחייב בסידור גט, לא את האיש ולא את האשה נגד רצונם, וכמו כן, הוצרכו לידון בהשלכה נוספת בשאלת השארת החיוב במזונות או בהפקעתו.
] שיטת הרא"ם וסיעתו, והחולקים עליהם הרא"ם בתשובותיו (סימן ל) קבע שאם הבעל מבקש לגרש בגט מסיבות שאינו נאמן בהם, ומשליש את כתובתה על מנת ליתנה לה (והשלשת הכתובה לא נכתב בדברי הרא"ם להדיא, אבל כך הכריח הר"ב ליפקין במאמריו בהתורה והמדינה (כרך ה' עמ' קטו ואילך), דאם אינו משליש כתובה אף ללא התקנה לא יכול לגרשה, וכך נראה כפשוט לו לבעל המשכנות יעקב (סימן טז), שללא השלשת כתובה, בודאי שלא נפטר ממזונות, וגם בזה יש מהפוסקים שנחלקו, אבל אכמ"ל בנדוננו שמשליש כתובה, ועוד הרבה מעבר לזה), והיא מסרבת לקבלם כבר נפטר ממזונותיה, כי כל תקנתו של רבינו גרשום זה רק למנוע את הגירושין נגד רצונה של האשה, אבל לא נכלל בזה שחיוב המזונות נשאר על כנו עד קבלת הגט.
...
על אף מסקנה ברורה זו, בית הדין האזורי נימק בדעת הרוב את המשך החיוב במזונות בנימוק קצר, בזה הלשון: "כל זמן שלא הוכחה עילה ברורה מצד הבעל לגירושין, והצדדים עדיין נשואים, על הבעל לשאת במזונות האישה והוצאותיה". זאת אומרת, לדעת הרוב, כל זמן שהצדדים לא התגרשו, ולא הוכחה עילה המחייבת את האישה בקבלת גיטה, הרי שהחיוב במזונות ממשיך.
המערער לא יחריג על דעת עצמו, שום מקור כספי גם אם לדעתו הוא לא בר איזון (המומחה שימונה יחריג או לא יחריג בהתאם להבנתו את החוק בנושא, כשההכרעה תהיה בסופו של דבר על ידי בית הדין האזורי בהכרעה שיפוטית).
מסקנה אשר על כן, לאור כל האמור, בהתייחס לכל הערעורים כאחת, בית הדין קובע כלהלן: בית הדין מבטל את חיוב מזונות האישה למפרע, מיום מתן פסק הדין האזורי.
חלק זה של הערעור נדחה.

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2016 ברבני נתניה נפסק כדקלמן:

האם יתכן שבמצב הנוכחי עוד לא ניתן הגט והוא כבר בחו"ל? ללא אחריות כלפי ילדיו? מה יהא לאחר הגט? כמו כן אני נידרשת לוותר על תביעת שלום הבית שלי כבר עכשיו, ואני נידרשת לפנות את הדירה, כאשר במועד הפינוי אני מקבלת סך של 100,000 ₪ מתוך 435,000 ₪ הבעל מתחייב לשלם לי את יתרת התשלום רק 4 חודשים לאחר הפינוי ולאחר שכבר נתן גט ובנוסף הוא לא משלם כתובה!!! מדוע??? בנוסף עשו אותי כאמא שלא דואגת לילדים שלה וחייבו אותי לשמור 180,000 ₪ בנאמנות אצל עו"ד, וגם כשאקנה דירה צריך לרשום הערת אזהרה לטובת הילדים שלי וכל מעבר דירה צריך לפנות לבית הדין לבטל הערה לרשום הערה חדשה וכד' מדוע?? התשלום עבור צהרון הוא רק עד כיתה ג. ומה יהא בכיתות הבאות? הרי אני ממשיכה באותה עבודה ואהיה חייבת שלילדים תהיה מסגרת של צהרון.
ומש"כ ויש עונש מן השמים נראה לכאורה, דמקורו משבת (קמט, ב): "כל שחברו נענש על ידו אין מכניסין אותו במחיצתו של הקב"ה." ומשמע שהגורם לחברו לחטוא נענש מן השמים על מה שעשה, ויש להאריך בזה עוד ואכ"מ. ועיין שו"ת "דברי מלכיאל" (ח"ב ס' קמ"ד) שנשאל במי שנשא אישה ודר עימה כמה שנים, ואח"כ נמאסה בעיניו וברח ממנה למדינה אחרת וחשב שתדרוש ממנו גט והאישה לא דרשה, ומכיוון שהיה צעיר יצא לתרבות רעה, ואינו יכול ליתן כתובה לאישה ורצה הרב השואל להתירו לשאת אישה שנייה או לגרשה מבלי לתת כתובתה כדי שלא יצא לתרבות רעה, וכתב ה"דברי מלכיאל" שאף שמצינו שהתירו איסורים כדי שלא יצא לתרבות רעה ואף כאן לכאורה נימא הכי, בכל אופן בנדון זה אין לומר כן. ומבואר מדברי ה"דברי מלכיאל" שאף במקום שאין סכויים לשלום בית אין מחייבים את האישה לקבל גיטה ואין מתירים לבעל לשאת אישה שנייה, וכתב עוד שאפילו במקום שיש חשש שהבעל יצא לתרבות רעה אין זה מהווה סיבה לחייב את האישה לקבל גיטה.
והדברים פשוטים דאל"כ כל בעל יוכל להיפטר מתשלום תוספת כתובה, ע"י שיעזוב את האישה זמן רב עד שלא תחפוץ בו יותר, היעלה על הדעת שיפטר מתוספת כתובה בטענה "דאדעתא למשקל ולמיפק לא יהיב לה." ואמנם יש גישה אחרת בהבנת דברי רבנו ירוחם עיין פד"ר כרך י"ג עמודים 167 – 268, בפס"ד בהרכב הגר"א הורביץ זצ"ל, הגר"נ בן שמעון והגרא"צ שיינפלד, שהסבירו את דברי רבנו ירוחם שהחיוב אינו מדין מרידה אלא שמכיוון שעבר זמן רב ואין סיכוי שיכון שלום ביניהם יש לחייב ואף לכפות גירושין בכדי למנוע מצב של עגון.
...
ב"כ האשה: היא הגישה בקשה לביטול הצו, אם היתה ניתנת החלטה שהבקשה נדחית היא היתה מגיבה על זה, אבל לא ניתנה החלטה על הבקשה, ביה"ד: לא ניתנה החלטה? ב"כ האשה: היא הרגישה שהצו ניתן ללא בירור העובדות, אם היתה יוצאת החלטה שלא נענים לבקשתה, ב"כ הבעל: לא נכון היא גם אמרה שהיא הולכת להגיש ערעור.
- סכום המזונות שנקבע הוא גבוה מאוד, ולכן אין לאפשר מצב בו הקטינים מחצית מהזמן עימו.
מסקנות מעשיות לאור כל האמור לעיל, המסקנות המעשיות הן כדלהלן: דוחים תביעת האשה לשלום בית.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בנוסף, הנתבע יכול היה להגיש לתיק בית המשפט הודעה בדבר הסכמתו להחזר ההלוואה, מיד עם הגשת התביעה, קרי בחודש נובמבר 2022, וכך לחסוך את הצורך בהגשת בקשה לסעד זמני, הגשת כתבי הגנה וקיום דיון.
בנסיבות אלו, מצאתי לנכון לחייב את הנתבע מס' 2 בהוצאות משפט בסך 6,000 ₪ לטובת התובעים, אשר ישולמו בתוך 30 יום ממועד החלטתי זו. ניתנה היום, ה' ניסן תשפ"ב, 06 אפריל 2022, בהיעדר הצדדים.
...
עוד נקבע כי החלטה בעניין הוצאות משפט תינתן בנפרד, ומכאן החלטתי זו. כתב התביעה הוגש בתאריך 14.11.21, ועניינו השבת יתרת הלוואות משכון, שניתנה לנתבעים ובגינה הוטל משכון על דירת התובעים.
עוד טען הנתבע, כי אם היו פונים אליו מראש, היה נעתר לסעד המבוקש.
בנסיבות אלו, מצאתי לנכון לחייב את הנתבע מס' 2 בהוצאות משפט בסך 6,000 ₪ לטובת התובעים, אשר ישולמו בתוך 30 יום ממועד החלטתי זו. ניתנה היום, ה' ניסן תשפ"ב, 06 אפריל 2022, בהעדר הצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו