מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חזקת השיתוף בחובות בין בני זוג נשואים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2020 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

תכליתה של ההלכה היא כי בני זוג המנהלים אורח חיים תקין ופועלים לקיום תא משפחתי ומשק בית במאמץ משותף, יוצרים חזקה כי התכוונו ליצור בניהם שתוף כללי ומלא בכל הרכוש שנצבר במהלך חיי הנישואים.
חרף האמור, בעיניינו, חוב הנתבעת אינו משותף גם לנתבע וזה מכמה סיבות: בע"א 4374/98 עצמון נ' רפ כתב בית המשפט העליון (להלן: "עניין עצמון") נכתב: "שאלה היא איפוא האם חזקת השתוף בחובות היא ייחודית למערך היחסים הפנימי בין בני-הזוג, או שמא חלה היא (ואם כן – באילו נסיבות) גם במיתחם החצוני ומטילה על בן-הזוג האחד אחריות ישירה לחובות בן-זוגו כלפי צדדים שלישיים (והשאלה עשויה להתעורר לא רק בהקשר של פשיטת רגל)...." אני סבור כי הזכויות והחובות מתחלקים בין בני הזוג בתוך מערכת היחסים הפנימית שבניהם והדבר לא מקנה לצד שלישי זכות תביעה כנגד בן הזוג.
...
מנגד טען הנתבע שיש לדחות את התביעה על הסף בשל חוסר יריבות, העדר עילה והתיישנות.
לאור האמור אני מקבלת את טענת הנתבע כי אכן הייתה המחאת חוב.
לגבי עילת ההתיישנות הרי שדינה להידחות.
לאור כל האמור התביעה נגד הנתבע עיסא אבו גוש נדחית (כאמור לעיל, התביעה נגד הנתבעת אסמת התקבלה בהעדר הגנה) והתובעים ישלמו לנתבע את הוצאותיו וכן שכ"ט עו"ד בסך 9,360 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

כך, בפסק דין סיטין כותב כב' הש' שמגר בסעיף 11 לפסק הדין: "מקובלים עליי לעניין זה דבריו של השופט ש' לוין שנאמרו בעיניין זה: לדידי ספק רב מאוד הוא, אם חזקת השתוף בנכסים חלה, בנסיבות המקרה שלפנינו, בהיפוך הדברים, גם על חזקת השתוף בחובות, כשאין מדובר בחייב שפשט את הרגל (בדומה לע"א 446/69 [10] הנ"ל - מ' ש') או ביחסים הפנימיים שבין בני-זוג, אלא בקביעת הלכה, שבאה לזכות נושה מן ההפקר בחייב נוסף... גם לא הוברר לי, על מה מבוססת הטענה, שהילכת השתוף בחובות יוצרת דוקא חיוב סולידרי של החייב ואישתו כלפי הנושה" (שם, בעמ' 671).
כך, בה"פ (תל-אביב) 10778/99 אדגר השקעות ופיתוח בע"מ נ' ורדה ארליך (כב' הש' ע. אזר ז"ל) ניתן ב-6/9/00 (פורסם בנבו), טענה המבקשת (חברה/נושה/צד ג') כי מכוח הילכת השתוף בנכסים בין בני זוג, נושאת האשה גם בחובות המשותפים ועל כן חובו של החייב הוא גם חוב של האשה שנהנתה במשך שנים מהכספים שהונחו על שולחנה.
סעיף 10 לפסק הדין מתייחס להילכת השתוף ושם נקבע בהאי לישנא: "לו עסקינן היינו בתביעה בגין חוב של הנתבע אשר נוצר במהלך הרגיל של חיי הנישואין, כגון הלוואה, משכנתא, רכש של מכונית, חוב שכ"ד, וכיוצ"ב – אין ספק כי אף הנתבעת הייתה חבה בו מכוח הלכת השתוף. אלא שבעניינינו מדובר בחוב הנובע מעבירת גניבה, ולא בנקל יחייב בית המשפט בן זוג לשאת בחטאת בן זוגו. הפסיקה בנושא חובות בן/בת הזוג מכוח הילכת השתוף מחריגה בבירור חוב אישי שלא נוצר בדרך הרגילה של חיי הנישואין, כגון: חוב הנובע ממשחקי הימורים, חוב הנובע מהחזקת פלגש, ודאי חוב הנובע ממעשים מפוקפקים ופליליים. גם בהנתן קיומה של חזקת שתוף, עדיין לא יחוייב בן זוג בחובות בן הזוג האחר הנובעים "מפעולה אישית חריגה", מ"הוצאות אשר נעשו תוך כדי הפרת נאמנות, למשל לשם החזקת מאהב או מאהבת", וכו' (רע"א 8791/00, שלם נ' טווינקו בע"מ [פורסם בנבו]).
...
בנוסף אני קובעת כי לא הוכחה הנאת הנתבעת מכספי החייב.
אני קובעת כי חצאי הדירות היו ונותרו קניינה והיא היתה זכאית לעשות בהן כמיטב הבנתה.
אשר על כן, אני דוחה את התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

אביא להלן ציטוטים רלוואנטיים לעניינינו מתוך פסק הדין הנ"ל:  "7. הילכת השתוף שפותחה במשפט הישראלי משמיעה שתוף בין בני הזוג בזכויות ובחובות שבידיהם. השאלה המרכזית הניצבת לפנינו הנה האם הילכת השתוף בין בני זוג מטילה על בן זוג אחד אחריות כלפי צדדים שלישיים בגין חוב של בן הזוג האחר. המענה לשאלה זו מצוי במסגרת דיני השתוף בין בני זוג, כפי שאלה עוצבו במשפט הישראלי. הילכת השתוף בישראל היא פרי ההלכה הפסוקה. היא ביטוי מובהק ל"משפט מקובל" נוסח ישראל (ראו, בג"ץ 1000/92 בבלי נ' בית הדין הרבני הגדול, פ"ד מח(2) 221; להלן – פרשת בבלי).
וכן ראו: "33. נקודת המוצא של הדיון בפעולתה של קונסטרוקציית השתוף במשפט הפרטי היא כי מתקיימת חזקת שתוף בין בני הזוג, כלומר, ניהול אורח חיים תקין ומאמץ משותף. משמתמלא תנאי זה, יש להבחין בין הנכסים המשפחתיים המובהקים ובמרכזם דירת המגורים, לבין שאר הנכסים. לגבי נכסים משפחתיים מובהקים מתגבש השתוף בהתמלא התנאים בדבר ניהול אורח חיים תקין ומאמץ משותף. לגבי כלל הזכויות והחובות (למעט הנכסים המשפחתיים המובהקים) מתגבש השתוף "במועד קריטי" בחיי הנישואין.
...
סוף דבר אשר על כן, התביעות של התובעת נדחות בזה.
לגבי התביעה שכנגד, תשלם התובעת לעו"ד סלמן 50% מאגרות המשפט בצירוף ה"ה וריבית כדין מיום ששולמו למזכירות ועד התשלום בפועל וכן שכר טרחת עו"ד בסך של 10,000 ₪ בלבד, וזאת בהתחשב הן בתוצאה והן בכך שהתביעה שכנגד נדונה יחד עם תביעת התובעת וממילא כל טענות התביעה שכנגד הועלו כטענות קיזוז במסגרת כתב ההגנה שהגיש לתביעה של התובעת, כך שלא נדרשה מעו"ד סלמן השקעת שעות מרובות במיוחד להכנת התביעה שכנגד ולניהולה, מעבר לאלה שנדרשו ממילא להכנת ההגנה בתביעה.
הודעת צד ג' נגד בתה של התובעת דינה להידחות וזאת משלא נמצאו עורכי הדין סלמן ולוי חייבים בסכום כלשהו לתובעת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 (להלן: החוק), חל על זוגות שנישאו לאחר 1.1.1974.
כאשר ההסדר הרכושי מתבסס על הילכת השתוף, שמשמעותה שתוף מלא בנכסי בני הזוג לפי הסכם משתמע ביניהם, הנחת היסוד (הנתנת לסתירה) היא כי בני זוג שותפים הן בזכויות והן בחובות, וזאת כחלק מהתפיסה לפיה שתוף בין בני זוג מיתקיים לא רק בשעת רווחה אלא גם בעת מחסור כלכלי (ע"א 6839/19 אבנר חדד נ' מדינה פיקהולץ (פורסם בנבו 9.12.2020) (להלן: פרשת חדד), ופסקי הדין שצוינו שם: ע"א 6557/95 אבנרי נ' אבנרי נא(3), 541,544-545; רע"א 8791/00 שלם נ' טווינקו בע"מ סב(1), 165; ע"א 3352/07 בנק הפועלים בע"מ נ' הורש סג(3), 248, 273; ע"א 1967/90 גיברשטיין נ' גיברשטיין מו(5), 661).
מכאן שכאשר עסקינן במשטר הרכושי עפ"י החוק, כפי שבן הזוג אינו זכאי לזכויות לא ניתן לומר כי קיימת חזקת שתוף כללית וגורפת בחובות בן הזוג.
...
לסיכום נקודה זו, לא הוכח שהנתבעת הייתה מעורבת באופן כלשהו ביצירת החוב.
בהיעדר תשתית ראייתית מינימאלית אודות האמור לעיל, לא ניתן לחייב את הנתבעת בחובות החייב, ודין התביעה מכוח החוק להידחות.
סוף דבר אני דוחה את התביעה ומחייבת את התובעים ביחד ולחוד לשלם לנתבעת הוצאות, לרבות שכ"ט עו"ד בסך 10,000 ₪.

בהליך תלה"מ (תלה"מ) שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עיקר טענות הצדדים בנושאים שבמחלוקת: לטענות התובע הצדדים היו ידועים בציבור החל משנת 1995 ועד לשנת 2002 אז נישאו, ובתקופה זו חלה עליהם חזקת השתוף; בשנת 2003 נישאו כדין ומכאן, החל ממועד זה חלות עליהם הוראות חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג- 1973 (להלן:"החוק"); לדידו, כל הראיות והעדויות מלמדות שמשך כל 20 שנות חייהם המשותפים ניהלו משק בית משותף וקיימו חיי זוגיות משותפים, כשהוא נשא בנטל הכלכלי העקרי.
וכך נקבע בע"א 7442/97 יפה עמית נ' ציון עמית, נד(4) 625 (2000); "אכן, הלכה פסוקה היא כי שתוף בנכסים בין בני-זוג כולל בחובו כרגיל, לצד השתוף בזכויות, גם שתוף בחובות, וזאת ביחס לחובות שנצברו בדרך הרגילה על-ידי אחד מבני-הזוג בתוך תקופת השתוף ביניהם, כאשר הם מנהלים אורח חיי מישפחה תקינים, להוציא חובות שהם בעלי אופי אישי מובהק ואשר מעצם טיבם ייתכן שאין זה מן הצדק לשתף את בן-הזוג האחר בעולם. יישומם של עקרונות אלה עשוי להביא בנסיבות המתאימות לכלל מסקנה כי גם אם קמה חזקת השתוף בחובות בין בני-זוג המנהלים משק בית משותף, עדיין תיטה הכף לעבר אי-הכללתו של חוב מסוים במסגרת החובות המשותפים, כאשר הוכח בראיות כי החוב האמור הנו תוצר של פעילות חריגה של אחד מבני-הזוג שאיננה משרתת את היחידה המשפחתית, או במקרים מסוימים, אפילו חותרת תחתיה." המלומד עו"ד אריאל דרור מסביר בפרק ח' לספרו "חלוקת רכוש בהליך גירושין" את עיקרון שתוף החובות בין בני זוג מכח סעיף 6, כדלקמן: "ההנחה העומדת בבסיסו של סעיף 6 לחוק יחסי ממון היא כי חובות שצברו הצדדים במהלך חייהם, כגון יתרת חובה בבנק, משכנתא בגין דירה משותפת, או חוב בשל לקיחת הלוואה משותפת – הם בדרך כלל משותפים. על כן, אין חשיבות לזהות הצד שהוציא אותם בפועל - כל עוד ההוצאה נועדה לצרכים השוטפים הרגילים של משק הבית (כגון הוצאות מדור ואחזקתו, כלכלה, ביגוד וכיוצ"ב), והוצאה לפני המועד הקובע. ..לא ניתן להגיש תביעה שכל כולה מבקשת לחייב את הצד השני בחובות, ללא עריכת איזון בכלל הנכסים. תביעה כזו אינה הגונה, שכן אין מטרתה להעניק לבן הזוג האחר זכויות, אלא לחייבו בחובות בלבד, שהם בגדר נכסים שליליים." עוד מציין עו"ד דרור שהכלל בפסיקה קובע שעל מנת להכריע האם חוב משותף, יש לבחון את דרך הווצרותו ,ולכן כל מקרה נבחן לגופו.
...
ככל וימצא בית המשפט שיש לאזן חובות אלה, יש להורות על קיזוז סך של 11,500 ₪ אשר התקבלו בידיה בגין נזקי גוף, כעולה מדברי המומחה בסעיף 1 לתשובות לשאלות הבהרה מיום 28.1.20.
דיון והכרעה; תלה"מ 39060-05-17 פירוק שיתוף ואיזון משאבים; לאחר שעיינתי בכתבי הטענות על נספחיהם ושמעתי את העדויות במסגרת דיון ההוכחות שהתקיים לפניי, מצאתי לקבוע שהזכויות בנכס משותפות לשני הצדדים בחלקים שווים, ויש להורות על פירוק השיתוף.
דמי שימוש ראויים; אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובע דמי שימוש ראויים החל מיום 18.5.17 ועד ליום מסירת החזקה לקונה, או סילוק ידה מן הנכס, המוקדם מבין השניים; החל מיום 18.5.17 ועד ליום 21.5.22 תחויב הנתבעת לשלם לתובע מחצית מדמי השימוש הראויים כפי שנקבעו על ידי השמאי בחוות דעתו הראשונה; החל מיום 18.5.22 ועד ליום פירוק השיתוף בפועל, תשלם הנתבעת לתובע מחצית מדמי השימוש הראויים כפי שנקבעו על ידי השמאי בחוות דעתו השנייה.
איזון זכויות וחובות משותפים; אני מאשרת את חוות דעת האקטואר מיום 17.12.19 ונותנת לה תוקף של פס"ד. האקטואר יפעל לשערוך הסכומים נכון להיום.
זכויות ברכב: אני קובעת שהצדדים בעלים במשותף בזכויות ברכב, בחלקים שווים.
בהתאם להסכמת הצדדים מיום 20.5.19, התובע ישלם לנתבעת סך של 3,500 ₪ המהווים מחצית משווי הרכב.
אחר: כקבוע בסעיף 7 לחוק בית משפט לענייני משפחה, תשנ"ה- 1995, אני קובעת שפס"ד מותר לביצוע בלשכת ההוצל"פ, לרבות לצורך פירוק השיתוף.
הוצאות הליך : לאור התוצאה אליה הגעתי, ולאחר שנתתי דעתי להתנהלות הצדדים לאורך כל ההליך ובכלל זה העובדה שהנתבעת לא פעלה בהתאם להחלטות בית המשפט, מצאתי לחייבה בהוצאות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו