בתי השכונה הישנים מבתי הפרוייקט היו מסווגים כאיזור ד' למגורים לצורכי חישוב הארנונה, המחוייב בתעריף הארנונה הנמוך ביותר על פי צווי הארנונה של הנתבעת.
כך למשל נקבע בע"א 6066/97 עריית תל-אביב-יפו נ' אבן אור פיסגת רוממה בע"מ (פ"ד נד(3) 749, 755 (28.8.2000)) (להלן: "הילכת רוממה"), עליו הסתמכו בהמשך פסקי דין רבים –
"החלטת הרשות המקומית לא נמצאה. אין בכך כדי לפגוע בחוקיות ההיטל, שכן לרשותה של הרשות המקומית עומדת חזקה התקינות (או החוקיות). על-פי חזקה זו, נקודת המוצא הנה כי המינהל פעל באופן חוקי ותקין omnia praesumuntur rite et solemniter esse acta. ניתן כמובן לסתור החזקה. הנטל מוטל על המבקש לעשות כן. חזקה זו נתקבלה בפסיקה ... היא חלה ממילא גם לעניין פעולותיהן של רשויות מקומיות (ראו: בג"ץ 25/82 רוסיניק נ' עריית רעננה [7], בעמ' 772; ע"א 1188/92 הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה ירושלים נ' ברעלי [8], בעמ' 472). עוצמתה של החזקה משתנה על-פי הנסיבות. בדרך-כלל, ככל שעבר זמן רב יותר מהפעולה המינהלית, גובר כוחה של חזקת התקינות."
התובעים טוענים כי גם גורמי הנתבעת בישיבות שונות טענו כי מדובר באפליה אסורה וכי שינוי סיווג בתיהם לאיזור ב' אמור לתקן אפליה זו, והפנו אל דברי סגן ראש העיר מר חיים אברהם הקודם בישיבת מליאת המועצה מיום 25.12.00 (עמ' 63-62 לקובץ מיסמכי תצהיר התובע 1) אשר טען כי –
"כל החלקות והגושים הם באבן גבירול, זה לא כפר גבירול, זה אבן גבירול, כל החלקות והגושים האלה היו מסווגים בחלקם כאיזור א' ובחלקם כאיזור ד'. כדי לעשות צדק בנושא הזה, שועדת הכספים גם דנה בשנת 1999 ובשנת 2000, והחליטה שהאיזור הזה יחוייב בארנונה לפי איזור ב', וכדי לא להביא את זה כל פעם לוועדת הכספים פעם אחת ולתמיד נפתור את הנושא הזה בצו הארנונה ..."
בהחלטה בתום אותו דיון קבעה מליאת המועצה כי צו הארנונה יתוקן כך שרשימת חלקות וגושים, המשקפים, ככל הנראה, את בתי הפרוייקט –"יהיו איזור ב' למגורים, למעט הנכסים שחוייבו בעבר בסווג ד'."
תחילה יש להעיר כי גם לאחר החלטה זו קיימת איבחנה בין בתי הפרוייקט, אשר סווגו כאיזור ב', לבין בתי יתר השכונה, אשר סווגו כאיזור ד', וגם החלטה זו מכירה בכך שקיים שוני ביניהם המצדיק הפרש של שתי רמות סיווג.
טענה זו עלתה מפי הערייה בפני בית המשפט לקראת מתן פסק הדין בהילכת קרשין אלא שבית המשפט קבע, לאור האבחנה האמורה לעיל, כי חוסר הסמכות הנטען אינו רלוואנטי ביחס לעובדות באותו מקרה, וכך מובאים הדברים בהילכת קרשין בצמוד לפני הציטוט המובא לעיל אליו הפנו התובעים (עמ' 482 לפסק הדין) –
"טוענת הערייה כי חל בעניינינו סעיף 203(א) לפקודת העיריות [נוסח חדש] , ולפיו, מסמכים, שיש בהם התחייבות כספית מטעם הערייה, לא יחייבוה, אלא אם חתמו עליה בשם הערייה, בצד חותמת הערייה, ראש העיר והגזבר. טענה זו נכבדה היא. לא אחת אמר בית-משפט זה את דברו בצמצמו את דוקטרינת מצג השוא של מי מעובדי ערייה, וזאת כדי למנוע הטלת חבות על הערייה חרף אי-קיום הדרישות הצורניות הקבועות בסעיף 203. אלא שספק אם ענייננו בא בכלל בגדריו של סעיף 203(א) כטענת הערייה. זאת לאור קביעותיו של בית המשפט המחוזי, המקובלות עליי, ולפיהן היתחייבותה של הערייה הייתה התחייבות לשנות את ייעוד הנכסים ולא התחייבות לתת הנחה."
בית המשפט העליון המשיך והבהיר בהילכת קרשין, לאחר הציטוט הקודם, כי (ההדגשות שלי – א.ב.) –
"בעניינינו, הייתה מצד הרשות הבטחה מינהלית שניתנה על-ידי בעל סמכות המוסמך לתיתה מתוך כוונה שיהא לה תוקף משפטי מחייב, וכך הובנה על-ידי מי שניתנה לו, כשהיא מפורטת די הצורך ובת-ביצוע. הבטחה כזו עשויה להיות מקור עצמאי לחובה של הרשות ללא קשר עם הסתמכות על ההבטחה ואף ללא שינוי המצב לרעה של מקבל ההבטחה (ראה, למשל, בג"צ 5018/91 גדות תעשיות פטרוכימיה בע"מ נ' ממשלת ישראל ואח' [4] ואסמכתאות הנזכרות שם). במקרה דנן, אכן ניתנה הבטחה בעלת אופי כזה לעניין סיווג המקרקעין לצורך ארנונה, וזאת לאור השינוי בייעוד שנוצר בשטח, שהעמיד את הבעלים במצב שבו נשללה מהם האפשרות להשתמש במקרקעין לייעוד שלהם שמשו כל השנים, והם חויבו לשלם ארנונה כאילו יכולים הם להשתמש בהם כך."
אוסיף ואעיר כי הגם שקביעת בית המשפט העליון בהילכת קרשין היא כי ייתכנו מקרים בהם הבטחת שלטונית תחייב את הרשות גם ללא הסתמכות של האזרח עליה, עדיין יוצרת ההסתמכות יתר תוקף לעמידת אזרח על קיומה של הבטחה שלטונית – ולו במישור המוסרי או לענין תום הלב (ראה למשל עת"מ (מחוזי תל אביב) 1021/08 ישיר איי.
...
אמנם עילת התביעה מכח הסכם הפשרה עצמו לא התיישנה במישור העקרוני אולם ציינתי כבר לעיל כי סבור אני שראוי שענין זה ישמש רקע לדברים וחלק ממכלול השיקולים, בין היתר לאור העקרונות והשיקולים שסקר כב' השופט פוגלמן בפסק דין אי.בי.סי. ולאור החשיבות והערך שיש לעקרון ההתיישנות כפי שפרטה כב' השופטת ארבל בפרשת ארידור.
הפועל היוצא מן האמור לעיל הוא כי אני דוחה את עתירת התובעים 149-126 להחיל גם עליהם את הוראות הסכם הפשרה בהליך הקודם.
משלא הרימו התובעים 149-147 את הנטל המוטל עליהם ולא הוכיחו את סכום ההשבה המגיע להם לטענתם אין בידי אלא לדחות את תביעתם גם בגין רכיב זה.
סיכום
לאור האמור, לאחר שדחיתי את מרבית טענות הסף של הנתבעת, דחיתי על הסף בשל חוסר סמכות עניינית את העתירה לסעד הצהרתי, ודנתי ביתר עילות התביעה לגופן אני דוחה את התביעה במלואה.