בית משפט לעניינים מינהליים בבאר שבע
עת"מ 23949-09-22 אלקיען נ' מ. מ. חורה ואח'
בפני
כבוד השופטת גאולה לוין
עותרים
יוסף אלקיען ע"י ב"כ עוה"ד
משיבים
1. מ. מ. חורה ע"י ב"כ עוה"ד
2. חאבס אלעטונה ע"י ב"כ עוה"ד
3. טלאל אלנבארי ע"י ב"כ עוה"ד
4. משרד הפנים ע"י ב"כ עוה"ד
פסק דין
ביוני 2021 הגישה המועצה בקשה לדחיית התביעה על הסף משום שהמשיב 3 לא מועסק במועצה כמזה כשנה וחצי והסעד לביטול מינויו כעוזר ראש המועצה הפך לתיאורטי.
עמדת המדינה, כפי שהובאה לא אחת בפני המועצה ובמסגרת ההליך המשפטי בבית הדין לעבודה (בתגובה מיום 19.5.2021) היא שככל והמשיב 3 משמש כמתנדב, הרי שהפעלה של אדם כלשהוא כמתנדב ברשות מקומית עלולה להביא לטענת יחסי עובד ומעביד.
ב"כ המדינה חזר בדיון על עמדת המדינה והוסיף כי אם הדברים הם כפי שתיאר אותם המשיב 3, זה אסור ואי אפשר להמשיך במתכונת זו. הוא ציין כי ככל שנטילת סמכויות העותר נעוצה בבקורת על פעילות המשיב 3, ייתכן ששיקול הדעת לא הופעל כהלכה.
גם אם בכך מסתכמת מעורבותו של המשיב 3 בפעילות המועצה, והיא אינה מגיעה לכדי היותו מנכ"ל בפועל" השולט בכל הפעולות המשמעותיות בתחום המועצה, הדבר אינו עולה בקנה אחד עם מנהל תקין , עם האיסור על ניגוד עניינים ועם עיקרון החוקיות.
מקרה דומה נדון בבית המשפט לעניינים מינהליים בחיפה, בעת"מ (חי') 1400/05 דין עטאללה נ' ראש המועצה המקומית ירכא (ניתן ביום 8.12.2005), להלן – "ענין ירכא". הדברים שנפסקו שם מפי כב' השופט ר' סוקול, יפים גם לענייננו:
"--- דומה שהעסקת מתנדבים ברשות המקומית בתפקידים בצועיים וניהוליים הנה פסולה, למעט לגבי אותם עניינים בהם על-פי דין ניתן להעסיק עובדים-מתנדבים, כמו למשל במצבי חרום, כאמור בסעיף 144א(א) לצוו המועצות המקומיות (א), תשי"א-1950. העסקת מתנדבים בתפקידים המחייבים שימוש בסמכויות המוקנות למועצה ולבעלי התפקיד שבה, עשויה לאפשר עקיפת הוראות דין בכל הנוגע להעסקת עובדים, כמו הוראות בנוגע להעסקת קרובי מישפחה, הוראות המחייבות קיום מיכרז, בדיקת נחיצות המשרה וכדומה. העסקת עובדים-מתנדבים באופן שכזה פוגעת באפשרות הבקרה והפיקוח על מעשיהם, פוגעת באפשרות של הבקורת השיפוטית על היתנהגותם, פוגעת באפשרות של פקוח מינהלי על-ידי רשויות המדינה וכדומה. יתרה מזאת, כאשר מיתנדב מבצע תפקידים ונוטל סמכויות של נבחרי ציבור, הדבר פוגע בציבור כולו, אשר בחר את נציגיו ובקש לראות אותם מבצעים את תפקידם ולא את אותם מתנדבים שלא נבחרו" (פסקה 10 לפסק הדין).
...
דיון והכרעה
לאחר שבחנתי את טיעוני הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין העתירה להתקבל, על שני ראשיה.
מכאן המסקנה כי בנסיבות הייחודיות שלפניי, ראש העיר לא היה רשאי לשלול את סמכויותיו של העותר וההחלטה על ביטול האצלת הסמכויות אינה יכולה לעמוד.
סוף דבר –העתירה מתקבלת.