מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חוקיות השימוש בשעון ביומטרי במקום העבודה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על הבחנה זו עמד בית הדין הארצי בעס"ק (ארצי) 7541-04-14‏ הסתדרות העובדים הכללית החדשה מרחב המשולש הדרומי נ' עריית קלאנסווה (ניתן ביום 15.3.2017; להלן: "עניין קלאנסווה") שם נדונה עתירה לביטול החלטה של המעסיק להציב במקום העבודה שעון נוכחות ביומטרי.
בעיניין זה, המונח "השעיה" מוגדר באתר האקדמיה ללשון עברית כ"הפסקה זמנית של פעילות של אדם בעבודה או במסגרת לימודים וכד' בשל עבירה או היתנהגות לא הולמת[footnoteRef:4]", כאשר אף בפרקטיקה מדובר באמצעי שנעשה בו שימוש במסגרת דין משמעתי (ר' לדוג' פרק 46 לתקנון שירות המדינה (תקשי"ר), סעיף 68 לחוק לישכת עורכי הדין, תשכ"א-1961). בעניינינו, הטיפול בעיניינה של התובעת לא נעשה במסגרת דין משמעתי, פיטוריה לא נשקלו באותה עת, כמו גם שינוי בהקף עבודתה, שכרה או תנאי עבודתה, ואף לא הוצאתה לחופשה לתקופה מוגבלת או בלתי מוגבלת. כמו כן, השעיה נעשית בדרך כלל לתקופה קצובה, ואילו במקרה זה לא ניתן היה לדעת מראש כמה זמן תיעדר התובעת, אשר כפי שהבהרנו לעיל – הכוח היה בידיה להפסיק זאת בכל שלב ולחזור לעבודה רגילה. למעשה, בפנינו מצב בו המשך התייצבותה בעבודה הותנה בתנאי מסוים (מוצדק או לא מוצדק ככל שיהיה) אשר עמידתה בו הייתה תלויה בה בלבד, וכאשר סירבה להענות לו - מנעה מעצמה את היכולת להמשיך להתייצב במקום עבודתה. על כן, אנו קובעים כי התובעת לא הושעתה מעבודתה ולכן לא היה על המועצה לקיים לה שימוע, טרם קבלת ההחלטה הכללית שהוצאה לגבי כלל עובדי המועצה. [4: https://hebrew-academy.org.il/keyword/%d7%94%d6%b7%d7%a9%d7%81%d6%b0%d7%a2%d6%b8%d7%99%d6%b8%d7%94/]
...
באיזון שיקולים אלה, סברנו כי אין מקום להורות על ביטול החלטת המועצה במועד בו ניתנה, אלא יש ליתן לה תוקף על אף הפגם שנפל בה. כפועל יוצא, אנו דוחים את תביעתה של התובעת לתשלום השכר שנמנע ממנה בתקופת היעדרותה מן העבודה.
דין התביעה בעניין זה, להידחות.
סוף דבר על יסוד האמור, התביעה נדחית במלואה.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

נזכיר, כי בעיניין איסקוב קבע בית הדין הארצי לעבודה, כי כדי לפגוע בפרטיותו של עובד וביחס לסוגיה שנידונה באותו מקרה (עיון בדוא"ל של העובד), על המעסיק לקבוע מדיניות ברורה וקוד היתנהגות בנוגע לשימוש במחשב, ליידע את העובדים באשר למדיניותו (עיקרון השקיפות), לעגן את העקרונות במפורש בחוזה העבודה ובתקנון הנוהג במקום העבודה (עיקרון השתוף) וכן לשמור על עיקרון המידתיות.
כן נקבע, כי פעולות המעסיק צריכות להיות מוגדרות בגבולותיהן, חוקיות ובתום לב. בעניינינו, הנתבעת לא הוכיחה דבר מהאמור לעיל.
בכלל זה, נקבע על ידי כב' השופט איטח, כי מעסיק אינו רשאי לבצע רישום נוכחות של עובדים באמצעות שעון נוכחות ביומטרי, שכן גלומה בכך פגיעה בזכותם של העובדים לפרטיות ובזכותם לאוטונומיה על גופם.
...
בהקשר זה, לא שוכנעתי מטענת הנתבעת (ראו סעיף 2 לתגובת הנתבעת מיום 29.3.2017 לתשובת התובע לבקשה), כי הלכת איסקוב (ע"ע (ארצי) 90/08 איסקוב – מדינת ישראל, ניתן ביום 8.2.2011) איננה רלוונטית לענייננו.
שלישית, שוכנעתי כי הנתבעת תוכל לנסות ולהוכיח את טענת "העבודה הפרטית" של התובע באמצעים אחרים, ובאופן שלא יפגע בפרטיותו של התובע באופן בלתי מידתי.
לעניין זה, ראו והשוו גם החלטתי מיום 27.6.2016 בסע"ש (נצ') 44543-01-16 Mingchao – תותי ואורי בע"מ, שם הסברתי בסעיף 12 להחלטה, כדלקמן: "... המבקש הינו בעל דין בהליך זה, אשר בעצם הגשת תביעתו חשף עצמו לאפשרות שמסמכים מסוימים הנוגעים לפרטיותו יגוּלו, והמבקש עצמו גם ביקש את מסירת דו"ח האיכון כפי שהוא. בכל הקשור למקרה שבו בעל דין מבקש לחשוף ראיה הנוגעת לזכות לפרטיות שלו עצמו, הרי שיש להעדיף ככלל את הערך של קיומו של הליך שיפוטי הנערך ב"קלפים פתוחים", וכאשר הערך של הגנת הפרטיות אומנם נפגע – אולם הדבר נעשה בהסכמת אותו בעל דין" (ראו בדומה החלטת כב' השופטת פלד בסעיף 17 בס"ע (ת"א) 41069-03-15 OGOS – עוף והודו ברקת-חנות המפעל בע"מ, החלטה מיום 8.7.2016, אשר אימצה דברים אלה) לסיכום כלל האמור לעיל – דין הבקשה להידחות.

בהליך ערעור סכסוך קיבוצי (עס"ק) שהוגש בשנת 2017 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

"זכות זו משתרעת אף על האופן שבו יתנהלו רשומי הנוכחות במקום העבודה, כל עוד לא נקבעה רשימה סגורה של האפשרויות לניטור נוכחות עובדים בחוקי העבודה". בית הדין ציין כי מהראיות שהוצגו לפניו ולא נסתרו, עולה כי "לא מדובר בנטילת טביעות אצבע במובן הרגיל, אלא בנטילת טביעות אצבע באופן אלקטרוני שאינו יוצר העתק מדויק המשמר את צורת הטביעה על כל מאפייניה ואשר אינו יכול לשמש הוכחה להמצאותו במקום מסוים בהקשרים אחרים". בית הדין הביא בהקשר זה ציטוטים ממסמך שהוגש על ידי הערייה[footnoteRef:2], ובו נתונים שונים אודות השעון הביומטרי שהתקינה האחרונה (להלן יכונה מיסמך זה – אישור היצרן): [2: כפי הנראה הכוונה היא למסמך שהגישה הערייה ביום 10.12.12, בעקבות הדיון הראשון בבית הדין האיזורי.
לשיטת העמותות, יש לבחון את התנאים המינימאליים לחוקיות השמוש בכל אחד מסוגי המערכות (בעיקר שאלת המידתיות), רק בהנתן הסכמת העובד ובנוסף עליה, ואין להתיר שימוש במערכת ביומטרית מבוססת מאגר, ודאי לא כאשר התכליות שבבסיסו (נוסף על אמינות הדיווח) הן נוחות השמוש וחסכון בעלויות.
...
בהעדר הוראה בחוק המאפשרת למעסיק לחייב את עובדיו למסור טביעות אצבע או המחייבת את העובד למסור למעסיקו טביעה שכזו, בהעדר הסכמה פרטנית של עובדות החינוך למסור את טביעות אצבעותיהן, ובהעדר הסכמה קיבוצית לעניין זה – אם בכלל היא מספקת, המסקנה היא שכפיית העירייה את עובדות החינוך לעשות שימוש בשעון הביומטרי, תוך מסירת טביעת אצבען, אינה כדין ויש להפסיקה.
בענייננו נזכרה בעמדת העמותות ההגנה המתייחסת ל"ענין אישי כשר של הפוגע"[footnoteRef:148], אך משאין לפנינו תביעה להטלת אחריות אזרחית או פלילית על העירייה בשל התנהלותה, ומאחר שהעירייה לא העלתה כל טענה לעניין זה, ודאי לא באופן ישיר, לא מצאנו להידרש לעניין מעבר לאמור בסעיף זה. [147: יש לשים לב שההגנה אינה מאיינת את הפגיעה, אלא מאיינת את האחריות לה.] [148: סעיף 18(2)(ג) לחוק הגנת הפרטיות.
] סוף דבר הערעור מתקבל, כאמור בסעיפים 149 ו-151 לעיל.

בהליך ערעור פלילי (ע"פ) שהוגש בשנת 2018 בעליון נפסק כדקלמן:

ברם, ראובני לא העיד כי הוא עבד בבנייה באיזור הצפון, וגם אם נניח שהכפפות שמשו לעבודות ביניין ונשכחו בדירה כלשהיא בארץ, עדיין אין בכך כדי להסביר כיצד ומדוע הכפפה הושלכה בצדי כביש ראשי (ולא מדובר בכפפת ניילון חד-פעמית).
כבר עמדתי לעיל על "צירוף המקרים" בכך שאסרף הגיע ליד בנימין בסמוך לשעה שבה ראובני השתמש ברכב, ולא רק זאת, אלא שאסרף עצמו טען כי זו פעם ראשונה שהוא מגיע למקום, וכלשונו, "אני לא הייתי ביד בנימין לפני". אך ישנו קושי נוסף לקבל את הגרסה של ראובני: לאחר שאסרף הגיע ליד בנימין, הוא נאסף על-ידי רכב היונדאי ששמש את ראובני (ת/79).
לטענת המערער, במהלך המשפט לא נעשה ניסיון להוכיח את הטענה באמצעות זימון לעדות של המאבטח או בדיקת שעון נוכחות ביומטרי.
אמנם, לגבי הסרת המדבקות מהרכב, ניתן לחשוב על תרחיש מזכה שלפיו אסרף הרשה לראובני להשתמש ברכבו למטרות חוקיות בלבד, ורק לאחר הארוע נודע לאסרף כי רכבו שימש לבצוע פשע וכדי להרחיק עצמו מהמעשה הוא הסיר סימני זהוי שהיו עשויים להוביל אליו את החוקרים.
...
המדינה טענה בפנינו כי יש בראיות הנסיבתיות שהובאו בפני בית המשפט בעניינו של אסרף כדי לבסס את הרשעתו בעבירות שיוחסו לו. נטען כי הנסיבות המחשידות בהן השאיר אסרף את רכבו מחוץ ליישוב, מובילות למסקנה כי אסרף היה מודע, ולכל הפחות עצם את עיניו, בנוגע למטרה האסורה שלשמה מסר את רכבו לראובני.
בעניין אחרון זה, סבור אני כי יש להותיר את זיכויו של אסרף מחמת הספק על כנה.
אף אם אקבל את המסקנה שאסרף התיר לראובני להשתמש ברכבו (דבר אשר לא נקבע באופן חד משמעי בהכרעת דינו של בית משפט קמא) איני סבור כי מודעותו של אסרף לכך שהשימוש ברכב על ידי ראובני נועד לצורך השגת מטרה אסורה הוכחה מעל לספק סביר.
בניגוד לכך, אני סבור, כבית משפט קמא, כי משלא הוצגה תשתית ראייתית שבכוחה להפליל את אסרף, לא ניתן לראות בשתיקה בחקירה כשלעצמה את החיזוק הראייתי הנדרש להרשעה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו