דיון והכרעה
ניכוי עלות קורס מאבטחים
בהסכם העבודה עליו חתמו הצדדים יוחד סעיף לנושא "הכשרה, מטווחים וימי ריענון". וכך נקבע בו:
"העובד מתחייב להתייצב לימי ריענון ו/או אימונים ו/או השתלמויות מעת לעת, בהתאם לדרישות החברה. עלות ההכשרה והרענון תחול על החברה והעובד יקבל שכר עבור משך הישתתפותו בימים אלו.
ניכוי משכרו האחרון של העובד בגין סט ביגוד שלא הוחזר (סעיף 15 לצוו); גביית תשלום בשיעור שאינו עולה על 50% מאגרת רישיון נשק לעובד שלו קיים רישיון נשק אישי על שמו (סעיף 19.2 לצוו); וניכויי חלק העובד לקרן הפנסיה (סעיף 25.6 לצוו).
העובד זכאי לתשלום שכר מלא, על כל התוספות והחזר הוצאות נסיעה, בעבור ההישתתפות בה. משכך גם ברור שהמעסיק אינו רשאי לנכות משכר העובד בגין הישתתפות בהשתלמות מקצועית, לא במהלך תקופת עבודתו ולא בסיומה.
מכאן ברור לדעתנו שמעסיק אינו רשאי לנכות עלות השתלמויות בשל אי עמידה של העובד בתקופה מינימאלית של העסקה, כפי שהיה כאן;
שנית בעבר נהגה הנתבעת שבפנינו לקבוע בהסכמי העבודה עם שומריה הוראה לפיה עלות אותו הקורס ממש תנתן לעובד כהלוואה, שתהפוך למענק אם ורק אם ישלים אותו העובד תקופת עבודה של 10 חודשים.
ברם, באותו המקרה נדחתה הבקשה לאישור התובענה כייצוגית מנימוקים שונים, כשבית-הדין אינו מכריע בשאלת חוקיות הנכוי עצמו אלא רק מתייחס אליה בקצרה מבלי להכריע בה;
ולבסוף במסכת השיקולים שלא לקבל את פרשנותה הצרה של הנתבעת להוראות צו ההרחבה, לדעתנו יש מקום להביא בחשבון גם את העובדה שאוכלוסיית השומרים בישראל הנה רובה ככולה אוכלוסייה מוחלשת, אוכלוסייה של עובדי קבלן המשתכרת בדוחק שכר מינימום או קרוב לכך.
...
במילים אחרות, אנו מקבלים את טענת התובע שבפנינו "אותה הגברת בשינוי אדרת", וכאמור, לגביה כבר נפסק מה שנפסק;
שלישית יתירה מזאת, שאלת חוקיות הוראות ההסכם החדש והמעודכן עליו מחתימה הנתבעת את עובדיה המיועדים לעבודה באבטחת מוסדות חינוך התבררה אף היא ממש לאחרונה.
סוף דבר
התביעה מתקבלת בחלקה.
הנתבעת תשלם לתובע את הסכומים הבאים:
השבת ניכוי עלות קורס מאבטחים בסך 4,200 ₪.
בנוסף, הנתבעת תשלם לתובע הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין בסך 3,000 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית מהיום ועד ליום התשלום בפועל.