מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חופש העיסוק חופש העיסוק לא לספק שירותים למתחרים

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

וכפי שציין בית המשפט (כב' השופטים ת' אור, מ' חשין וי' טירקל) בבגץ 4915/00 רשת חברת תיקשורת והפקות (1992) בע"מ נ' ממשלת ישראל , פ"ד נד (5) 451, 463 (2000, להלן: עניין רשת): "12. מוכנים אנו להניח כי מתקיימת פגיעה בזכותן החוקתית של העותרות לחופש עיסוק. חופש העיסוק כולל לא רק את זכותו של אדם לעסוק במקצוע שבו יבחר, אלא גם את זכותו של אדם להתחרות בעוסקים האחרים באותו ענף.... כך ידענו כי תחרות חופשית, בהיבטה האחד – הצבורי – חיונית להשגת יעילות במשק, והיא הערובה לאספקת מוצרים ושירותים בתנאים הטובים ביותר. התחרות היא שמבטיחה את הקצאת המשאבים האופטימלית בחברה.... בהיבטה השני – האישי – משרתת התחרות את פיתוח אישיותו של הפרט, מהוה היא ערוץ למימוש שאיפותיו ומקנה היא את החיוניות הנדרשת לפעילותו. בהיבטה זה הייתה התחרות החופשית לזכות חוקתית המוגנת במסגרת חופש העיסוק ...... פגיעה בחופש התחרות על-ידי היתערבות שלטונית הנה פגיעה בחופש העיסוק. הענקת זכות לאחד ושלילתה מאחר פוגעת בזכות לתחרות חופשית; הטלת מיגבלות על פעולתו של עוסק פלוני והסרת אותן מיגבלות מעוסק אלמוני – פוגעות בזכותו של פלוני לחופש תחרות.". אולם, עצם העובדה שיש פגיעה בחופש העיסוק אינה מחייבת שלילת התנאי, יש לבחון האם התנאי הוא מידתי ובלשון בית המשפט בעיניין רשת (פסקה 13 לפסק הדין): "משנפגעה זכותן החוקתית של העותרות לחופש עיסוק, יש לבחון אם הפגיעה עומדת במבחני חוק היסוד. על-פי הוראות חוק היסוד, תנאי הוא לחוקתיות החוק, על-אף פגיעתו בזכות יסוד, שהפגיעה תהא בחוק או מכוח הסמיכה מפורשת בחוק ההולם את ערכיה של מדינת ישראל ושנועד לתכלית ראויה וכן שהפגיעה אינה במידה העולה על הנידרש. בעניינינו המחלוקת האמיתית נסבה על התקיימות הרכיב הרביעי: האם הפגיעה בזכותן החוקתית של העותרות הנה במידה העולה על הנידרש ובנגוד לדרישת המידתיות.". אמנם, כאן הפגיעה בזכות היסוד אינה בחוק אלא בתנאי במיכרז, אולם, לאור העובדה שחנ"י היא גוף דו-מהותי, וכחברה ממשלתית עליה לשקול שיקולים של טובת הציבור, יש לבחון האם תנאי הסף שנקבע הנו מידתי (לעניין החלת מבחן המידתיות ראו: אהרן ברק, "פסקת הגבלה משתמעת (שיפוטית)" בתוך: ספר אליהו מצא, 77 (2015).
...
אני סבורה כי העותרות, ובעיקר מלט הר טוב, הוכיחו כי אכן נפלו פגמים משמעותיים בהליך קבלת ההחלטות של חנ"י, וביניהם: אי פנייה לממונה על אף חוסר המומחיות של חנ"י בשוק המלט; אי שיתוף משרדי התחבורה והאוצר; הסתמכות על מומחים הנגועים בניגודי עניינים ובעיקר העדר כל פירוט של השיקולים שעמדו בבסיס החלטות ועדת המכרזים, כך שבית המשפט אינו יכול לבחון האם הפעילה חנ"י את שיקול דעתה כנדרש.
נוסף לכל האמור לעיל, תפרט חנ"י במכרז את מטרותיו ותשקול שניים אלה: ראשית, את משך תקופת השימוש ברציף למי שיזכה במכרז, לאור האמור בדוח הרשקוביץ כי המכרז יהיה לתקופה של 5-7 שנים; לתוצאות ה-RFI וכן לאור החלטת הממונה לפיה רק בתום 5 שנים מיום מכירת המפעל בהר טוב ניתן יהיה לבחון את התחרות בשוק המלט.
אין להוציא מכלל אפשרות כי גם לאחר בחינה מחודשת של המכרז, בעקבות היוועצות בממונה ושיתוף משרדי האוצר והתחבורה, תגיע חנ"י למסקנה כי חלק מהתנאים שנדונו לעיל, או כולם, צריכים להיוותר על כנם.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

חוות דעתו מפורטת אך אצטט את מסקנתו כפי שנכתבה בתחילת חוות הדעת: "מסקנתי הינה, כי פתיחת טרמינל הטיסות הפרטיות אינה צפויה לשנות את ההנמקות שבגינן הוטלה מלכתחילה ההגבלה האמורה. זאת, מכיוון שטרמינל הטיסות הפרטיות סביר שלא יהווה מתחרה של ממש לשירותי הטרקלין שימשיכו להיות מוצעים בטרמינל 3. משכך, המפעילה הנוכחית של שירותים אלה – QAS – לו תזכה גם בהרשאה להפעלת שירותי לווי נוסעים, תמשיך להנות ממעמד דומינאנטי (ובסבירות רבה אף מונופוליסטי) באספקת שירותים אלה לצבירו הנוסעים בטיסות המסחריות.
כל שעלי לבחון הוא – אם מיתקיים מבחינת דיני המכרזים אי שיויון מובנה בין המתחרות השונות במיכרז, אשר מצדיק פגיעה בחופש העיסוק של מתחרה פוטנציאלי נוסף וכן מצדיק פגיעה בתחרות וכפועל יוצא מכך גם נפגע אינטרס הציבור בכך שתימנע הגדלת תחרות בשוק אשר מטבע הדברים עשויה להביא להוזלת מחירי הלווי.
...
בנסיבות אלו, הגעתי למסקנה ולפיה דין העתירות להידחות.
לסיכום: לאור האמור לעיל, דין העתירות להידחות.
באשר לפסיקת הוצאות: הגם שהמשיבות "זכו" בהליך המשפטי שלפני, ומן הדין היה לחייב את העותרות בפסיקת הוצאות, אני סבורה, כי אין לחייב בהוצאות וכי היה מקום להביא את הסוגייה לבחינת בית משפט כבר בשלב זה. העותרות ציינו, כי הן הגישו את העתירות מבלי שנמסרו להן חוות הדעת שהיו בפני ועדת המכרזים.

בהליך דנ"פ (דנ"פ) שהוגש בשנת 2001 בעליון נפסק כדקלמן:

על עיקרון התחרות החופשית כעקרון מן המעלה הראשונה בשקול דעתן של רשויות, ועל הקשר הישיר בינו לבין חופש העיסוק, עמדנו בבג"ץ 4915/00 רשת חברת תיקשורת והפקות (1992) בע"מ נ' ממשלת ישראל, פ"ד נד (5) 451, וכך אמרנו שם (בעמ' 464-463): חופש העיסוק כולל לא רק את זכותו של אדם לעסוק במקצוע בו יבחר, אלא גם את זכותו של אדם להתחרות בעוסקים האחרים באותו ענף: "חופש התחרות מונח, בין היתר, בבסיס חופש העיסוק המוגן בחוק יסוד: חופש העיסוק" .
כך ידענו כי תחרות חופשית, בהיבטה האחד - הצבורי - חיונית להשגת יעילות במשק, והיא הערובה לאספקת מוצרים ושירותים בתנאים הטובים ביותר.
...
סוף דבר על יסוד כל דברים שאמרנו ופירשנו ופירטנו בחוות-דעתנו לעיל, אנו מחליטים לבטל את הצו על-תנאי ולדחות את העתירה.
העותרות תשלמנה למשיבים מס' 1 עד 3 שכר-טירחת עו"ד בסך 50,000 ש"ח ולמשיבות מס' 4 עד 8, יחדיו, סך 50,000 ש"ח. השופטת ד' ביניש: אני מסכימה.
ת השופט י' טירקל: מן הטעמים שפרט חברי הנכבד השופט מ' חשין בחוות דעתו סבורני שזאת פרשנותו הראויה של חוק הנפט, תשי"ב1952- היום.

בהליך רשות ערעור אזרחי (רע"א) שהוגש בשנת 2000 בעליון נפסק כדקלמן:

חופש העיסוק כולל לא רק את זכותו של אדם לעסוק במקצוע בו יבחר, אלא גם את זכותו של אדם להתחרות בעוסקים האחרים באותו ענף: "חופש התחרות מונח, בין היתר, בבסיס חופש העיסוק המוגן בחוק יסוד: חופש העיסוק (הנשיא ברק בבג"ץ 1703/92 ק.א.ל קוי אויר למטען נ' ראש הממשלה, פ"ד נב (4) 193, 228-227). כך ידענו כי, תחרות חופשית, בהיבטה האחד - הצבורי - חיונית להשגת יעילות במשק והיא הערובה לאספקת מוצרים ושירותים בתנאים הטובים ביותר. התחרות היא שמבטיחה את הקצאת המשאבים האופטימלית בחברה (וראו: רע"א 371/89 ליבוביץ נ' אליהו, פ"ד מד (2) 309, 327; רע"א 5768/94 א.ש.י.ר יבוא יצור והפצה נ' פורום אביזרים, פ"ד נב (4) 289, 380, 471). בהיבטה השני - האישי - משרתת התחרות את פיתוח אישיותו של הפרט, מהוה היא ערוץ למימוש שאיפותיו ומקנה היא את החיוניות הנדרשת לפעילותו. בהיבטה זה היתה התחרות החופשית לזכות חוקתית המוגנת במסגרת חופש העיסוק (וראו: נילי כהן "תחרות מסחרית וחופש עיסוק" עיוני משפט יט (תשנ"ה - 1995) 353, 357-355; וראו והשוו: אייל גרוס "כיצד היתה 'התחרות החופשית' לזכות חוקתית? בנפתולי הזכות לחופש העיסוק" עיוני משפט כג (תש"ס - 2000) 229).
עמד על-כך השופט חשין בפרשת ק.א.ל (ע' 216): חופש העיסוק אין פרושו אך היתר להתחרות בזולת.
...
משמצאנו כי החוק נחקק כדין ולא נמצא בו פגם, ממילא גם אמרנו שמוסמכת הרשות לפעול ליישומו.
בהקשר זה אף מצא בית-המשפט לנכון לומר כי אנשי המועצה אנשים ראויים הם ולא נמצא בהם כל דופי.
מכל האמור עולה שדינן של העתירות להידחות, כפי שהודענו על-כך לבאי-כוח בעלי-הדין ביום 3.10.00.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2000 בעליון נפסק כדקלמן:

כך ידענו כי תחרות חופשית, בהיבטה האחד-הציבורי-חיונית להשגת יעילות במשק, והיא הערובה לאספקת מוצרים ושירותים בתנאים הטובים ביותר.
עמד על כך השופט מ' חשין בפרשת ק.א.ל בעמ' 216: "חופש העיסוק אין פירושו אך היתר לתחרות בזולת. חופש העיסוק משמיע מעצמו זכות לתחרות בלא היתערבות המדינה. הענקת יתרון (מענק) לנפתלי בתנאי שוק חופשי, פירושה הוא, גריעה מזכותו של יששכר ופגיעה בחופש העיסוק שקנה, אפשר עד כדי הכנעתו וחיסולו כגוף פעיל בשוק. לא יקשה עלינו להבין כי לו אחרת אמרנו, כי-אז כמו הצמתנו במו-ידינו את חופש העיסוק, ולמצער, צמצמנו אותו עד לבלי-הכר. חופש העיסוק אין פרושו החופש להפסיד בעסקים או 'לרעוב תחת הגשר'.
...
משמצאנו כי החוק נחקק כדין ולא נמצא בו פגם, ממילא גם אמרנו שמוסמכת הרשות לפעול ליישומו.
בעניין זה אף מצא בית-המשפט לנכון לומר כי אנשי המועצה אנשים ראויים הם ולא נמצא בהם כל דופי.
מכל האמור עולה שדינן של העתירות להדחות, כפי שהודענו על כך לבאי-כוח בעלי-הדין ביום 3.10.2000.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו