מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חוות דעת מומחה רפואי בקשר לתאונת עבודה

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

אכן בתשובות לשאלות ההבהרה ציין המומחה כי לא חלה החמרה משמעותית תוך שהוא מסביר כי לאור המהלך לפני הארוע וכן לנוכח העובדה כי לא נדרשו בטיפול הרפואי להדמיית CT חדשה לפני ביצוע שאיבת הדיסק, אלא שאת דבריו אלו יש לצרף לדבריו בתשובה 4(ה) ולפיהם:"לציין כי לתובע ארוע המתואר כתאונת עבודה 22/03/2012, ככל שקיימת הכרה כזו יש מקום לידון (בועדה הרפואית) האם מדובר בהחמרת מצב" - בקשר לכך יש לשאול - אם לא ארע דבר ביום 2/10/19 מבחינה רפואית - מדוע ממליץ המומחה לידון בועדה רפואית אם מדובר בהחמרת מצב? אין מנוס מלהסיק כי המומחה עצמו סבור כי אכן ארע דבר מה רפואי ב - 2/10/19 אלא שאין הוא יודע אם לקושרו לארוע או למצב קודם.
בנסיבות העניין שהמומחה רשם דבר והפוכו אנו סברנו כי יש מקום למינוי מומחה נוסף אולם בית הדין כאמור בהחלטה מיום 26/4/22 דחה את בקשתנו זו. עם קבלת חוות דעתו של המומחה, פנה התובע לועדות מטעם הנתבע בכדי לבדוק האם אכן, כהצעת המומחה, ניתן לייחס את ההחמרה לתאונה המוכרת מחודש 3/12, אלא שועדה אזורית שהיתכנסה ביום 28/12/21 קבעה כי אין קשר סיבתי בין הארוע מיום 22/3/12 לבין מצבו הרפואי של התובע מהיום בנימוק שאין כל מעקב רפואי רציף.
וכן נקבע בעב"ל 1035/04 דינה ביקל - המוסד לביטוח לאומי, לא פורסם): "המומחה הרפואי המתמנה על ידי בית הדין מחזיק בידיו את הכלים והמומחיות לקבוע מהו הליקוי שממנו סובל המבוטח והאם יש קשר סיבתי בין ליקוי זה לבין עבודתו. בשל כך אם לא נימצאו בחוות הדעת פגמים גלויים לעין והיא אינה בלתי סבירה על פניה, אין כל בסיס לפסילתה ויש לקבלה". ועוד נקבע כי: "בית הדין נוהג לייחס משקל רב לחוות דעתו של המומחה מטעמו, שכן האובייקטיביות של המומחה מטעם ביה"ד גדולה יותר ומובטחת במידה מירבית מעצם העובדה, כי אין הוא מעיד לבקשת צד ואין הוא מקבל את שכרו מידי בעלי הדין". (ראה לעניין זה דב"ע 411/97 דחבור בוטרוס - המל"ל, לא פורסם וכן עב"ל 341/96 מליחי - המל"ל, פד"ע לד 377).
...
בנסיבות אלו נמצא התובע בין הפטיש לסדן - המומחה כאן קובע כי מדובר באירוע שככל הנראה יש לקשור למצבו הרפואי הקודם - דהיינו תאונת 22/3/12 - ולהעמידו בפני וועדה רפואית ומאידך וועדה רפואית הנ"ל קבעה כי אין קשר שכזה - בשל מצב דברים מיוחד זה הפתרון הנכון היה להתלות את ההליך כאן (PENDING) וליתן בידי התובע סיפק להביא את עניינו בפני וועדה לעררים בטרם הכרעה בתיק זה. לחילופין ולאור כל האמור לעיל ומשעה שישנה החמרה (אפילו זמנית וחולפת) במצבו של התובע ומשעה שלא ניתן לקשור בין ההחמרה הנ"ל לאירוע מיום 03/2012 כהצעת מומחה בית הדין (שלמעשה על ידי כך נמצא מודה בקיומה של ההחמרה הנ"ל) הרי שמבוקש כי יינתן פסק דין הקובע שביום 2/10/19 אירעה לתובע תאונה בעבודה כמשמעה בחוק הביטוח הלאומי בקשר של החמרה ולהעביר התיק לוועדות הנתבע בכדי שיקבעו מה הנכות שנותרה לתובע, אם בכלל והקשר הסיבתי בין התאונה המוכרת לבין הנכות.
."שלא ניתן לטעון כי האירוע הביא להחמרה כלשהי או ל"התעוררות" אשר שינתה קצב החמרת המחלה, הופעתה או הטיפול בה. לאירוע אין כל השפעה משמעותית על הליקוי", כאשר תשובה זו יש לקרוא כמכלול עם שכתב המומחה בחוות דעתו, שם ציין בין היתר כי"השפעת העבודה או התנועה (החריגה) באירוע לא היו משמעותיים, קרי השפעת האירוע פחותה בהרבה ולא משמעותית מהמצב הידוע - כלומר במענה לשאלה אודות השפעת האירוע קבע המומחה מפורשות כי זו פחותה בהרבה ולא משמעותית מהמצב הידוע וכן קבע כי האירוע לא הביא להחמרה כלשהי - קביעות אלו, שהינן ברורות ובהירות מובילות למסקנה כי אין מקום לקבל את התביעה.
לענין בקשת התובע כי ההליך פה יעוכב עד אשר תחליט וועדה רפואית לעררים בערר שהגיש כנגד החלטת הועדה מדרג ראשון שהתכנסה ביום 28/12/21 ואשר קבעה כי אין קשר סיבתי בין האירוע מיום 22/3/12 לבין מצבו הרפואי הנוכחי של התובע מהיום - הרי שלא מצאנו ביסוס משפטי לבקשה זו שכן גם אם יידחה עררו של התובע, הרי שלא יהיה בכך כדי לשנות את העובדה, שאף היא מצאה ביטוי בחוות דעתו של המומחה, אשר נסמכה על נתוניו האישיים של התובע כי שמצאו ביטוי במסמכיו הרפואיים ולפיה:"החל מ 10.2018 קיים תיעוד רצוף להחמרה בכאבי הגב כולל צורך בנוגדי כאב נרקוטיים, ביקור בחדר מיון 27.7.19 ביצוע סיטי 30.8.19 וכן הפנייה מאורתופד 19.9.19 למרפאת עמ"ש וכאב לאור ממצא הסיטי. בתאריך 26.9.19 ד"ר קוסייני אף קיים רישום לאישור מחלה (אין אבחנה) כאשר ברישומים קודמים מתן מדבקות נרקוטיות.
סוף דבר לנוכח כל האמור לעיל הרינו מאמצים את חוות דעתו של המומחה ובהתאם לה וכן בשים לב לתשובות המומחה לשאלותה הבהרה, הרינו מורים על דחיית התביעה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כמו כן, הוגשו תעודות עובד ציבור שלתיקי התובע במל"ל, וכן חוות דעת אקטוארית לגבי הנכויים של תגמולי המל"ל. עדותו של מומחה בית המשפט בתחום האורתופדי במסגרת חקירתו הנגדית של המומחה מטעם בימ"ש בתחום האורתופדי, פרופ' סלעי, הוצג לו ע"י ב"כ הנתבעת תעוד רפואי של דיווח על 5 תאונות עבודה שארעו לתובע החל משנת 1992 ועד יולי 1997, לפיו התלונן על בעיות גב והגבלות תנועה.
הנכות המשוקללת שאינה קשורה בתאונה, ושלא נגרמה בתקופת עבודתו בנתבעת הנה בשיעור משוקלל של 76.152%, כמפורט להלן: נכות זו נקבעה בחוות הדעת של מומחי בימ"ש בתחום האורתופדי והנוירולוגי (נכות אורתופדית 13.4%, נכות נוירולוגית 11.49% (11.1% -פגיעה רגל שמאל ו- 1.66% פגיעה בגפיים עליונות), וכן, גורמים מועידים-תחלואתיים, כפי שנקבע במל"ל- סכרת 65% והשמנת יתר 10%.
...
אין בידי לקבל טענה זו. הדרישה לתשלום פיצוי בגין נזק במנגנון מיקרו טראומה מצטבר עלה במסגרת כתב התביעה המתוקן ובהתאמה נתבע פיצוי בגין רכיב זה במסגרת הודעת צד השלישי המתוקן שהגישה הנתבעת כנגד צדדי ג'.
בנסיבות אלה, נכותו התפקודית של התובע גבוהה לעין שיעור מנכותו הרפואית, ובשים לב לגילו המבוגר של התובע כבן 50 במועד התאונה (2007) העדר השכלה או מקצוע למעט עבודת כפיים, והנכות המשמעותית, אני סבור כי מאז התאונה מיום 6.5.07 מצוי התובע באי כושר תעסוקתי מלא.
התובע יכול היה להגיש חוות דעת נגדית ו/או לטעון לעניין הניכוי ו/או שיעורו במסגרת סיכומי התשובה מטעמו אולם בחר שלא לעשות כן, ועל כן, אין מקום להיעתר לבקשתו להשלים את טיעוניו בעניין זה. לתובע נקבעה במל"ל נכות כללית משוקללת מיום 1.8.08 בשיעור 85% : (נזק בעצב וולנרי באזור מרפק ימין 5%, סכרת65%, השמנת יתר 10%, כאבי גב תחתון25%, נזק בשורשים מותניים +חולשה ברגל שמאל 20%, נזק בעצב באזור מרפק שמאל 5%, תסמונת CTS (התעלה הקרפלית) מימין 5% ותסמונת CTS שמאל 5%).

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

הנתבע דחה את התביעה במכתבו מיום 9.7.2020 מהנימוקים הבאים: לא הוכח קיום ארוע תאונתי / אירועים תאונתיים זעירים תוך כדי ועקב עבודתך; לא מדובר במקרוטראומה שכן תנאי עבודתך אינם תואמים עקרון זה; מבחינה רפואית לא הוכח קיום קשר סיבתי בין המחלה לבין תנאי העבודה; לא מדובר במחלת מיקצוע והמחלה התפתחה על רקע מצב תחלואתי טבעי שאינו קשור בתנאי העבודה.
ובהמשך קבע כך: "אכן, התוצאה מעוררת אי נוחות, שכן למרות שעל פי חוות דעתו של המומחה הרפואי יש קשר סיבתי בין עבודתו של המשיב לבין הפגיעה בצוארו, לא ניתן להכיר בפגיעה בצואר כפגיעה בעבודה. לעניין זה יפים דבריו של בית דין זה בעיניין אברהם בנימין [עב"ל (ארצי) 29129-06-18 אברהם בנימין - המוסד לביטוח לאומי [פורסם בנבו] (6.5.2019)]:
...
במהלך טיפולי השיניים השונים התובע, שהינו ימני, ביצע את הטיפול באמצעות כף יד ימין כאשר זרוע שמאל היתה באוויר בעת ביצוע פעולות שמסייעות לטיפול, כגון להשאיר את פה המטופל פתוח, לקחת כלי ממגש הכלים שלידו וכיוצ"ב. טענות הצדדים בנוגע לפגימה בגב טענות התובע יש לקבל את התביעה בגין הפגיעה בגב מאחר וקיימת תשתית עובדתית מיקרוטראומטית הן לפגיעה בכתף שמאל והן לפגיעה בצוואר אשר מלמדות על מוטיבי פעולה חוזרים ונשנים בעבודת התובע.
ראשית, מקובלת עלינו טענת הנתבע ולפיה על פי ההלכה הפסוקה מכתב הדחייה אינו חוסם את הנתבע להעלות טענות נוספות בדבר העדר זכאות של המבוטח לקבלת הסעד המבוקש.
בעניין גרושקה בית הדין הארצי קבע כי על אף קביעתו של המומחה הרפואי בדבר קיומו של קשר סיבתי בין תנאי עבודתו של טכנאי שיניים לבין הליקוי בצווארו, יש לקבל את ערעור המוסד וזאת בהעדר תשתית עובדתית מתאימה לעילת המיקרוטראומה, ונוכח קביעת המומחה כי הליקוי בצוואר נגרם כתוצאה מהמנח שבו מצוי המשיב בעת ביצוע עבודתו ולא כתוצאה מתנועות חוזרות ונשנות.
לאור האמור לעיל, בהעדר רצף של פעולות חוזרות ונשנות על פני פרק זמן משמעותי, לא הוכחה תשתית עובדתית להכרה בפגיעה בגב על פי תורת המיקרוטראומה והתביעה בגין הגב נדחית כבר בשלב זה. ההחלטה על מינוי מומחה רפואי לבחינת קשר סיבתי בין הפגימה בכתף שמאל לבין תנאי העבודה של התובע תינתן בנפרד.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2023 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

פסק דינו של בית הדין האיזורי (פסק הדין השמיני) בית הדין האיזורי דחה את העירעור וקבע כי הועדה יישמה אחר הוראות פסק הדין המחזיר ולא מצאה שיש בפסק הדין של בית הדין הארצי אשר אליו הופנתה כדי לשנות מעמדתה; החלטת הועדה הייתה מנומקת עת הסבירה שנכותו של המבקש לפני הארוע השלישי הייתה בשיעור של 10% בשל לקות רפואית שאינה קשורה לתאונת עבודה; הועדה הפניתה לרשומות רפואיות התומכות בקביעה זו ומסקנתה הייתה שיש לנכות מצב קודם למרות העדר ההכרה בארוע השני; הועדה הסבירה כי בחוות דעת המומחה נרשם "מתוך התסמינים המתוארים בחוות הדעת ובתיק טפול הפסיכיאטרי בקופ"ח מכבי, גם לי נראה שהתובע סובל מהפרעת דכאון על רקע אישיות כפייתית"; הועדה נימקה את החלטתה בכך שלאחר הארוע השני המבקש פנה לפסיכיאטר פרטי ואף קיבל טפול תרופתי נוגד דכאון כפי שעולה מחוות הדעת; קביעת הועדה מתיישבת עם חוות דעת המומחה בהליך ההכרה שכן מפסק הדין הארצי עולה שמצבו הנפשי של המבקש בתקופה שלאחר הארוע השני נוצר כתוצאה מ"לחץ קשה בעבודה" ולא כתוצאה מארוע בעבודה; הועדה אינה מחויבת לקבל את חוות דעתו של המומחה ועליה להפעיל שיקול דעת עצמאי; קביעת הועדה הנה קביעה רפואית, מקצועית ומנומקת שמצויה בליבה של סמכות הועדה ואין עילה להתערב בה. פסק דין זה הנו מושא בקשת רשות העירעור המונחת לפנינו.
...
עוד נקבע כי "טיעוני המערער בדבר חוות דעתו של ד"ר אהרונסון, הן חורגות מפסק הדין המחזיר ועל כן דינן להידחות". על פסק דין זה הגיש המבקש בקשת רשות ערעור לבית הדין הארצי.
אנו קובעים כי אחוזי נכותו של המבקש בגין פגיעה בעבודה יהיו בשיעור של 30% נכות יציבה בהתאם להחלטת הוועדה מיום 6.10.2014 לפיה סעיף הליקוי המתאים הינו 34(ב)(4) שבתוספת הראשונה לתקנות ובתוספת הפעלת תקנה 15 במלואה, ללא הפחתה או ניכוי מצב קודם.
לסיכום, נכותו המשוקללת של המבקש הינה 45%.
סוף דבר – בקשת רשות הערעור מתקבלת כאמור לעיל.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השאלות מהו הליקוי של התובעת בגבה כעולה מהחומר הרפואי שלפניך? האם אי הכושר על פי התעודות הרפואיות לנפגע בעבודה המצורפות להחלטה זו, כולו או חלקו נגרם עקב הארוע מיום 14.10.2019? האם התובעת נזקקה לטפול רפואי בגין הארוע התאונתי? אם המומחה יקבע, כי רק חלק מאי הכושר נגרם עקב הארוע וחלק מקורו במצב רפואי קודם, ישיב המומחה מה משך הזמן שבו נגרם לתובעת אי כושר אותו ניתן לייחס לארוע מיום 14.10.2019? האם קיים קשר סיבתי, לרבות על דרך של החמרה, בין הליקוי ממנו סובלת התובעת לבין הארוע מיום 14.10.2019, כמתואר בעובדות שלעיל? ביום 14.6.23 המומחה ענה לשאלות שפורטו לעיל, כמצוטט: "תשובת בדיקת CT ע"ש מותני מיום 12.1.20 מדגימה בקע דיסקאלי מרכזי קטן בגובה 1S-5L.לרשותי עמדה תעודה רפואית ראשונה לנפגע בעבודה מיום 12.1.20 ואשר מתייחסת לארוע מתאריך 14.10.19. על פי הרישום ניתן אי כושר בין התאריכים 14.10.19 – 12.11.19 (30 יום). לפיכך ניתן לקבוע כי סובלת מבקע דיסקאלי מרכזי בגובה 1S-5L.
ב. ציינת: "תוצאת האירוע ניתן אי כושר מעבודה בין התאריכים 14/10/19 - 12/11/19...". האם הנך מאשר כי, בהתאם למסמכים הרפואיים, תעודת אי הכושר ניתנה רק ביום 17.3.2020, דהיינו כעבור כ-5 חודשים, ולא בתקופת אי הכושר עצמה? ככל שתשובתך חיובית, האם יש בפער הזמנים הנ"ל כדי לשנות את תשובותיך בחוות הדעת? אנא הסבר.
התובעת הגישה את סיכומיה בהם טענה כי המומחה במענה לשאלת בית הדין בענין הקשר הסיבתי בין הפגיעה בעבודה ובין הליקוי- קבע כי קיים קשר סיבתי מובהק בין הארוע מיום 14.10.19 ובין הליקוי ממנו סובלת התובעת, הוא הבקע הדיסקאלי בגב בתחתון וציין כי " מדובר בקשר של גרימה". בשים לב לחומר הראיות ונוכח קביעת המומחה הרפואי בחוות דעתו ובתשובת לשאלות ההבהרה הרי שיש לקבוע כי קיים קשר סיבתי בין הארוע ובין הליקוי ממנו סובלת התובעת בעמוד השידרה.
...
המומחה בחן את נתוניה הרפואיים של התובעת, כפי שהם עולים מהמסמכים הרפואיים שהועברו לעיונו והגיע למסקנה כי יש קשר סיבתי בין פגיעת התובעת בגבה לבין האירוע התאונתי.
מדובר בקביעה רפואית שבית הדין אינו נוהג להתערב בה. סוף דבר לאור האמור לעיל, ובהתאם לחוות דעתו של ד"ר פרידמן, דין התביעה להתקבל .
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו