מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת תשלום דמי שכירות מעודכנים בדיור ציבורי

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עד חודש ספטמבר 2019, סעיף 4.1 לנוהל ההסדרה קבע: "לא ייחתם חוזה עם ה'דייר הממשיך' אם נמצאה הפרה יסודית של החוזה"; וסעיף 4.2 לנוהל קבע: "אם ההפרה היסודית היא בגלל אי-תשלום שכר דירה, תתן 'החברה לדיור צבורי' ארכה של 3 חודשים להסדיר עניין זה. לא עמד 'הדייר הממשיך' בהסדר תפעל החברה לפינויו". אין לכחד כי לשונו של סעיף זה מעורר לכאורה שאלה פרשנית: אם טרם נחתם חוזה עם הדייר הממשיך, הכיצד הוא יכול להחשב כמי שהפר את החוזה? הנתבע נאחז בטענה זו כמוצא שלל רב. עם זאת, אני סבור שניתן ליישב את הקושי באמצעות פרשנות סבירה והגיונית שקשה לכפור בה. סעיף 4.2 מבהיר שמחובתו של הדייר הממשיך לשלם דמי שכירות לפי הקריטריונים הקבועים בנוהל, שהחברה לדיור צבורי מחויבת בהם.
סעיף 2.20 מגדיר את "המועד הקובע" כ"המועד שנקבע לתחילת הפעלת השיטה לשכר דירה מדורג בשיכון הצבורי שהנו 1/11/2005 (להלן שכר הדירה עקב במדרוג)". סעיף 3.5.4 לנוהל קובע: "דיירים ממשיכים שאושרו לאחר התאריך 1/8/2009 יחויבו כדיירים 'חדשים למדרוג' מיום חתימת החוזה". סעיף 2.17 לנוהל מגדיר "הכנסה המרבית המזכה בהנחה בשכר דירה" כקבוע בו, וסעיף 2.17.3 קובע: "גובה ההכנסה המרבית מתעדכן מעת לעת ע"י אגף איכלוס. ראה נספח 15". סעיף 2.18 מגדיר "הכנסה קובעת" כ"ההכנסה הממוצעת בחודשים הקובעים ולפי כללי המידרוג, של 'דיירים חוזיים' 'בנים בוגרים' ו'דיירים נסמכים' המתגוררים בדירה בשיכון הצבורי (ראה סעיף 2.29)". סעיף 3.5.3 לנוהל קובע: "עבור השוכרים הנ"ל יקבע שד"ח, להלן קריטריונים השוללים הנחה: [...] 'ההכנסה הקובעת' גבוהה מ'ההנחה המרבית המזכה בהנחה בשכר דירה'". סעיף 2.54 מגדיר "שכר דירה חופשי (להלן – שד"ח)" כך: "שכר הדירה המירבי לדירה בשיכון הצבורי בהתאם למאפייניה ולמיקומה הגיאוגרפי. נקבע על ידי שמאים שהוסמכו לכך ע"י השמאי הממשלתי, עבור כל עיר ושכונותיה בהן ישנן דירות של השיכון הצבורי. עדכוני שד"ח יתבצעו, מעת לעת, בהתאם לשומות מעודכנות על ידי שמאים מטעם משרד הבינוי והשיכון (בהתאם לאיזור המגורים). שכר הדירה העדכני לא יעלה מעל שד"ח לפי שמאויות ישנות +250/350 ש"ח בהתאם לגודל הדירה (ראה פרק 4)". משמעות סעיפים אלה היא שדייר שהכנסתו הקובעת, כהגדרתה בנוהל, גבוהה מההכנסה המרבית המזכה בהנחה בשכר דירה, כהגדרתה בנוהל, ישלם שכר דירה חופשי (שד"ח), כהגדרתו בנוהל, ולא יהיה זכאי להנחה כלשהיא (סעיפים 28-26 לתצהיר של מר יונדלר).
...
סיכומו של דבר: לא בוססה אכיפה בררנית בעניינו של הנתבע בהשוואה לאחרים.
סוף דבר מכל המקובץ לעיל, התביעה מתקבלת כדלקמן: ניתן בזאת צו המורה לנתבע לפנות את הדירה ברחוב ברלב 113/3 בתל אביב הידועה כחלקה 12 בגוש 7243 ולהשיב את ההחזקה בה לתובעת כשהיא ריקה מכל אדם וחפץ.
הנתבע ישלם לתובעת סך של 160,040 ש"ח. הנתבע יישא בשכר טרחת בא כוח התובעת בסך של 20,000 ש"ח. הסכומים ישולמו תוך 30 יום שאם לא כן יישאו ריבית פיגורים לפי סעיף 5(ב) לחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א-1961 מיום פסק הדין ועד התשלום בפועל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

הרקע וההשתלשלות: התובעת היא חברה משכנת העוסקת בניהול דיור צבורי עבור מדינת ישראל.
בנסיבות אלו, מצופה מן השניים לברר אודות חובות האחות לתובעת והאם חובות אלו שולמו טרם עריכת הסכם השכירות המעודכן.
סוף דבר, לאור כל האמור, הגעתי לכלל מסקנה שאיזונם הנכון של השיקולים מחייב להכיר בחובתם של הנתבעים לשלם את חוב דמי שכירות של נתבעת 1 - ואותו בלבד - החל ממועד חתימת כתב הערבות.
...
למסקנה זו הגעתי גם לאור החלת הכלל בדבר האשם התורם החוזי אשר לפיו מקום בו שני הצדדים נושאים בצוותא באשמה לחוסר ההבנה שנוצרה, יש לחלק את האחריות בין הגורמים לטעות.
סוף דבר, לאור כל האמור, הגעתי לכלל מסקנה שאיזונם הנכון של השיקולים מחייב להכיר בחובתם של הנתבעים לשלם את חוב דמי שכירות של נתבעת 1 - ואותו בלבד - החל ממועד חתימת כתב הערבות.
אי לכך, הנני מחייבת את הנתבעים, ביחד ולחוד, לשלם לתובעת סך של 6,574 ₪ (9,574 ₪ בניכוי סכום הפיקדון בסך 3,000 ₪).

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

בהחלטתי מאותו היום ניתנה לתובעת זכות תשובה בנקודה זו בלבד, ומתגובתה מיום 27.11.22, עולה כי התשלום שביצע הנתבע ביום 22.11.21 בסך 1,950 ₪ אינו שנוי במחלוקת, וצורפה כרטסת עדכנית הכוללת ניכוי סכום זה. במצורף לאותה תגובה, הוסיפה התובעת והגישה מסמכים נוספים, ובהם מכתב בקשה של הנתבע משנת 2014 לקבל מהתובעת פירוט של החוב, תשובת התובעת לנתבע, והסדר תשלומים שנערך בין הצדדים בתאריך 29.6.2014, הכולל אף הוא סעיף של וויתור על טענת היתיישנות, ולטענת התובעת הופר, שכן הנתבע לא עמד בו. בבקשה שהגיש הנתבע ביום 7.12.22, ביקש להורות על מחיקת תגובת התובעת ולהשית עליה הוצאות.
בע"א 494/74 חברת בית החשמונאים מס' 96- 97 בע"מ נ' דוד אהרוני (3.2.1976), קבע בית-המשפט העליון: "ואולם יש ובעת ההיתקשרות לא נאמרו דברים אשר בנסיבות המקרה היה מקום לומר אותם על-מנת שתתקבל תמונה מלאה ושלמה של העובדות העשויות להשפיע על אחד הצדדים לאותה ההיתקשרות או על המחיר או על תנאי ההיתקשרות. במקרה כזה לא תעמוד הטענה כי כל אשר נאמר הוא אמת וכי לא הוצגו דברים שבשקר יסודם. החובה הולכת הרחק מזה – וכאשר על-פי הנסיבות יש לצפות שמלבד הדברים והתיאורים שנאמרו היה מקום לומר דברים שמבחינת העסקה יש להם חשיבות – כי אז יתכן ושתיקה ואי-גילוי כל הפרטים מעוותת את התמונה בכללותה והעלמת אותם פרטים על-ידי שתיקה יוצרת מצג-שוא". אי מתן הסבר לנתבע על משמעות הויתור על טענת ההתיישנות, מהוה איפוא סטייה מחובת הגילוי ומחובת תום הלב הכללית המוטלת על התובעת, הן כצד להסדר ובהיותה הצד המחזיק במידע הרלוואנטי, והן מכוח חובת ההגינות, הנובעת ממעמדה כגוף שהוא בגדר זרועו הארוכה של משרד השיכון, המנהל את נכסי הדיור הצבורי, ומתחולתן של אמות מידה ציבוריות החלות על גופים שהוגדרו בפסיקת בתי המשפט כגופים "דו מהותיים" (ראו, רע"א 1784/98 עמידר – החברה הלאומית לשיכון בישראל בע"מ נ' אליעזר מנדה ז"ל (29.8.1999), אליו הפנה ב"כ הנתבע, בעמ' 335- 336; ע"א 483/16 חביבה יהודאי נ' חלמיש-חברה ממשלתית-עירונית לדיור שקום ולהתחדשות שכונות בתל אביב בע"מ (3.10.2017)).
סיכום לנוכח המפורט לעיל, אני מחייבת את הנתבע לשלם לתובעת את דמי השכירות שהצטברו בתקופה של שבע השנים שקדמו לעריכת ההסדר בלבד, בסכום הכולל הפרישי הצמדה עד למועד הגשת התביעה, ושיכלול הפרישי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה ועד היום, בנכוי הסכום שאינו שנוי במחלוקת בסך 1,950 ₪ אשר שולם על-ידי הנתבע לאחר הגשת התביעה.
...
עוד מקובלת עליי הטענה לפיה היה על הצדדים לערוך את ההסדר, הכולל וויתור על טענת התיישנות, בהתאם לתנאים שנקבעו בסעיף 19 לחוק ההתיישנות, תשי"ח- 1958, ובפסיקה שעסקה בפרשנות סעיף זה. הסעיף קובע כי: "רשאים בעלי הדין להסכים, בחוזה נפרד בכתב, על תקופת התיישנות ארוכה מן הקבועה בחוק זה, ובתביעה שעניינה אינו מקרקעין – גם על תקופת התיישנות קצרה מן הקבועה בחוק זה, ובלבד שלא תקצר מששה חודשים." הפסיקה קבעה כי הסכם הכולל התנאה על תקופת התיישנות, צריך להיערך באופן נפרד מההסכם העיקרי, ולהיחתם על ידי שני הצדדים לו (ע"א 113/69 חתמי נ' רמי לב (27.10.1969); ע"א 270/75 רמד נ' חברת ווסטציסטר (28.8.1975); ת"א (מח' ת"א) 7834-10-12 ביטון נ' איתנית מוצרי בניה בע"מ (27.10.13)).
משכך, דין התביעה להידחות ביחס לחלק החוב שהתיישן במועד חתימת ההסדר, ולהתקבל בחלקה בלבד, ביחס לחלק החוב שלא התיישן במועד חתימת ההסדר.
אם כן, התביעה מתקבלת בחלקה, באופן שהנתבע ישלם לתובעת סך 2,015.11 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית ממועד הגשת התביעה ועד למועד מתן פסק-הדין – בסך 156.30, ובסך הכל ישלם הנתבע לתובעת סכום של 2,171.41 ₪.

בהליך תיק אזרחי דיון מהיר (תאד"מ) שהוגש בשנת 2023 בשלום עכו נפסק כדקלמן:

לשיטתה על המשיבים הם משכירי הדירה להשיב לה את סכום שיק הבטחון שהופקד על ידיהם שלא כדין ושיקים נוספים ששולמו להם שלא כדין וכן על המשיבים לפצותה בגין הפרת הסכם השכירות בשיעור של 25% מדמי השכירות אשר שולמו על ידיה וסכומים נוספים בגין עוגמת נפש.
בעל דין המבקש פטור מתשלום אגרה נידרש לבסס שני תנאים מצטברים: עליו להוכיח כדבעי חוסר יכולת כלכלית ולשם כך עליו להציג תשתית עובדתית ראייתית מלאה ביותר ועדכנית ( ר' בש"א 4807/11 מזרחי נ' פ.ש. פת [פורסם בנבו] (29.6.2011)).
בבש"א 494/95 שמעוני נ' שמעוני תק-על 95 (1) 1211, נפסק: "ההלכה היא כי על המבקש פטור מתשלום אגרה ומחובת הפקדת עירבון לנסות ולהיעזר – לשם עמידה בתשלומים הכרוכים בהגשת העירעור על ידו – במעגל הקרוב אליו, היינו בני מישפחה וידידים. רק אם נסיונות אלו כשלו, יש הצדקה לבקש פטור שמשמעותו הטלת ההוצאות המשפטיות על הצד שכנגד ועל החברה כולה". מכן עולה, כי אין די בקושי בתשלום האגרה כדי להצדיק ולגרוע מקופתה של המדינה את העלויות הנדרשות לשם הפעלתה של המערכת השיפוטית [ראה: בש"א 669/94 מגרבטה נ' מנורה, תק-על 95 (1) 406].
המבקשת טענה כי היא נמצאה זכאית לדיור צבורי, אולם היא מקבלת סיוע בשכר דירה עד לקבלת דיור צבורי.
...
בנוסף, לעניין עובדת ייצוגה של התובעת בתביעה דנן – המבקשת תשלם לעורך דינה שכר טרחה הנמוך משמעותית מזה הנהוג.
שוכנעתי כי נוכח מצבה הכלכלי של המבקשת היא תתקשה מאוד בגיוס כספים לתשלום אגרה, הנדרשים במסגרת הליך זה. ראה לעניין זה הדברים שנפסקו בע"ר (ביהמ"ש השלום בקריות) 25218-04-15 מעטי נ' חברת חשמל ואח' מפי כב' השופט דאוד מאזן.
לאור האמור לעיל, אני מקבלת את הבקשה.

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום עפולה נפסק כדקלמן:

אנה שלחה להדס את מפתחות הדירה בדואר, במקום להעבירם למתווכים אותם שכרה, כך שאלה לא יכלו להכנס לדירה, ואף שלחה אותם לכתובת לא מעודכנת של הדס מבלי לברר זאת עימה.
אין מחלוקת בין הצדדים כי ביום 1.6.2022, ובטרם נחתם הסכם ההארכה השני, הודיעה אנה להדס כי היא מעוניינת להמשיך לתקופת שכירות נוספת, אולם יתכן ותסיים את התקופה מוקדם יותר לשנה, היות והגישה מועמדות לדיור צבורי שאינה יודעת אם ומתי תקבל.
הגם שלא נמצא שוכר חלופי שניכנס לדירה מיד עם עזיבתה של אנה, הרי שמעת שאנה פעלה באופן סביר לשם כך, יצאה ידי חובתה כלפי הדס, ואין הדס רשאית לתבוע מאנה תשלום דמי שכירות לתקופה שמינואר 2023 ואילך, וכן אינה זכאית לתבוע ממנה כי תישא בתשלומי ארנונה, דמי ניהול הבניין וחשבון גז לתקופה זו. באשר לנזקים אותם נטען כי אנה גרמה להדס בעת עזיבתה את הדירה; אנה אישרה בעדותה כי פירקה מהמטבח שתי חזיתות ארונות שבהקמתן הישתתפה הדס בעלות של 800 ₪, ומכאן שיש להורות על השבת סכום זה לידיה של הדס.
...
היות ולא מצאתי כל עילה לחיובו של ולדימיר בגין הטענות שהעלתה הדס במסגרת התביעה שכנגד, ואף לא ברור לי מדוע מלכתחילה הוגשה על-ידי הדס תביעה שכל כולה נוגעת להסכמות שבינה ובין אנה בלבד, כנגד ולדימיר במסגרת התביעה שכנגד – ולא בתביעה נפרדת כנגד אנה בלבד – אני קובעת כי דין התביעה כנגדו להידחות במלואה, ומחייבת את הדס לשלם לולדימיר הוצאות בסך 1,500 ₪ שיתווספו על הסכומים שנפסקו לטובתו במסגרת התביעה העיקרית.
סוף דבר התביעה העיקרית מתקבלת בחלקה, כך שהדס תשלם לולדימיר – 12,349.66 ₪.
התביעה שכנגד נדחית במלואה כלפי ולדימיר, והדס תשלם לו הוצאות בסך 1,500 ₪, נוסף על הסכומים בהם חויבה כלפיו במסגרת התביעה העיקרית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו