מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת תשלום דמי ביטוח לאומי על ידי עקר בית

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2015 באזורי לעבודה ירושלים נפסק כדקלמן:

בית דין איזורי לעבודה בירושלים ב"ל 10475-09 20 ספטמבר 2015 לפני: כב' השופטת רחל בר"ג-הירשברג – דן יחיד התובע עמאד מוחמד שתאת ת.ז. 851906156 ע"י ב"כ: עו"ד מירון קין ועו"ד אכרם מחאג'נה הנתבע צד ג' ביטוח לאומי-סניף ירושלים ע"י ב"כ: עו"ד הלנה מרק ש. שטרית הנדסה בע"מ ע"י ב"כ: עו"ד רונן גפני ועו"ד רויטל פדרמן פסק דין
בדומה, הטענה כי במועד קרות הארוע כבר לא היו באתר כבשים משופעים היא לא יותר מעוד דוגמא לניסיון עקר להרחיק את ש. שטרית מהעניין.
ממילא, היתיישנה תביעת התובע לתשלום דמי פגיעה וכעובד זר – תושב השטחים – המועסק על ידי מעסיקים שאינם ישראלים חובת תשלום דמי הביטוח מונחת על כתפיו.
...
היינו המוסד לא הוכיח את טענתו שיש לחייב את ש. שטרית מכוח תקנות הקבלנים ואין מנוס אלא לדחות את טענות המוסד והתובע בעניין זה. בנסיבות אלה איני נדרשת לדיון בשאלה האם חלף מועד הדיווח של ש. שטרית למוסד אם לאו.
סוף דבר – על יסוד כל האמור הריני קובעת כי דין תביעתו של התובע להתקבל באופן חלקי.
תביעתו לדמי פגיעה נדחית בהתאם להוראות סעיף 296 לחוק.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2019 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

על פי תעודת עובדת הציבור שהוגשה על ידי הנתבע וכעולה גם מעדותה בבית הדין של נציגת הנתבע, גב' שרה הדר (סגנית מנהלת תחום בכירה במחלקת הביטוח והגבייה), בהחלטה הראשונה שהנתבע קיבל בעיניינה של התובע, לא פעל הנתבע לפי ההנחיה מיום 30.7.2012.
עוד נפסק שמי שמבקש לעקור הצהרה שלו עצמו, צריך ליתן הסבר המניח את הדעת, מה גרם לאותו שינוי בהצהרה (דב"ע נז/6 - 0 רד - המוסד לביטוח הלאומי, 26.12.1997, סעיף 14 שם).
בפסיקת נקבע לא אחת כי גם במקרים שבהם בני זוג לא ידעו במשך שנים רבות מאוד, כי בני זוג העובדים בצוותא בעסק משותף, חייבים שניהם להרשם כעצמאים, לא ניתן לומר כי "אי הרישום נגרם על ידי מעשה שלא היה תלוי ברצונה", כאמור בסעיף 380(ב) לחוק ביטוח לאומי.
זאת שעה שלבעל העסק היה רואה חשבון עמו עבד ויכול היה לדעת על חובתו לשלם לנתבע דמי ביטוח בגין רעייתו (דב"ע נו/73 - 0 פרחן - המוסד לביטוח לאומי, 18.8.1996).
כאמור לעיל, התובעת ובעלה היו מיוצגים על ידי רואה חשבון ומהעדויות עולה כי התובעת ידעה כי עליה להרשם כעצמאית, אך לא בדקה כי אכן נעשה הרישום ושולמו דמי הביטוח בגינה.
...
אשר על כן, משלא הוצג הסבר המניח את הדעת לשינוי בדיווחים שהוגשו לנתבע במהלך השנים, יש לדחות את התביעה.
לאור המסקנה המפורטת לעיל, השאלה אם הנתבע פעל כדין כאשר הסתמך בעניינה של התובעת על ההנחייה מיום 30.7.12 התייתרה.
זאת מאחר שלתיק הוגשו שומות בעקבות ההחלטה מיום 5.3.2015 ולא בעקבות ההחלטה מיום 16.6.2015 מושא פסק דין זה. סוף דבר - התביעה נדחית.

בהליך ערעור ביטוח לאומי (עב"ל) שהוגש בשנת 2019 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

אף אין זה נכון כי הוכחה פגיעה בזכויות חוקתיות, שכן כבר נקבע כי "אף שחוק הביטוח הלאומי הנו חוק סוצאלי, אין החוק מכסה את כולם, אלא רק את העומדים בקריטריונים שנקבעו בו... אם יש צורך בהרחבת המעגל שהוגדר בצורה כה ברורה על ידי מילות החוק, המשרתות לכאורה את תכליתו, נראה כי על המחוקק לעשות זאת" (בג"צ 4690/97 המוסד לביטוח לאומי נ' בית הדין הארצי לעבודה, פ"ד נג(2) 529, 551 (1999); להלן: בג"צ עובדיה כרם).
ההפליה באה לידי ביטוי קצוני כאשר משווים את עקרת הבית לזוגות חד מיניים שחיים יחד ואחד מהם בוחר להיות "עקר בית", ללא פגיעה כלשהיא בזכויותיו.
אשר לטענה כי ביטול נקודת הזיכוי בגין בן זוג שאינו עובד מהוה תשלום דה פאקטו של דמי הביטוח - בדברי ההסבר לשינוי זה (סעיף 37 לפקודת מס הכנסה [נוסח חדש]) אכן הוסבר כי "סעיף 37 לפקודה, שעניינו זכוי בגין בן זוג, מעניק נקודת זכוי להכנסת בן זוג שהוכיח, להנחת דעתו של פקיד השומה, כי בן זוגו אינו עובד וכלכלתו מוטלת עליו. בשל הקשיים לגביית מס בריאות המוטל על עקרות בית, מוצע לבטל את הסעיף האמור ועל ידי כך להטיל, בעקיפין, על עקרת הבית חובת תשלום מס בריאות..." (ה"ח הממשלה 143 התשס"ה בעמ' 354).
...
בית הדין האזורי לעבודה בנצרת (השופט מוסטפא קאסם ונציגי הציבור גב' יפה קריספיל ומר דודי נחום; ב"ל 49962-01-14), לאחר עיון בטיעוני הצדדים (בהעדר מחלוקת עובדתית לא נשמעו עדויות), ציין כי "דעתנו אינה נוחה מהמצב המצוי אשר בו חלק מעקרות הבית הנמצאות בטווח הגילאים בתפר בין גיל הפרישה לגיל הזקנה, אינן יכולות להגיש תביעה לנכות כללית ואף לא לקצבת זקנה". על אף זאת, מצא כי אין מנוס מדחיית התביעה.
סוף דבר - נוכח כל האמור לעיל, וככל שתישמע דעתי, הערעורים יידחו ללא צו להוצאות.
השופט רועי פוליאק אני מסכים עם קביעתה של חברתי, השופטת סיגל דוידוב-מוטולה, לפיה יש לדחות את הערעורים, מהטעמים המפורטים בחוות דעתה המקיפה של חברתי.
סוף דבר על דעת כל חברי המותב, הערעורים נדחים ללא צו להוצאות.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2010 בעליון נפסק כדקלמן:

אולם, אשה שהיא "עקרת בית" – "אישה נשואה, למעט עגונה, שבן זוגה מבוטח לפי פרק זה, שאינה עובדת ואינה עובדת עצמאית" (סעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי) פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי (סעיפים 335, 351(ח)- 351(י) לחוק הביטוח הלאומי), ומתשלום דמי ביטוח בריאות (סעיף 14(ז) לחוק ביטוח בריאות ממלכתי, התשנ"ד-1994 (להלן: חוק ביטוח בריאות ממלכתי)).
לגופו של עניין מציין המשיב כי חוק הביטוח הלאומי מתייחס במפורש ל"עקרת בית" כאשה, והמושג של "עקר בית" כלל לא קיים בו. לשון המחוקק ברורה וחד משמעית היא.
אכן, החוק מבחין בין גבר ואשה, אך זאת – כך טוען המשיב – מתוך כוונה להטיב את מצבה של אשה שאינה עובדת ואינה עצמאית על ידי פטירתה מתשלום דמי ביטוח.
לכל היותר ניתן לומר כי הטלת מס או חובת תשלום אחרת גורמת לפגיעה מסוימת בקניין, אולם פגיעה זו היא מידתית ומאוזנת (ראו גם עב"ל (ארצי) 461/03 עזרוב – המוסד לביטוח לאומי (טרם פורסם, 02.09.2004), לפיו חיובו של מי שאינו עובד או עובד עצמאי, לשלם דמי ביטוח לאומי, אינה פוגעת בקניין באופן בלתי מידתי).
...
][ המשנה לנשיאה א' ריבלין: לפנינו עתירה המופנית כנגד פסק דינו של בית הדין הארצי לעבודה (כב' השופט י' פליטמן), במסגרתו נדחה ערעורם של העותרים על פסק דינו של בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב-יפו (כב' השופט א' איטח).
המשיב טוען כי דין העתירה להידחות על הסף, שכן בית המשפט הגבוה לצדק אינו יושב כערכאת ערעור על בית הדין לעבודה.
אשר על כן, העתירה נדחית.
אף בית הדין הארצי הביע דעתו, באמרו "לטעמנו, אפשר ומגמת החקיקה צריכה להיות ברורה, להכיר בעקרת הבית כמבוטחת בזכות עצמה, בדומה לגבר נשוי שאינו עובד עצמאי, על חובותיו וזכויותיו, ולא להפוך גבר כאמור לעקרת בית תוך שלילת זכויותיו ואי חיובו בתשלום דמי ביטוח. אולם עניין זה על המחוקק לענות בו...". אציין כאן, כי תמהתי מאוד כחברי על העמדה שביטא המשיב, הן בכתב והן בפנינו, בקשר לטענת העותרים כי הנטל לתשלום ייפול על שכם העותרת - שאין הוראת חוק המחייבת את העותרת לשלם בעבור בעלה ו"משחייב העותר בתשלום דמי ביטוח, אין זה מעניינו של המשיב מי יבצע התשלום".
סוף דבר: להערותיו של חברי לעניין תיקוני חקיקה רצויים, אליהן אצטרף כאמור - אוסיף כי הנמקת המשיב ששינוי במצב הקיים משמיע עלות של מאות מליונים וגם פגיעה בציבור גדול של נשים - אינה משכנעת דיה, לדידי.

בהליך ביטוח לאומי (ב"ל) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

ביום 13.2.21, בהמשך לדרישת הנתבע לתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות עבור השנים 2018-2019, שלח התובע לנתבע פנייה מקוונת באמצעות אתר הנתבע בה כתב בין היתר: "האם עקר בית שבן זוגו עובד איננו זכאי לפטור מתשלום ביטוח לאומי?". ביום 14.2.21 השיב הנתבע לתובע כך: "רק אשה עקרת בית פטורה מתשלום, ולכן הנך מחויב בתשלום החוב". (העתק הפנייה והתשובה צורף כנספח 3 לכתב התביעה).
הנתבע טען כי סעיף 342(א) לחוק מחיל בלשון ברורה, חד משמעית ואינה ניתנת לפרשנויות שונות, את חובת תשלום דמי הביטוח שהוטל על מבוטח "שאינו עובד ושאינו עובד עצמאי". לשון הסעיף אינה מאפשרת לשנות את המשמעות הברורה של מילותיו ולכן פרשנותו חייבת להעשות רק על פיו.
התובע יוכר על ידי הנתבע כעקר בית, בהנחה שהוא עומד בשאר התנאים הקבועים בחוק, ויהיה זכאי לפטור מתשלום דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות בתקופה הנתבעת.
...
משכך דין רכיב תביעה זה להידחות.
לסיכום התביעה מתקבלת בחלקה.
אנו מחייבים את הנתבע להשיב לתובע סך 7,000 ₪ בגין דמי ביטוח לאומי ודמי ביטוח בריאות שנגבו ממנו עבור השנים 2018-2021.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו