העד, ד"ר סוירסקי: נכון"
(עמ' 113-114 לפרוטוקול)
"עו"ד קרנר: או. קיי. יש בדיקות שהן חובה לבצע אותן בכל אשה הרה. לפי הנוהל כמובן. גובה חייב להבדק, משקל חייב להבדק, לחץ דם, שתן לחלבון וסוכר ובצקות. בכל בדיקת שגרה תיבדק האשה על ידי האחות או הרופא לנוכחות בצקת, בעיקר בגפיים התחתונות. כל זה אני קוראת מהנוהל, סעיף 8 גברתי. 8.2.2 ואילך. לא ראיתי דבר מתוך זה שבוצע בתוך הרשומה הרפואית. אתה לא יכול לומר לי אם ד"ר אבני בדק אותה לכל הדברים האלה.
פועל יוצא מהאנמנזה החסרה היה נהולו של מעקב ההיריון על ידי ד"ר אבני ללא מעורבותם של גורמים מקצועיים נדרשים.
קולעים דברי בית המשפט כב' השופט בע"א 58/82 קנטור נ' ד"ר מוסייב (1985) -
"אין הרופא יוצא ידי חובתו בכך בלבד שהוא מקבל את ההחלטה, ההולמת את המימצאים הגלויים, אלא שומה עליו לפעול בשקידה ראויה ובמאמץ סביר, על מנת שהמימצאים הללו אכן יובאו לידיעתו, שאם לא כן כל החלטה, המתבססת על מימצאים חסרים, תהא לוקה בחסר אף היא..."
(הדגשה שלי - ש.י.)
הפנייה לבדיקות ואי-ביצוען
ד"ר אבני, על פי הרשומה הרפואית ועדותו (נ/3), הציע לתובעת בשתי הזדמנויות שונות לבצע בדיקת חלבון עוברי, סקירת מערכות ובדיקות גנטיות, אלא שהצעתו נדחתה "מטעמים דתיים".
בביקור הראשון נרשם "איננה מעונינת בס. מערכות חלבון עוברי ובדיקות גנטיות מטעמים דתיים".
אמה של התובעת, שהייתה נוכחת באותו ביקור, נימנעה מלהתייחס באופן מפורש בעדותה למתועד ברשומה הרפואית בעיניין זה, זאת בעוד שהתובעת בעדותה ציינה כי היא לא הביעה רצון להמנע מבדיקות - "לא אמרתי דבר וחצי דבר על הרצון להמנע מבדיקות" (סעיף 28 ל- ת/3).
...
אי-הרישום פועל לחובתו של ד"ר אבני (ראו לשם הדוגמה: ע"א 5049/91 קופת חולים של ההסתדרות הכללית נ' רחמן (1995)), ומשאין בידי לקבוע מיהו אותו 'מלווה', שדחה גם הוא את ההצעה לבצע בדיקות "מטעמי אמונה" (בשל כך היה מקום לתעד זהותו בכתובים), מקבלת אני את עדותה של התובעת לפיה רישום זה משקף את עמדתה של האם, כפי שהובעה על ידה בביקור הראשון והתקבעה במוחו של ד"ר אבני -
"לא שאל אותי שאלות פשוט "קבע" עלי והניח, מתוך דעה קדומה או סיבה אחרת, כי אני אבחר שלא לבצע הבדיקות, רק משום שאני הבת של אימי וכי באתי מצפת.
בהינתן כל האמור לעיל, סבורני כי שיתוף התובעת במידע בסיסי וחיוני (בדיקות שיש/ניתן לבצען) וקבלת עמדתה (שיתוף פעולה/סירוב) לקו בחסר, באופן שהופרו הנורמה שנקבעה בסעיף 13 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו - 1996 - חובתו של הרופא המטפל למסור למטופל את המידע הדרוש לו בנוגע לטיפול המוצע לו ולתוצאותיו באופן "שיאפשר למטופל מידה מרבית של הבנת המידע לשם קבלת החלטה בדרך של בחירה מרצון ואי תלות" (סעיף 13(ג) לחוק זכויות החולה), זכות הנגזרת מהזכות לאוטונומיה על הגוף; "חובת הגילוי" ה"כוללת מתן מידע בדבר סקר ואבחון שונות – על תועלותיהן המסתברות ומגבלותיהן" (ע"א 8710/17 פלונית נ' שירותי בריאות כללית (6.8.2019)); החובה לוודא שההסבר שניתן הובן והחובה להוסיף ולהסביר גם "את הסיכונים הכרוכים בדחיית" ההמלצה הרפואית (ע"א 7416/12 קופת חולים מאוחדת נ' פלוני (4.11.2014)).
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, אני קובעת כי התובעת השכילה להוכיח טענתה לפיה ד"ר אבני התרשל בניהול מעקב ההיריון.