מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת שימוע לפני הגשת כתב אישום פלילי

בהליך עבירות שאינן תאונות דרכים ואינן דו"חות (פ"ל) שהוגש בשנת 2023 בתעבורה מחוז מרכז נפסק כדקלמן:

בפני בקשה לביטול כתב האישום מכוח טענה מקדמית "הגנה מן הצדק" לפי סעיף 149(10) לחסד"פ, בגין אי קיום חובת ידוע ושימוע בטרם הגשת כתב אישום.
   סעיף 60א לחוק סדר הדין הפלילי (להלן: "החוק") קובע: "(א) רשות התביעה שאליה הועבר חומר חקירה הנוגע לעבירת פשע תשלח לחשוד הודעה על כך לפי הכתובת הידועה לה, אלא אם כן החליט פרקליט מחוז או ראש יחידת התביעות, לפי הענין, כי קיימת מניעה לכך." (ב) .
...
לאור האמור לעיל, ומשלא עסקינן בעבירת פשע אלא בעבירת עוון אזי לא קמה חובת ידוע ושימוע בהתאם לסעיף 60א לחסד"פ. דין הבקשה להידחות הנני קובעת את התיק להקראה ליום 5.2.24 שעה 10:30.

בהליך ערעור פלילי אחר (עפ"א) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

המערער לא חלק בפני בית משפט קמא, כי לא קמה חובת שימוע לפני הגשת כתבי אישום בגין העבירות בהן הורשע, והוא חזר על טענה זו בפניי.
סעיף 12 לחוק יסוד השפיטה קובע: "לא תיפתח חקירה פלילית נגד שופט אלא בהסכמת היועץ המשפטי לממשלה ולא יוגש כתב אישום נגד שופט אלא בידי היועץ המשפטי לממשלה" (ב) לא יידון אישום נגד שופט אלא לפני בית משפט מחוזי בהרכב של שלושה שופטים, זולת אם הסכים השופט שאשום יידון בדרך הרגילה".
...
גזר הדין: לאחר שעיינתי בגזר הדין שניתן על ידי בית משפט קמא, מצאתי כי גזר הדין אינו נוטה לחומרא (אף נוטה לקולא) ועל כן לא מצאתי להתערב בגזר הדין.
לעניין זה יפים דברי כב' השופט רובינשטיין בעניין סלאמה, פסקה א': ".. עם זאת אציין כי כשלעצמי סבורני – מעבר לתיק זה – שבכגון דא אכן יש מקום ככלל להטלת הוצאות, בגדרי המאבק הנמשך כנגד הפרות של חוק התכנון והבניה, תשכ"ה-1965. אכן המדובר בפלילים, ובתחום משפטי זה הטלת הוצאות היא במשורה. אך עסקינן בעבירות שכל כולן רווח כלכלי לעובריהן, וכדרך כלל נעשים מאמצים להאריך את הדיונים, לדחות את הקץ ואת רוע הגזירה, וכדברי השופט לוי ברע"פ 567/09 אבו חיט נ' מדינת ישראל "את המחיר הנלוה לניצולם לרעה של ההליכים ניתן ואף ראוי לגבות מן האחראי לו, וזאת בכפוף לעקרון היסוד בדבר מידתיותה של הפעולה השלטונית"; וראו גם ע"פ 4650/08 ברנס נ' מדינת ישראל).
סוף דבר: לא מצאתי מקום להתערב בהכרעת הדין או בגזר הדין, ומשכך הערעור נדחה.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2020 בעניינים מקומיים ראשון לציון נפסק כדקלמן:

החובה לקיים שימוע טרם הגשת כתב אישום קיימת כאשר מדובר בעבירה מסוג פשע.
דיון והכרעה סעיף 149 לחוק סדר הדין הפלילי שעניינו טענות מקדמיות, הכיר בטענת הגנה מן הצדק כדלקמן: "(10) הגשת כתב האישום או ניהול ההליך הפלילי עומדים בסתירה מהותית לעקרונות של צדק והגינות משפטית". טרם עיגונה בחוק, דוקטרינת הגנה מן הצדק הוכרה לראשונה בדין הישראלי בע"פ 3737/94 יפת נ' מדינת ישראל, פ"ד נ(2) 221, בו נקבע מבחן מחמיר לתחולת הדוקטרינה במצבים שבהם היתנהגות הרשות עולה כדי היתנהגות "בלתי נסבלת" ו"שערורייתית".
...
מאוחר יותר, נקבע כי טענת "הגנה מן הצדק" עשויה לקום בכל מקרה בו יהיה בקיום ההליך הפלילי כדי לפגוע מהותית בתחושת הצדק וההגינות וכי הונחו בפני בית המשפט נתונים המבססים בבירור את המסקנה כי לא ניתן יהיה להבטיח לנאשם קיומו של משפט הוגן.
סוף דבר, הבקשה לביטול כתב האישום, או חלק ממנו, נדחית.

בהליך תיק פלילי (ת"פ) שהוגש בשנת 2021 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי בקשה לבטל את כתב האישום שהוגש נגד הנאשם, אשר מייחס לו עבירה של החזקת סכין באצטדיון כדורגל, וזאת מכוח טענה מן הצדק לפי סעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב-1982 (החסד"פ).
יישום המבחן התלת-שלבי במקרנו מחייב את המסקנות הבאות: אשר לשלב הראשון – מצאתי כי נפלו פגמים בהתנהלות המאשימה בהיבטים הבאים: חוסר ההצדקה לפתוח התיק מספר חודשים לאחר סגירתו, למרות שלכתחילה, ההחלטה לסגור את התיק התקבלה לאחר היתייעצות בין שלושה תובעים כעולה מתיק התביעה בשל שיקולים ראייתיים; השהוי הלא מוסבר בין החלטת ראש היחידה לפתוח מחדש את התיק ביום 7.11.2017 לבין מועד משלוח מכתב היידוע רק שנה לאחר מכן ביום 5.11.2018; אי-קיום חובת היידוע והשימוע טרם הגשת כתב האישום, שכן לא הוכח כי המכתב אכן נשלח בדואר רשום, ובודאי שלא הוכח כי היתקבל אצל הנאשם כנדרש.
...
עוד נקבע בעניין פלוני, כי "אכן, ניכר כי עיון מחדש של התביעה בהחלטה קודמת שקיבלה ושינויה, אינו מהלך קל. מהלך זה מחייב לשקול באופן מאוזן וזהיר מספר שיקולים משמעותיים – כך במיוחד כאשר מדובר בהחלטה לעיין מחדש בהחלטה לסגור תיק חקירה. בסופו של דבר, להחלטה כאמור משמעות רבה מנקודת מבטו של החשוד אשר הוסר מעליו החשש לעמוד לדין. היא עלולה לטלטל פעם נוספת את חייו. אמנם, התכלית של מיצוי הדין, עלולה לעורר קושי להגן על ציפייה של אדם שלא יועמד לדין, עד כדי פגיעה ביכולתה של התביעה לשוב בה מהחלטה לסגור תיק חקירה כאשר יש צורך בכך. אך יש לזכור, כי לתביעה אפשרות מלאה לבחון את סוגיית ההעמדה לדין ועליה לנצל את ההזדמנות הראשונה להשתמש בכוח ובאמצעים שנתונים לה כדי לקבל את ההחלטה המיטבית בעניין זה" (שם, פסקה 25).
לאחר שבחנתי את נסיבות המקרה, מצאתי שבהתנהלות המאשימה בעניינו של הנאשם נפל פגם היורש לשורש הגינותו של ההליך, באופן המצדיק את ביטול כתב האישום.
מכאן, שאני מקבל את טענת הנאשם, כי לא קיבל את מכתב היידוע האחרון שהודיע על פתיחת התיק מחדש.
אשר לשלב השלישי – נוכח עומק הפגיעה בתקינות ההליך הפלילי, אין מנוס מלהורות על ביטול כתב האישום, כפי שאני מורה, מכוח סעיף 150 לחסד"פ. תיק התביעה ותיק החקירה יוחזר למאשימה.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2024 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

יחד עם זאת, לשון סעיף 11 סיפא להנחיה שלעיל קובע במפורש כי "ככלל, בתיקים הנוגעים לעבירות שאינן מסוג פשע לא תנתן הודעה לחשוד לפי סעיף 60 א', אך אין מניעה לקיום הליך שימוע, בכתב או בעל -פה, גם בתיקי חטא או עוון, לפי שיקול דעת התביעה, בהיתחשב, בין היתר, ברגישות ומורכבות התיק". על יסוד האמור לעיל, ולנוכח העובדה שסעיף 60 א לחוק סדר הדין הפלילי, אינו חל בעניינינו ולא קיימת בנידון חובת יידוע וקיום שימוע טרם הגשת כתב האישום, לא ניתן לראות באי קיום שימוע כשלעצמו, משום פגם בהתנהלות המאשימה שבצדו הגנה מן הצדק.
...
משלא עמדו הנאשמות בנטל המוטל עליהן בעניין זה ולא הוכיחו כי בבסיס ההחלטה להגיש נגדן כתב אישום עמדו שיקולים פסולים או בלתי סבירים, ומשלא הוצגה בפניי תשתית עובדתית מתאימה לתמיכה בטענה המקדמית של הגנה מן הצדק, אין בידי לקבלה.
לאור המקובץ, הבקשה לביטול כתב האישום נדחית.
המזכירות תשלח העתק החלטתי לצדדים.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו