המבקש טוען כי אין יסוד לחייבו לשאת בחובה של חברת פוס, וגם אין תוקף לפסק הבוררות באין תנית בוררות תקפה עליה יכול פסק הבוררות לסמוך, באופן המקים לו את עילות הביטול לפי סעיפים 24(1) ו- 24(3)לחוק הבוררות, התשכ"ח-1968.
משמעותה של תנית בוררות מוסקת "מנוסח הסכם הבוררות, אך גם מהיתנהגות הצדדים" עת "הסכמת הצדדים נלמדת בראש ובראשונה מלשון הסכם הבוררות" (רע"א 2982/14 משי זהב נ' אור חי, פסקאות 12-13, ניתן ב-26.06.2014).
בהפ"ב (ת"א) 35160-04-17 אלן ספירא נ' יורגן ביק, בוררה שאלת מחוייבתו של שוכר משרד בבורסה להתדיין בבוררות על יסוד חתימתו על מיסמך הנושא את הכותרת "התחייבות בעל זכויות בחברה/שותפות שהנה חוכרת ו/או שוכרת ו/או בעלת זכות שימוש במשרד" בנוסח הבא:
"... אני מסכים, כנהוג וכמקובל במסגרת בורסת היהלומים, כי כל סיכסוך או מחלוקת, מסחרית או אחרת, שיתגלע ביני... לבין מי מחברי בורסת היהלומים ו/או מי מדיירי בניני בורסת היהלומים... יועבר ויוכרע בבוררות על פי ההוראות והכללים לענין בוררות הכלולים בתקנות ההיתאגדות של בורסת היהלומים..."
מש"תכליתו של כתב ההיתחייבות להשוות בין מצבם המשפטי של חברי הבורסה ליהלומים, לבין מי ששוכרים משרדים בה..
בעוד שהמסמכים במקרים לעיל מתאפיינים בהתנסחות ברורה, מפורטת, ומפורשת, שאינה מצריכה פרשנות או הסברים בדבר כוונת החותם, וזאת לאור היגדים חד משמעיים שעניינם ב"התחייבות"; "כל סיכסוך"; "מחלוקת שתתגלע"; "תועבר לבוררות"; "תוכרע בבוררות"; "הכללים לענין בוררות הכלולים בתקנות ההיתאגדות" – מהם ברור כי החותם מתחייב להתדיין בבוררות, הרי במסמך עליו חתם המבקש נושא ענייננו - לא מופיע ההיגד "התחייבות"; לא "סיכסוך" או "מחלוקת"; גם לא "הכרעה", וגם לא "כללי הבוררות", אלא רק "הסכמה להופיע" ככל שיידרש, זאת ותו לא.
ניתן להצביע רעיונית גם על שוני בתכלית, עת גם השוכר וגם הפקיד הם יושבי קבע בבניין הבורסה, לעומת הקניין, שאינו רשאי למכור יהלומים, אלא רק לקנות, הוא אורח מזדמן.
מעבר לכך - בעל הדין שיוזם פתיחת הליך בבית המשפט בהתייחס לסכסוך שחלה עליו תנית בוררות, או חלקו, גם אם זו נועדה לעשות שימוש במאפיינים ייחודיים-מקלים של ההליך הניזום, עומד בפני סיכון שתישלל ממנו האפשרות לחייב את מישנהו בהתדיינות בבוררות, משמתבוננים עליו כעל מי שויתר על תנית הבוררות (רע"א 8157/14 עמותת היי טק הר חוצבים מרכז ליזמות טכנולוגית נ' יעקב שולמן, ניתן ב-14.04.2015), זאת, כל עוד אותו נושא כשיר היה להתברר בבוררות (להבדיל, לדוגמה, מתביעה לפירוק חברה, המצויה בסמכות ייחודית של בית המשפט – רע"א 1644/10 רחין נ' זלמר, ניתן ב-07.12.2011).
...
בסיפא למסמך מופיעה הצהרת המבקש לפיה קיבל "תג קניין למשך שנה"; לפיה אינו "מתגורר במדינת ישראל"; ולפיה ידוע לו "כי אינני רשאי למכור יהלומים". בתחתית המסמך מופיע המשפט עליו סובב ההליך: "אני מאשר הסכמתי להופיע לבוררות ו/או בפני כל מוסד ממוסדות בורסת היהלומים הישראלית, אם וככל שאדרש".
אין גם מחלוקת כי המבקש לא התייצב לשני הדיונים שנקבעו בבוררות, והפנה ליועצת המשפטית של בורסת היהלומים ולבוררים טיעון בכתב הכופר בסמכותם.
כל שיש בו לענייננו הוא המשפט הבא: "אני מאשר הסכמתי להופיע לבוררות". האם די בהיגד זה כדי להסיק שעסקינן בתנית בוררות? והאם ניתן לייחס למבקש התנהגות המלמדת על קבלתו את סמכות הבוררים לדון בתביעת המשיבה נגדו?
המוסד לבוררות של בורסת היהלומים מוסמך לדון לא רק בסכסוך שכל המעורבים בו הם חברי בורסה, מכוח היותם מחוייבים להוראת התקנון, אלא גם ב"תביעה שיסודה בחילוקי דעות ובסכסוכים הפורצים בין חבר.
בהפ"ב 15790-11-18 יוסיפוב נ' בן דוד נדונה שאלה דומה בהקשר לחתימת פקיד על בקשה לקבלת "תג פקיד", בה הצהיר:
" הנני מצהיר/ה בזאת כי אני מקבל/ת על עצמי ומסכים/מה לכל התנאים ההתחיבויות וההגבלות המנויות בכתב התחייבות זה... אני מאשר/ת מסכים/מה ומתחייב/ת מפורשות להעביר כל סכסוך ביני לבין מי מחברי בורסת היהלומים הישראלית בע"מ ו/או מי מדיירי בניני בורסת היהלומים ו/או עובדיהם לבוררות על פי ההוראות והכללים לענין בוררות הכלולים בתקנות ההתאגדות"
גם כאן נקבע כי החותם הסכים לקבל על עצמו את מרות מוסד הבוררות:
"...סמכות המוסד לבוררות להכרעה בסכסוכים בין הנכללים בקבוצות שקיבלו על עצמן את כלל הוראות התקנות – חברים, חברים על תנאי ומתמחים, כופה עצמה גם על מי שאינם נמנים על קבוצות אלו ('אדם ו/או גוף משפטי אחר'), אך הסכימו לקבל את מרותו – כגון, אך לא רק 'דיירים בבניני הבורסה', בכתב התחייבות ספציפי', וכן: 'הוראה מיוחדת לקבלת מרות המוסד לבוררות נכללת גם בטפסי הבקשה לקבלת מעמד של 'פקיד' הכוללת הצהרה הממוקמת מעל חתימת המבקש את תג הפקיד...".
ראו גם בהפ"ב 54850-11-17 קינסטלר נ' דידיה, וכן ת"א 56418-10-21 מורדוב נ' דוידוב.
מסקנתי היא כי שלמבקש עומדת עילת ביטול פסק בוררות לפי סעיף 24(1) לחוק הבוררות – הן מן הטעם שההוראה עליה נסמכה המשיבה אינה תנית בוררות, הן מן הטעם שהתנהלות המשיבה מבטאת ויתור על התדיינות בבוררות.