מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת ציון מקום אימות חתימות על תצהירים

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לגבי תצהיר זה, בעקבות בקשת ראשונה שהגישו התובעים ביום 4.3.20 למחיקת התצהיר, תוך הפניית הנתבעת להגדרת "תצהיר" בתקנות סדר הדין האזרחי ולחובה לאימות תצהיר שניתן מחוץ לישראל בפני נציג דיפלומאטי או קונסולארי בציריך, נקבע בהחלטה מיום 25.3.20 כי התצהיר לאו תצהיר הוא, ולנתבעת ניתנה ארכה להגשת תצהיר עדות כדין.
למחדלה של הנתבעת בהגשת תצהיר עדות שלא נחתם ואומת בהתאם לדרישות הדין, לאחר שכבר ניתנה לנתבעת היזדמנות לתקן את הפגם בתצהיר העדות הקודם שהוגש, יינתן ביטוי בחיוב הנתבעת בהוצאות התובעים אשר ייקח בחשבון גם את אי ציון מקום החתימה על התצהיר והתהייה העולה בקשר לכך.
...

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

העותרים שוללים את הטענה לפיה תוך כדי מיספור המעטפות, הגיע שליח מטעם העותרים להגיש את הטפסים במקורם, שכן אין שום תעוד או זיכרון דברים בכתב והדברים לא נתמכו בתצהיר.
לאחר מכן, משנה המשיבה את תנאי המיכרז בתנאי הערבות הבנקאית ביום 24.11.2020 ומאפשרת למציעים להגיש ערבות בנקאית אחת ללא ציון מספר המיגרש, אלא ציון הסכום הגבוה ביותר מבין כל המגרשים, דבר שיאפשר למציעים לזכות בכל אחד מהמגרשים.
המבחן לכך הנו מבחן טכני: הצעות שנמצאו בתוך התיבה במועד האחרון יבואו בחשבון, בעוד שהצעות שלא נימצאו בתיבה במועד האמור – לא יבואו בחשבון (ראו: תקנה 20(ב) לתקנות חובת המכרזים, תשנ"ג-1993 (להלן: תקנות חובת המכרזים.
אכן, כהסכמת המשיבה, לא נאמר במסמכי המיכרז כיצד לאמת את החתימה על גבי הטופס, ואולם סעיף 6.7 הנ"ל המדבר על צירוף אישור רו"ח או עו"ד לפיו החתומים על ההצעה הנם מורשי החתימה של התאגיד המוסמכים לחתום על מיסמכי המיכרז, מלמד כי לגבי תאגיד אישור חתימה נעשה על ידי רו"ח או עו"ד. מכל מקום, אם לעותרים צירוף המילים "חתום ומאומת כנדרש", לא היה נהיר, היה עליהם לפנות מבעוד מועד למשיבה, קודם להגשת הצעתם, בשאלה כיצד ניתן לאמת את החתימה על גבי הטופס.
...
סוף דבר, הפגמים הנטענים לאו פגמים הם, ומכל מקום אינם נופלים בגדר המקרים החריגים המצדיקים חריגה מהכלל.
יפים לעניין זה דבריו של כב' השופט א' רובינשטיין בעניין חרכוש: "תורת המכרזים, במציאות של מכרזים רבים ברשויות וגופים שונים, גדולתה בפשטות יישומה, ללא צורך בפרשנות כל מקרה. לא נאמר כי לא ייתכנו, במציאות אנושית, חריגים כלשהם – המערער ציין לעניין זה תקלות בועדת המכרזים, ואכן אין מגישי הצעות צריכים להיות ניזוקים מתקלתה של הרשות. אולי חריג אחר –ואני מותיר זאת בצריך עיון- הוא כוח עליון מוכח, בטרם נפתחו המעטפות, וכמובן כל מקרה ייבדק לנסיבותיו. אך החריג יהיה חריג שבחריגים, שכן לשון התקנה ברורה, ונימוקה עמה, כדי למנוע "מדרון חלקלק". התרת הרצועה ולוא במעט, ראשיתה מצער ואחריתה אינה ידועה, וראוי להימנע מ"מצבי פרשנות", שהדמיון היצירתי יוסיף עליהם כהנה וכהנה, ונמצאנו מכבירים התדיינות.
" החלטת ועדת המכרזים שניתנה בהתאם לחוק, לפסיקה ולתנאי המכרז היא החלטה סבירה ואף למעלה מכך, ואין להתערב בה. העתירה נדחית.

בהליך ת"ע (ת"ע) שהוגש בשנת 2020 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

האם יש מקום להורות על ביטול תצהירי ההסתלקות שנחתמו על ידי התובעות לטובת האב בסמוך לאחר פטירת האם.
אז אין מחלוקת שבזמן שהיא חתמה על התצהיר לא אימתת את התצהיר כי לא יכול להיות שרשום 23.11 הפגישה הייתה ב 30.10- אז אין מחלוקת שב 30.10- לא אימתת את התצהיר כי אחרת היה מופיע 30.10 בהיסח הדעת מילאתי תאריך בהפרש של 3 שבועות לא יתכן שאימתת שלושה שבועות קדימה זה היה בהיסח הדעת".
קשה לקבל את ההסבר של עו"ד שמיר כי בהיסח הדעת, התאריך שהוסף על גבי התצהירים מאוחר יותר נרשם בהלימה למועד תשלום האגרות במקום ציון התאריך בזמן אמת.
ובאשר לחובותיו של מחתים על תצהיר : "לצד חובת האזהרה החקוקה...נושא מי שמחתים אדם על תצהיר א. בחובת זהוי
...
גרסתו זו של הנתבע מביאה לכדי מסקנה כי למעשה ולשיטתו אין כל ויתור מצידן של התובעות שכן חתימותיהן היו דרושות אך ורק לצורך האמור לעיל, ולמעשה הן חסרות תוקף באשר לכלל הרכוש.
לאור המקובץ, אני פוסקת כי תצהירי ההסתלקות של התובעות פגומים והינם בטלים וכי אין להם אף כל תוקף מחייב ככתבי וויתור מכוח התקיימותם של יסודות עילת העושק ומצג השווא.
בנסיבות בהן לא הוגשה תביעה לקביעת היקפו של עזבון המנוחה, אני מורה כי ככל שהתובעות תיתקלנה בקושי במימוש זכויותיהן הן תידרשנה לנקוט בהליך חדש.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

העתק מהבקשה להחתמת המבקשת בסניף נתניה צורף ושם נכתב מפורשות כי הערבה מתגוררת בנתניה ומנהל הסניף חתום על כך וצורפה אף תיכתובת פנימית של פקידת הבנק מסניף גלילות אביב שושנה ששלחה את הבקשה באותו היום למנהל קידום מכירות וקו לקוחות עיסקיים – מקסים זילבר וביקשה את אישורו להחתמת המבקשת בסניף נתניה והוא אישר באותו היום תוך ציון כי "יש ליידע את הערבה המידע המהותי". כן צורפה תרשומת שיחה טלפונית, טופס שכותרו "תרשומת שיחה טלפונית בהחתמת ערב כאשר קיים מידע מהותי" והיא רשומה כנוכחת בשיחה ומי שמסר את המידע הוא הפקידה אביב ששונה ושם הלווה ומטרת האשראי : "סגירת הלוואה סידוקי 108+הורדת מסגרת אשראי מ 22 אש"ח ל-15 אש"ח +פירעון מוקדם של התחייבויות בכ"א ע"ס 11 אש"ח" כאשר תקופת האשראי היא ל 120 חודשים והסניף המחתים הוא 346 והסניף נמותן האשראי הוא 314 ומצוין בסיכום השיחה: "שוחחתי עם עינב, קיבלה מידע לגבי ההלוואה והתנהלות החשבון". לאחר קבלת האישורים המתאימים מהגורמים הרלוואנטיים בבנק, הגיעה המבקשת ביום 10.4.13 לסניף נתניה (346) וחתמה על כל מיסמכי הערבות בפני פקידת הבנק בסניף נתניה – גב' קרן קאשי (קאלו) ובאישורה וחתימתה של ש.אילוז מסניף נתניה.
כן עימתה את התאריכים בתגובת המשיב לפיהם עולה כי היא חתמה כביכול על מיסמכי ההלוואה והערבות ביום 4.4.13 לפני שהמשיב מסר לה בשיחת הטלפון ביום 7.4.13 ובהודעה לערב מיום 10.4.13 אין את המידע לגבי ההלוואה והתנהלות החשבון כך שבשעה שהיא חתמה כביכול על מיסמכי ההלוואה ביום 4.4.13, לא גילה לה המשיב ולא מסר לה את המידע על ההתנהלות של החשבון של הנתבע ולכן גם לא עמד בחובת הגילוי בעת שהמבקשת חתמה על מיסמכי הערבות ביום 4.4.13, ועל כן די בכך כדי להביא לביטול פסק הדין ולדחיית התביעה נגדה.
הובהר כי המבקשת חתמה ביום 10.4.13 על כל מיסמכי ההלוואה והערבות שנשלחו מסניף גלילות ולכן מופיע התאריך 4.4.13 וה-7.4.13 משהמסמכים הגיעו והוחתמו על ידי האחרים קודם לכן הגם שחתימתה של המבקשת מופיעה גם אולם היא חתמה מאוחר יותר ובדיוק בשביל זאת יש אימות חתימה כאשר גב' אביב שושנה מצהירה שהיא עצמה מילאה מראש את כל המסמכים עליהם המבקשת הייתה אמורה לחתום ואלה נשלחו כמיקשה אחת לסניף נתניה (כשהמצהירה קרן קאלו הסבירה כי המסמך מולא ביום 4.4.13 היום בו הוחתם נתבע 1 בסניף גלילות על ידי שושי ולאחר שהמבקשת חתמה בפניה על המסמך ביום 10.4.12, היא חתמה ואז הלכה להחתים גם את סגנית מנהל הסניף על המסמך.
אם מדובר במי שמתחזה לה, הרי שלטענתה יכול ובעלה הגיע עם מי שמתחזה לה אולם מעבר לכך שקיימת חזקה בדבר תקינות מנהלית שהבנק בודק עם תעודת הזהות מי מתיישב מולו לחתום על ערבות ויכול לזהות את התמונה (משלא טענה לזיוף תעודת זהות), הרי שבעלה חתם במקום אחר והיא במקום אחר, כך שלא הגיע עם מתחזה לכאורה לסניף נתניה עת גם היא מוכרת בסניף נתניה והמצהירה זהתה אותה.
...
על פי הנטען בבקשה להארכת מועד להגשת בקשה לביטול פסק דין ובקשה לביטול פסק דין שניתן בהעדר הגנה, בתחילת שנת 2012 גילתה המבקשת לתדהמתה כי בעלה לשעבר מכור להימורים ולפיכך פרץ בינה לבינו קרע עמוק שהוביל להחלטתה להתגרש ממנו אולם בסופו של דבר לא התגרשה ממנו מאחר והתגלה לה כי היא בהריון ממנו.
על פי הנטען בבקשה לביטול פסק דין, בעת הכנת בקשה זו, כאשר נחשפה לכתב התביעה ולחתימות הנחזות להיות חתימתה, "ברור לה כשמש שחתימתה זויפה על ידי נתבע 1 וכי נתבע 1 הטעה את פקידי הבנק לחשוב שהמבקשת חתמה בעצמה". כך למשל חלק מהמסמכים נחתמו בימים שונים וחלק נחתמו לכאורה על ידיה בסניף נתניה שם היא התגוררה בעת החתימה על הערבות וחלק ממסמכי ההלוואה נחתמו על ידיה כביכול בסניף גלילות בהרצליה, "כאשר כף רגלה של המבקשת לא דרכה שם מעולם". כן ציינה כי בעת הגשת התביעה היו המבקשת ובעלה בקרע חריף שהוביל לגירושיהם ולכן גם אין לה ספק שהוא קיבל את כתב התביעה שיועד לה וחתם בשמה אולם לא מסר לה את כתב התביעה ולא גילה לה עליו "כדי שכתב התביעה לא יגרום לגירושים בין הצדדים דבר שקרה בסופו של דבר לפני מספר חודשים". כן הדגישה כי היא לא יכולה הייתה להיות ערבה מלכתחילה לשום בנק במועד החתימה על הערבות מושא התביעה משלא הייתה לה הכנסה הואיל ולא עבדה וטיפלה בארבעה ילדים קטנים כשהגדול מביניהם הוא בן 6 שמיום היוולדו היא לא עובדת ולא הייתה לה כל הכנסה למעט קצבת ילדים.
סוף דבר.
לאחר שעיינתי בתביעה שהוגשה בסדר דין מקוצר, בבקשה לביטול פסק דין, בתגובה לבקשה לביטול פסק דין, בתשובה של המבקשת לתגובה לביטול פסק דין, במסמכים ובתצהירים, בפרוטוקול הדיון שהתנהל לרבות חקירת המבקשת ובסיכומים שכל צד הגיש בהרחבה יחסית, אינני מוצאת מקום להיעתר לבקשה להארכת המועד כמשוכה ראשונה, בשים לב לכך שהייתה המצאה כדין שלא כורסמה, כמו גם לו היינו מתגברים על משוכה זו הרי שעדיין הייתה גם המצאה כדין של התביעה שלא הופרכה ובשים לב לאיזון שיש לערוך בין סיבת המחדל לבין סיכויי ההגנה, באופן שאם סיכויי ההגנה גבוהים ניתן להטות את הכף לכיוון ביטול פסק הדין, הרי שסיכויי ההגנה נמוכים הם עד מאוד.
אלה הם המקרים שבהם היה "כמעט" בטוח שהנתבע לא גילה הגנה הראויה להתברר בביהמ"ש, אלה הם המקרים הדחוקים שבהם בימ"ש עושה חסד עם הנתבע ונותן לו את הרשות בתנאים, דהיינו: "...כאשר 'כמעט' רשאי היה לסרב לנתבע, ותחת הסירוב נתן לו רשות מותנית בתנאי... " (ראו ע"א 9654/02‏ האחים אלפי בע"מ נ' בנק לאומי לישראל, פ''ד נט (3) 41 (2004)), ועל כן, בשל המחדל שבאי הגשת בקשת רשות להתגונן ובקשה לביטול פסק הדין במועד ולנוכח ההלכה הפסוקה דלעיל, לפיה מונחה בית המשפט לנקוט גישה מקלה כאשר קיימת הגנה, ולו דחוקה (אם כי במקרה דנן אני סבורה כי זו גובלת בהגנת בדים עת עיקר ההתנגדות לכל אורך הדרך הוא בגין טענת זיוף בכל היבט שהוא ובכל שלב של ההליך ובכל זמן חרף פערי הזמן) וכן רוח התקנות החדשות בנוגע לביטול מוסד סדר הדין המקוצר ושיקולי מדיניות שיפוטית, סבורני כי ניתן לאפשר ולהתנות את ביטול פסק הדין בתשלום הוצאות למשיב וכן בהפקדת עירבון ותינתן גם רשות להתגונן (עת שמורה חרף זאת לב"כ התובעת באופן בלעדי לחקור את המבקשת לגופו של עניין במסגרת ישיבה מקדמית קודם לישיבת הוכחות בהתאם למוסכם בדיון בבקשה לביטול פסק דין) באופן שביטול פסק הדין יהיה בכפוף לשני אלו, אשר יבוצעו בתוך 30 יום : תשלום סך של 3800 ₪ למשיב באמצעות באת כוחו.

בהליך תמ"ש שהוגש בשנת 2023 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

בתקנה 6 לתקנות נקבע: ""תצהיר" – תצהיר לפי סעיף 15 לפקודת הראיות, לרבות הצהרה שניתנה מחוץ לישראל בכתב, בדבר אמתות הדברים שנכתבו בה, באחת מן הדרכים האלה: (1) בפני נציג דיפלומאטי או קונסולארי של ישראל; (2) לפי דין המקום שבו ניתנה ואושרה בידי נציג כאמור בפיסקה (1); (3) לפי הסדר שנקבע מכוח הסכם בין מדינת ישראל לבין מדינה זרה; (4) בפני נוטריון המוסמך לפי דין המדינה הזרה שבה ניתנה ההצהרה לאמת את החתימה על ההצהרה, ובילבד שצורף להצהרה אישור נוטריוני של תעודה מזהה של החותם וכן תעודה מאותה מדינה לפי האמנה כהגדרתה בתקנות לבצוע אמנת האג (ביטול אימות מיסמכי חוץ צבוריים), התשל"ז-1977, שמאמתת את חתימת הנוטריון על גבי ההצהרה ומאשרת כי הוא אכן נוטריון לפי דיני אותה מדינה;"
האם לבית המשפט בישראל יש סמכות שיפוט לידון בתובענה? לטענת הנתבע לבית המשפט בישראל אין סמכות לידון בתובענה, וכך גם אין תחולה לדין הישראלי, וזאת מהטעם ש: "כתב התביעה הומצא לידיו אך ורק בשל המצאותו "בעל כורחו" במדינת ישראל, לאחר שנימנע ממנו לחזור למקום מושבו בארה"ב, והוא הפך לאסיר ציון" (ראו סעיף 1 לסיכומי הנתבע).
(א) על חובת מזונות בין בני-זוג יחול דין מקום מושבם של בני-הזוג, ואם אין להם מקום מושב משותף, דין מקום מושבו של החייב.
...
מקובלת עלי טענת הנתבע כי צירוף ראיות חדשות זו אינו כדין, היות שעל התובעת היה להגיש בקשה לקבלת היתר להגשת ראיות חדשות לסיכומיה.
יוצא אפוא, כי עול נטל הטיפול בקטינים, מוטל כל כולו על התובעת.
בנסיבות אלה ולאחר ששקלתי את כל השיקולים הרלוונטיים כמפורט לעיל, מהות ההליך והיקפו, היקפם של כתבי בי-דין והבקשות בתיק, התנהלות הצדדים לאורך ניהול ההליך, שאופיין בהעדר שקיפות מצד הנתבע והעדר גילוי של המידע הנדרש מבעל דין בתביעת מזונות, ובשל מחדליו הדיונים המהותיים והרבים, כמפורט בפסק הדין, ומנגד קבלה חלקית בלבד של עתירות התובעת, נחה דעתי כי הסכום הסביר והמידתי שיש לפסוק בנסיבות העניין כשכר טרחה כולל, והוצאות עבור התובעת הוא בסך כולל של 30,000 ₪ כולל מע"מ. אי תשלום ההוצאות תוך 30 יום מהיום יוסיף להן רכיבי הצמדה וריבית כדין (מהיום).
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו