ביהמ"ש העליון בע"א 145/80 ועקנין נ' המועצה המקומית בית שמש ואח', פ"ד לז(1) 113 (להלן: "פרשת ועקנין") מפי כב' השופט ברק (כתוארו אז) ציין ביחס לחובת הזהירות המושגית של בעל מקרקעין, כי:
"הבעלות במקרקעין מטילה חובת זהירות מושגית על הבעלים לטובת מבקרים במקרקעין. אין הבעלים והמבקר זרים זה לזה. הבעלות במקרקעין יוצרת זיקה בין הבעלים לבין סיכונים שנוצרו במקרקעין, בתקופה שהמקרקעין היו בשליטתו. הבעלות במקרקעין יוצרת לעתים אפשרות למנוע סיכונים, גם לאחר שהשליטה נסתיימה. מכאן הצידוק בהטלת חובת זהירות מושגית ביחסים שבין בעלים לבין מבקר במקרקעין. עם זאת, האחריות בגין נזק ספציפי תקבע, אך ורק לאחר שתוכר ותופר חובת זהירות קונקרטית. אכן, בעלים, שלא יצר סיכון ושאין בכוחו למנעו, אינו נושא באחריות בגין אותו סיכון, שכן לא הופרה חובת זהירות קונקרטית".
וביחס לחובת הזהירות המושגית של המחזיק במקרקעין, כי:
"שליטה ופקוח אלה מבססים קיומה של חובת זהירות מושגית".
מעבר לחובת הזהירות המושגית, יש לבחון האם במקרה הקונקרטי חב הנתבע 1 לתובעת חובת זהירות קונקרטית, כאשר זו הוגדרה על ידי כב' השופט ברק בפרשת ועקנין כך:
"חובת הזהירות הקונקרטית אינה קיימת למניעתו של כל סיכון וסיכון. הדין מבחין בין סיכון סביר לבין סיכון בלתי סביר. רק בגין סיכון בלתי סביר מוטלת חובת זהירות קונקרטית. ומהו סיכון בלתי סביר? הסיכון הבלתי סביר, שבגינו מוטלת חובת זהירות קונקרטית, הוא אותו סיכון, אשר החברה רואה אותו במידת חומרה יתירה, באופן שהיא דורשת כי יינקטו אמצעי זהירות סבירים כדי למנעו".
אין חולק, כי הנתבע 1 הנו המחזיק במקרקעין.
מכאן לטעמי, לא יכול להיות חולק כי לנתבע 1 גם חובת זהירות קונקרטית כלפי המבקרים במקרקעין בהם הנו מחזיק שעשו שימוש במעלון.
...
המחלוקות שבין הצדדים
לאור כל האמור לעיל, המחלוקות שבין הצדדים הינן כדלקמן:
(א) אופן התרחשות התאונה.
בהעדר תימוכין להוצאות אין מנוס מלבצע אומדן להוצאות אלה, ואלה יעמדו על הסך של 300,000 ₪ גלובלית לעבר ולעתיד נכון להיום.
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל, יישאו הנתבעים 1,3,6 ו- 7 בנזקי התובעת ביחד ולחוד.
מעבר לאמור לעיל ישלמו הנתבעים 1,3,6, ו-7 ביחד ולחוד בסך של 50,000 ₪ כהוצאות המשפט וכן בשכ"ט עו"ד בסך 400,000 ש"ח (כולל מע"מ).