חובת זהירות מושגית של מעביד כלפי עובדיו הוכרה זה מכבר בפסיקה באופן גורף, במסגרתה נקבע, בין היתר, כי "על המעביד לנקוט את כל האמצעים הסבירים כדי לוודא שעובדיו יוכלו לבצע את עבודתם בתנאי בטיחות אופטימליים. בתוך כך, על המעביד לספק סביבת עבודה בטוחה, להגן על עובדיו מפני סיכונים המצויים במקום העבודה ובתהליך העבודה, להנהיג שיטות עבודה נאותות ולפקח על ביצוען" [ע"א 1815/09 סופריור כבלים בע"מ נ' שמעון אלבז (פורסם במאגרים המשפטיים, ניתן ביום 27.12.10)].
זאת, להבדיל מהמעסיק, שנעדר שליטה מוחלטת באתר העבודה וממילא חסר שליטה בפיגום מושא התביעה, הגם שכאמור אינו חף מאחריות, זאת משהיה מצופה ממנו לנוכח קירבתו לתובע, שלא יסתמך על הקבלנית הראשית בהקשר זה, אלא ימלא חובתו כלפיו ויפעל למתן הדרכה מתאימה עוד בטרם שליחתו לבצוע העבודות, ולחלופין, יוודא שבהיעדר הכשרה מתאימה הוא לא יבצע עבודה בגובה וכן יוודא שהתובע עובד בסביבת עבודה בטוחה דיה.
עוד נפסק, כי "עובד העושה עבודה מסוכנת למען מעבידו אינו נותן את דעתו תמיד רק על ביטחונו האישי שלו. אין זו ממידת הסבירות לידרוש ממנו שינהג כן, ולבוא אליו בטענה שאילו עשה הכל כדי להישמר לנפשו, הייתה הסכנה חדלה להיות סכנה. בודאי עליו להזהר בעבודתו. אבל יש להכיר בכך שדוקא אצל העובד הטוב קיים רצון לעשות את מלאכתו היטב, ולשם כך הוא מוכן אפילו לקבל על עצמו סכוני גוף. ועוד הכירו בתי-המשפט בכך שכרגיל העובד אינו עושה את עבודתו בתנאים המאפשרים לו לשקול בישוב הדעת את הסיכונים לעומת הצורך לעשות את המלאכה, כדרך שאנו עושים לאחר מעשה באוירה השקטה של אולם המשפטים ..." [ההדגשה אינה במקור] [בע"א 5/65 המוסד לביטוח לאומי נגד שרותי נמל מאוחדים בע"מ, פ"ד י"ט (3) 205 וראו גם ע"א 477/85 בוארון נ' עירית נתניה, פ"ד מב(1) 415];
מטעמים אלה, קיימת נטייה שלא להטיל אחריות על העובד הנפגע בשל אשם תורם, אלא במשורה ואך במקרים בהם אשמו של אותו עובד כגורם לתאונה בולט לעין.
דא עקא, שבעדותו לפניי אישר התובע, כי לנוכח מצבה של אמו, הוא מתגורר עימה ועוזר לה בתשלום שכר-הדירה, חשמל ומים, בעריכת קניות, ניקיון וכביסה; הגם שאחיו התגורר עימם במועד התאונה, הוא היה עסוק בניהול מסעדה שפתח ורוב שעות היום שהה מחוץ לבית, כך שרוב הזמן התובע הוא שטיפל באמו ועם עזיבת אחיו ומאז שאינו מתגורר עימם, הטיפול באמו "נפל" עליו (עמוד 35 לפרוטוקול בשורות 5-22 ועמוד עמוד 36 לפרוטוקול בשורות 22-31).
...
עם זאת, מקובלת עליי טענת הקבלנית הראשית והכשרה, לפיה אין מקום להישען על נתון השכר הממוצע במשק, כפי שהתפרסם לאחרונה, אלא להיזקק לשכר ממוצע במשק הנמוך ממנו והמשקף את הממוצע לאורך זמן ולא את הממוצע לתקופה מוגדרת של מצב חירום, זאת בשים לב לעובדה שנתון השכר כפי שהתפרסם לאחרונה גבוה ב- 14% לעומת השכר בחודש שלפני כן, כאשר הגורם לעלייה זו הוא ההנחה ששכרם של העובדים שפוטרו או הוצאו לחל"ת בשל מצב החירום הוא נמוך מהממוצע [ראו ת.א. (מחוזי ירושלים) 24237-02-15 פלונית נ' אלמוני (פורסם במאגרים המשפטיים, ניתן ביום 12.8.20)].
לפיכך, אני סבורה, כי בנסיבות העניין יהא זה נכון וראוי לפצות את התובע בראש נזק זה לעבר ולעתיד בפיצוי גלובאלי על דרך האומדנה בסך של 50,000 ₪.
סוף דבר
מכאן שנזקי התובע בגין התאונה עומדים על סך כולל של 1,309,008 ₪, כמפורט לעיל ולהלן:
הפסד שכר לעבר [כולל פנסיה] - 192,540 ₪
הפסד שכר לעתיד [כולל פנסיה] - 906,468 ₪
עזרת הזולת לעבר ולעתיד - 50,000 ₪
הוצאות רפואיות לעבר ולעתיד - 10,000 ₪
כאב וסבל - 150,000 ₪
_____________________
1,309,008 ₪
בניכוי תגמולים- 659,379 (-)
_____________________
649,629 ₪
הנתבעים ישלמו לתובע פיצוי בסך כולל של 649,629 ₪ מעבר לתגמולי המוסד לביטוח לאומי, כמפורט לעיל, כל אחד בהתאם לשיעור חלקו היחסי באחריות לתאונה, זאת בתוספת שכר-טרחת עו"ד בסך של 129,925 ₪, אגרה, שכר-טרחת המומחים מטעם התובע וחלקו של התובע בשכר-טרחת המומחים מטעם בית-המשפט, כפי ששולמו בפועל ובכפוף להצגת אסמכתאות מתאימות.