מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת הפקדת ערובה להוצאות משפט בבית דין לעבודה

בהליך ערעור עבודה (ע"ע) שהוגש בשנת 2021 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

בדברי ההסבר לתקנה נאמר כך: "על פי המצב הקיים היום אין הוראה בתקנות בית הדין לעבודה המתייחסת לאפשרות להטיל ערובה על תובע להבטחת הוצאותיו של נתבע. הטלת חובה על תובע להפקיד ערובה כתנאי לקבלת כתב תביעתו או בשלב מאוחר יותר, נועדה במקרים המתאימים להבטיח כי אם התובע ייכשל בתביעתו ובית המשפט יטיל עליו הוצאות לטובת הנתבע הוא אכן ישלם זאת. בנוגע לתביעות המוגשות על ידי מי שאינם תושבי ישראל גובר הצורך להבטיח כי נתבעים יוכלו להפרע מתובעים שאינם תושבי ישראל, שעל דרך הכלל אין להם נכסים בישראל ועלול להיות קושי לאתרם ולאכוף כלפיהם את פסק הדין, ככל שהתובעים לא יזכו בתביעתם וייפסקו הוצאות לזכות הנתבעים. אמנם הטלת ערובה כאמור עלולה לפגוע בזכות הגישה לערכאות ככל שאינה מידתית ושאינה לתכלית ראויה. עם זאת, נוכח השונות בין אזרחי ישראל ותושביה לבין נתינים זרים, יש הצדקה לקביעת הסדר מחמיר יותר לגבי האחרונים. בתי הדין לעבודה עושים כבר היום שימוש בסמכות להטלת ערובה, לפי תקנה 519 לתקנות סדר הדין האזרחי התשמ"ד – 1984 ... השמוש בהטלת ערובה לפי תקנות סד"א בבתי הדין נעשה בעיקר כאשר התובע אינו מציין את מענו בתביעתו, ואולם בפסיקה נקבע כי הפעלת הסמכות תיעשה במתינות, תוך הבאה בחשבון של ייחוד משפט העבודה בהפעלתה ... כמו כן נקבעו בפסיקה אמות מידה להטלת ערובה למי שאינו תושב ישראלי, ובפרט בנוגע לתושבי הרשות הפלסטינית שרבים מהם עובדים בישראל (ע"ע 1424/02 אבו נסאר – Saint Peter in Gallicantu (6.7.2003) (להלן – עניין אבו נסאר)). יצוין, כי התיקון המוצע מחייב אמנם כבררת מחדל לקבוע ערובה לבקשת תובע [צ"ל נתבע – ל.ג.] מקום שמדובר בתובע שאינו תושב ישראל. ואולם, לצד החובה ההסדר המוצע כולל מספר רכיבים כלהלן: ראשית, הטלת ערובה אינה נעשית באופן אוטומאטי אלא לבקשתו של נתבע בלבד. באופן זה, מוטל על הנתבע לעשות מעשה אקטיבי על מנת לחייב את התובע, וכן בית הדין מחויב לקיים הליך שפוטי לפני הטלת ערובה (זאת, להבדיל מהליך אוטומאטי שאינו מצריך הליך שפוטי וחוסם את התובע עוד בשלב הגשת התביעה אצל מזכירות בית הדין). שנית, על מנת להיפטר מהפקדת ערובה, על התובע להביא "ראשית ראייה" להוכחת התביעה, וזאת באמצעות אסמכתות המוכיחות את התביעה, בין היתר אודות קיומם של יחסי עבודה בין התובע לנתבע בתקופה המנויה בכתב התביעה ובנוסף לכך שיש יסוד לכך שהנתבע לא שילם את שכרו של התובע כפי שהתחייב, או לא קיים חבות אחרת שלו.
...
נקדים ונאמר כי אין בידינו לקבל את טענת המערער, כי על פי עמדת המדינה בעתירה לבג"צ התקנה "לא משנה הרבה לעומת המצב הקודם", כי ההלכה המחייבת גם לאחר התיקון היא ההלכה שנפסקה בעניין אבו נסאר, וכי "ניתן לשאוב אותו אל תוך התקנה במסגרת ההגדרה והתיחום של המונח 'ראשית ראייה'". לדעתנו, לא ניתן להתעלם מכך שהתקנה שינתה הן את ברירת המחדל והן את חלוקת הנטלים בין התובע לבין הנתבע בנוגע לחיוב תובע שאינו תושב ישראל בהפקדת ערובה.
לפיכך, בנסיבות הקונקרטיות של המקרה הנדון כמפורט לעיל, ובהתחשב גם בסכום התביעה הגבוה, 223,898 ₪, לא מצאנו מקום להתערב בהחלטתו של בית הדין האזורי לחייב את העובד בהפקדת ערובה, אם כי שלא מנימוקיו.
כמו כן, לא מצאנו מקום להתערב בסכום הערובה שבו חויב העובד.
סוף דבר –לאור האמור לעיל, בנסיבות הקונקרטיות של המקרה הנדון, ערעורו של העובד על החלטת בית הדין האזורי לחייבו בהפקדת ערובה נדחה.

בהליך בקשת רשות ערעור (בר"ע) שהוגש בשנת 2022 בהארצי לעבודה נפסק כדקלמן:

דינה של בקשת רשות העירעור על הארכת המועד להגשת כתב ההגנה ודחייתו עד לאחר הפקדת הערובה ועל החיוב בהוצאות משפט להמחק נוכח הוראות סעיפים 1(1) – (3) [הקביעה לפיה מוארך המועד להגשת כתב הגנה עד לאחר הפקדת הערובה] וסעיף 1(7) [חיוב בהוצאות משפט] לצוו בית הדין לעבודה (סוגי החלטות שלא תנתן בהן רשות ערעור), התשע"ח – 2017.
מכוח חובת תום הלב היה על המבקש ליידע את בית הדין האיזורי על עובדת הגשת התביעה הראשונה ומחיקתה (השוו: רע"א 5288/07 נפטי נ' באר טוביה מושב עובדים להתיישבות שיתופית.
...
דינה של בקשת רשות הערעור על החיוב בהפקדת ערובה להידחות.
במקרה בו תובע מחק תביעה לאחר מספר ישיבות קדם משפט והגיש תביעה זהה כעבור עשרה ימים לבית משפט במחוז שיפוט אחר, קיבלה הנשיאה מ' נאור ז"ל את הבקשה כי ההליך יתנהל בבית המשפט בו הוגשה התביעה מלכתחילה, וציינה כך: "דין הבקשה להתקבל. שתי התביעות – הן המקורית, הן הנוכחית – עוסקות באותו האירוע. סמיכות הזמנים הרבה בין מחיקת התביעה המקורית לבין הגשתהּ של התביעה הנוכחית בבית-משפט אחר מעוררת את 'החשש שמא הוגשה התובענה השנייה לבית משפט אחר מזה שבפניו תלויה התובענה הראשונה בשל שיקולים בלתי ראויים, כגון בחירה של בית משפט או שופט (Forum Shopping)' ... בתשובתו של המשיב 1 לא נמצא הסבר מספק להגשת התביעה הנוכחית דווקא לבית-משפט השלום בבית-שאן. אם אכן ההחלטה למחוק את התביעה המקורית נבעה, כדבריו, "מתוך כעס רגעי" – לא הייתה כל מניעה בפניו להגיש את התביעה בשנית לבית-משפט השלום בנתניה, שבו נוהלה התביעה המקורית .
סוף דבר – בקשת רשות הערעור נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

תקנה 116 א (א) לתקנות בית הדין לעבודה (סדרי דין), תשנ"ב-1991 קובעת כי "שופט בית הדין או הרשם רשאי, אם נראה לו הדבר, לצוות על תובע לתת ערובה לתשלום כל הוצאותיו של נתבע". נוסח התקנה זהה לנוסח המופיע בתקנה 157 (א) לתקנות סדר הדין האזרחי, תשע"ט – 2018 (ובנוסחן הקודם – תקנה 519 לתקנות סדר הדין האזרחי, תשמ"ד- 1984).
באשר לתושב ישראל נפסק כי ככלל, לא תוטל על התובע חובת הפקדת ערובה, אלא במקרים חריגים בהם יוכח כי התביעה שהוגשה מופרכת על פניה וכי לא יהיה לנתבע מהיכן לגבות את הוצאותיו (עע (ארצי) 1424/02 פתחי אבו נסאר נ' SAINT PETER IN GALLICANTU (6.7.03)).
בנסיבות ההליך שלפניי, ההליך הקודם נמחק בשל חוסר מעש, כאשר בפסק הדין מיום 24.3.21 ציין בית הדין: "שאלת ההוצאות תדון ככל שבית הדין יידרש לבקשה לבטל את פסק הדין". הינה כי כן, במסגרת ההליך הקודם לא נפסקו לחובת התובעת הוצאות כלשהן, חידוש ההליך לא הותנה בתשלום הוצאות (ובשל כך אין לקבל את הנחת המוצא של הנתבעת לפיה היו נפסקות הוצאות ככל שפסק הדין היה מבוטל) ובית הדין אף לא הורה על חיובה בהפקדת ערובה לתשלום הוצאות הנתבעת.
עם זאת, על אף שלא עשתה כן וגם אם אקבל את טענת הנתבעת לפיה דרך המלך היא הגשת בקשה לביטול המחיקה מחמת חוסר מעש תחת הגשת תביעה חדשה, אין בכך כדי להוביל למסקנה כי בנסיבות דנן עשתה התובעת (אשר נתנה הסבר לסיבה שבשלה הוגשה תביעה חדשה) שימוש לרעה בהליכי משפט לצורך חיובה בהפקדת ערובה.
...
לטענת התובעת, יש לדחות את הבקשה מהטעם שהנתבעת לא הוכיחה כי סיכויי ההליך קלושים או כי סיכוייה לגבות את הוצאות המשפט קלושים אף הם. התובעת כימתה את רכיבי התביעה בהתאם למתכונת עבודתה ונסיבות סיום העסקתה ולא ניתן לומר כי המדובר בהליך סרק מובהק כפי שנקבע בפסיקה.
משכך, לא שוכנעתי כי בשלב זה המדובר בהליך סרק מובהק אשר סיכוייו קלושים או שהוגש בחוסר תום לב. אשר למצבה הכלכלי של התובעת – לא שוכנעתי כי הוכח מצב כלכלי דחוק אשר בשלו תתקשה הנתבעת לגבות את הוצאותיה ככל שאלו יפסקו לזכותה.
עם זאת, על אף שלא עשתה כן וגם אם אקבל את טענת הנתבעת לפיה דרך המלך היא הגשת בקשה לביטול המחיקה מחמת חוסר מעש תחת הגשת תביעה חדשה, אין בכך כדי להוביל למסקנה כי בנסיבות דנן עשתה התובעת (אשר נתנה הסבר לסיבה שבשלה הוגשה תביעה חדשה) שימוש לרעה בהליכי משפט לצורך חיובה בהפקדת ערובה.
כללו של דבר – הבקשה נדחית.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לפיכך, במקרה זה יש להחיל את מלאכת האיזונים שמפעילים בתי המשפט ובתי הדין לעבודה בבקשות על פי תקנה 116 א (א), מחד זכות הגישה של התובע לערכאות ומאידך, החובה למנוע תביעות סרק ולהבטיח כי לנתבעים יהא ממי להפרע את הוצאותיהם אם תדחה התביעה (ש' לוין, תורת הפרוצידורה האזרחית-מבוא ועקרונות יסוד (מה' 2 תשס"ח-2008), 47 והאסמכתאות שם).
בית הדין הארצי עמד על כלל השיקולים שעל בית המשפט לאזן ביניהם בהחלטה אם לחייב בעל דין בהפקדת ערובה (ע"ע (ארצי) 2385-02-17 אחמד אבו מוחסן – קבוץ בית הערבה (11.2.21)).
...
לאחר שעיינתי בבקשה, בתגובה, בהודעת המבקש, בתיק בית הדין ושקלתי את טענות הצדדים הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להתקבל ולהלן יפורטו הנימוקים לכך.
החלטתי מיום 13.12.22 התבססה על הקביעה שאלבניה אינה בעלת אמנה שכן היא אינה מנויה בתוספת לתקנות לביצוע אמנת האג 1954 (סדר הדין האזרחי), תשכ"ט – 1968, אליהן מפנה תקנה 116א (ב) לתקנות בית הדין לעבודה (סדר דין), תשנ"ב – 1991 (להלן-התקנות).
עם זאת, נפסק בע"ר (ת"א) 14275-09-21 Gibru Viorel נ' יובלים כח אדם בע"מ (22.10.21) כי התנהלות התובע במסגרת ההליך אינם שיקולים שיש לקחת בחשבון במסגרת השיקולים המרכזיים אותם יש לבחון במסגרת בקשה להפקדת ערובה: "נוסיף כי לא מצאנו ליתן משקל מכריע להתנהלות המערער במסגרת ההליך, ובכלל זאת למועד הגשת כתב התביעה, ייפוי הכוח והימצאותו של התובע בחו"ל. שיקולים אלו אינם נמנים לדידנו עם השיקולים המרכזיים אותם יש לבחון בשלב זה של ההליך ובמסגרת בקשה להפקדת ערובה." כמו כן, הלכה פסוקה היא כי אין לחייב אדם בהפקדת ערובה מחמת עוניו בלבד ואין להגביל את זכות הגישה לערכאות אך ורק למי שידו משגת (רע"א 5488/16 ‏אבנר נתנאל - רישן בנין והשקעות בע"מ (17.7.16)), ומשכך לא מצאתי כי יש לחייב את התובע בהפקדת ערובה מטעם זה. יש לציין כי התביעה לא הוגשה בשיהוי שכן לטענת התובע סיים עבודתו באמצעות הנתבעת בחודש 5/21 וכבר בחודש 6/21 הגיש תביעתו.
מכל האמור לעיל, החלטתי לקבל את הבקשה לעיון חוזר ולהורות על ביטול החלטתי מיום 13.12.2022.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2024 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהיותו אדם פרטי, מתעורר חשש לגביית הוצאות המשפט שייפסקו ומשכך יש לחייב את התובע בהפקדת ערובה.
(ב) היה התובע מי שאינו תושב ישראל ואינו אזרח אחת המדינות בעלות האמנה לפי תקנות לבצוע אמנת האג 1954 (סדר הדין האזרחי, התשכ"ט-1969, יורה שופט בית הדין או הרשם לתובע, לבקשת נתבע, להפקיד ערובה לתשלום הוצאותיו של הנתבע, זולת אם הראה התובע ראשית ראיה להוכחת תביעתו או שהוא הראה כי הנתבע יוכל להפרע את הוצאותיו ממנו אם התביעה תדחה או אם ראה שופט בית הדין או הרשם לפטור את התובע מטעמים מיוחדים שירשמו.
משכך אין מקום להחיל בעיניינו של התובע את הוראות תקנה 116 א' (ב) אשר יוחדו כאמור לתובעים שאינם תושבי ישראל ואינם אזרחי מדינת ישראל או אזרחי מדינה אחרת החברה באמנת האג, אלא חלות הוראות תקנה 116 א' (א) לפיה בית הדין "רשאי, אם נראה לו הדבר, לצוות על תובע לתת ערובה לתשלום כל הוצאותיו של נתבע". בעת יישום חלופה זו ממשיכים לחול ההסדרים שהיו נהוגים בבית הדין לעבודה קודם שהותקנה תקנה 116 א' (ע"ע (ארצי) 2385-02-17 אבו מוחסן נ' קבוץ בית הערבה (11.2.2021).
משכך בעיניינו של התובע חל הכלל המנחה לפיו לא תוטל חובת הפקדת ערובה על אזרח ישראל אלא במקרים חריגים ונדירים שבהם הוכח כי התביעה מופרכת על פניה והוכח כי לא יהיה לנתבע מהיכן לגבות הוצאותיו (ע"ע (ארצי) 1424/02 פתחי אבו נאסר נ' SAINT PETER IN GALLICANTU (6.7.2003).
...
דיון והכרעה לאחר שעיינתי בבקשה ובתגובה וכן בכתבי הטענות וביתר המסמכים שבתיק, לרבות בפרוטקול הדיון המקדמי מיום 18.1.2024 שהתקיים בפני כב' השופטת קליימן הגעתי לכלל מסקנה כי דין הבקשה להידחות וזאת מכל הטעמים שיפורטו להלן.
סיכומם של דברים – לא שוכנעתי כי מדובר בתביעת סרק משוללת כל יסוד, לא מצאתי כי הנתבעת לא תוכל לגבות את ההוצאות שייפסקו לטובתה והבקשה הוגשה כלאחר יד ולא נתמכה בתצהיר לאימות העובדות הנטענות בה. נוכח נסיבות אלה כולן, לא מצאתי לחייב את התובע בהפקדת ערובה.
אשר על כן הבקשה לחיוב התובע בהפקדת ערובה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו