מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת המעסיק ליצור סביבת עבודה רגשית בטוחה

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2018 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בפרק תלונות החולה צוין כדלקמן: "אתמול לדבריה עברה אירוע טראומטי/עימות מילולי בעבודתה מצד המנהלת..הייתה בסערת רגשות וחשה גם כאבי חזה.
עוד נקבע כי בטרם יחליט המעסיק על העברת עובד מתפקיד לתפקיד, שיש עימה אפשרות ממשית של פגיעה בתנאי עבודתו של העובד או במעמדו, עליו לבצע הליך שימוע (תב"ע נ"ו 14-86 לילה סלמאן נ' מדינת ישראל- משרד החינוך, מיום 13.8.96): "המסקנה איפוא היא שחובת קיומם של עקרי הצדק הטבעי, לרבות מתן זכות נאותה לעובד להשמיע את טענותיו, קיימת אף במקרה שההחלטה הנשקלת אינה של פיטורים, אלא של העברה מתפקיד לתפקיד. כך חייבת הנתבעת לנהוג ואל לה לטעון כי רק "ייתכן" שקיימת חובה כזו במקרה של העברת עובד מתפקידו".
לא נראה כי נעשה בירור ממצה בעיניין זה. עולה מחומר הראיות כי מר שוורץ אימץ לחלוטין את גרסת גב' קדם, מבלי לקיים בירור מספק לגבי היתנהלותה של גב' קדם בתקרית זו. ראו לעניין זה האמור במכתבו מיום 26.2.14, בו האשים את התובעת שהיא הגורם האשם בתקרית: "אני מנסה בכל האמצעים העומדים לרשותי כמעסיק, להגיע להבנות והסכמות ולפתרון המצב הלא נוח בלשון המעטה, שיצרת בעצמך בהתנהלות לא ראויה מול מנהלת ישירה שלך". אם כן, הוכח כי היתנהלות הנתבעת בכל הקשור לדאגה לסביבת עבודה תקינה עבור התובעת, לא הייתה בתום לב ובהגינות הנדרשת.
...
אשר למקרה הקונקרטי, התובעת נמנעה מלהעיד את חברותיה לעבודה אשר היו עדות לאירוע החריג, על מנת שיבהירו את השתלשלות האירועים בתקרית לאשורה, כאשר בסופו של דבר התובעת ביקשה לשוב לעבוד עם גב' קדם ואילו גב' קדם סירבה לכך בכל תוקף.
סוף דבר: הנתבעת תשלם לתובעת, תוך 30 יום ממועד קבלת פסק הדין, את הסכומים כדלקמן: יתרת פיצוי פיטורים בסך 1375 ₪, בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כדין מיום 1.3.14 ועד לפירעון.
כמו כן, תשלם הנתבעת לתובעת הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 5000 ₪.

בהליך תובענה ייצוגית (ת"צ) שהוגש בשנת 2017 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

קרי, הפסיקה הרחיבה את הצוו גם לנותני שירותים בשל שויון שיש לנהוג בעובדים במתן שירותים: "הוצאת העובדים והמעסיקים בענפי השירותים, מתחולת צו ההרחבה חוטאת בעליל לתכלית חקיקתו, כפי שמתבטאת הן מהצו עצמו והן מרשימת הענפים, בהם חלק לא מבוטל של ענפי שירותים (רק לשם הדוגמא, שמאות), להם הצוו מתייחס ועליהם מבקש לחול, ויוצרת תחרות ואי שויון במקום בו המטרה הייתה לייתרם. לתוצאה לא נכונה זו השלכה מרחיקת לכת על נתח משמעותי ממערכת העבודה הקיבוצית. לתוצאה זו אין להסכים. משקבענו כי צו ההרחבה החדש חל על המקרה דנן, כנובע מכך, זכאי המערער לכל הזכויות המוענקות לעובד מכוח ההסכם הקבוצי, אותו הצוו מרחיב כאמור." (שם ס' 43 לפסק הדין).
כיצד ניתן לקבוע אם ניתן לבצע את העבודה בישיבה? על כך משיב בית הדין הארצי: "הרישא לסעיף 2 לחוק מכילה הוראה כללית המקימה חזקה סטאטוטורית לפיה ביצועה הרגיל של העבודה - של כל עבודה - ניתן להעשות בישיבה. מכוח חזקה זו קמה חובתו של המעביד כלפי העובד ובה שני יסודות מצטברים: היסוד החיובי הפטרנליסטי מיתערב בפררוגטיבה הניהולית של המעביד, באופן המטיל עליו חובה לעצב את סביבת העבודה כך שתנאי העבודה יאפשרו ביצוע העבודה בישיבה. זאת, באמצעות העמדת מושב מתאים וראוי לשימוש העובד במקום העבודה, כאשר על איכות המושב, צורתו ומיקומו להתאים הן לדרישות העבודה והן לרווחת העובד ובריאותו. בנוסף, על כמות המושבים להיות ביחס ראוי למספר העובדים בסביבת העבודה.
שם בסעיף 17 לפסק הדין) בפסק הדין נקבע כי חובה זו נגזרת – "מעקרונות יסוד, מזכויות חוקתיות, חברתיות וחוזיות המעוגנות ביחסי העבודה. ... המשפט הפרטי ומשפט העבודה ויחסי העבודה בכלל זה, מכירים בערכים החוקתיים לכבוד, לאוטונומיה אישית ולשמירה על חייו וגופו של האדם באשר הוא אדם. מערכים חוקתיים אלה נובעת זכותו הראשונית-הכללית של העובד וצרכיו, לסביבת עבודה בטוחה, וממנה נגזרות הזכויות החוקיות כפי שנקבעו בחוק הזכות לעבודה בישיבה. זאת, לאור ההכרה בזכויות החברתיות לבריאות ולרווחה כנגזרות מן הערכים החוקתיים של כבוד האדם ושמירה על חייו וגופו; ולאור המוּדָעוּת החברתית, ההולכת וגוברת, לצרכי העובד בכלל הענפים במשק, ולא רק בסקטור התעשייתי של עבודת כפיים. נוכח כל אלה, קמה החובה שבחוק לעצב את מקום העבודה וסביבת העבודה של העובד, באופן שתהלום את כבוד האדם של העובד, ותתאים לצרכי הרווחה המינימליים שלו בישיבה בעבודה וישיבה בהפסקה מעבודה." (עע (ארצי) 33680-08-10 דיזינגוף קלאב בע"מ-מועדון שייפ דיזינגוף נ' יעקב זואילי.
"פיצויים ללא הגבלת סכום, גם אם לא נגרם נזק של ממון. לאמור, פסיקת פיצויים בגין נזק ממוני ובגין נזק לא ממוני. בהתייחס לנזק לא ממוני נקבע בסעיף 13 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), תשל"א-1970, כי בית המשפט רשאי לפסוק פיצויים על נזק שאינו ממוני "בשיעור שיראה לו בנסיבות העניין". נזק שאינו ממוני הוגדר בספרות ובפסיקה כנזק שאינו חומרי ושאינו ניתן לשומה, כגון עגמת נפש, עלבון, כאב וסבל, אי נוחות ופגיעה ברגשות.
...
בהתבסס על סעיף 1 לחוק תובענות ייצוגיות סבורים אנו כי מקרה זה מתאים להתברר כתובענה ייצוגית.
סבורים אנו כי עלה בידי המבקשים להוכיח כי סיכוייהם לזכות בתביעה סבירים המה.
על כן קובעים אנו כדלקמן: התובע הייצוגי יהיו המבקשים: באי-כוח הקבוצה יהיו עו"ד עו"ד משה וקרט ועו"ד ליאת בן סימון.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המונח היתנכלות תעסוקתית אמנם טרם קיבל ביטוי מפורש בחקיקה (שכן החוק למניעת היתנכלות תעסוקתית כלל לא ניכנס לתוקפו), אולם הוא טומן בחובו קשת של התנהגויות הראויות להוקעה ולמיגור במהלך יחסי עבודה, ובכלל אלה התנהלויות פוגעניות, משפילות, מטרידות ובריוניות הננקטות כלפי עובד במקום העבודה ואשר מסבות לאדם סבל ריגשי ומצוקה נפשית, ובין השאר, זילזול והמעטה בערך העובד, השמתו ללעג והשמעת הערות מעליבות הנוגעות אליו, בידוד מעמיתיו לעבודה וכיוצ"ב, והכל באופן שהופך את סביבת העבודה לעויינת (ר' הצעת החוק והאזכורים המופיעים בדברי ההסבר ור' עוד סע"ש 38335-03-14 מנחם נפתלי נגד מדינת ישראל (10.2.16) וסע"ש 16783-04-14 גיא אליהו נגד משרד ראש הממשלה (31.5.16)).
במסגרת זו מוטלת על המעסיק החובה לספק לעובדו סביבת עבודה שאינה פוגענית, סביבה מכבדת ובטוחה שהיחסים המתקיימים בה מושתתים על ענייניות ומקצועיות, סובלנות ואדיבות.
שתי התכליות נועדו לשרת את מטרתו העליונה של חוק הגנה על עובדים שהיא ביצור שילטון החוק, באמצעות עדוד נורמות היתנהגות שעולות בקנה אחד עם האנטרס הצבורי שעניינו שמירה על טוהר המידות, בין השאר, באמצעות הבטחת זכות העובדים לעבוד במקום נקי משחיתויות (ר' ע"ע (ארצי) 259/06 רפי רותם נגד מדינת ישראל משרד האוצר (20.9.07), סעיף 17 לפסק דינה של השופטת (כתוארה אז) נילי ארד, ר' הצעת חוק הגנה על עובדים (חשיפת עבירות על החוק ופגיעה בטוהר המידות ובמינהל התקין), התשנ"ו – 1996, הצעות חוק 2540 13.3.1996)).
...
ברם משהועברו הכספים לחברת הביטוח בדיעבד (בחודש דצמבר 2018) כך שנותרו הפרשים נמוכים מאוד לתשלום, ובהתחשב בכלל נסיבות הענין כמפורט בפסק דיננו לעיל, לא מצאנו מקום להורות על הרמת מסך כלפי הנתבעים 4-5.
על כן התביעה להרמת מסך נדחית.
סיכום מהטעמים המפורטים לעיל תביעת התובע מתקבלת בחלקה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אחריות ערן: מתוקף היותו מעסיקו של התובע, ערן נושא ע באחריות הראשונית והעיקרית לבטיחות עובדו, שכן מושכלות יסוד הן כי מעביד חב כלפי עובדו חובת זהירות רחבת הקף, וכי "עליו לדאוג לסביבת עבודה בטוחה, לשיטות עבודה נאותות, לספק חומרים, ציוד וכלי עבודה מתאימים ובטוחים, להדריך את עובדיו, להזהירם מפני הסיכונים הכרוכים בבצוע עבודתם ולפקח על נקיטת אמצעי הזהירות הדרושים" [ע"א 14/08 אלרחים נ' פלסטניר מיפעל אריזות פלאסטיות, פסקה 10 (2.12.2009), והאסמכתאות שם].
אכן, אני מקבל את טענותיו של התובע ביחס להתרשלותו של המעביד, ובמילותיו, כפי שתיאר בסערת רגשות: "אם ערן היה נוהג כמעביד אחראי ומוודא מעל לכל ספק אפשרי שאין סיכוי בעולם שהפועל שלו, וזו היתה האחריות הראשונית של[ו] - לשמור על בריאותי וביטחוני - אם הוא היה נוהג ככה, לא הייתי נפגע... לתפיסתי אני מבין שהיה צריך להיות שם מנוף. שחמשת העצים יעלו על המנוף וירתמו אליו. רק האדם שמכיר את המנוף ועובד איתו יודע להגיד לאנשים זוזו אני מרים משהו כבד. רק אני מרים ומוריד, אף אחד לא מתקרב. וערן היה צריך להגיד לי את זה מאה פעם. ולהיות איתי ולהגיד לי אתה לא מתקרב, כי לי יש אחריות עליך שתהיה בריא ושלם כמו שקבלתי אותך ככה אני מחזיר אותך הביתה. במיוחד שזו פעם ראשונה שאנחנו עושים עבודה כזו, הוא היה צריך להיות זהיר שבעתיים ולהיות בטוח שאין סיכוי שאפגע כתוצאה מהעבודה המסוכנת הזו. בזה הוא התרשל חד משמעית. הוא לא דאג לבטיחות שלי ולבריאות שלי. עניין אותו לעשות את העבודה וללכת. אפילו לא לעשות את העבודה, שיעשו את העבודה ויסיימו עם זה" (עמ' 51-52).
נחום, שראוי להזכיר כי חתם על תצהיר שנוסח והוגש מטעם הקבוץ, ציין בתצהירו, כי "הוזמנתי לבצע את העבודה ע"י קבלן הגינון ערן גולן או ע"י הקבוץ, אינני זוכר מי משניהם יצר איתי את הקשר". עם זאת, בעדותו, נחום הבהיר כי ".... מי שהזמין אותי זה קבוץ החותרים, הוא היה משלם לי את השכר יומית של הטרקטור שאני עובד" (עמ' 80, ש' 17-18).
...
אני מחייב את ביטוח חקלאי לשלם לכלל הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 30,000 ₪.
ההודעות לצד ג' ששיגרה ביטוח חקלאי כנגד הראל בשתי התביעות - נדחות.
אני מחייב את ביטוח חקלאי לשלם להראל הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך כולל של 20,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בהתאם להלכה הפסוקה, "עילת ההתעמרות בעבודה - עילת תביעה אשר למצער יונקת את כוחה מעיקרון תום הלב בו מחויבים כל הצדדים ליחסי העבודה, היא רקמה פתוחה אשר תופסת ברשתה קשת של אירועים ומצבים של פגיעות קשות הגורמות לעובד פגיעה בכבודו והיוצרת סביבו סביבת עבודה עוינת...המעסיק הסביר "אינו יכול לנקוט במדיניות של עצימת עיניים לגבי סביבת עבודה לא תקינה" השוררת במקום (עניין שובל).
הדבר נגזר מחובתו הכללית של המעסיק לדאוג לבטיחותו ולבריאותו של העובד בכל הקשור לעבודתו, כפי שעמדה על כך כב' הנשיאה ארד בעיניין דיזינגוף קלאב, תוך הפניה לדיריקטיבה 89/391/EEC144 ולהצהרת סיאול על בטיחות ובריאות בעבודה משנת 2008 –Seoul Declaration on Safety and Health At Work – The Safety and Health Summit, 29/6/2008 בהן הוכרו זכויות העובדות לסביבת עבודה בריאה ובטוחה כזכויות יסוד (ס"ק (ת"א) 34030-03-21 הסתדרות העובדים הכללית החדשה – מדינת ישראל (מיום 5.9.2021), סע' 236).
לגבי המנהלת – אכן, המנהלת נדרשה ללהטט בין מספר גורמים- חסידות גור, הנהלת הנתבע, ההורים, התלמידות והתובעת; ו"ברור כשמש כי הסוגיה שלפנינו היא טעונה ורווית-רגשות" (עניין נוער כהלכה).
...
אשר על כן, ובשים לב לכללם של דברים, אנו סבורים כי על הצדדים לפעול כאמור בסעיף 107 לעיל.
לפיכך, התביעה ברכיבים אלה נדחית.
סוף דבר אשר על כן, התביעה מתקבלת בחלקה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו