מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת היידוע בקבלת היתר לפי סעיף 149 לחוק התכנון והבניה

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

במסגרת הערר טענו העותרים כי יש להורות על בטלות ההחלטה הואיל וקודם לדיון בה לא פורסמה הקלה לפי סעיף 149 לחוק התיכנון והבניה, התשכ"ה – 1965 (להלן: "חוק התיכנון והבנייה"), הנסבה על ניוד השטחים ש"השתחררו" משטחים עקריים של ממ"דים וניצולם כשטחי גזוזטרות.
זאת ועוד, ניכנסו לתוקפן תקנות התיכנון והבנייה (רשוי בניה), תשע"ו – 2016 ובכללן גם תקנה 36, המחילה חובה לקבלת הסכמת כלל בעלי הזכויות במקרקעין לבקשה להיתר.
לאור זאת, פנו העותרים אל הועדה המקומית ביום 15/3/20 ובקשו כי בשל שינוי הנסיבות ובהנתן שחלפו למעלה מחמש שנים ממועד הגשת הבקשה להיתר, יפורסמו הבקשה להיתר לרבות חישוב השטחים מחדש, תוך יידוע כל בעלי הזכויות, על מנת שאלו יבחנו בעצמם את הבקשה להיתר ויתנו דעתם למבוקש במסגרתה.
...
" לאחר שהוספו חתימות היזם, אישרה רשות הרישוי ביום 3/11/15 את הבקשה להיתר ודחתה את התנגדות העותרים וזאת הואיל ו:"התקבלו חתימות בעלי הזכויות הנדרשות על פי חוק, אי לכך אין מניעה לאשר המבוקש וההתנגדויות שהוגשו נדחות. כמו כן, אין מניעה תכנונית לאשר סגירת חללים בין המרפסות אשר תוכננו כך בעבר עקב שיטת חישוב שטחים שונה. תיקון הערות הבדיקה, הערות ע"ג תשריט הבקשה ובתנאי מהנדסת העיר." על החלטה זו הוגש ערר על ידי חלק מהעותרים, לוועדת הערר המחוזית לתכנון ובניה מחוז תל אביב (רג/6039/16 מיכה קופמן נ' הוועדה המקומית לתכנון ובניה רמת גן) (להלן בהתאמה: "הערר הראשון" ו "ועדת הערר").
לאור קביעתי ולפיה דין העתירה להידחות על הסף, אינני נדרשת לטענותיהם האחרות של הצדדים ואולם, בבחינת למעלה מן הצורך, הנני מוצאת להעיר מספר הערות.
ראשית – הנני סבורה כי יש ממש בטענות המשיבים ולפיהן דין העתירה להידחות על הסף הואיל ובמסגרת העתירה לא נוקטים העותרים בסעד מבוקש.
סוף דבר; העתירה נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2014 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

תמצית טענות העותר: לטענת העותר, בהחלטה לאשר את בקשת המשיבים 3 ו-4 למתן ההיתר השני, נפלו פגמים המצדיקים את ביטול ההחלטה כדלקמן: ההיתר השני הוצא תוך פגיעה בזכות הטיעון של העותר, הקנויה לו מכוח סעיף 149(2א)(ב) לחוק התיכנון והבניה התשכ"ה - 1965 (להלן: "חוק התיכנון והבניה"), שעה שלא הומצאה לו הודעה בדבר ההקלות הכלולות בהיתר השני, ולא הוצגה כל ראיה מצד המשיבות להוכיח כי נימסרה לעותר הודעה על בקשת המשיבים לקבל את ההיתר השני.
למעלה מן הצורך תובא להלן היתייחסות לעיקר טענותיו של העותר לגופם של דברים: זכות הטיעון: הועדה המקומית מוסמכת להתיר "שימוש חורג" או "הקלה" בהתקיים התנאים המוקדמים המפורטים בסעיף 149 לחוק התיכנון והבניה ובכלל זה פירסום מתאים, לפי סעיף 149(א)(1), וקביעת מועד סביר להגשת התנגדויות, הצבת הודעה המפרטת את מהות הבקשה לפי סעיף 149(א)(2) וכן המצאת הודעה המפרטת את מהות הבקשה לבעלים והמחזיקים בקרקע או בבניין שלגביהם הוגשה הבקשה, לבעלים ומחזיקים הגובלים בקרקע או בבניין שלגביהם הוגשה הבקשה, וכן לבעלים ומחזיקים בקרקע או בבניין שלדעת הועדה ייפגעו או עלולים להפגע מאישור הבקשה.
אין חולק בנוגע לחשיבות שיש לחובה בדבר פירסום ההודעה והבאתה לידיעתם של מי שעלולים להפגע מאישור ההקלה.
יחד עם זאת, יידוע השכן הגובל נועד לאפשר לו להיתנגד למתן ההיתר ולהשמיע טענותיו בפני גופי התיכנון, ומשהוברר שאחיו של העותר ידע אודות הבקשה, בירר פרטים לגביה עם המשיב מס' 3 ולא היתנגד לה, משלא הוברר האם העותר היה בכלל בעל זכויות במקרקעין בעת הרלבנטית, ולאור השהוי הממושך בהגשת העתירה, המעיד כשלעצמו, על הסכמת השכנים לבנייה שנעשתה על סמך ההיתר השני, הרי אין לקבל את טענת העותר לבטלות ההיתר, אף בהנחה שנפל פגם בהמצאת ההודעה.
...
סבורני כי המקרה שבפני אינו עונה על הגדרות אלו.
סוף דבר העתירה נדחית.
העותר ישלם למשיבות 1 -2 הוצאות משפט בסך 3,000 ₪ ולמשיבים 3 -4 הוצאות משפט בסך 3,000 ₪.

בהליך תכנון ובנייה - ועדות מקומיות (תו"ב) שהוגש בשנת 2018 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

לפני בקשה לביטול כתב האישום, לפי סעיף 149 לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], התשמ"ב- 1982 (להלן: "החסד"פ"), בטענות מקדמיות לפיהן ניהול ההליך הפלילי עומד בסתירה מהותית לעקרונות הצדק וההגינות המשפטית.
כתב האישום: כנגד הנאשמות הוגש כתב אישום, המייחס להן עבירה של ביצוע עבודות בניה טעונות היתר במקרקעין, ללא היתר – לפי סעיף 204(א) לחוק התיכנון והבנייה, תשכ"ה – 1965 (כפי נוסחו עובר לתיקון 116 לחוק).
גביית גרסה זו היא חלק מהותי מחובות רשות שלטונית לשמוע את מי שעלול להפגע מהחלטותיה בטרם קבלת החלטה בעיניינו, חובה המתגברת כאשר מדובר ברשות חוקרת הנדרשת לבירור גרסת החשוד, זאת, בין היתר, נוכח המשמעות הרבה והשלכות כבדות המשקל שיש להעמדת אדם לדין פלילי על כל תחומי חייו וזכותו של חשוד בפלילים שכל טענותיו ייחקרו כדבעי (ראו: בג"צ 88/10 שוורץ נ' היועץ המשפטי לממשלה (פורסם בנבו, 12.07.10); רע"פ 1030/05 ברקו נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 3.02.05); ע"פ (מחוזי-חי') 1584/04 אלמרין נ' מדינת ישראל (פורסם בנבו, 3.02.05)).
בעיניין זה נפסק, לא פעם, כי אין להשלים עם מצב שבו נאשם יידע על כך שמיוחסת לו עבירה פלילית רק לאחר הגשת כתב האישום.
...
סוף דבר: הבקשה נדחית.
כפי שהובהר לעיל, ככל שתעמוד הנאשמת 2 על זכותה לגביית גרסתה והצגת מסמכים לפני המאשימה, תפנה אל המאשימה בבקשה בעניין זה, בתוך 14 ימים ממועד קבלת החלטתי זו, והמאשימה תזמנה לשם כך. ככל שתעמודנה הנאשמות על טענותיהן בדבר אכיפה בררנית ובדבר עיכוב במתן היתר שלא בשליטתה, תוכלנה להציג לעניין זה ראיותיהן בהליך העיקרי, והכל בהתאם לשיקול דעתו של המותב השיפוטי שישב בדין וישמע הליך ההוכחות.
המזכירות תשלח החלטתי זו לצדדים.

בהליך עניינים מקומיים אחרים (עמ"א) שהוגש בשנת 2018 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

כנגד הנאשמים הוגש כתב אישום המייחס להם עבירות של שימוש במקרקעין ללא היתר בנגוד לסעיפים 204(א) + סעיף 253 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה - 1965 ועבירה של שימוש במקרקעין בסטייה מתכנית בנגוד לסעיפים 204(ב) + סעיף 253 לחוק התיכנון והבניה, תשכ"ה – 1965.
לפני בקשה של הנאשמים לבטל כתב אישום מחמת הגנה מן הצדק בהתאם לסעיף 149(10) לחוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב], תשמ"ב – 1982 (להלן: "חסד"פ") בשילוב עם טענה של פגם ופסול בכתב האישום לפי סעיף 149(3) לחסד"פ, וזאת ממספר נימוקים, כפי שיפורט בהמשך.
ב"כ המאשימה אף פירט את אופן קבלת ההחלטות בפועל על ידי המאשימה, כפי שנעשה במקרה זה. המאשימה הפניתה לעובדות כתב האישום שהוגש, אשר מייחס לנאשמים שימוש ללא היתר ובסטייה מתכניות בשטחים גדולים מאוד ובמבנים, ששטחם גדול, והכל לצורך הפעלת גן אירועים בקרקע, שייעודה חקלאי.
סעיף 67א לחסד"פ, גם אם נלך לשיטת הנאשמים כמחייב את הרשות לשקול אפשרות של עריכת הסדר מותנה, אינו מטיל על התביעה חובה ליידע בכל תיק ותיק את החשוד בדבר המתוה המותווה בחוק לסגירת תיקים בהסדר מותנה, ואינו מטיל על התבעת חובה להציע לחשוד את המתוה, אלא רק אם ראה התובע כי נסיבות העניין בכללותן מתאימות לאי-העמדה לדין נוכח עריכת ההסדר ומילוי תנאיו.
אמנם אין חובה חקוקה בעבירות תיכנון ובניה לגבות גירסתו של החשוד, אך הפסיקה בשנים האחרונות התייחסה בהרחבה לזכותה וחובתה של רשות החוקרת לגבות גרסה מהחשוד לחשדות המופנים כלפיו, בטרם הגשת כתב האישום (ראה רע"ס (רח') 57145-03-17 שאולי אמריה השקעות בע"מ נ' מועצה מקומית קרית עקרון (24.4.18) והפסיקה המפורטת שם, ראה גם תו"ב (קריות) 44015-04-12 ועדה מקומית לתיכנון והבניה לב הגליל נ' נאסר (12.6.14)).
...
סבורני כי טענות אלו יש מקום לברר במהלך שמיעת התיק ולא בשלב של טענות מקדמיות, ועל כן, לא מצאתי מקום לדון בטענות אלו.
סוף דבר: לא מצאתי כי בהתנהלותה של המאשימה נפל פגם שיורד לשורש העניין, וכי יש בקיום ההליך הפלילי כדי להוות פגיעה מהותית בתחושת הצדק וההגינות.
על כן, הבקשה לביטול כתב האישום נדחית.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת העותרים, אף לגופן של ההחלטות שהתקבלו, לא היתה היתייחסות כלל לטענות שהעלו העותרים, בין היתר למפגעים הסביבתיים שייגרמו כתוצאה מבניית המרפסת, לפגיעה בפרטיות המתבטאת בכך שמעליהם תבנה מפרסת שלישית בדירת המשיב מס' 3, ותוך היתעלמות מהחשיבות שיש בקיום ההליך התיכנוני כנדרש ומנסיבותיהם האישיות.
מעבר לכך נטען כי חובתה של הוועדה המקומית הינה לקבל ולהכריע בהתנגדויות המוגשות אליה בכתב, ואין עליה כל חובה סטאטוטורית במתן זכות שימוע בעל-פה. המשיבה 2 עוד התייחסה בהרחבה במסגרת תשובתה, לטעמים התכנוניים שהביאו לדחיית היתנגדותם של העותרים לבקשה להיתר.
הוראת החוק הקובעת את סמכותה של ועדת הערר להדרש לערר בעיניין בקשה להיתר, קבועה בסעיף 152(א)(1) לחוק התיכנון והבניה, שלהלן לשונו: "הרואה עצמו נפגע מהחלטה של ועדה מקומית או של רשות רשוי מקומית לסרב לתת היתר לפי פרק זה או לדחות היתנגדות שהוגשה לפי הוראות סעיף 149(א) רשאי לערור בפני ועדת הערר תוך שלושים ימים מיום שהומצאה לו ההחלטה בדבר הסרוב או הדחיה, ואולם אין לערור על החלטה של רשות רשוי מקומית לסרב לתת היתר בשל כך שמכון הבקרה שביצע בקרת תכן לבקשה להיתר קבע כי תוצאות הבקרה אינן תקינות". הינה כי כן, מלשון הסעיף עולה כי זכות הערר על החלטת רשות רשוי לוועדת הערר, נתונה בשני מקרים: הראשון, כאשר נדחית בקשה לתת היתר; השני, מקרה בו הוועדה המקומית דחתה היתנגדות שהוגשה לפי הוראות סעיף 149(א) לחוק התיכנון והבניה.
כן ראו קביעת בית המשפט העליון בעע"מ 2015/08 בר און נ' הוועדה המקומית לתיכנון ולבניה – מטה יהודה, פסקה 5 (31.12.2012), בגדריו הפנה לאמור בעיניין שפר הנ"ל. כאמור, הבקשה להיתר מושא הדיון שהוגשה על-ידי המשיב 3, אינה כרוכה בהקלה או בשימוש חורג שכן מדובר בבקשה התואמת תכנית ביניין עיר, על כן, היתנגדות העותרים לא הוגשה לפי הוראות סעיף 149(א) לחוק התיכנון והבניה שעניינו תנאים למתן היתר לשימוש חורג או למתן הקלות, או אישור תשריט חלוקת קרקע בסטייה מתכנית, אלא בהתאם להוראות תקנה 36(ב) לתקנות התיכנון והבניה (רשוי הבניה), התשע"ו-2016, שעניינה היתנגדות במסגרת יידוע בעלי זכויות במקרקעין בדבר הגשת הבקשה להיתר.
...
טענה זו הועלתה באופן כללי מבלי שפורטו אילו מסמכים לא הומצאו, וכיצד מסמכים אלה יכולים להוכיח אי סבירות שנפלה בהחלטות הנ"ל, לנוכח האמור בפסק דיני זה. לסיכום, לא מצאתי כי נפל כל פגם בהחלטת ועדת הערר אשר מחקה את הערר מחמת העדר זכות ערר על-פי דין.
יחד עם זאת, מתוך התחשבות במצבם של העותרים, ומאחר ניכר כי אינם בקיאים ברזי המשפט, אני מורה על הקפאת ההיתר למשך 30 ימים (ימי הפגרה במניין הימים), על מנת לאפשר לעותרים למצות זכויותיהם בפני הערכאות המוסמכות.
העתירה נדחית אפוא בכפוף לאמור בסעיף 44.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו