והואיל והעובד והרשות מעוניינים להסדיר את זכויותיו ולשחרר את כפסי הפיצויים המגיעים לו,
והואיל והרשות והעובד מסכימים כי לעובד הופקד לקופת הפיצויים סכום ביתר שהעובד לא היה זכאי לו על פי דין
הואיל ובפברואר 2015 ביצעה הרשות הפקדה לפצויי על שם ד"ר עוזי דהרי בקופה שניפתחה לשם כך, על מנת להשלים את זכויותיו לפיצויים לאותה עת.
והואיל וכעת מתברר שהסכום שהופקד בוצע על סמך תחשיב שגוי והוא כולל הפקדה ביתר בסך 242,094 ₪ לפי תחשיב שנערך עם סיום יחסי עובד ומעביד.
.
והאיל כי לאחר שיח עם חברת הביטוח מתברר שאם הרשות תבקש את ההחזר מחברת הביטוח הרי שהברור בחברת הביטוח יעכב את תשלום הפנסיה לעובד במספר חודשים
והואיל והרשות מעוניינת לשלם לעובד את הזכויות המגיעות לו בכפוף לדין תוך התחייבות העובד להחזיר לרשות כספים שהופקדו ביתר בהתאם לקבוע בהסכם זה.
7 .
הכרעה
במחלוקת בין הצדדים בשאלה אם הרשות הפרה את היתחייבותה כלפי התובע לפי סעיף 15 להסכם בין הצדדים מיום 2.7.18, בית הדין סבור שעדיפה עמדת התובע, וכי יש לקבוע כי הנתבעת הפרה את ההסכם ובהמשך נימנעה מקיומו בתום לב. להלן הנימוקים:
ראשית, הרשות התחייבה לפנות לממונה על השכר בבקשה לאשר תשלום חמישה חודשי היסתגלות לתובע "תוך שהיא מביעה הסכמה לבקשה". בפניית הרשות באמצעות גב' לוי מיום 15.8.18, הוצג העניין כבקשה של התובע, ולא כבקשה של התובע שהרשות הסכימה לה. בהתאם לכך, הרשות לא הביעה הרשות לפני הממונה את הסכמתה לתשלום חמישה חודשי היסתגלות, ולמצער, בציינה כי הרשות "תפעל ותאשר חודשי היסתגלות בהתאם להנחיות שיתקבלו הממונה על השכר", היא לא קיימה את ההסכם בתום לב, ולעניין זה מקובלת על בית הדין עמדת התובע, שאיפיין את בקשת הנתבעת כ"חלבית", שביצוע ההסכם ולמצער, ביצועו בתום לב, על ידי הרשות, חייב שלא להציג את העניין כבקשה של התובע אלא כהסכם שהרשות הנה צד לו.
מחדל זה לא תוקן בפניות מאוחרות של הנתבעת, שבשרשור ההתכתבות בינה (באמצעות גב' לוי) לבין מר שרבף, המשיכה להתייחס אל "הנושא הנידון" כ"בקשה של עוזי דהרי לחודשי היסתגלות".
גם בכך יש משום הפרה של היתחייבותה של הרשות לפי ההסכם ולמצער – נקיטת פעולה שסוטה מסטאנדארט של היתנהגות הגונה בין בעלי חוזה, באופן שמהוה הפרת חובת הנתבעת לקיים את ההסכם בתום לב ובדרך המקובלת, לפי סעיף 39 לחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1973.
...
ביום 12.8.19 כתב מר שרבף לגב' לוי "בהמשך לשיחתנו ככל שאין מצד רשות העתיקות המלצה לאשר התשלום אין טעם לבחינת הנושא".
המחלוקות
המחלוקות הטעונות הכרעה בהליך הן אלה:
האם כטענת התובע הפרה הנתבעת את התחייבותה לפי סעיף 15 לחסכם הפרישה מיום 2.7.18, או שהיא לא קיימה אותה בתום לב, או שמא כטענת הנתבעת, היא קיימה אותו בתום לב?
ככל שייקבע שהנתבעת לא קיימה את התחייבותה האמורה בתום לב, מהו הסעד שראוי לפסוק? האם יש להיענות לסעד העיקרי שהתבקש – חיוב הנתבעת לשלם לתובע חמישה חודשי הסתגלות? או שאין להיעתר לסעד זה, ויש להורות על סעד חלופי.
התוצאה
אין בידי בית הדין להיעתר לסעד הראשי המבוקש על ידי התובע, שכן בית הדין לא יפסוק סעד בניגוד לחוק, ותשלום חמישה חודשי הסתגלות לתובע כ"פיצוי" על הפרת התחייבות שקיומה טעון אישור לפי סעיף 29(א) לחוק יסודות התקציב, יסכל את מטרת חוק יסודות התקציב.
בית הדין נעתר לסעד החלופי שהתבקש על ידי התובע, ומצהיר בזה כי הנתבעת הפרה את סעיף 15 להסכם מיום 2.7.18, וכי על הנתבעת להעביר המלצה בלתי מסוייגת לממונה לאשר את בקשת הצדדים לתשלום חמישה חודשי הסתגלות לתובע.