מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת הוכחת מסירת התראות על חידוש פוליסת ביטוח

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום הרצליה נפסק כדקלמן:

טענות הנתבע בהודעה לצדדי ג' במסגרת ההודעה לצד ג' טען הנתבע כי נודע לו על ביטול הפוליסה לאחר שפנה לצד ג' 2 והודיע על מקרה הביטוח, התאונה נשוא תיק זה. הוא לא קיבל כל הודעה/התראה על ביטול הפוליסה, ומעיון במכתב הביטול ששלחה צד ג' 2 עולה כי הוא נשלח לכתובת גרנית 57, שערי תקוה, ואילו כתובתו הנכונה היא העירית 171, ברקן וכי הוא עידכן את צד ג' 2 על כתובתו.
עוד טען כי מדובר בחידוש פוליסה קיימת ולכן תמוהה עמדת צד ג' 1 משום שהרכב היה מבוטח אצלה בשנה שלפני כן והוא עמד בכל הדרישות וכי בפוליסה אין כל אזכור לחובה להעביר אישור מיגון; וגם אם היתה דרישה כזו הרי שאין מדובר בתנאי מוקדם כי אם לכל היותר באמצעים להקלת הסיכון, שאי קיומם אינו שולל כליל את תגמולי הביטוח, אלא לכל היותר מביא להפחתתם.
העדה מאשרת מפורשות כי אינה יודעת אם הוא קיבל את המכתב או לא. אף שניתן בקלות לאתר את מספר הדואר הרשום ולצרף אסמכתא בדבר מסירתו, הרי שלא צורף אף אישור המוכיח כי הנתבע אכן קיבל את הודעת הביטול (בין אם נשלחה לכתובת הנכונה או לא, ולכך אדרש בהמשך), ולא ניתן כמובן לקבל את דבריה כי "אפשר לבדוק.."; נטל הראיה מחייב את חברת הביטוח להציג בשלב ההוכחות ראיה פוזיטיבית המוכיחה מסירה לנמען ולא לשלוח את הצדדים ללכת לבדוק.
אכן, שוכנעתי כי הנתבע היה מודע ברמה זו או אחרת לאפשרות כי אינו עומד בדרישות המיגון וכי הפוליסה עלולה להתבטל, אך לא היה במודעות זו כדי לאיין את חובת חברת הביטוח, צד ג'1, לשלוח לו את הודעת הביטול לכתובתו הנכונה (שעודכנה עובר לביטול אצל צד ג'2) ולוודא ולהוכיח כי התקבלה אצל המבוטח.
...
אשר על כן בנסיבות העניין ההודעה לצד ג'2 נדחית.
לאור מכלול האמור נפסק כדלקמן: התביעה מתקבלת.
ההודעה כנגד צד ג'1 מתקבלת ונדחית כנגד צד ג'2.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

התנאי לעמידה בתנאי הסעיף הנו שמכתבי ההתראה יגיעו לידיעת המבוטח בכדי ליתן לו היזדמנות של ממש לשלם את יתרת החוב טרם ביטול החוזה וזאת משום שביטול חוזה הביטוח, ללא שדבר הביטול הגיע בפועל לידיעתו של המבוטח, עלול להיות הרה אסון מבחינתו של המבוטח ומשכך יש להקפיד כדבעי על קיום דרישת המסירה ולפרש כל ספק בעיניין זה לרעת המבטח (ראה : אליאס, שם, עמ' 762-763).
חוק חוזה הביטוח אינו קובע באיזו דרך יש לשלוח את שני מכתבי הדרישה ואת הודעת הביטול ברם על פי הגישות המקובלות בפסיקה קיימות חמש גישות שונות בנוגע לאופן ההמצאה: הגישה הראשונה, שהנה הגישה ביותר עם המבטח, קובעת כי די במשלוח הודעה בדואר רגיל לפי מענו האחרון הידוע של המבוטח ; הגישה השנייה, קובעת כי מעצם משלוח ההודעה בדואר רגיל אין להסיק כי היא אכן הגיעה ליעדה ולכן למרות שהחוק אינו מטיל על המבטח כל חובה לשלוח את ההודעות דוקא בדואר רשום הרי שהחוק מטיל עליו חובה להוכיח כי ההודעות אכן נימסרו למבוטח; הגישה השלישית קובעת כי על המבטח לשלוח את הודעות הביטול בדואר רשום; הגישה הרביעית קובעת כי על המבטח לשלוח את הודעות הביטול בדואר רשום עם אישור מסירה וכי בהעדר אישור מסירה אין ראיה לקבלת ההודעה בידי המבוטח; הגישה החמישית קובעת כי המבטח רשאי לשלוח את ההודעה בכל דרך ובילבד שיוודא באופן אקטיבי כי ההודעה נתקבלה אצל המבוטח (ראה : אליאס, שם, עמ' 765-763).
חוזר זה יוצא מתוך נקודת הנחה שעל המבוטח לקבל היזדמנות נוספת לשלם את דמי הביטוח שבפיגור על מנת למנוע את התוצאות הקשות אשר עלולות להגרם לו עקב ביטול פוליסת ביטוח החיים והצורך בחידוש הפרמיה ובכלל פגיעה אפשרית ברכיב החסכון הנצבר בפוליסה והחשש מכך שהמבטח ימצא לנכון להערים קשיים על חידוש הפוליסה באמצעות העלאת שיעור הפרמיה והדרישה סף לחתום על גבי הצהרת בריאות חדשה לאחר היתדרדרות במצבו הבריאותי של המבוטח.
...
מן המקובץ לעיל די בתוכן השיחה השנייה על מנת להסיק שלאחר השיחה מיום 12.6.2013 המנוחה הייתה מודעת לכך שפוליסת הביטוח הרלוונטית לענייננו אינה בתוקף וכי נציג הנתבעת, מר סולימני, אף הציע לה לרכוש פוליסת ביטוח חיים חדשה בתנאים הזהים לאלו של התובע 1.
לאור המקובץ לעיל ניתן להסיק בבירור שהמנוחה הייתה מודעת לכך שהפוליסות בוטלו תקופה לא ארוכה לאחר רכישתן, כתוצאה מאי תשלום פרמיות ביטוח החיים כאשר מידע זה הובא לידיעתה בין אם כתוצאה מקבלת חלק ו/או כלל מכתבי ההתראה ו/או כתוצאה משיחות עם התובע 1 במהלך שנת 2013 ו/או כתוצאה מהשיחה הטלפונית אותה ניהלה עם מר סולימני בתאריך 12.6.2013 .
סוף דבר : התביעה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנהגת טוענת שהעובדה ש-AIG לא מסרה לידיה את הקלטת השיחות מהוה הוכחה לכך שהתקיימה שיחת חידוש פוליסה ושתוכנה פועל לחובת AIG.
"חובות הסוכן כלפי המבוטח במהלך התקופה החוזית – שאינן קשורות לקרות מקרה הביטוח – נובעות בעיקרן מהליכי חידוש הפוליסה. בפסיקה נקבע בהקשר זה כי על הסוכן להזהיר את המבוטח כי תקופת הביטוח עומדת לפני סיום ... אחריות הסוכן לעניין סוכן הביטוח אינה אחריות מוחלטת ... משהודיע הסוכן למבוטח על פקיעת הביטוח ווידא כי המבוטח מבין את משמעות הדבר, אין חובה על הסוכן להכנס לנעלי המבוטח ולדאוג לחידוש הביטוח" (ירון אליאס, דיני ביטוח (מהדורה שלישית, 2016) כרך ב 1143).
בנסיבות אלו מצאתי כי AIG הפרה את חובתה המקצועית כלפי הנהגת בכך שלא התריעה בפניה במידה מספקת על סיום פוליסת הביטוח ולא וידאה כי הלקוחה מודעת לכך שאינה מבוטחת בביטוח חובה.
...
טענות AIG לעניין היקף הנזק והשיפוי נדחות.
נזקה של הנהגת כתוצאה מהעדר הביטוח הוא הסכום אותו שילמה לקרנית, ועל AIG לפצותה בהתאם לנזק זה. סיכום והוראות אופרטיביות תביעת התובעים כנגד AIG נדחית (שכן עד כה לא הסתיימה באופן פורמאלי).
התביעה בעילה הביטוחית נדחית ונקבע כי AIG לא ביטחה את רכבה של הנהגת בביטוח חובה ואין ראיה כי הנהגת שוחחה עם AIG וביקשה את חידוש הביטוח.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2019 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

לטענתה, החוב אשר נותר הנו בסך 1,311 ₪, בתוספת הפרישי הצמדה וריבית, הוצאות מסירת מכתב התראה ע"י שליח הנו בסך כולל של 1,597.70 ש"ח. הנתבע באמצעות בנו מר חוסאם עבוד טוען כי דין התביעה להדחות, כי הנגריה היתה רשומה על שמו עד לחודש 4/15 לאחר פרישתו מהעבודה וכי חוסאם עבוד בנו הוא אשר מנהל את הנגריה, כאשר הניהול הועבר אליו באופן הדרגתי.
במענה לטענה זו הצהירה גב' לאה אביטן מטעם התובעת כי בכדי לזכות על תקופת כפל הביטוח התבקש הנתבע להעביר העתק הפוליסה בחברת כלל (להוכחת כפל ביטוח) ואולם לא עשה כן, למרות בקשותיה החוזרות ולכן לא נערך הזיכוי, היתנהלות אשר הובילה להגשת הליך זה. אמנם חידוש ביטוח בע"פ, בהתאם לסע' 2 בחוזר חידוש ביטוח של המפקח על הביטוח מחייב קבלת הסכמת בעל הפוליסה לחידוש פוליסת הביטוח ומצריך מסירת ההסכמה לחברת הביטוח ע"י הדואר, דוא"ל, מיסרון, שיחה וכיוב' ואולם קיימות הוראות המפקח אף בעיניין רצף בטוחי.
מכאן, האיזון הראוי בין שיקולים אלה הנו כי הנתבע יחויב בתשלומי הפרמיה באופן יחסי לתקופה בה לא היתה פוליסה אחרת - בין 1/6/16-15/7/16, בין מכוח דיני הביטוח ובין מכוח חובת תום הלב בניהול מו"מ וקיום חוזה.
...
הנתבע טוען כי יש לדחות את התביעה בשל העדר יריבות.
בנוסף, דומה כי לא נעתר לבקשת הסוכן להמצאת הפוליסה בחברת כלל בכדי לזכות עבור תקופה בה היה כפל ביטוח.
האמור מעלה כי דין התביעה להתקבל.
הנתבע ישלם לתובעת סך 580 ₪ בתוספת הוצאות המשפט בסך 1,500 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום נצרת נפסק כדקלמן:

אשר לטענה שהפוליסה לא הומצאה לידי התובע סעיף 2(א) לחוק חוזה הביטוח קובע: "נכרת חוזה ביטוח, על המבטח למסור למבוטח מיסמך חתום בידי המבטח המפרט את זכויות הצדדים וחיוביהם (להלן – פוליסה), זולת אם נהוג באותו סוג ביטוח שלא להוציא פוליסה". מבטח אשר מבקש להסתמך על תניה מגבילה המופיעה בפוליסה, נידרש להוכיח כי קיים את החובה הקבועה בסעיף 2(א) לחוק הנ"ל. בעיניין זה נפסק, כי אין להסתפק בעדות בדבר הנהלים הכלליים של המבטח בנוגע להמצאת פוליסות, אלא, יש להראות שהפוליסה הגיעה אל המבוטח הספציפי.
אל מול חובתו של המבטח להמציא את הפוליסה במועד, ניצבת חובה מקבילה של המבוטח לוודא, כי הפוליסה מצויה בידו ולהתריע בפני המבטח, במקרים המתאימים, על אי קבלתה.
אציין, כי ניהול שיחה באותו יום שבו נערך מיסמך חידוש הביטוח, מעיד כי עמאד אכן ידע על תנאי הפוליסה, הן ידיעה ממשית והן קונסטרוקטיבית, ועל החריגים שנכללו בה. ואין לקבל את טענתו כאילו הוא מעולם לא ידע ולא חתם, לא הוא ולא התובע על החידוש ועל תנאיו, מדובר בעדות שאינה מתיישבת עם מבחן ההיגיון והשכל הישר בנסיבות שבהן עמאד עובד עם אותה סוכנות במשך שנים וקיימים כלי רכב נוספים המבוטחים באותו אופן.
...
אשר לטענה של התובע כי יש לקבל את התביעה מכח סעיף 29 לחוק חוזה הביטוח – סעיף 29 לחוק חוזה הביטוח קובע: "היתה חבות המבטח או היקפה מותנים על פי חוק או על פי החוזה, בין לחיוב ובין לשלילה, במעשה או במחדל של המבוטח או של המוטב, שלא השפיעו השפעה של ממש על סיכון המבטח, רשאי בית המשפט, אם נראה לו צודק לעשות כן בנסיבות הענין, לחייב את המבטח בתגמולי הביטוח, כולם או מקצתם, אף אם התנאי לא קויים או הופר." לטענת התובע התאונה הייתה בכל מקרה מתרחשת מהטעם שהאחריות להתרחשותה מוטלת על שכמי הנהג של הרכב הפרטי.
לאור כל הנימוקים המתוארים לעיל, דין התביעה להידחות.
סוף דבר הנני מורה על דחיית התביעה ומחייבת את התובע בהוצאות הנתבעת לרבות שכ"ט עו"ד בסכום כולל של 10,000 ₪ שישולמו תוך 60 ימים מיום קבלת פסק הדין, אחרת ישאו הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום ועד לתשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו