מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת ההנמקה בהחלטות שר הפנים

בהליך ערר על פי חוק המים (עח"ק) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

בשנת 2005 הועבר המיתחם לתחום עריית חיפה על פי החלטת שר הפנים ועל בסיסו של הסכם בין הערייה למספר רשויות מקומיות הגובלות במיתחם.
נטען עוד שההחלטה אינה מקיימת את חובת ההנמקה והנה בלתי סבירה בעליל בנסיבות פעילותן של העוררות.
...
צוין עוד שהעוררות אף לא צירפו תצהיר לתמיכה בבקשתן (בעניין זה אין אני מקבל את עמדת המדינה וניתן לראות את התצהיר שהוגש בתמיכה להליך הערר כתצהיר התומך גם בבקשה לארכה).
בהמשך ישנו מכתב מאת רשות המים שיצא מאת מנהלת אגף פיקוח (ספקים) ומידע, אל המחלקה המשפטית בקבוצת בז"ן ביום 21.8.17 בנוגע לסיכום הישיבה מיום 24.7.17 (נספח א' לתגובת רשות המים).
הבקשה להארכת המועד נדחית.

בהליך בג"ץ (בג"ץ) שהוגש בשנת 2023 בעליון נפסק כדקלמן:

טיעונה המשפטי של העותרת הוא כי חלפו 3 שנים מהמלצת הועדה וכי המשיבים 3-1 הפרו את חובתם לנמק את הסיבה לאי קבלת ההחלטה בתקופה זו. בתגובת המשיבים 3-1 הוסבר כי לאחר שהוקמה הממשלה ביום 29.12.2022, ולאחר שכהונת שר הפנים הסתיימה ומונה ממלא מקום לשר ביום 24.1.2023, היתקיים ביום 12.2.2023 דיון ביחס להמלצות הועדה.
...
לאחר עיון בעמדות הצדדים ונוכח ההתפתחויות לאחר הגשת העתירה, הגענו לכלל מסקנה כי דינה להידחות.
יוצא אפוא כי משכוננה הממשלה, לאחר הגשת העתירה, התרחש שינוי משמעותי במצב הדברים אשר הופך את העתירה במתכונתה הנוכחית לבלתי רלוונטית במידה רבה.
מובן, כי טענות העותרת ביחס להחלטות עדכניות של מי מהגורמים – שמורות לה. העתירה נדחית אפוא, ללא צו להוצאות.

בהליך עבח"י (עבח"י) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

שנית, ועדת הבחירות הנה גוף קולגילי פוליטי, "המקבל החלטות המושפעות משיקולים פוליטיים בלא שמוטלת עלי[ו] חובה לנמק החלטות אלה" (עניין כסיף, בפיסקה 18 לחוות דעתי).
כך, שר הפנים, יצחק גרינבוים, ציין כי "מוטב שיושב־ראש של ועדה, המורכבת מנציגי מפלגות, יהיה שופט עליון [...] האמון לוועדת־הבחירות המרכזית יגדל אז לדעתנו ואף יהיה אולי בלתי־מוגבל. זה ישפיע לטובה על מהלך הבחירות ועל כל ההחלטות שתחליט ותקבע ועדת-הבחירות המרכזית" (מועצת המדינה הזמנית ב, ישיבה כ"ו, 21 (11.11.1948); ראו גם: מועצת המדינה הזמנית ב, ישיבה כ"ד, 21 (28.10.1948)).
...
יו"ר ועדת הבחירות הוסיף וציין כי אין ממש בטענת המערער לפיה מרצ מתעברת על ריב לא לה, נוכח העובדה שלא ניתן למצוא בלשון החוק עיגון למסקנה לפיה פרישת חבר כנסת היא עניין שבינו לבין סיעתו בלבד.
במכלול הנסיבות הללו – דהיינו כאשר המצגים בערעור הם מצגים הנוגדים את תכלית החוק, שניתנו על ידי גורמים בלתי מוסמכים, שהבהירו בזמן אמת כי עמדתם אינה מחייבת את הגורם המוסמך לדון בסייג ההתפטרות (ועדת הבחירות) – סבורני כי לא ניתן לדחות הפעלה של הוראת חוק מפורשת, לא כל שכן הוראת חוק יסוד, בהתבסס על טענת ההסתמכות.
דא עקא, גם אם אקבל כי ניתן היה לייחס משקל שונה במידה כזו או אחרת לטענת חוסר הבהירות ולטענת ההסתמכות (וכיצד אוכל שלא לקבל אפשרות זו בהינתן עמדת חברותיי וחבריי, שופטי הרוב), עדיין על מנת שנתערב בהחלטת יו"ר ועדת הבחירות, נדרש שנגיע למסקנה כי החלטתו בעניינו של מר שיקלי מצדיקה התערבות על פי הסטנדרט האמור.
במצב דברים זה, אינני סבור כי היה מקום לקבוע שהחלטת יו"ר ועדת הבחירות לדבוק בהוראת סעיף 6א לחוק היסוד, ולא לאפשר התגברות עליה על בסיס הנסיבות הפרטניות שהציג מר שיקלי, הצדיקה התערבות של בית משפט זה. סוף דבר לאור כל האמור, סברתי בשעתו, ועודני סבור גם עתה, כי היה מקום לדחות את הערעור שהוגש בעניין מר שיקלי, ולאשר את החלטתו של יו"ר ועדת הבחירות כי מר שיקלי מנוע מלהתמודד בבחירות הקרובות ברשימת הליכוד.

בהליך עתירה מנהלית (עת"מ) שהוגש בשנת 2002 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

סעיף 9 לחוק לתיקון סדרי המינהל (החלטות והנמקות), תשי"ט-1958 אף קבע כי אין חובת ההנמקה לפי החוק האמור חלה "על החלטות שר הפנים או מי שהועברו אליו סמכויותיו לפי חוק הכניסה לישראל, תשי"ב-1952, למעט החלטה על ביטול רישיון ישיבה של מי ששוהה בישראל כדין" (ראו בג"ץ 431/89 קנדל נ' שר הפנים (להלן-עניין קנדל), בעמ' 520; בג"ץ 482/71 קלרק נ' שר הפנים בעמ' 117-116 ובג"ץ 1031/93 פסרו (גולדשטיין) נ' שר הפנים (להלן-עניין פסרו), בעמ' 678-677).
...
דין העתירה להדחות לגבי כל ארבעת המקרים שפורטו בה. אכן, טובת הילד עיקר, אך בהתנגשות בין עקרון זה לעקרון של מדיניות הגירה, התאזרחות, כניסה לישראל וישיבה בה, יש להעדיף את האינטרס של המדינה, לבד ממקרים חריגים ויוצאי-דופן, על בסיס הומניטרי, שבהם יועדפו השיקול ההומניטארי וטובת הילד על פני השיקולים האחרים.
אולם בענייננו כאמור, לא שוכנעתי שיש שיקולים המצדיקים סטייה מן העיקרון הכללי.
לפיכך וכעולה מן המקובץ, אני דוחה את העתירה.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו