מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובת גילוי קבלת היתר בניה רטרואקטיבית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

לטענת התובעים, הפרו הנתבעים את ההסכם במספר הפרות יסודיות, הכוללות, בעיית רטיבות קשה שהסתירו מהם הנתבעים, בנגוד לחובת הגילוי על פי ההסכם והדין, הפרת ההיתחייבות להסדיר את ההיתרים של חריגות הבנייה, איחור במסירת החזקה ומסירת הנכס במצב לא תקין, כולל בריכת השחייה שנמסרה כשהיא אינה פועלת ואינה תקינה, בנגוד למצבה במועד חתימת ההסכם.
פרק נפרד בהסכם יוחד לחריגות הבנייה, במסגרתו הנתבעים התחייבו לדאוג לקבלת היתר בדיעבד, ונקבע מנגנון הסכמי לפצוי התובעים, במקרה שהנתבעים יפרו התחייבות זו. [1: המפורטים במכתב האדריכל יואב וויד, שצורף כנספח ו' להסכם] בסעיפים 2.14 להסכם, הסכימו הצדדים, כי אם הליך הלגליזציה לתוספות הבנייה בבית לא יסתיים עד יום 1.12.18, יופקד סך של 500,000 ₪ מתוך התמורה בנאמנות בידי עו"ד שאולי כהן.
"באופן טיפוסי, בעסקת מכר, יהיה המוכר בעל הגישה הטובה והנוחה יותר למידע הנוגע לממכר ולעסקה, ובהתאם תחול עליו לרוב חובה לגלות לקונה פגמים מהותיים שעשויים להתקיים בנכס... שיקול נוסף שעשוי להשפיע על הטלת חובת הגילוי, קשור לסוג המידע. ככול שהמידע המבוקש מתייחס לעניין הגורע באופן ניכר מן הציפיות הסבירות של הצד שכנגד בעיסקה, כך גוברת – ככלל – הנטייה להטיל חובת גילוי...
...
ראו גם: ע"א 10208/16 הנ"ל שם נפסק: "משהגעתי למסקנה – המנוגדת למסקנתו של בית המשפט המחוזי – לפיה לא ניתן לקבוע שהפיצוי המוסכם אינו עומד בכל יחס סביר לנזק המסתבר שצפו הצדדים כתוצאה מן ההפרה, הרי שאין כל צורך לעבור לשלב השני של הבחינה, קרי, אם יש מקום להפעיל את הסמכות ולהפחית את סכום הפיצוי המוסכם (השוו: עניין חשל, עמ' 264). מכיוון שכך, גם אין צורך להכריע בנסיבות העניין בשאלה האם רשאי בית המשפט להפחית פיצוי מוסכם עד כדי איפוסו." במקרה של חפיפה, בין הפיצויים המוסכמים לבין פיצוי על פי הנזק שנגרם בפועל, ככל שהוכח, זכאים התובעים לפסיקת הסכום הגבוה מבין השניים, ובמקרה זה, לכאורה, לנזק שנגרם להם בגין הרטיבות שהתגלתה בבית, והוצאות תיקון הבריכה.
לאור האמור, אני מקבלת את התביעה ומורה כדלקמן: הנתבעים, ביחד ולחוד, ישלמו לתובעים סך של 285,000 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית כחוק ממועד הגשת התביעה ועד למועד התשלום בפועל.
בנוסף, ישלמו הנתבעים לתובעים שכר טרחת עו"ד בסך 23,400 ₪ ואת הוצאות ההליך (שכרו של המומחה שטרנברג והאגרה) בסכום כולל של 13,736 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

יודגש, כי תשלום ארנונה לעירייה בגין תוספות הבניה בדירה אין בו כדי להכשיר את הבניה ללא היתר ולפטור את הנתבעים מחובתם לנקוט בהליכים המתאימים לצורך קבלת היתר לתוספות הבניה מאת הרשויות המוסמכות.
דא עקא, בשל נגישותם המוגבלת של התובעים למידע מהותי אודות הדירה, מעמדם הוא נחות לעומת מעמדם של הנתבעים; משכך חובה הייתה על הנתבעים לא רק להראות את הדירה לתובעים ולהעמיד לעיונם ניירת ותוכניות אלא לגלות להם כי אותן תוספות בניה בוצעו ללא היתרי בניה, אף אם לא נישאלו על כך; משלא עשו זאת, הם הפרו את חובת תום הלב המוטלת עליהם וגרמו להטעיית התובעים.
נוכח כל המקובץ לעיל, אני קובע כי התובעים לא ידעו על חריגות הבניה בדירה במועד החתימה על ההסכם, וכי הנתבעים יצרו מצג לפיו התוספות ניבנו בהיתר, מצג שבדיעבד הסתבר כמצג שאינו אמת.
...
אשר לסעד של חיוב הנתבעים להסדיר את חריגות הבניה בדירה ולהתאים את סכום העסקה לגודל הדירה שיקבלו התובעים בפועל – אני נעתר לסעד של חיוב הנתבעים בהכשרת חריגות הבניה, אך דוחה את החלק השני של הסעד, שעניינו שינוי התמורה.
התובעים הסכימו לרכוש את הדירה כמות שהיא (עם התוספות) במחיר שסוכם עליו בהסכם ואין כל עילה להתערב בו. סוף דבר אני מקבל את התביעה ומורה על אכיפת ההסכם ומחייב את הנתבעים להסדיר את חריגות הבניה שבדירה תוך שישה חודשים מיום קבלת פסק הדין.
הנתבעים ישלמו לתובעים הוצאות משפט (החזר אגרת משפט והחזר הוצאות עדים בסך 1,500 ₪) ושכ"ט עו"ד בסך 20,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

מעבר לכך, החברה הזוכה מדגישה כי בכל מקרה לא היה באפשרותה לקדם את הליכי הבנייה בשטח (בין היתר על רקע המחלוקת בעיניין הקף הבנייה המותר, דחיית הבקשה שהוגשה לקבל היתר בנייה וקיומם של מבנים במקום).
בהתאם, בית משפט זה ציין בעבר כי חובת הגילוי המוטלת על גוף מנהלי העורך מיכרז גדולה בהיקפה מחובת הגילוי החלה במהלך משא ומתן בין צדדים פרטיים, ונגזרת בין היתר גם מחובת ההגינות המוגברת החלה עליהן (ראו: ע"א 3541/98‏ די וורולי סיאני הנדסה (1990) בע"מ נ' מינהל מקרקעי ישראל, פ"ד נו(4) 145, 153 (2002)); ע"א 2413/06 ‏מגדלי כספי רג'ואן ובנין בע"מ נ' הוועדה המקומית לתיכנון ובניה - ירושלים‏, פסקה כ"א (10.11.2009) (להלן: עניין מגדלי כספי).
הממונה טען כאמור כי הגורמים שהיו אמונים על הכנת המיכרז לא ידעו על קיומם של הצנורות בזמן אמת – אלא גילו בדיעבד, לאחר הגשת התביעה, כי היו ברשותו מסמכים (גם אם ישנים) שמלמדים על קיומה של הצנרת, או לכל הפחות מקימים צורך לערוך בדיקה בעיניין זה. עובדה זו כשלעצמה מעוררת קושי.
...
המוציא מחברו עליו הראיה, ואם חוות דעתו של השמאי ליפשיץ לא כללה חישוב של דמי השימוש בקרקע פנויה הרי שהחברה הזוכה, היא התובעת, לא הניחה בסיס מספיק לטענותיה בהקשר זה. יחד עם זאת, אני סבורה שיש מקום לקבל את החישוב החלופי שעליו הצביעה המועצה, כ"נגזרת" של האמור בחוות דעתו של השמאי דדון.
סוף דבר בהתאם לאמור לעיל, אציע שערעוריהם של הממונה, חברת ערים והמועצה יתקבלו חלקית – במובן זה שהיקף האשם התורם של החברה הזוכה יועמד על 40%.
סוף דבר: ע"א 2642/19, ע"א 2708/19 וע"א 2898/19 מתקבלים בחלקם כמפורט בפסקה 79 לעיל.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בעיניין ת.א (מחוזי - ת"א) 31375-10-11‏‏ אלי מושונוב ו-21 אח' נ' גיאות אפיקי נדל"ן בע"מ (10.7.2018) אף נדחתה תביעה שהוגשה נגד יזם קבוצת רכישה בטענה למצגי שוא בעלויות הבנייה ולוח הזמנים, תוך שנקבע כי קבוצת רכישה היא הקבלן של הפרויקט והיא האחראית לשאת בכל עלויות הבנייה אף אם נוצרו עלויות נוספות - אם בשל עיכובים בקבלת היתר הבנייה; אם בשל שינויים הנובעים מהיתר הבנייה או מתוכניות בנייה.
הגם שאין בכך להקים מניעות לתובעים וללמד על וויתור מצידם על טענותיהם (הנתבעים לא הוכיחו התקיימותם של התנאים המצטברים שנקבעו בעיניין ע"א 6805/99 תלמוד תורה הכללי והישיבה הגדולה עץ חיים בירושלים נ' הועדה המקומית לתיכנון ולבנייה ירושלים, פ"ד נז (5) 433 (2003)) - היתנהלות זו של התובעים וישיבת בחיבוק ידיים כל השנים, מחזקת את המסקנה כי התובעים עצמם לא התייחסו ברצינות לטענת אי ההתאמה, ההטעיה ומצגי השוא שהעלו בדיעבד כתב התביעה.
משלא מדובר בעיסקה לרכישת דירה מהנתבעת אלא בבנייה עצמית של התובעים במסגרת קבוצת רכישה, ומשהתובעים היו מודעים לצורת הממ"ד ומידותיו לפני הצטרפותם לקבוצת הרכישה וידעו כי שמדובר בתכנון ראשוני הניתן לשינוי - אין בידי התובעים לגלגל לפתחה של הנתבעת טענות לעניין גודל הממ"ד, צורתו והשמוש בו ולטעון שהנתבעת הפרה את חובת האמון והגילוי בקשר למספר החדרים בדירה.
...
התביעה לפיצוי בגין עיכוב במסירת הדירה – דין התביעה בגין רכיב זה, להידחות.
אין בידי לקבל את התביעה בגין רכיב זה. בחקירתה הבהירה התובעת שמדובר בתקופת איחור במסירת הדירה (עמ' 30 שו' 29-30) ולגבי טענת איחור במסירה, כבר קבעתי שאין להטיל על הנתבעת כל אחריות.
רכיב זה לא נתבע בכתב התביעה ודי מטעם זה שלא להידרש לו. גם לגוף העניין אין לקבל את התביעה בגין רכיב זה, לאור מסקנתי שמדובר בהתקשרות במסגרת קבוצת רכישה עליה לא חל חוק המכר (דירות) המגביל את גובה ההוצאות המשפטיות ולאור התחייבות התובעים בהסכם השיתוף לתשלום שכר טרחה זה. סוף דבר מכל האמור, התביעה על כל רכיביה נדחית.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום קריית גת נפסק כדקלמן:

] 3.10 תנאי מתלה: הסכם זה מותנה בקבלת היתר בניה בדיעבד על חריגת הבנייה הקיימת בדירה לרבות המרפסת שניסגרה לחדר בקומה א' וכן בכך שבנק הפועלים למשכנתאות יאשר לקבל משכנתא במצב זכויות הנוכחי, לא יאשר הבנק משכנתא עד ליום 20/8/2020 בשל במצב (הטעות במקור – י.ב.) התכנוני הקיים ובילבד שהקונה עשה כל שמוטל עליו ע"מ לקבל את המשכנתא מהבנק, יבוטל הסכם זה והמקדמה אשר שילם הקונה למוכר תוחזר לו במלואה באופן מיידי".
אמנם, אפשרות זו אינה משחררת את התובעת מחובתה להמציא את היתר הבנייה על פי המועדים שנקבעו בהסכם, אך היא אפשרות שהצדדים התייחסו אליה בהסכם.
למעלה מן הצריך אציין כי הנתבעים לא הוכיחו את תביעתם ברכיב זה, הן משום שלא הציגו חוות דעת מומחה באשר לטיבם של הליקויים, מקורם ועלות תקונם; והן משום שעל פי עדותם לא עמדו בחובת הקטנת הנזק ולא איפשרו לתובעת לתקן את הליקויים עם גילויים.
...
ניתן להגיע למסקנה דומה גם מכוח עקרון תום הלב והתאמת חוזה לנסיבות משתנות (ראה עמדתו של כב' הש' אנגלרד בע"א 2686/99‏ אייזמן נ' קדמת עדן בע"מ, פ''ד נה (5) 365).
כידוע, בהתאם לסע' 39 לחוק החוזים (חלק כללי), תשל"ג – 1973: "בקיום של חיוב הנובע מחוזה יש לנהוג בדרך מקובלת ובתום לב; והוא הדין לגבי השימוש בזכות הנובעת מחוזה.". לפיכך, הגעתי למסקנה כי יש לדחות את תביעותיהם ההדדיות של הצדדים – ככל שהן נשענות על הפרת הסכם המכר, שהרי הצדדים הסכימו להמשיך ולקיימו, ואין בידי מידע האם עשו כן בדרך מקובלת ובתום לב, אם לאו.
סוף דבר – תביעות הצדדים נדחות.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו