מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

חובה לנהוג בזהירות כלפי עוברי דרך לפי תקנה 21 לתקנות התעבורה

בהליך תביעה קטנה (ת"ק) שהוגש בשנת 2019 בשלום נתניה נפסק כדקלמן:

כך למשל, גם נהג, העומד לחצות צומת שבכיוון נסיעתו דולק ברמזור אור ירוק מזמן, "אינו פטור מזהירות ומהחובה לוודא כי הצומת פנוי וחופשי בכיוונים המצטלבים ולא נותרו בו כלי רכב שלא הספיקו להשלים חצייתם או שמסיבה כלשהיא אחרת מצויים בו מכשולים והפרעות שאינם מאפשרים לעבור בו בביטחה (תקנות 51, 52 ובעיקר תקנה 65 לתקנות התעבורה...כניסה לצומת במהירת גבוהה מגדילה את הסיכון של היתנגשות ללא אפשרות בלימה מבעוד מועד" (ע"א 586/84 מקלף נ' זילברברג, פ"ד מג (1) 137).
מכל מקום, תקנה 51 קובעת חובה לנהוג במהירות סבירה התואמת את תנאי הדרך אף אם היא נמוכה מזו המותרת: "לא ינהג אדם רכב אלא במהירות סבירה בהיתחשב בכל הנסיבות ובתנאי הדרך והתנועה בה, באופן שיקיים בידו את השליטה המוחלטת ברכב". לאמור; כי גם אם הנתבעת נסעה במהירות המותרת על פי דין, הרי שבהתאם לתנאי הדרך היה עליה לנסוע אף לאט יותר.
תקנה 21 מטילה חובה כללית של עובר דרך ולפיה כל עובר דרך חייב להתנהג בזהירות, באופן שלא "יקפח זכותו של אדם להשתמש שימוש מלא באותה דרך"; "יגרום נזק לאדם או לרכוש"; "יפריע את התנועה ולא יעכבנה" או יסכן חיי אדם".
...
על כן, הנתבעת תשלם לתובעים סך של 1839 ₪.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2021 בשלום בת ים נפסק כדקלמן:

נגד הנאשם הוגש כתב אישום המייחס לו גרם תאונת דרכים, נזק וחבלות של ממש, בגין נהיגה בחוסר זהירות, עבירה על תקנות 21 (ג) ו-21(ב)(2) לתקנות התעבורה, בקשר עם סעיף 38(3) לפקודת התעבורה.
חובת זהירות אין חולק כי הנאשם, כנהג ברכב, חב בחובת זהירות כלפי ציבור עוברי הדרך ככלל וחובת זהירות מוגברת כלפי הולכי רגל, בפרט.
...
כפועל יוצא מכך, אי נקיטה בפעולה מסוימת (כגון בדיקת צמיגים), אפילו תוגדר כמחדל חקירתי- לא בהכרח תביא למסקנה כי שגה בית משפט קמא כאשר השתית את ממצאיו על הראיות הקיימות".
סיכומו של דבר, הנאשם התרשל בכך שלא הבחין מבעוד מועד בהולכת הרגל, אף שיכול היה להבחין בה ממרחק של 77 מטרים ולכן, לא האט נסיעתו, לא בלם רכבו ולא נקט בכל פעולה שהיא, עד לאחר שרכבו פגע בהולכת הרגל והעיפה על חזית הרכב והשמשה הקדמית.
לאור כל האמור לעיל, מצאתי את הנאשם אשם במיוחס לו בכתב האישום.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2018 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הנאשם, נהג מקצועי בהכשרתו, ממנו נידרשת חובת זהירות מוגברת כלפי עוברי הדרך, לא הגיב כמצופה ממנו, איבד שליטה על רכבו ומחץ את המעורבת לרכבה, כמתואר בכתב האישום.
נוכח תרומתה המשמעותית של המעורבת לקרות הארוע והמפגע שיצרה, בעצירת רכבה בנתיב נסיעה, לא מצאתי כי אופן נהיגתו של הנאשם, מגיע עד כדי קלות ראש, אלא לכדי נהיגה בחוסר זהירות בלבד, לפי תקנה 21(ג) לתקנות התעבורה: "לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהיתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ומצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך". מצאתי כי הייתה בידי הנאשם היזדמנות סבירה להיתגונן גם כנגד עבירה זו, הטומנת בחובה אף חלופה של נהיגה בקלות ראש.
...
אין מחלוקת כי בוחן תאונות דרכים לא יצא לזירת התאונה ולא אסף ממצאים בזמן אמת, אך כמפורט לעיל, אני סבורה כי יש בידי המאשימה ראיות מספיקות להוכחת חוסר זהירותו של הנאשם, גם ללא חוות דעת בוחן.
אכן, טוב היה, לו בכל תיק תאונת דרכים, היה נערך שחזור מדוקדק של התאונה, על פי הממצאים שנאספו בזירה, אך אני סבורה, כי ישנם מקרים, בהם ניתן להוכיח רשלנות של נהג, מבלי להידרש לשחזור וראה לעניין זה, עפ"ת 29663-12-16 פרץ נגד מדינת ישראל, בו נקבע: "לא התעלמתי מטענת המערערת כי לא נערך שחזור "כהלכתו", אך איני סבור כי הדבר התחייב בנסיבות העניין – הזירה הינה זירה "פשוטה" באופן יחסי והגם ששחזור שכזה בהחלט לא היה גורע, אין מדובר במקרה בו אי עריכת השחזור פגעה בהגנת המערערת (בניגוד למקרה שנדון בעפ"א (מחוזי חיפה) 11917-11-16 טויבר נ' מ"י, 4.12.16, אליו הפנו ב"כ המערער).
לאור כל האמור לעיל, אני מזכה את הנאשם ולו מחמת הספק, מעבירה של נהיגה בקלות ראש ומרשיעה אותו בעבירה של נהיגה בחוסר זהירות, בניגוד לתקנה 21(ג) לתקנות התעבורה, בקשר עם סעיף 38 (3) לפקודת התעבורה.

בהליך תאונת דרכים (ת"ד) שהוגש בשנת 2017 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

נהיגה בחוסר זהירות וגרם חבלה של ממש – תקנה 21(ג) לתקנות התעבורה ביחד עם סעיף 38(3) לפקודת התעבורה.
היתנהגות שגורמת נזק עבירה לפי תקנה 21(ב)(2) לתקנות התעבורה.
מתצלומי הנזקים, מעדות הנאשם על פעולותיו עובר לתאונה אני קובע כי הנאשם ניכשל בחובתו לנהוג בזהירות כלפי כל עוברי הדרך האחרים ובכשלונו זה – פגע ברוכב האופניים.
...
מתצלומי הנזקים, מעדות הנאשם על פעולותיו עובר לתאונה אני קובע כי הנאשם נכשל בחובתו לנהוג בזהירות כלפי כל עוברי הדרך האחרים ובכשלונו זה – פגע ברוכב האופניים.
סוף דבר על סמך הראיות שהוצגו בפניי אני קובע כי הנאשם ביצע את העבירות המיוחסות לו בכתב האישום.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום רחובות נפסק כדקלמן:

ויוטעם: גם אם הייתי מקבלת את גירסתו של הנתבע לאופן היתרחשות התאונה, עדיין הייתי קובעת כי האחריות הנזיקית להתרחשותה רובצת לפתחו, שכן בהתאם לתקנה 21(ג) לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961, המעגנת את חובת הזהירות הכללית, מוטלת על נהג הרכב שנוהג מאחור חובה לנהוג באופן זהיר, ביחס לעוברי הדרך שנמצאים מלפנים, כדלקמן: "לא ינהג אדם רכב בקלות ראש או בלא זהירות, או ללא תשומת לב מספקת בהיתחשב בכל הנסיבות ובין השאר בסוג הרכב, במטענו, בשיטת בלמיו ובמצבם, באפשרות של עצירה נוחה ובטוחה והבחנה בתמרורים, באותות שוטרים, בתנועת עוברי דרך ובכל עצם הנמצא על פני הדרך או סמוך לה ובמצב הדרך". יחד עם זאת, מצאתי לייחס לנהגת רכב התובעת אשם תורם בשיעור של 20% משום שרכב התובעת עצר בפתאומיות בצומת עת הרמזור בכיוון נסיעתו התחלף מירוק לאדום.
...
אני קובעת, אפוא, כי הערכת הנזק בחוות דעת השמאי כורי, הינה מופרזת ומנופחת וכי מוערכים בה נזקים ברכב התובעת, אשר בהתאם לאופי התרחשות התאונה, לא ייתכן כי הם נגרמו בה. בהינתן האמור, אני מוסיפה וקובעת, כי הכרזת רכב התובעת כאובדן להלכה, קרי, רכב שהנזק בו הינו בשווי של 45%-59% מערך הרכב, איננה נכונה בנסיבות התאונה.
לכן, אין אני מקבלת אותה.
יחד עם זאת, בנסיבות בהן קבעתי כי רכב התובעת נפגע בטמבון האחורי בפינה שמאלית, וזאת באחריות הנתבע (תוך זקיפת אשם תורם בשיעור של 20% לחובת נהגת רכב התובעת) נראה לי לנכון ולצודק לא לפטור את הנתבע מתשלום פיצוי ולחייב אותו בעלות החלפת טמבון אחורי (לפי חוות הדעת) ובעלות העבודות הכרוכות בכך.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו