עוד ציינה המבקשת כך: "היחיד היתקשר בהסכם חדש מול המבקשת לאחר החודש ה19 לטפול בתיק".
על כן ונוכח הפרת הסכם שכר הטירחה לפי הטענה, הוגשה בקשה זו לניהול הליך משפטי כנגד היחיד, מחוץ להליך חידלות הפרעון, לצורך גביית החוב.
סעיף 4 לחוק חידלות פרעון ושקום כלכלי, תשע"ח-2018 (להלן – החוק), מגדיר "חוב עבר" כך:
"חוב, לרבות תשלום עונשי, שמתקיים לגביו אחד מאלה: (1) החייב חב בו במועד מתן הצוו לפתיחת הליכים, לרבות באופן מותנה; ... (3) הוא נובע מהפרת התחייבות שהחייב התחייב בה לפני מתן הצוו לפתיחת הליכים, גם אם ההפרה נעשתה לאחר מתן הצוו, ובילבד שההפרה נובעת מהליכי חידלות הפרעון ...".
לפי סעיף 121 לחוק:
"עם מתן צו לפתיחת הליכים – (1) נכסי קופת הנשייה יעמדו לפרעון חובות העבר של היחיד והוצאות הליכי חידלות הפרעון, בלבד; (2) לא ייפרעו חובות העבר של היחיד מנכסי קופת הנשייה אלא לפי הוראות חוק זה; (3) יוקפאו ההליכים נגד היחיד לפי הוראות פרק ה': הקפאת הליכים, לחלק ב', בשינויים המחויבים, ואם הוטלו הגבלות על היחיד במסגרת הליכי גבייה – ההגבלות בטלות; ...".
בהקשר של "חובות עבר" (בהליכי חידלות פרעון) ו"חובות בני תביעה" (בהליכי פשיטת רגל) קבע בית המשפט העליון, בפסק דינו של כב' השופט ד' מינץ, את הדברים הבאים:
"..."חובות בני תביעה" מוגדרים בסעיף 71(א) לפקודה, כ"חוב וחבות קיימים או עתידים, ודאים או מותנים, החלים על החייב ביום מתן צו הכנוס, או שיחולו עליו לפני הפטרו עקב התחייבות מלפני מתן הצוו, יהיו חובות בני תביעה בפשיטת רגל" (באופן דומה, סעיף 4 לחוק חידלות פרעון מגדיר את המונח "חוב" כ"חוב ודאי או מותנה, קצוב או שאינו קצוב, בין שהגיע מועד פרעונו ובין שטרם הגיע".
היינו, לא מועד התגבשות עילת התביעה בגין אי תשלום חוב או מועד הפרעון המוסכם של חוב, הם אלו הרלוואנטיים לעניין הגדרת החובות כחובות ברי תביעה לפי הפקודה, כי אם מועד יצירת החוב לפני מתן הצוו" (ראו: ע"א 7188/18 עו"ד אריק אמיר נ' יצחק חנאי (28.12.2020)).
בשטר החוב צוין כך: "שטר חוב זה הנו להבטחת התחייבויותיי החל מיום קבלת צו פתיחת ההליכים ואני מוותר על כל טענה או דרישה באשר ליום עילת הווצרות החוב כאשר ידוע לי כי מדובר בחוב חדש שאני אצור בהליך, ואינו נכלל בהליך, ככל ולא אשלם לבאי כוחי משרד עוה"ד לירום סנדה".
לאחר ששקלתי בעיניין אני סבור שעילתו של שטר החוב נוצרה בהסכם שכר הטירחה, אשר נחתם לפני מתן הצוו לפתיחת הליכים, וכל מטרתו היא למעשה הבטחת גביית החוב כלפי המבקשת מכוח ההסכם:
נוסח שטר החוב:
שטר החוב מבהיר את היחס בינו לבין הסכם שכר הטירחה, שכן מצוין בו כי החוב יהיה "בגין הייצוג בהליך של חידלות פרעון". שטר החוב אינו מתייחס לשאלה לאיזה 'הליך של חידלות פרעון' מדובר ואינו מיפרט את השירותים המשפטיים שיינתנו מכוחו של שטר החוב.
...
בשטר החוב צוין כך: "שטר חוב זה הינו להבטחת התחייבויותיי החל מיום קבלת צו פתיחת ההליכים ואני מוותר על כל טענה או דרישה באשר ליום עילת היווצרות החוב כאשר ידוע לי כי מדובר בחוב חדש שאני אצור בהליך, ואינו נכלל בהליך, ככל ולא אשלם לבאי כוחי משרד עוה"ד לירום סנדה".
לאחר ששקלתי בעניין אני סבור שעילתו של שטר החוב נוצרה בהסכם שכר הטרחה, אשר נחתם לפני מתן הצו לפתיחת הליכים, וכל מטרתו היא למעשה הבטחת גביית החוב כלפי המבקשת מכוח ההסכם:
נוסח שטר החוב:
שטר החוב מבהיר את היחס בינו לבין הסכם שכר הטרחה, שכן מצוין בו כי החוב יהיה "בגין הייצוג בהליך של חדלות פירעון". שטר החוב אינו מתייחס לשאלה לאיזה 'הליך של חדלות פירעון' מדובר ואינו מפרט את השירותים המשפטיים שיינתנו מכוחו של שטר החוב.
מסקנה זו מחזקת את הטיעון כי לא ניתן לראות בשטר החוב כמייצר עילת חוב חדשה.
סוף דבר
לאור האמור לעיל, אני דוחה את הבקשה לנקיטת הליך משפטי נגד היחיד בגין יתרת שכר הטרחה ולחלופין אני דוחה את הבקשה לביטול ההליך בעניינו של היחיד.