לעניין זה, מוסיפה העותרת לטעון כי קמה לה זכות ערעור בנסיבות העניין – ובמסגרת זו מלינה היא למעשה על פסק הדין ב-ע"פ 8351/21, בו נמחק העירעור הפלילי שהגישה (הגם שלא מימשה את זכותה לערער על פסק דינה של רשמת בית המשפט).
המדינה מוסיפה וטוענת כי בעתירה דנן מבוקש, למעשה, לבטל פסק דין חלוט שניתן בהליך הפלילי ולפתוח מחדש את ההליך הפלילי כולו – סעד קצוני השמור, כפי שנפסק בבית משפט זה, למקרים חריגים במיוחד, ואשר המקרה דנן אינו נימנה עליהם.
הדבר אף נכתב במפורש בסעיף 20 לנוהל הנשיאה, לאמור: "אין באמור כדי לגרוע מהוראת סעיף 17 לחוק זכויות נפגעי עבירה או מזכות נפגע עבירה להיות נוכח בדיון ממועד הצגת הסדר הטיעון בהתאם לכל דין."
באופן יותר ספציפי, טענתה המרכזית של העותרת הנה שלנפגע העבירה מוקנית, כביכול, הזכות להיות צד לגיבוש הסדר הטיעון, כי לכן מוקנית לנפגע העבירה גם הזכות להישתתף בישיבות הגישור כצד להליך לכל דבר ועניין וכי נוהל הנשיאה והפרקטיקה הנוהגת שוללים מנפגע העבירה את זכותו דלעיל.
במקרה אחר הייתי מוצא מקום להבהיר עד כמה לדעתי לא ראוי ואף חמור טיעון מסוג זה. אולם, הואיל ועניינה הכללי של העתירה הוא בזכויות נפגעי עבירה, עניין שהנני רואה אותו כבעל חשיבות רבה, המצדיק רגישות מיוחדת – בחרתי שלא להרחיב בדברים.
זאת, בהתאם לכלל שהותווה ב-בש"פ 658/88 חסן נ' מדינת ישראל, פ"ד מה(1) 670, 694 (1991) (להלן: עניין חסן): "צד אינו רק מי שעל-פי המסמכים הפורמליים הוא בעל דין. צד הוא גם מי שנתקיים בעיניינו הליך אשר הכריע בדבר זכותו 'ההופלדיאנית'" (שם, עמ' 694).
אמנם בבש"פ 658/88 חסן נ' מדינת ישראל, מה(1) 670 (1991), שעליו נסמך חברי, השופט י' כשר, נקבע כי בעל-דין "הוא גם מי שנתקיים בעיניינו הליך אשר הכריע בדבר זכותו 'ההופלדיאנית'" (פס' 4 לפסק-דינו של השופט א' ברק); אולם ספק אם ניתן לגזור גזירה שווה, לעניין מהותה של הזכות הנפגעת, מעניין חסן אשר עסק ב"עד סרבן" שנגזר עליו עונש מאסר מכוח פקודת בזיון בית המשפט; לכל מקרה שבו נפגע עבירה טוען לפגיעה בזכויותיו במסגרת ההליך.
...
לגופם של דברים, העותרת טוענת כי בהליך הפלילי לא נערכה בחינה שיפוטית של דיות הראיות, משקלן וקבילותן; וכי בחינה כזו מחייבת את המסקנה שמכלול הראיות בתיק מספיק להרשעת הנאשם באישום כפי שהוגש במקורו לבית המשפט.
ההכרעה בסוגיה זו אינה נדרשת לענייננו, ולפיכך אני סבורה כי ראוי להותירה למקרה המתאים (אשר לקושי הטמון בהכרעות שיפוטיות תיאורטיות, שלא אגב מקרה קונקרטי, ראו בג"ץ 5969/20 שפיר נ' הכנסת, פס' 5 לפסק-דינו של השופט נ' סולברג (23.5.2021)).
בית משפט זה (השופט נ' הנדל) הביע עמדתו כי קיימים קשיים בלתי-מבוטלים בהכרה בזכות ערעור כאמור, אם כי, בסופו של דבר לא הכריע בעניין, בין היתר, בהינתן הסכמת המדינה לדיון בערעור לגופו, וכן בשל חשיבות הסוגיות שנדונו שם.
נקודת המוצא היא, כי זכות ערעור אינה מוקנית באופן "אוטומטי", אלא מכוננת מכוח הוראה מפורשת בחוק (ראו, מני רבים: בג"ץ 87/85 ארג'וב נ' מפקד כוחות צה"ל באזור יהודה ושומרון, מב(1) 355, פס' 6 לפסק-דינו של השופט מ' שמגר (1988)); ע"פ 426/87 שוקרי נ' מדינת ישראל, מב(1) 732, פס' 2 לפסק-דינו של השופט מ' בייסקי (1988); בג"ץ 1082/02 המוסד לביטוח לאומי נ' בית-הדין הארצי לעבודה, נז(4) 443, פס' 17 (2003)).
אמנם, בעניין חסן נקבע כי קביעתה של הערכאה הדיונית בעניינו של עד סרבן היא "פסק-דין"; אולם גם בהקשר זה, ספק אם ניתן ללמוד בהכרח מהמסקנה שם, לכל מקרה שבו מכריע בית המשפט ביחס לבקשתו של נפגע עבירה, הטוען לפגיעה בזכויותיו בקשר להליך הפלילי.