ניכוי מס מן הכספים הללו בשיעור 35%, הוליד לחייבים זכאות להחזר בסך של כ-32,000 ₪.
הנאמן הבהיר בנוסף, כי הכספים המוגנים אשר מומשו על-ידי החייב בשנת 2020, מומשו לבקשתו ובאישורו, תוך שהוא מודע לחבות המס הקיימת בגין כך. החייב אף נידרש לפעול לצימצום חבות המס מול חברת הביטוח.
דיון והכרעה
במסגרת פסק הדין מיום 10.8.20, נקבע בסעיף ד' לתרופות על הפרת תנאי תוכנית הפרעון כך:
"כל נכס, כספים וזכויות השייכים לחייבים מכל מקור שהוא (לרבות כספים בחב' בטוח, זכויות להחזרי מס וכדומה) ולא דווחו על ידי החייבים במהלך הליכי פשיטת הרגל, יועברו לקופת פשיטת הרגל במלואם מיד עם גילויים, בין אם התגלו לאחר אישור תוכנית הפרעון או לאחר סיום ביצועה ואף לאחר קבלת הפטר חלוט".
במסגרת הפסיקתה שנחתמה ביום 10.2.21 המהוה צו הפטר חלוט לחובותיו ברי התביעה של החייב, נקבע בסעיף 6:
"כל נכס, כספים וזכויות השייכים לחייב מכל מקור שהוא (לרבות כספים בח' ביטוח, זכויות להחזרי מס וכד') ולא דווחו על ידי החייב במהלך הליכי פשיטת הרגל, יועברו לפשיטת הרגל במלואם מיד עם גילויים, בין אם התגלו לאחר אישור תכנית הפרעון או לאחר סיום ביצועה ואף לאחר קבלת הפטר חלוט".
ברע"א 7725/18 פלוני נ' עו"ד חגי פריד (נבו 16.1.2019) נקבע:
"סעיף 42 לפקודה קובע כי לאחר שהוכרז חייב כפושט רגל "יהיו נכסי פושט הרגל ניתנים לחלוקה בין נושיו ויוקנו לנאמן". בנוסף, סעיף 85(1) לפקודה מגדיר את "נכסי פושט הרגל" כך: "כל נכס שירכוש (פושט הרגל י'ו'), או שיוקנה לו, לפני הפטרו", וזאת למעט חריגים המנויים בסעיפים 86-85 לפקודה.
החייב ידע, או שלמצער, היה עליו לדעת כי קיימת לו זכאות כלשהיא לקבלת החזרי מס. אף אם נניח כי החייב לא ידע על כך, אין לכך כל נפקות שכן, בצו ההפטר נקבע מפורשות כי הכספים המגיעים לחייב מכל מקור שהוא, אף אם נתגלו לאחר קבלת הפטר חלוט, יועברו לקופת הכנוס מיד עם גילויים.
...
לסיכום, סבור הנאמן כי כספי החזרי המס שייכים לקופת הכינוס ויש להורות לרשוית להעבירם אליה.
מסקנה זו מתיישבת אף עם התכלית העומדת בבסיס העברת נכסי פושט הרגל לנאמן, להעמדת כל פוטנציאל הפירעון שיש לפושט הרגל בידי הנאמן, המאגד את האינטרסים הלגיטימיים הן של פושט הרגל והן של הנושים.
אשר על כן, בקשת החייב להורות על שחרור החזרי מס המגיעים לו מרשות המיסים לידיו, נדחית.