ממסקנות אלה עולה, שזכות קדימה בין יורשים של משק חקלאי תיוולד רק בתנאים הבאים:
(א) מדובר ביחידת ייצור שמשפחה של חקלאים תלויה בו לפרנסתה.
...
ואולם, התביעה נדחתה תוך שבית המשפט קבע, כי תיקון צו הירושה נעשה על ידי בית הדין השרעי בחוסר סמכות, ועוד נקבע (מפי כב' השופט עודד גרשון):
"לאחר ששקלתי את העדויות שלפני, הגעתי למסקנה כי לא היה שום כתב ויתור והסתלקות! מדובר בבדותה שכל כולה לא נועדה אלא להחזיר לחיק המשפחה את הנכסים שהוקנו לאפוטרופוס לנכסי נפקדים, ולצורך כך התגייסו כל הנוגעים בדבר לעשות הכול כדי לבטל את צו הירושה שניתן בשנת 1958 לרבות להעיד עדויות שקר ולנהוג בחוסר תום לב משווע בהסתרת נתונים ועובדות מעיניו של בית הדין השרעי."
(ההדגשה במקור – י"כ)
טענות התובע
טענת התובע היא, שעם הקניית זכויותיה של כירייה לאפוטרופוס לנכסי נפקדים, נכנס האפוטרופוס לנכסי נפקדים לנעליה, ומשכך חב הוא בחובותיה.
וכך כתב פרופ' טדסקי:
"בהעברת הנכס שאינה העברה מצד הבעלים מסתבר שפוקעת זכות הקדימה. עוד יותר בטוחה מסקנת הפקיעה כאשר פוקעת זכות החייב שאליה התייחסה זכות הקדימה בלי לעבור לאחר. אם זכות החייב על הנכס הייתה זכות חכירה לדורות, ברי לנו כי בפקיעת הזכות הזאת תפקע גם זכות הקדימה של הזכאי: כלפי החוכר שזכותו פקעה, כלפי הבעלים וכלפי כל חוכר חדש של אותם המקרקעין. ואכן זכות הקדימה הנדונה הייתה קיימת רק ביחס לאותה חכירה ששבקה חיים ולא ביחס לכל זכות אחרת. אך גם אם זכות החייב הייתה זכות בעלות, כשאבדה לו זכות זו אין קיום לזכות הקדימה שהייתה לזכאי כלפי הבעלים החדשים שרכשו בעלות מקורית בנכס, כי לפי סעיף 104, לא תיתכן העברת החובה מעבר למקרים של העברת בעלות על הנכס הנדון. אמנם במקרקעין אין להצביע על מקרים מרובים ממין זה, אבל השאלה היא עקרונית. נניח כי במשפטנו ניתן לוותר גם על בעלות במקרקעין, כמקובל בעולם בדרך כלל. כתוצאה מוויתור זה תצמח בעלות למדינה, אך שום זכות קדימה לא תעמוד לאדם שהיה זכאי לקדימה לפני הוויתור. מסקנה דומה מתבקשת גם במקרה אחר. בעלות מקורית במקרקעין מוקנית למדינה גם לפי חוק העתיקות, תשל"ח – 1978, כיוון שלפני סעיף 2(א) לחוק זה רוכשת המדינה לא רק עתיקה "תלושה" אלא גם את השטח בו נמצאה או נתגלתה העתיקה והדרוש לשמירתה; ורכישה זו מסתברת להיות רכישה מקורית.
סוף דבר
אשר על כל האמור לעיל, הנני מחליט כדלקמן:
(א) הנני דוחה את התביעה.
(ב) הנני מחייב את התובע לשלם לנתבעים, ביחד ולחוד, הוצאות משפט בסכום כולל של 15,000 ₪.