מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות סירוב ראשונה לפי חוק החברות

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

כך, לא הושג מעולם אישור של הדירקטוריון למכירה; לא ניתנה זכות סרוב ראשונה לבעלי מניות אחרים; לא ניתנה לבעלי המניות האחרים הזכות להצטרף למכירה; לא חלפה התקופה בה נאסרה מכירת מניות על ידי המייסדים; קלאס התיימר למכור את מלוא מניותיו בחברה, למרות שלפי התקנון הוא היה יכול למכור לכל היותר עד 15% מהן; ואפילו הטפסים הנדרשים לפי התקנון לא מולאו.
המשיב הגדיל עשות ואף טרח ושלח לרשם החברות מכתב היתנגדות להגשת הדו"ח השנתי של החברה, פרוצידורה שהחברה היתה חייבת לבצע לפי חוק החברות, וכפועל יוצא מכך רשם החברות סרב לקבל את הדו"ח שהגישה החברה.
ראה גם ת"א (מחוזי תל אביב-יפו) 1727/02 דיויד ל. מאסי נ' בנק דיסקונט לישראל בע"מ (פורסם בנבו, 02.10.2005)‏‏: "הגם שמרשם בעלי המניות אינו מהוה ראיה קונקלוסיבית לאמור בו (סעיף 133(א) לחוק החברות), הרי שהזכות הקניינית במניה מוקנית למי שרשום במירשם בעלי המניות כבעליה (ראו: ע"א 429/87 זיכרון שושנה בת מרדכי בע"מ נ' דוד איטח, פ"ד מד(2) 79, 85; י' בהט חברות – החוק החדש והדין (כרך ראשון, מהדורה חמישית, תשס"ג) 654; י' כהן דיני חברות (כרך ראשון, 1988) 407-408)." (בפיסקה 30).
...
דיון והכרעה לאחר עיון בטיעוני הצדדים, באתי לכלל מסקנה כי דין התובענה להתקבל, מן הטעמים שיפורטו להלן.
אין בידי לקבל טיעונים אלה, ולו מן הטעם שהקלטות והתמלילים שהציג המשיב הם לקטים ערוכים, באופן ניכר וברור לעין, קרי, המשיב ליקט מתוכם אך ורק את הקטעים הנוחים לו, והשמיט את כל השאר.
סוף דבר, מכל הטעמים אשר פורטו לעיל, התובענה מתקבלת.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

הצדדים הסדירו שורת הגבלות על העברת מניות בחברה, לרבות מתן זכות סרוב ראשונה מקום בו אחד מהצדדים מבקש למכור את מניותיו, מתן זכות קנייה משותפת מקום בו אחד מהצדדים יגיע להסכמות בדבר רכישת מניות של החברה, וכן מתן זכות מכירה משותפת מקום בו אחד מהצדדים יקבל הצעה מצד שלישי.
נוסף על האמור, הוראות סעיף 17 לחוק התרופות מסדירות את האופן בו יש לנהוג מקום בו מדובר בהפרה צפויה: גילה צד לחוזה את דעתו שלא יקיים את החוזה, או שנסתבר מנסיבות הענין שלא יוכל או לא ירצה לקיימו, זכאי הצד השני לתרופות לפי חוק זה גם לפני המועד שנקבע לקיום החוזה, ובילבד שבית המשפט, בנתנו צו אכיפה, לא יורה שיש לבצע חיוב לפני המועד שנקבע לקיומו.
..ודוק, הנסיבות שבהן יהיה מקום להפעיל את ההיגיון הזה (ההיגיון לפיו קיים אובדן אמון היורד לשורש מירקם היחסים גם בהעדר קפוח, ח.כ.) הנן חריגות: סעד של הפרדת כוחות מכוח סעיף 191 לחוק החברות, כשנקבע כי הטוען לקפוח אינו זכאי לסעד, הנו סעד שיש להעניקו במשורה ובכפוף לכך שבית המשפט השתכנע כי אכן מדובר במעין-שותפות וכי אין מנוס, בנסיבות העניין הקונקרטי המונח לפני בית המשפט, להפריד בין ה"שותפים" הניצים.
...
פתח דבר לפניי תובענה במסגרתה עותר אחד מבעלי השליטה בחברת מישורים השקעות נדל"ן, מר גיל בלוטרייך, לסעד של היפרדות בדרך של התמחרות או בכל דרך אחרת שיימצא בית המשפט לנכון, מכוח הסמכות המוקנית לו לפירוק להורות 'מעין שותפות' בשל אובדן אמון בין הצדדים או לשם הסרת קיפוח, לפי סעיף 191 לחוק החברות, תשנ"ט-1999 (להלן: חוק החברות, בלוטרייך ו-מישורים או החברה, בהתאמה).
אם כן – בלוטרייך עותר לסעד ההיפרדות כי איננו מעוניין להיות שותף של שניידר בחברה – וכשלעצמי, סבורני כי אין בטעם זה כדי להראות כי זכויותיו של בלוטרייך בחברה נפגעו, באופן התומך במסקנתי לפיה אין להיעתר לסעד ההיפרדות בענייננו.
סוף דבר נוכח כל האמור לעיל, מצאתי כי דין התביעה להידחות על כל רכיביה.
התובעים ישלמו לנתבעים הוצאות ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 75,000 ש"ח. בשולי הדברים אציין, כי קבעתי סכום הוצאות ושכר טרחת עו"ד על הצד הנמוך, גם בשל קביעותיי כי שני הצדדים פעלו במקביל מול צד ג' (הראל) על מנת לנסות ולרכוש את נתח המניות שהוחזקו על ידי הראל, באופן שיקנה להם יתרון משמעותי על הצד שכנגד, כאשר שני הצדדים פעלו בנדון מבלי ליידע את הצד שכנגד.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

לצדדים היה ברור שיובלים בוחנת אפשרויות של מכירת הנכס, ולענייננו, נוגע האמור בסע' 2, (להלן: "זכות הסרוב") ולפיו, (כאמור יובלים היתה המשיבה 6 שם): "במידה והמשיבה 6, תחפוץ למכור את מלוא הנכס או מלוא המניות בה, תנתן זכות סרוב ראשונה למבקשת ו/או מי מטעמה, באותם תנאים של ההצעה, וזאת תוך 14 ימים קלנדריים מרגע שתוגש הצעה המפרטת את התנאים. ההודעה תמסר לב"כ המבקשת". התביעה השנייה – ת"א 72280-10-18 תביעה זו אף היא נדונה בפני, תביעה שהוגשה ביום 29.10.18 בידי סרביס כתובעת כנגד הנתבעים בתיק המהותי.
בתביעה השנייה, טענה סרביס כי זכאית היא לסעד בשל קפוח לפי סע' 191 לחוק החברות התשנ"ט – 1999, כאשר טענות סרביס היתמקדו בחברת יובלים, בין היתר עלו טענות בקשר לניהול יובלים והחלטות ניהוליות בה. התביעה לוותה בבקשה לסעדים זמניים ולפיהם יאסר על מי מהמשיבים ביצוע פעולות שונות בחברת יובלים במיוחד פעולות ניהוליות ובפרט הנוגעות לניהול שאינו שוטף.
...
לפיכך לא שוכנעתי בתום הלב של התובעות, כנדרש בבקשה למתן צו זמני לפיכך ובשקלול הדברים, בעיקרם, בקושי שבטענת התובעות לראיות מהימנות לכאורה לעילת התביעה, כאשר מנגד, מאזן הנוחות אינו נוטה לטובת התובעות, וכאשר לא שוכנעתי בתום הלב שלהן, מסקנתי הינה שאין מקום להענקת צווי המניעה שהתבקשו.
לפיכך אני מורה על דחיית הבקשה.
בהתחשב בהיקף העסקה, למעלה מ – 10,000,000 ₪, תוך הבאה בחשבון כי כב' השופט עודד מאור בדיון בביהמ"ש המחוזי בתל אביב, בת"א 8137-01-21 בדיון מיום 7.1.21, הבהיר שניתן יהיה לטעון להוצאות הדיון שבפניו, אם הצדדים "יפגשו" בהתדיינות נוספת בנושא, אני מורה על חיוב התובעות ביחד ולחוד, בשכ"ט והוצאות הנתבעת 1, יובלים הר חן בע"מ בסך כולל של 25,000 ₪ ובשכ"ט והוצאות הנתבעת 2 שגיא ניהול (אילת 2013) בע"מ בסך כולל של 25,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2018 בהמחוזי באר שבע נפסק כדקלמן:

עוד הוסף כי במידה וחברת יובלים שהיתה צד לבקשה לסעדים זמניים בתיק האמור תבקש למכור את נכסה של החברה, תנתן למג'יק זכות סרוב ראשונה.
במסגרת התביעה טוענת חברת מג'יק כי זכאית היא לסעדים לפי סע' 191 לחוק החברות התשנ"ט – 1999.
...
מכל מקום הבחינה הינה האם מג'יק עומדת בנטל השכנוע להוכיח כי שיטתה תביא לפחות נזק לכאורי לעסקיה של הר-חן משיטתם של המשיבים, ולא שוכנעתי כי כך הדבר.
לפיכך, לא שוכנעתי כי מג'יק עומדת בנטל השכנוע כי העדר מתן הצווים יביא לנזק גדול יותר ממקרה שבו הצווים המבוקשים לא ינתנו, לא שוכנעתי כי לא ניתן יהיה בעתיד לפצות על הנזק הנטען אם יוכח בפיצוי כספי מעת המשיבים ולא שוכנעתי כי לא ניתן בדרך של הפקדה נמוכה יחסית, שיכולה להיעשות תוך שמירת זכויות, למנוע את הנזק הפוטנציאלי הנטען.
כפי שפורט לעיל, לאחר ששקלתי את טענות הצדדים ובין היתר לאור הראיות שהובאו לפני כמו גם חקירותיהם הנגדיות של רובי מטעם מג'יק ורפי מטעם המשיבים, לא שוכנעתי בטענת מג'יק כי קיימות ראיות מהימנות לכאורה להצלחת תביעת מג'יק כמו גם שלא שוכנעתי כי מאזן הנוחות נוטה לטובת מג'יק. לפיכך, אני מורה על דחיית הבקשה למתן צוי מניעה זמניים.

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2016 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

לטענת קרן להב התמורה שתתקבל אצל קלע סילבר ממכירת המניות שייכת בראש ובראשונה לנושיה של קלע סילבר, קרי לקרן להב ולא לנושי רוביקון, ומכאן היתנגדותה של קרן להב לחלוקת תמורת המכר כדיבידנד לנושי חברת רוביקון שלטענתה תהווה חלוקה אסורה לפי חוק החברות, התשנ"ט-1999 (להלן: "חוק החברות") וכן הפרה צפויה של התחייבות קלע סילבר כלפיה.
קרן להב הגישה תגובה לתשובות המנהל המיוחד והמשקיעים, שבה נטען בין היתר כי עסקינן הלכה למעשה בבקשה להרמת מסך בין קלע סילבר לבין רוביקון תוך פירוק חברת קלע סילבר, והכל במטרה להעשיר את בעלי המניות של קלע סילבר על חשבון נושיה של האחרונה; לא היתקיימו התנאים שקבועים בסעיף 6 לחוק החברות הואיל ולא נעשה שימוש לרעה באישיותה המשפטית הנפרדת של קלע סילבר; מבנה האחזקות של סילבר על ידי קלע סילבר נעשה ממניעים עיסקיים לגטמיים ובין היתר משקולי מס; האופציה אינה עסקת הלוואה מישכון; האופציה חלה על כלל המניות שבידי קרן להב במועד מימוש האופציה וזאת לאור נוסח סעיף 10 להסכם מיום 11.3.16; קלע סילבר הנה חברה סולבנטית ומכל מקום נושיה לא הגישו בקשה לפרוקה; ככל שבית המשפט יסבור שיש מקום לפרק את חברת קלע סילבר יש למנות לה בעל תפקיד נפרד וזאת עקב חשש כבד לניגוד עניינים בין המנהל המיוחד לבין קלע להב; ככל שבית המשפט יתיר לחלק את תקבולי המכר לבעלי המניות בקלע סילבר קרן להב תעמוד על זכותה לשקול את מימוש זכות הסרוב הראשונה או את זכות ההצטרפות העומדות לרשותה.
...
על כן, סבורני שהצעת קרן להב מגלמת את הסיכונים והסיכויים האמורים ולא ניתן לקבוע שהתנהלותה לוקה בחוסר תום לב. זאת ועוד; יש לזכור כי ביום 7.8.16 הגישה סילבר פין לבית המשפט הודעה חד צדדית בדבר שינוי הצעתה בעקבות הודעת בנק הדואר, וזאת בטרם עלה בידה להגיע להסכמות עם המנהל המיוחד, כך שגם התנהלותה של סילבר פין אינה נקייה מספקות, והפוסל במומו פוסל.
בהינתן מכלול השיקולים דלעיל, הואיל ולפנינו הצעה של קרן להב שתמורתה לקופת הנושים ודאית ומהירה ואין כשלים באישורה ומימושה, סבורני שיש לאשר הצעה זו על פני הצעת סילבר פין, שמעמדה אינו ברור בהינתן עמדת המנהל המיוחד והמשקיעים; היא אינה מבטיחה תמורה לנושים ולמצער בעת הקרובה ואין אישור בנק מממן להתקשרות עמה.
אשר על כן, אני מאשר למנהל המיוחד לחתום על הסכם למכירת מניות סילבר לקרן להב.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו