מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות סירוב ראשונה במכירה או השכרה של נכס

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2020 בשלום ראשון לציון נפסק כדקלמן:

עוד הוסכם כי לאלישע זכות סרוב ראשונה למכירת "חלקו של המלווה" (הכוונה לחלקו של הלווה) במיגרש בכפוף לקבוע בהסכם וכי אלישע רשאי לקבל את מחצית הזכויות כאמור לעיל (סעיף 5.9 להסכם).
העובדה שבמעמד החתימה על ההסכם, חתמו הצדדים על הסכם שתוף המסדיר את יחסיהם בניהול הבית, בו קבעו, בין היתר, כי הנתבעים והתובעת יהיו רשאים לגור ולהשתמש בנכס, ניתנה לצדדים זכות סרוב למכירת הנכס וכן נקבע כי כל אחד מהצדדים רשאי להשכיר את "חלקו בנכס", כל הללו סממנים המלמדים על כוונתם האמתית של הצדדים – עריכת הסכם במקרקעין לפיו הנתבעים רכשו מהתובעת מחצית מזכויותיה במקרקעין.
...
בשל כך, ובשל העובדה שבסופו של דבר גם פרובקביץ אישר בעדותו כי הסכם 2006 נכרת למעשה מול הנתבעים ולא מול אלישע, הרי שאין לזקוף לחובת הנתבעים את אי הבאתו של אלישע לעדות.
בסופו של דבר חתם על ההסכם כפי שהוא, לאחר שיחסי הצדדים התערערו, בנסיון להציל משהו מזכויותיו.
פועל יוצא מהאמור לעיל, דין התביעה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

עוד צוין במכתב זה, כי פנייה זו נעשית בהתאם למנגנון זכות הסרוב הראשונה הקבוע בתקנון החברה בסעיף 6(ד) - לפיו בעל מניות בחברה שמבקש למכור את מניותיו בחברה או חלקן, מחויב להציען תחילה ליתר בעלי המניות בחברה.
נוסף על הדברים האלו, ובשים לב לכך שהמבקש לא קיבל כל עדכונים בנוגע למצבה של החברה, ביקש המבקש מכוח זכויותיו כבעל מניות וכדירקטור בחברה - את כל מיסמכי החברה במהלך 7 השנים האחרונות, ולרבות פרוטוקולים, דוחות כספיים, הסכמי שכירות של הנכס, תדפיסי חשבונות בנק וכן כל מיסמכי ההלוואות.
...
אקדים את המאוחר ואציין כבר עתה, כי לאחר שעיינתי בבקשה על נספחיה, ושקלתי את מכלול השיקולים הדרושים, ובפרט – ביחס לשיקולים הנדרשים לצורך מתן סעד ארעי, באתי לכלל מסקנה כי אין הצדקה בנסיבות העניין שלפניי למתן הסעדים המבוקשים במעמד צד אחד, ובטרם הובאה בפני בית המשפט גרסתם של המשיבים ביחס לנטען בבקשה, אבאר מדוע.
המבקש יבצע מסירה אישית של הבקשה וכן של החלטתי זו למשיבים לא יאוחר מיום 30.05.2021 שעה 12:00.
אני קובע דיון בבקשה, במעמד הצדדים, ליום 23.06.2021 שעה 09:00.
המזכירות תשלח העתק החלטתי זו לב"כ הצדדים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

בית המשפט המחוזי בתל אביב - יפו ת"א 11109-07-18 נ. ת. מ. שירותי נדל"ן בע"מ נ' יוניון נכסים בע"מ ואח' לפני כבוד השופט נפתלי שילה התובעת נת"מ שירותי נדל"ן בע"מ ע"י עוה"ד בעז בן-צור, ערן נאמן ואוהד אלמליח הנתבעות 1. יוניון נכסים בע"מ ע"י עו"ד אמיר שוהם ושות' 2. אמדוקס (ישראל) בע"מ ע"י עוה"ד ישראל פפר ויונתן רום ממשרד מיתר ושות' פסק דין
זאת, מאחר שהסכם השכירות של אמדוקס במקומה הנוכחי אמור היה להסתיים בסוף שנת 2019 ואמדוקס רצתה להערך למעבר למקום חילופי מבעוד מועד.
במסגרת הסכם המכירה של המקרקעין לטבע (להלן: הסכם טבע) הוקנתה ליוניון זכות סרוב ראשונה לרכוש חזרה את המקרקעין במחיר שצד ג' יציע עבורם, אם טבע תחליט למכור את המקרקעין.
" נת"מ לא היתה הגורם היעיל להתקשרות בהסכם יוניון אמדוקס מנימוקים אלו: מידת הדמיון בין ההצעה המקורית שבה היה מעורב המתווך לבין החוזה הסופי – הסכם התיווך עסק אך ורק בעסקת שכירות ולא בעסקת מכר או הקצאת מניות.
...
גם טענה זו דינה להידחות.
סיכומו של דבר: דין התביעה להידחות.
התובעת תשלם לכל אחת מהנתבעות הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך של 100,000 ₪.

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2022 בעליון נפסק כדקלמן:

בהמשך, בפסק דין שניתן ביום 6.5.2012, נקבע כי פז הוכיחה את טענותיה, ולפיהן המערכת ההסכמית שחלה בין הצדדים אוסרת על מכירת זכויותיהם של ממן לאחר מבלי לקבל את הסכמתה של פז, ואף הוכיחה כי ממן העבירו את זכויותיהם לברעד ללא הסכמתה של פז. לאור האמור, הורה בית המשפט המחוזי על מתן צו מניעה קבוע האוסר על ממן או מי מטעמם לבצע כל פעולה שקשורה לתחנת הדלק או למקרקעיה, העומדת בנגוד למערכת ההסכמית שבין פז לממן, לרבות מכירה, השכרה או העברת הזכויות לצד שלישי, בין במישרין ובין בעקיפין, ללא הסכמה מראש ובכתב של פז. ביום 21.10.2010, בעוד המרצת הפתיחה תלויה ועומדת ועוד בטרם ניתן פסק הדין החלקי בו בוטל הסכם 2009, התקשרו ממן וברעד בהסכם נוסף הנושא את הכותרת "הסכם שותפות". בהסכם זה התחייבה ברעד להשקיע, "בגין חלקה בשותפות", סכום של 3.5 מיליון ₪ (שעיקרם כספים שקבלו ממן זה מכבר), בתמורה לקבלת 20% מכל ההכנסות, התקבולים, דמי השכירות, טובות ההנאה, הפרמיות וכל זכות שתגיע לממן הנובעת מן הנכס (זכויות ממן במקרקעין ובתחנת התידלוק) (להלן: הסכם 2010).
הוראות נוספות המלמדות על טיב הזכויות שהוקנו לברעד בהסכם 2010, הן הוראות סעיפים 13-11 להסכם הנושאות את הכותרת "איסור על העברת זכויות בנכס/זכות סרוב ראשונה". הוראות אלה אוסרות על ממן למכור, להעביר או לשעבד את זכויותיהם בנכס, אלא בכפוף להסכמת ברעד, ובכפוף לזכות סרוב ראשונה הנתונה לה בעת מכירת הזכויות בנכס.
...
אכן, בסיכומים שהגיש אליהו במסגרת ההליך המאוחד, סויגו האמירות והטענות האמורות והוחלפו בגרסה אחרת, לפיה בסעיף 4(ח) להסכמי החכירה "נתנה עירית חיפה את הסכמתה כי ממן יחכיר את התחנה בחכירת משנה לפז (מתחת לזכות חכירת המשנה שלו) לתקופת החכירה הראשונית, כשלממן ניתנה אופצית חכירה ל-49 שנים נוספות, מבלי שאופציה דומה ניתנה לפז (ראו: נ/26 בסעיף 76 לנספח ב'), אולם אין בדברים אלה כדי לשנות מן האמירות הברורות שהועלו בכתבי טענותיו ובתצהירו של אליהו. משזו המסקנה שאליה הגעתי, ממילא מתייתר הצורך לדון בטענת פז לקיומה של 'הודאת בעל דין' או למעשה בית דין.
לסיכום פרק זה, אומד דעתם המשותף של הצדדים, כפי שהוא נלמד מלשון המערכת ההסכמית, הרקע לכריתתה כעולה מדו"ח ועדת צ'חנובר, והפרשנות שניתנה לה על-ידי אליהו, מובילים למסקנה שאליהו התחייב בהסכם המסגרת להעניק לפז חכירת משנה לתקופה מקבילה לתקופת החכירה שהוענקה לו, לאמור: תקופת חכירה ראשונית של 49 שנים, ועוד תקופת אופציה של 49 שנים נוספות.
מטעם זה, ועל מנת להבטיח את זכויותיה של פז, ניתן לפז ייפוי כוח נוטריוני בלתי חוזר המסמיך את באי-כוחה של פז להחכיר את מקרקעי התחנה בחכירת משנה לפז "לתקופה בתנאים ובהוראות כפי שמיופי הכח או מיופה הכוח ימצאו לנכון". סוף דבר לאור כל האמור לעיל, אציע לחבריי כי נקבל את הערעור באופן חלקי, באופן שערעורה של פז על פסק דינו של בית המשפט המחוזי בתביעה שכנגד יתקבל, וייקבע כי לפז נתונה אופציה להארכת חכירת המשנה במקרקעי התחנה לתקופה של 49 שנים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

ברקע ההליך תביעה למתן סעדים הצהרתיים וצוי עשה, בקשר עם נכס מקרקעין הידוע כגוש 8253 חלקה 101, אשר מהוה חלק מקומה F במלון "כרמל" בנתניה (להלן: "הנכס" או "המושכר") כתב התביעה במסגרת כתב התביעה המתוקן (בשנית), עתרו התובעים, עין ים הכרמל בע"מ (התובעת 1) ובעל השליטה שלה/ מנהלה, מר יאיר זגורי (התובע 2) (להלן בהתאמה: "המשיבה", "המשיב" ושניהם ביחד: "המשיבים"), למתן סעד הצהרתי, על פיו זכות הסרוב הראשונה אשר ניתנה למי מהם על ידי המבקשת, לרכישתו של הנכס, ובזאת מכוח ובהתאם לנקוב בנספח ח' להסכם השכירות שנחתם בין הצדדים ביום 19.1.2017, שרירה וקיימת, התובעים זכאים לאכוף אותה, לרבות על דרך של רכישת המושכר מהמבקשת.
כן התבקש צו הצהרתי בדבר בטלות הסכם המכר או כל הסכם אחר, אשר נכרת בין המבקשת לנתבעת 2 או צד שלישי, בקשר עם הנכס, כמו גם מתן צוי עשה שונים, אשר נועדו, לשיטת התובעים, לתמוך בסעד העקרי המבוקש.
...
סוף דבר: בין הצדדים להליך שבפני מחלוקות רבות מאוד.
לעניין זה, מקום בו נשענת תביעת המשיבים על טענות בדבר הפרת התחייבות המבקשת (הנתבעת) לאפשר להם לממש את זכות הסירוב הראשונה אשר הוקנתה להם במסגרת ההתקשרות החוזית בין הצדדים; ומקום בו עולה מתוך ראיות המשיבים עצמם, כי אין ולא הייתה למשיבה יכולת כלכלית לממש את אותה זכות, וביחס למשיב – הוא ביקש לקדם את מימוש הזכות באמצעות גוף אשר אינו חברה בשליטתו, ומשכך באמצעות גוף אשר אינו עומד בתנאי זכות הסירוב הראשונה, לא נותר אלא לראות בשני המשיבים כמי שאינם מעוניינים /יכולים לממש את אותה זכות סירוב נטענת לרכישת הנכס, ומשכך, ואף מבלי שאדרש לטענותיה האחרות של הנתבעות, דין התביעה להיות מסולקת.
תוך שנתתי דעתי לכלל הטיעונים והמסמכים אני מורה כי התביעה נדחית.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו