מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות מגורים שימוש ליורשת לכל חייה כוללת השכרת הנכס

בהליך תיק רבני (רבני) שהוגש בשנת 2022 ברבני פתח תקווה נפסק כדקלמן:

על אף שלאחר השלמת הפרויקט יעלה ערך הדירה מן הסתם וכן דמי השכירות של דירה זו יעלו בהתאמה, אך מאידך, למבקשת הבעלות על חצי דירה ומשכך סביר להניח כי דמי שכירות של מחצית הדירה השנייה השייכת למוטבת בצוואה, לא יעלו על גובה דמי השכירות של הדירה הישנה טרם הריסתה, לפיכך עומדת למבקשת הזכות להתגורר בנכס כל ימי חייה הואיל ועזבון המנוח, קרי - מחצית מהדירה שניתנה למוטבת בצוואה, משועבד לחובו של המנוח למדור אלמנתו עד אריכות ימיה ושנותיה.
כלומר, הדירה שדרה בה בחיי בעלה, היא משועבדת לה שתגור בה אחר מותו, מאחר וחיוב המדור הוא חיוב מתמשך משעת הנישואין ואינו חיוב המתחדש כל יום, מפני שדירה צריכה להיות דירת קבע ואין שייך דירה ליום אחד, כי דירה לזמן מוגבל היא דירת אירעי (כמו סוכה שהיא לשבעה ימים בלבד), וחובת הבעל במדור לאישתו היא להעמיד לה דירת קבע ולא אוהל כמדור, אך לגבי חובת הבעל במזונות אישתו, ניתן להבין כי החיוב חל בשעת הנישואין, ובמשך כל חיי הנישואין חיוב המזונות הוא המשך לחיוב שחל עם תחילת הנישואין, וכך סברו התוספות בצד הראשון של הספק, ואילו בצד השני של הספק סוברים התוספות, שאמנם סיבת החיוב חל בשעת הנישואין, מאחר והנישואין הם סיבת החיוב.
מתוך כך יוצא להלכה, במקרה והאלמנה התגוררה בחיי בעלה עם בעלה בדירה שכורה ומת בעלה, הרי שהיורשים חייבים לאחר מיתת אביהם להמשיך ולשכור לה דירה, ואם הלכו היורשים ומכרו את כל נכסי אביהם ולא נשארו נכסים שמהם ניתן להמשיך ולשכור דירה לאלמנה, לא יעלה על הדעת שמכירת הנכסים על ידי היתומים לא תחול עקב חובתם של היורשים לשכור מדור עבור האלמנה, כי כאמור הדין שאם היתומים מכרו לא עשו ולא כלום, זה רק לגבי המדור שבו התגוררה האלמנה בחיי המוריש.
זה נובע מזה שהתחייבות הבעל למדור האלמנה "את תהא יתבא בביתי... כל ימי מיגר אלמנותיך" נכתבה בכתובה בנפרד משאר התחייבויות הבעל לאישה לאחר מותו, שהרי לא היה צורך להדגיש את חיוב המדור בפני עצמו, כפי שלא נכתב בכתובה חיוב הבעל בכסותה של האלמנה, מאחר וכידוע כל הצרכים הנדרשים לאלמנה בחיי היומיום נכללים בכלל המזונות, כי כידוע המושג מזונות הוא שם כולל לכל צרכיו השוטפים של הניזון (כפי שכותב שם הגר"א גולדשמיט), ואם חז"ל ראו לנכון לתת הדגשה לחיוב המדור באופן מיוחד מכלל החיובים, כנראה שכוונתם היתה לקבוע לחיוב מדור מקום בפני עצמו, כדי לחזק את תוקפו של שעבוד חיוב מדור האלמנה יותר משאר תנאי כתובה המגיעים לאלמנה, וזה מתבטא בכך שהתחייבות הבעל למדור היא התחייבות להעניק לאלמנה זכות קנין בגוף המדור, עד כדי כך שאם ימכרו היורשים את המדור לאחר מותו לא חל המכר.
המורם מכל האמור: לאלמנה יש קנין בגופו של המדור מכוח תנאי כתובה "את תהי יתבא בביתי" עד כדי שעם פטירתו של הבעל היורשים לא זכו במדור כחלק מהעזבון, ולכן הדין שאם הלכו ומכרו את מדור האלמנה לא עשו כלום, למרות זאת אין האלמנה נעשית בעלים על המדור, וכל מה שיש לה זוהי זכות שימוש בנכס לצורך מגורים בלבד.
...
טענת המוטבת בצוואת המנוח כי חלקה בדירה ניתן לה במתנת בריא ומשכך מבחינה הלכתית אינו משועבד למזונות האלמנה - נדחית, שכן הצוואה מתאריך 21.11.13 אינה צוואה תקפה מבחינה הלכתית.
לפיכך ולאור כל האמור, ביה"ד קובע כי למבקשת זכות מגורים בדירה מכוח זכותה למזונות ומדור אלמנה, עקב כך היא הייתה רשאית לעכב את הליך הריסת הבניין שכן בכך תיפגע זכות המדור שלה, כפי שנפסק בשולחן ערוך (אבן העזר סי' צד סעיף ה'), שמדור אלמנה שנפל, אפילו בנאוהו יורשים, איבדה זכותה ממנו.
אמנם ההפלאה שם כותב שאף אם לא התגוררה בדירה קודם מותו, אין היורשים יכולים למוכרו, ואלו דבריו: "אלא דקמ"ל דאפילו מכרו המדור שלה קודם שתפסה בו, כגון שלא היה דר בביתו בשעת מיתתו באיזה עניין שהיה מ"מ כיון דנשתעבד לה הבית שלו למדור לא דמי לשאר תנאי כתובה כמו מזון האשה והבנות... " אלא שבסוף דבריו שם כתב דהדבר תלוי בגירסאות תירוץ הגמרא הנזכרת לעיל, אם גרסינן כפי הגירסה המצויה בגמרא התם לא "משתעבדי" לה מחיים.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

אדגיש כי אין מקום לידון בזכויות נתבע 2 כל עוד אמו בחיים, ראו רע"א 685/11 שוורץ נ' רביהוביץ (2011), שם נאמר כי ביהמ"ש אינו אמור לעסוק בשאלות תיאורטיות מה יהיו זכויות הבן לאחר מות אמו, או לאחר שלא תהיה במושכר מסיבה כלשהיא.
על אומד דעתם ערב החתימה ניתן ללמוד מהתנהגותו במשך 20 שנים לאחר שבעלה של הנתבעת זנח אותה ועד לפטירתו של אבי התובע ב-1992, כך גם אמו של התובע המשיכה להתנהג עד לפטירתה, וכך גם ילדיה היורשים.
להבנתי ההגדרה של "דייר" בסעיף 1 כוללת גם את הדייר המשנה, וכך נכתב: "דייר", לגבי בעל בית – מי שמחזיק בנכס בשכירות ראשית על פי חוזה או מכוח חוק זה, ולגבי דייר-משנה – מי שהשכיר נכס בשכירות-משנה, לרבות חליפיו של מי שהשכיר כאמור; סעיף 17(א) לחוק הגנת הדייר קובע: "חוק זה חל הן על שכירות ראשית והן על שכירות משנה, והוא כשאין כוונה אחרת משתמעת", מכאן שפרשנותו של ביהמ"ש בת.א. 3437/97 הנ"ל, חלה על הקשר שבין דייר המשנה לבעל הבית וסעיף 20 לחוק (פטירת הדייר המוגן), ולא בהקשר שבין דייר המשנה לדייר הראשי אל מול הוראות סעיף 22.
ככל שקביעותיי דלעיל לא יעמדו במבחן העירעור, אציין כי הנתבעת אינה יכולה להחשב לדיירת מוגנת נגזרת, לא משום שבעלה היה דייר משנה, אלא משום שבעלה הדייר המוגן לא התגורר בדירה טרם פטירתו, והיא לא התגוררה עמו לפחות ששה חודשים טרם פטירתו, כמותנה בסעיף 20 א' לחוק, ולכן ככל שקביעתי לפיה היא דיירת מוגנת חוזית מקורית לא תיתקבל, המסקנה תהא שאין לנתבעת כל מעמד במושכר.
. "בעל הבית התובע פינוי חייב לשכנע את בית המשפט שהדייר נטש את המושכר לחלוטין, על מנת לא לשוב אליו, כי הוא מוציא מחברו. נטל שיכנוע זה נשאר על שכמו מתחילת הדיון ועד סופו. אלא מאי? משהביא התובע ראיות העשויות לשמש יסוד לקביעה כי הדייר נטש את המושכר, כגון שהדייר שכר או קנה לו דירה אחרת ועשה ישיבתו בה קבע, יצא, לכאורה, ידי חובתו. אך הדייר יכול להראות כי נסיבות המקרה אינן מצדיקות את המסקנה שהיתה נטישה, ולשם כך יהא עליו, בדרך כלל, להביא ראיות לסתור... אין זאת אומרת שנטל השיכנוע עובר אליו, והוא, הדייר, חייב להוכיח שלא נטש. כאמור, נטל שיכנוע זה מוטל על התובע. הדייר חייב להוכיח את העובדות שהוא מסתמך עליהן, כדי להסביר על שום מה לא יסיק השופט מראיות התובע שהיתה נטישה; ... ספק שנשאר בליבו של השופט, אם נטש הדייר או לאו, ספק זה פועל לעולם לטובת הדייר, הזכאי לכך שהתביעה תדחה מפאת הספק". עוד נפסק כי לא כל העדרות, גם אם היא ממושכת, מצביעה על נתוק הזיקה של הדייר למושכר, ונדרשת בחינה עניינית כל מקרה לגופו, של אופי ההעדרות, טיבה ומטרתה.
...
סיכום ביניים משקבעתי כי אין לתובע עילת פינוי, לא בגין נטישה ולא בגין ביצוע שיפוצים, אני דוחה את תביעתו.
לפיכך אני קובעת כי הנתבעים הוכיחו את תביעתם כלפי התובע.
סוף דבר צו המניעה הזמני שהוצא ביום 10.6.20 (ס' 19 להחלטה), נותר קבוע: נאסר על התובע או מי מטעמו לסגור את הדלת החיצונית שבחצר הכניסה המובילה למושכר, וכן נאסר עליו להפריע בכל צורה שהיא לגישת הנתבעים למושכר ולשימוש בו. אני מחייבת את התובע לשלם לנתבע 2 סך של 5,000 ₪ בגין נזקיו הלא ממוניים.

בהליך שניים (שניים) שהוגש בשנת 2022 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

עם מינוי ילדי המנוחים ד. וא. כמנהלי העזבונות, קיימו ביום 27.9.11 פגישה בה נכחו האחים (היורשים) ובה הוחלט כי הנתבע 1 ישלם לעזבונות דמי שכירות עבור הדירה בה מתגורר והמחסן בו עושה שימוש.
הנתבעים הם ברי רשות בלתי הדירה בנכס או בעלי זכות מגורים מכוח סעיף 115 לחוק הירושה מאחר ואין להם מקום מגורים אחר.
ראו לעניין זה, דברי כב' השופטת ט' שטרסברג כהן בע"א 3295/94 גיל פרמינגר, עו"ד נ' חוה מור, פ"ד נ(5), 111 (1997): "ברוח הפרשנות המצמצמת וכעניין של מדיניות, נראה לי כי יש לפרש את סעיף 33 כחל רק על זכות רשומה של בעלות או חכירה לדורות שאינן משתכללות ללא רישום. הרישום הוא קונסטיטוטיבי. אם תמצא לומר שיש לפרש "בעלות" ו"חכירה לדורות" שבסעיף 33(א), ככוללים זכויות בלתי רשומות במקרקעין, נמצאנו מרחיבים את הוראות סעיף 33(א) לחוק, מרוקנים מתוכן רת סעיף 86א לפקודה ומצמצמים את תחולתו עד שאין לו כימעט על מה לחול עוד".
מרבית טענות הנתבעים 2-3 נסמכות על תקופת מגוריהם עם המנוח בחייו ועל העזרה שהעניקה הנתבעת 2 למנוח, והטיפול בו. התרשמתי מעדויות הנתבעים ויתר היורשים שהעידו, כי אכן הנתבעת 2 סייעה רבות למנוח, סייעה לטפול בו ודאגה לו. זאת יאמר לזכותה, כבתו של המנוח אשר המנוח אפשר לה ולמשפחתה להתגורר עמו.
...
טענת הנתבעים 2-3 להשקעות בדירה המקנות להם זכות פיצוי כנגד פינוי הדירה – נדחית משלא הוכחה.
אני דוחה את טענת הנתבעים 2-3 כי שינו מצבם לרעה בהסתמך על מגוריהם בנכס.
סוף דבר בכל הנוגע לנתבע 1 – נפסק כאמור בסעיף 30 לעיל.

בהליך תמ"ש (תמ"ש) שהוגש בשנת 2021 בבתי המשפט לענייני משפחה נפסק כדקלמן:

התובע עותר לחייב את הנתבע לשלם לידיו סך של 64,064 ₪ בגין רכיב זה. בסיכומיו מוסיף התובע שעל אף שהאח לא התגורר בדירה, יש לראותו כבעל הזיקה הקרובה ביותר לנכס 5 (₪ ויש לחייבו במלוא חוב הארנונה שרבץ על הדירה, וסולק על ידי היורשים עם מכירת הדירה (בסך 44,212 – כל יורש בהתאם לחלקו בעיזבון.
התביעה לדמי שימוש בכתב התביעה לא העמיד התובע ביסוס לעתירה לחיוב האח בתשלום דמי שימוש, למעט הוראות הצוואה, המעניקות לו זכות מגורים בדירה לכל ימי חייו.
חמישית, היורשים והתובע בכללם, לא פנו לבית המשפט בבקשה להורות על השכרת הדירה הואיל והאח לא מממש לכאורה את זכות מגוריו, או מכל סיבה אחרת.
ובהמשך: "אבל רק לציין שלאחר שא' ]השכן[ פרץ לדירה והוא השתלט על הנכס, כולל החניות, לא מצאתי לנכון
מבלי להכנס לעובי הקורה, ואף אם נתעלם מזכות המגורים הנתונה לאח מתוקף הצוואה, הנסיבות העובדתיות בעניינינו רחוקות מלהצביע על עשיית שימוש מצד האח בדירה באופן שמנע את שימוש יתר השותפים, או על מניעת השמוש בנכס מיתר השותפים.
...
טענות התובע נמצאו נטולות בסיס ובית המשפט מצא לנכון להוסיף ש"עד לרגע זה לא ברורה המוטיבציה של המבקש בהגשת ההתנגדות" (ס' 28 לפסק הדין).
סוף דבר בטרם ייחתם פסק הדין יש לומר – "תם ולא נשלם". לדאבוני פסק הדין דנן אינו סוף פסוק ואינו מבשר את קץ הסכסוך.
על בסיס כל האמור והנקוב לעיל, נקבע כדלקמן: התביעה לדמי שימוש ולחיוב כספי ארנונה – נדחית.
11 התובע ישלם לנתבע הוצאות משפט ושכ"ט עו"ד בסך 15,000 ₪ (לא כולל מע"מ) שישולמו תוך ימים מהיום, וממועד זה יצבור הסכום הפרשי הצמדה וריבית מיום פסק הדין ועד למועד התשלום בפועל.

בהליך חדלות פירעון תאגיד (חדל"ת) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי ירושלים נפסק כדקלמן:

לפניי בקשת כונס הנכסים על מספר פרויקטים של חברת האלונים ירושלים בע"מ (בשיקום) (להלן – "החברה") ליתן צו המורה ליורשי חיים כהן ז"ל ו/או לכל מי מטעמם לסלק ידם ממסדרון ומחסנים המצויים בקומת הקרקע של הבניין ברח' החיד"א 29, ירושלים וכן להסיר לאלתר דלת החוסמת את המעבר למסדרון למחסנים וזאת עד למועד השלמת העבודות הנדרשות לצורך מתן טופס 4.
לטענת כונס הנכסים (להלן – "הכונס"), בהתאם להיתר הבנייה שניתן ובהתאם לדרישות כיבוי אש ועל מנת שניתן יהיה לקבל טופס 4 לבניין, יש לשפץ ולבצע התאמות בשטח המחסנים והמסדרון באופן שיהיה תואם את ההיתר, כולל ביטול שינויים במבנה שבוצעו ללא היתר ובנייה מחדש של קירות באופן התואם להיתר, לרבות התקנת דלתות נפרדות למחסנים, כאשר המסדרון עצמו אמור להיות פנוי מכל מחסום ודלת.
כמו כן, נטען כי יורשיה האחרים של המנוחה לא הוזמנו כדין, התגובה אינה מוגשת בשמם והיה על הכונס לצרף כמשיבים את כל יורשי המנוחים חיים כהן ז"ל וחיה כהן ז"ל. בפן המהותי נטען, כי הכונס מנסה לפעול בבקשתו הנוכחית בנגוד להסכמי הפשרה ולפסקי הדין שנתנו להם תוקף וכי הבקשה הנוכחית הנה מהלך נוסף של הכונס להשתלט "על דירת המשיבים והיורשים האחרים, שאינם צד לבקשה". בהקשר זה נטען, כי כוונת הכונס הנה להפקיע מהמשיבים את זכויותיהם הקנייניות בדירה.
במידה ובצוע עבודות ביחידות ימנע שימוש סביר בהן למגורים, ישלם היזם למשפחת כהן דמי שכירות בסך 3,000 ₪ לחודש.
...
להלן אפרט בקצרה את הנימוקים למסקנה זאת.
סבורני כי הישיבה על הגדר במשך תקופה ממושכת, והגשת התנגדות עתה לבקשת הכונס, שעניינה השלמת הבניה לצורך קבלת טופס 4, עולה לכאורה כדי התנהגות שלא בתום לב. סוף דבר: לאור כל האמור לעיל, בקשת כונס הנכסים מתקבלת וניתן בזאת צו המורה למשיבה להסיר תוך 7 ימים מהיום את הדלת המונעת את המעבר למסדרון ולמחסנים בקומת הקרקע של הבניין ברחוב החיד"א 29, בירושלים, וזאת עד להשלמת העבודות הנדרשות לצורך קבלת טופס 4.
המשיבה תשלם לכונס הנכסים הוצאות ושכ"ט עו"ד בסכום כולל של 6,000 ₪ וזאת תוך 45 ימים מהיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו