מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות השימוש בשטח המשותף של חנות בבית משותף

בהליך פירוקים (פר"ק) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

כפי שצוין בפרק הקודם, גם בנספח השני להסכם, אותו נספח מיום 21.1.14, צוין כי עם השלמת הבניה תרשום החברה בית משותף, ולטובתה תרשם זכות חכירה על כל יחידות המסחר והשטחים הצמודים להן.
בתוך כך, מזכירה הערייה שימוש ברחבות ובמעברים שבקירבת חנויות ומחסן.
הערייה בתגובתה טענה כי דרישתה מתייחסת רק לחלקים ברכוש המשותף שהשוכרים השתמשו בהם שימוש בלעדי, בין היתר, לצורך הצבת שולחנות של בתי קפה ומסעדות, ובהמשך הבהירה כי אינה מתייחסת לשטחים שמראש הוצמדו לחלק החברה בתכנית לרישום בית משותף.
...
הואיל ובמסגרת ההסכם התחייבה החברה לפעול לרישום הזכויות בפנקס הבתים המשותפים ולשאת בכל ההוצאות הכרוכות בכך, והואיל ולטענת העירייה (טענה שלא הוכחשה על ידי המנהלים המיוחדים) בשלו התנאים לצורך ביצוע הרישום כאמור ומרבית המסמכים כבר נערכו ונחתמו, וכל שנדרש הוא חידושם, ובהתחשב בכך שעברו כבר מספר שנים מהיום שנועד לביצוע התחייבויות החברה בכל הקשור לרישום המבנה כבית משותף ואין כל הוראה בהסכם הפוטרת את החברה מחובתה לפעול בנדון במקרה של העברת הזכויות בנכס למאן דהוא אחר, ועל יסוד הנימוקים המפורטים בסעיף 14 לבקשת העירייה, אני סבור כי נכון וראוי לחייב את החברה לעמוד בהתחייבויותיה לפי ההסכם בכל הנוגע לרישום המבנה כבית משותף, וכי אין מקום להמתין עם ביצוע רישום המבנה כבית משותף עד לאחר ש"תתקבע" זהות הרוכש החדש.
הוראות ההסכם, אשר קובעות כי הפרויקט יוקם על חלק מחלקות מסוימות (חלקות 20, 21 ו- 29 בגוש 20312) בשטח מוגדר של 6.625 דונם, הן הוראות ששילובן יחד מביא למסקנה שמלכתחילה, שני הצדדים ידעו והסכימו שהשטח שעליו יוקם המבנה יהיה כ- 6.625 דונם, המהווה חלק מאותן חלקות "היסטוריות". לפי המפורט בבקשת העירייה, לאחר עריכת התצ"ר, חלקה 47 הגדירה את החלק שעל פי ההסכם עליו ממוקם המבנה, וכך גם התוכניות לרישום בית משותף.
הצדדים יפעלו במשותף, בתוך 14 ימים מהיום, לשם הגשת פסיקתה מתאימה בדבר ביטול רישום הערת האזהרה בחלקה 11 וביטול העיקולים בלשכת ההוצאה לפועל ביחס לחלקה זו. סוף דבר: אשר על כל האמור לעיל, אני סבור שאין מנוס אלא לדחות את בקשת העירייה (בקשה מס' 379), מצד אחד, ואת בקשת המנהלים המיוחדים (בקשה מס' 401), מן העבר השני.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2022 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

מפסקי הדין בתובענות שנוהלו עולה כי במשך כעשור, משנת 1986 עד 1997, ביצעו הנתבעים עבודות שונות בשטחי הרכוש המשותף ובנו יחידה גדולה ששמשה כחנות.
לגבי זה טוענים התובעים כי הן עוברות (גם) דרך הרכוש המשותף של הבניין (חלקה 23), ולכן ישנה זכות מעבר הדדית (סעיף 11, 33 לתצהיר התובע).
באשר לעתירת התובעים למינוי כונס נכסים נטען כי התובעים לא הצביעו על הכרח למינוי כונס נכסים שרק יכביד על הוצאות הבית המשותף ולא הוכיח כי ניסו לעשות שימוש או לטפל בשטח בעצמם.
מאחר ואין מחלוקת בין הצדדים ביחס לקביעות וממצאי פסקי הדין, ניתן היה על יסוד הודאת הנתבעים כי ממילא אינם עושים שימוש ביתרת השטח המשותף, ליתן צו פינוי לנתבעים 1-2 מיתרת השטח מן הרכוש המשותף שאין להם חלק בו ו/או כי לא הותרה להם השמוש בו. באשר לטענת הנתבעים כי נתבעים פורמאליים 3-5 וויתרו לטובתם על זכויות ברכוש המשותף, הרי שנתבעים 3-5 לא נתבעו על-ידי התובעים אלא צוינו בכתב התביעה כנתבעים פורמאליים בלבד, כאשר הסעדים שנתבעו הם רק כנגד נתבעים 1-2.
...
בעניין זה נטען כי די בהחלטת אסיפת בעלי היחידות כדי לטפל ברכוש המשותף ואין צורך במינוי כונס נכסים לשם כך. הנתבעים הוסיפו וטענו כי אין לאפשר לתובעים לעקוף את מנגנוני קבלת ההחלטות המוסמכים בבית משותף בדרך של מינוי כונס נכסים, דבר שיהפוך את בית המשפט לנציגות הבית המשותף.
לשיטת התובעים מכאן נגזרת המסקנה כי אין מניעה לעשות שימוש בשטח זה. דיון: הסעדים שנתבעו בכתב התביעה הם סעד הפינוי ומינוי כונס נכסים.
יחד עם זאת, מקובלת עלי טענת הנתבעים כי מינוי כונס נכסים במסגרת ההליך שבכותרת יהיה בה כדי לעקוף את דרך קבלת ההחלטות לגבי השימוש ברכוש המשותף כקבוע בחוק המקרקעין.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מקוצר (תא"ק) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

המערערת (שהייתה הנתבעת) טענה שהגג הוחרג ממנו באופן שהקנה לה זכות שימוש ייחודית בו. בית המשפט העליון (השופט א' גרוניס, בהסכמת השופטות מ' נאור וא' חיות) הגדיר את השאלה שבמחלוקת כדלקמן: "מהו הקף הזכות שהוענקה לחוכרי הדירות בבניין. וביתר פירוט, האם זכות החכירה לגבי דירה מסוימת כוללת גם זכות בלתי מסוימת לגבי החלקים המשותפים של הבניין" (פסקה 4 לפסק הדין).
סעיף 55(ג) לחוק קובע, כי בעלי הדירות רשאים לקבוע בתקנון שחלק מסוים של הרכוש המשותף יוצמד לדירה פלונית, "ובילבד שלא יקבעו זאת ביחס לחדרי מדרגות, מעליות, מקלטים ומיתקנים המיועדים לשמש את כל בעלי הדירות". חלקי הרכוש המשותף שאינם ניתנים להצמדה כונו על ידי המלומד גד טדסקי "רכוש משותף הכרחי", לעומת המונח "רכוש משותף שאינו הכרחי", המתייחס ליתר הרכוש המשותף (ראו, גד טדסקי "בעלות ושתוף בבית משותף" הפרקליט ל 214, 219-218 (תשל"ו)).
נסכם עד כה: המסקנה העולה מחומר הראיות בכללותו היא שהנתבעת מחזיקה בשטח שנועד לשמש בעבר, לאחר החלוקה של שתי היחידות המקוריות שתוכננו (לאו דוקא שניבנו בפועל) לשש יחידות, כחדר אשפה אשר בלוני הגז אוחסנו בו, ואשר יועד בבירור להוותר שטח משותף שישמש את כלל דיירי הקומה ולמצער את בעלי היחידה שפוצלו מהיחידה הימנית שתוכננה, וכן מחדר שירותים שנועד לשמש את כלל דיירי החנות הימנית שתוכננה במקור.
...
סוף דבר מכל המקובץ לעיל, התביעה מתקבלת במלואה.
טענה עובדתית זו בבירור אינה נכונה, ואף שאין בידי לקבל שמדובר ב"בידוי ראיות" כפי שטוענת הנתבעת, אין מקום לעבור על כך לסדר היום.
על כן אני קובע כי אף שהתביעה התקבלה, הסעד שניתן לעיל ייכנס לתוקף תוך שנה וחצי ממועד פסק דין זה, כשבמהלך תקופה זו תהיה הנתבעת זכאית להחזיק בשטח הפלוש ולהשתמש בו בלא שתחוב בדמי שימוש ראויים (השוו לרע"א 6658/09 מולטילוק בע"מ נ' רב בריח (08) תעשיות בע"מ, פסקות 15-13 (12.1.2010)).

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

מעיון בתשריט הבית המשותף שהוגש בשנת 1963 לצורך רישום הבית המשותף, עולה כי קומת הקרקע (קומה א') של הבניין כוללת ארבע יחידות (תתי חלקות 4-1) המשמשות חנויות למסחר, הפונות לחזית הרחוב ואשר הכניסה אליהן היא מהרחוב עצמו, וכן לובי הבניין ובו גרם מדרגות המובילות לקומות העליונות ולצידן מסדרון מעבר לחצר המצויה בחלקו העורפי של הבניין ומשתרעת לכל רוחבו (להלן: "מסדרון המעבר").
מכל האמור לעיל, עולה כי התובעת לא הוכיחה אלו חלקים רכשה ברכוש המשותף במסגרת סעיף 18 להסכם הרכישה, וודאי שלא הוכיחה כי רכשה את כל שטח הרכוש המשותף שנטען על ידה (שכן לשון ההסכם מלמדת על שטח חלקי בלבד מתוך הרכוש המשותף), ולפיכך כל הסעדים המבוקשים על ידה שעילתם בזכות הבעלות הנטענת שלה ברכוש המשותף, וביניהם – סילוק יד הנתבעת מלובי הבניין בכלל וממסדרון המעבר בפרט; תיקון צו רישום הבית המשותף והסעד הכספי כתוצאה משימוש הנתבעת במסדרון המעבר – דינם להדחות.
...
" אני סבור שיש לקבל את טענת השיהוי בעניינו, שכן שיהוי סביר עשוי להתפרס על פני כמה חודשים או שנים, אך בעניינו מדובר בלמעלה מעשרים וחמש שנים כך שיש לראות בתובעת כמי שזנחה את אותה זכות חוזית שקיבלה שנת 1994 ופגעה בציפייה הלגיטימית של הנתבעת שלא להעלות מן האוב את העניין בחלוף עשרים וחמש שנים.
לאור המסקנה אליה הגעתי - והיא שדין התביעה להידחות לגופה גם בהיעדר קבלת טענות הנתבעת לשיהוי או לחוסר סמכות עניינית – הרי שאיני קובע מסמרות בגין טענות אלו, והן הועלו כעת למעלה מן הצורך בלבד.
סוף דבר דין התביעה כולה להידחות.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2023 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

סכום התביעה, בצרוף כל הרכיבים שצויינו לעיל, עומד על הסך של 68,893 ש''ח. התובעת היא זאת אשר בנתה את אותו מרכז מסחרי, ועם השנים מכרה חלק מהחנויות והשטחים שבו, ונותרו לה זכויות בחלק מתת החלקות, לרבות הבעלות בתת חלקה 8, היא החניון נשוא הדיון.
עוד מוסיפים הנתבעים כי בתאריך 21/2/2012, ניתן פסק דין ע''י כב' המפקחת על המקרקעין, גב' ליבוביץ' בתיק 8/639/2020, הליך אשר במסגרתו, חוייבה התובעת כאן לשלם לנציגות הבית המשותף של המרכז המסחרי עסקינן, סך של 250,000 ש''ח, תוך דחיית טענות התובעת כאן באשר לחניון.
מכל מקום, ב''כ התובעת טען כי ההליך בפני כב' השופט חדיד איננו רלוואנטי לענייננו , מאחר ומדובר בשטח אחר מהשטח נשוא הדיון כאן, ומכאן שלא ניתן לטעון למעשה בית דין או כל מניעה אחרת בפני התובעת מלהגיש תביעתה זו. טיעון זה, אציין כבר עתה, מקובל עליי, מאחר ומדובר בשטח אחר, עם תכונות אחרות, שטח כלוא בין צלע ההר לבין מבנה המרכז המסחרי, המיועד לאטימה, כאשר אותו הליך כלל מחלוקות נוספות בין הצדדים , ופסק דינו של כב' השופט חדיד ניתן על דרך הפשרה, ללא כל קביעה אופראטיבית לעצם המחלוקת, באשר למחלוקת נשוא הדיון כאן, וזכאותה של התובעת לקבל דמי שימוש ראויים בגין שטח שאין בו היתר לאותו שימוש, כך שגם אם מדובר באותם צדדים, אין מתקיימים כלל המבחנים של "מעשה בית דין", על כל רבדיו.
מר נוי מציין בחקירתו: " אני מוצא שטח סגור עם איסכורית שנראה ומשמש כמחסן אז זה מחסן לכן זה שלא רשום בבית המשותף, כן היתר לא היתר לא רלוואנטי מבחינתי....אני הולך לפי המבחן של השמוש בפועל.
...
באשר למחלוקת בין הצדדים, בעיקר בשל טענת הנתבעים כי התובעת איננה זכאית לקבלת דמי שימוש ראוי, בשל העובדה שמדובר בשטח שאיננו מיועד לשימוש כמחסנים, דין טענה זו של הנתבעים להידחות, ואבהיר: אמנם עסקינן בשטח שעל פי היתר הבניה הוא שטח שאיננו מיועד לשמש כמחסן, ומדובר בשטח הכלוא מתחת לרמפה שבחניון, אך אין משמעות הדבר, שמבחינת העיקרון, אין התובעת זכאית לתשלום דמי שימוש ראויים, כאשר החיוב בדמי שימוש, כאמור, נגזר מהוראות חוק עשיית עושר ולא במשפט, התשל"ט-1979( להלן: חוק עשיית עושר) כאשר החיוב בדמי שימוש, כאמור, מקורו בשיקולים של צדק.
לעניין זה אף התייחס כב' השופט שרעבי בעניין הילברשטיין הנ''ל, תוך הפנייה לפסק דינו של כב' השופט עמית , וכך מציין כב' השופט שרעבי: "טרם שננתח את הדברים, אסיר מהפרק את טענת התובעים בסיכומיהם ובסיכומי התשובה מטעמם, כי משלא הגישה העירייה כל תחשיב אחר לדמי שימוש ראויים, יש לומר כי לא נסתרה חוות דעתו של השמאי פרמינגר. לכן יש לאמץ, ככתבה וכלשונה, את קביעת השמאי פרמינגר בחוות דעתו בדבר שיעור דמי השימוש. טענתם זאת של התובעים אינה מדוייקת ואינה מקובלת עלי. העובדה כי חוות דעת אחת "נופלת", אינה מקימה חובה לאמץ את רעותה, אלא הדבר נתון לשיקול דעתו הרחב של בית המשפט הדן בעניין.
על כן, התביעה מתקבלת כך, שעל הנתבעים, יחד ולחוד, לשלם לתובעת את הסך של 2,000ש''ח להיום.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו