מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות הטיעון של עובד מדינה מועמד לפיטורים - זכות השימוע

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

העובד מסכים אף הוא כי בסביבות תחילת חודש 5/2020 הוא חדל מלהגיע לעבודה בחברה; - ביום 5.5.2020 נערכה שיחה בין העובד, איריס וניר, שנגעה, בין היתר, לזכויותיו הנטענות של העובד בחברה; - לאחר מכן החלה תחלופת מכתבים בין הצדדים, ואף בין באי-כוחם; - ביום 8.6.2020 נערך לעובד שימוע לפני פיטורים, בנוכחותו ובנוכחות באת-כוחו; - ביום 11.6.2020 מסרה החברה לעובד מכתב פיטורים, במסגרתו הוחלט על סיום עבודתו אצלה ביום 25.6.2020.
ביחס למסקנה זאת, ראו גם דוא"ל מיום 17.11.2019 של העובד לניר, איריס ומיכל: "... אנו נדאג להפצת גוגלה במספר מדינות בעולם – כרגע הפוקוס על סינגפור, אוסטרליה, אינדונזיה, הונג קונג (כולן, למעט אוסטרליה באמצעות רון בסינגפור) והייתי רוצה לנסות גם עוד מדינה או שתיים באירופה עם עדיפות למדינות סקנדינביה. עלינו לדאוג לכך שגוגלה יעבוד בכל צורה נאותה. כמו כן, ניפתח את בונדי (עלינו עדיין להגדיר את לוחות הזמנים) – על מנת להביא לשוק מוצר עובד ולהפיצו למשתמשים"[footnoteRef:67]; [67: עמ' 219 לקובץ כתב התביעה בסע"ש 13417-10-21.
ראו בעיניין הרמן, שם נקבע, כדלקמן[footnoteRef:183]: "... זכות השימוע קיימת הן במיגזר הצבורי והן במיגזר הפרטי ונגזרת מחובת תום הלב החלה על המעסיק. זכות השימוע קיימת גם במקרים בהם לא חלה על המעסיק החובה להתייעץ עם נציגות ארגון העובדים לפני הפיטורים. בבסיס חובת השימוע עומד הראציונאל לפיו לא יהא זה הוגן להטיל על העובד סנקציה חמורה הפוגעת בהכנסתו, מבלי שיקבל היזדמנות להציג עמדתו בטרם קבלת החלטה על פיטוריו". עוד נקבע, כי הקף חובת השימוע בגוף פרטי הוא כהיקף השימוע בגוף צבורי ואף ישנה דעה שאין ביניהם הבדל[footnoteRef:184].
באשר לדרך בה יש לנהל את הליך השימוע אף נפסק, כי "דרכי שמיעת המועמד לפיטורין הן רבות ומגוונות, וניתן להגשים את החובה במספר רב של אופנים"[footnoteRef:185].
] "כלל הוא שאין לשלול מן העובד את זכות הטיעון קודם פיטוריו. מוסד השימוע נועד לאפשר לעובד למסור את גרסתו ולאפשר למעביד לקבל החלטה מושכלת המבוססת על מירב הנתונים הנוגעים לדבר. עם זאת, המנעות ממתן זכות שימוע אינה מחייבת, בהכרח, ביטול החלטת הפיטורים. הדבר תלוי בנסיבות כל עניין ובבחינת השאלה האם, לאמיתו של דבר, התקבלה החלטה לא מבוססת או שניגרם לעובד עוול. בעניינינו, סבר בית הדין האיזורי כי אין באי מתן זכות שימוע כדי לפגוע בהחלטת הפיטורים. אנו מאמצים עמדה זו של בית הדין ואף אנו לא שמענו על כל טענה שהיתה יכולה להשמיע המערערת שהיה בה כדי לשנות את החלטת הפיטורים." סיכום-ביניים – תביעת העובד לפצוי בגין פיטורים שלא כדין נדחית.
...
סוף דבר לסיכום – לאור כלל האמור והמפורט במהלך פסק הדין, נקבע בזאת, כדלקמן– - תביעת הבעלות של העובד בחברה, ותביעתו למתן צו עשה להקצאת שליש ממניות החברה – נדחית במלואה.
כך גם נדחית במלואה התביעה הכספית החלופית, אשר הועמדה על סך של 1.66 מיליון ₪; - תביעת העובד לפיצוי בגין פיטורים שלא כדין בסך של 240,000 ₪ – נדחית במלואה; - תביעתו של העובד לפיצוי בגין קיום הסכם בחוסר תום-לב, בסך של 150,000 ₪ – נדחית במלואה; - תביעת ההלנה של העובד בסך של 199,000 ₪ – נדחית במלואה; - תביעת העובד לפדיון חופשה בסך של 9,500 ₪ – נדחית במלואה; - תביעת העובד לתשלומים פנסיוניים בסך של 11,864 ₪ – נדחית במלואה; - התביעה שכנגד שהגישה החברה כנגד העובד, לפיצוי בגין חדירה שלא כדין למחשבי החברה, בסך של 500,000 ₪ – נדחית במלואה.
בשקלול כלל הנתונים האלה, אנו קובעים כי על העובד לשאת בהוצאות החברה ובשכר טרחת באי-כוחה בגובה הסכום שנפסק לחובת החברה – 5,931 ₪ בצירוף הפרשי הצמדה וריבית, כך שבסיכומו של דבר, אף צד לא יצטרך לשלם דבר לשני, וכך גם להפך.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה נצרת נפסק כדקלמן:

(עמ' 10 שורות 17-18 לפרוטוקול) ואלה השאלות בהן עלינו להכריע - האם זכאים התובעים לתשלום הפרישי פצויי פיטורים? האם זכאים התובעים לתשלום "בונוס" חודשי? האם זכאים התובעים לתשלום בגין עבודה בשעות נוספות? האם זכאים התובעים לתשלום פדיון ימי חופשה? האם זכאים התובעים לפצוי בגין הפרשה בחוסר לקרן פנסיה? האם זכאים התובעים לפצוי בגין העסקה ללא הסכם עבודה או הודעה כדין על תנאי עבודה? האם זכאים התובעים לפצוי בגין אי עריכת שימוע כדין? להלן נדון בשאלות כסדרן; האם זכאים התובעים לתשלום הפרישי פצויי פיטורים? בכתבי התביעה טענו התובעים כי הם זכאים להפרשי הפקדות ברכיב פיצוי הפיטורים שכן לטענתם הופקדו בקופת הפיצויים 98 הפקדות בעוד הם היו זכאים ל- 105 הפקדות.
התובעים הגישו מועמדותם למכרז, צוות האיתור ניפגש איתם ביום 06.08.17, ביום 24.09.17 נערך להם שימוע וביום 28.09.17 נימסר להם מכתב "הודעה על הפסקת עבודה מניהול ענף מים, והשכרות לרונית הנדלר וגיל טוברי" בו נכתב כי: "בהמשך לשימוע שהתקיים ב 24.9.17 ובהמשך להחלטת מועצת המנהלים של שדות עסקים על שינו התארגנות ענף השכרות, מים ופקוח בינוי, הוחלט ע"י ההנהלה כי תיפסק עבודתו של גיל טוברי ותיפסק עבודתה של רונית הנדלר במבנה האירגוני שקיים היום בהודעה זו" (נספח יב' לתצהירי התובעים).
בע"ע 42097-12-11 טניה חורי - רותם אמפרט נגב בע"מ, מיום 22.06.16 חזר בית דין זה על ההלכות הידועות לעניין חובת השימוע: "הלכה היא כי בטרם יוכרע גורלו של עובד, מחובתו של המעסיק לאפשר לו להציג טענותיו ולשקול אותן בלב פתוח ובנפש חפצה (ראו בהרחבה לעניין זכות הטיעון וחובת השימוע ע"ע (ארצי) 14037-07-11 חנה סולטני - מדינת ישראל, [פורסם בנבו] (19.12.13), [להלן - עניין סולטני] וההפניות שם). אמנם, בפסיקה נקבע עוד כי בנסיבות מתאימות ניתן לרפא פגמים שונים שנפלו בהליך השימוע באמצעות עריכת שימוע מאוחר או בדרך אחרת (ע"ע (ארצי) 1349/01 וופא אסחאק - מדינת ישראל, [פורסם בנבו] (16.2.04)), אלא ששימוע שכזה מחייב הקפדה על הליך תקין (ע"ע 48783-05-12 פלונית - מדינת ישראל, נציבות שירות המדינה [פורסם בנבו] (19.8.13)". בעניינינו עלה מהראיות כי אכן נפל פגם בהליך השימוע בעצם העובדה שלא נשלח לתובעים, טרם פירסום המיכרז הראשון, מכתב המודיע כי נשקלת הפסקת עבודתם נוכח רצון להתייעל, חוסר שביעות רצון מאופן התיפקוד שלהם בכל הקשור למערכות היחסים עם תושבים ועוד.
...
מעבר לכך והואיל ולא היה בטענה הנ"ל כדי להשפיע על רכיבי התביעה לא מצאנו לנכון לדון בה ודי אם נאמר שהאמור בסעיפים 97-100 לסיכומי הנתבע מקובל עלינו ומשקף את דעתנו בכל הקשור לחלק הטענה שעניינו "מהימנות התלושים", כאשר בכל הקשור לחלק הטענה שעניינו סיכום הפגישה שערך מר חגי נבהיר כי עדותו, עת נשאל בחקירתו הנגדית שאלות שנועדו להוכיח כי זייף את המסמך (עמ' 53 שורות 2-23 לפרוטוקול) הותירה עלינו רושם מהימן ביותר וזאת מעבר לעובדה שלא מצאנו שום הגיון בכך שמר חגי יזייף את אותה שורה שהתובעים טענו כי היא השורה המזויפת שהרי מדובר בשורה שמהווה חזרה על מה שאין חולק כי נכתב בסעיף 2 לאותו מסמך.
לסיכום- נוכח המפורט לעיל, הרינו מחייבים את הנתבע לשלם, לכל אחד מהתובעים, את הסכומים הבאים: סכום של 3,087 ₪ בגין פדיון ימי חופשה.
הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד - בשים לב לתוצאה אליה הגענו ולפער הגדול מאוד בין הסכומים שנתבעו בכתבי התביעה אל מול הסכומים שפסקנו לזכות התובעים וכן ובשים לב להתנהלות האחרונים בכל הקשור להמצאת מסמכים וקלטת השיחות (נספח י' לתצהירי התובעים )ובשים לב לכל הבקשות שנדרש הנתבע להגיש על מנת שהתובעים ישלימו את חלקם בהמצאת המסמכים (ולענין זה ראו ההחלטות מיום 19.11.19 ומיום 05.07.20 וכן ההחלטה מישיבת ההוכחות - עמ' 56 שורות 16-23 לפרוטוקול) וכן בהינתן קביעתנו אשר לטענת ה"זיוף" שבחרו התובעים להעלות, החלטנו לחייב כל אחד מהם לשלם לנתבע סכום 2,000 ₪ בגין הוצאות משפט וסכום של 10,000 ₪ בגין שכ"ט עו"ד. הסכומים הנ"ל יישאו הפרשי ריבית והצמדה כחוק מהיום אם לא ישולמו בתוך 30 יום, תוך שיובהר כי מאחר והסכומים שכל אחד מהתובעים צריך לשלם לנתבע גבוהים מהסכומים שהנתבע צריך לשלם לכל אחד מהתובעים הרי שהלכה למעשה הנתבע אינו צריך לשלם לתובעים דבר בעוד הם צריכים לשלם לו את ההפרש שבין הסכומים שביה"ד חייבם לשלם לו לבין הסכומים שביה"ד חייבו לשלם להם.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2021 באזורי לעבודה תל אביב - יפו נפסק כדקלמן:

השאלות השנויות במחלוקת האם פוטרה התובעת בנגוד לחוק עבודת נשים , התשי"ד- 1954 (להלן- "חוק עבודת נשים") האם זכאית התובעת לפצוי בגין פיטורים שלא כדין? האם ניתנה לתובעת הודעה בדבר תנאי עבודה בהתאם לחוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס״ב-2002? האם פוטרה התובעת בנגוד לחוק שויון הזדמנויות בעבודה, תשמ"ח-1988, (להלן- "חוק שויון הזדמנויות בעבודה) והאם זכאית היא לפצוי בגין עוגמת נפש?
כל זאת במטרה להגן על העובדת ההרה לבל יפגעו זכויותיה מחמת או עקב הריונה( ע"ע (ארצי) 44309-05-11 להב – מדינת ישראל [פורסם בנבו](ניתן ביום 22.1.2013)).
כך עולה מדבריו המלומדים של כב' השופט (בדימוס) עמירם רבינוביץ: "זכות השימוע טרם פיטורין הוכרה במשפט העבודה הישראלי הן במיגזר הצבורי והן במיגזר הפרטי. "זכות הטיעון עומדת לעובד במלוא הדרה, כלפי המעסיק הפרטי, בה במידה שעומדת היא לו כלפי המעסיק הצבורי וכלפי המעסיק הדו-מהותי"..
  וכן-                                                                                "זכות הטיעון אשר יש ליתן לעובד בטרם ניתנת החלטה על פיטוריו מעוגנת בשיטה המשפטית ונובעת מכללי הצדק הטבעי. זכות הטיעון של העובד אינה תכלית מבחינתו כי אם אמצעי. קרי, האמצעי שבידו להשגת התכלית של מניעת פיטוריו. משמעותה זו של אותה זכות הנה מתן אפשרות בידו לשכנע, אפילו אם בדיעבד יתברר כי לא הצליח בכך, כי לא היה מקום להחליט על פיטוריו מלכתחילה. זכות זו טומנת בחובה עקרונות המאזנים בין זכויות המעביד ובעיקר הפררוגטיבה הניהולית שלו לבין זכויות העובד ובהן מתן  כלי עזר שיסייע בידו לבטל הפיטורים." [ראו דבריו של כבוד השופט סטיב אדלר: ע"ע (ארצי) 300253/96 המועצה הדתית נתיבות – הרב בנימין כהן (20.7.2005)].
...
בשל כך, לא מצאנו כל בסיס לחיוב הנתבעת שכנגד בתשלום כלשהו בגין פגיעת פרטיות התובעת שכנגד או עבירת לשון הרע.
לאור כל האמור לעיל, דין התביעה שכנגד להידחות במלואה.
סוף דבר הנתבעת תשלם לתובעת תוך 30 יום מיום המצאת פסק הדין את הסכומים הבאים: בגין פיטורים שלא כדין סך של 6,000 ₪.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2022 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

] איסור ההפליה, שהנו צידו האחר של השויון, הוכר אף הוא מימים ימימה כחלק מזכויות היסוד "שאינן כתובות עלי ספר", הנובעות במישרין "מאופייה של מדינתנו כמדינה דמוקרטית השוחרת חופש"[footnoteRef:5].
הזכות לשימוע או לטיעון הנה זכות ראשונית ומהותית, גם אם אינה ניתנת בצורה פורמלית, ובעיקר חשיבותה מיתעצמת עת נשקלת האפשרות לסיום העסקתו של עובד[footnoteRef:19].
] "... זכות השימוע קיימת הן במיגזר הצבורי והן במיגזר הפרטי ונגזרת מחובת תום הלב החלה על המעסיק. זכות השימוע קיימת גם במקרים בהם לא חלה על המעסיק החובה להתייעץ עם נציגות ארגון העובדים לפני הפיטורים. בבסיס חובת השימוע עומד הראציונאל לפיו לא יהא זה הוגן להטיל על העובד סנקציה חמורה הפוגעת בהכנסתו, מבלי שיקבל היזדמנות להציג עמדתו בטרם קבלת החלטה על פיטוריו." עוד נקבע, כי הקף חובת השימוע בגוף פרטי הוא כהיקף השימוע בגוף צבורי ואף ישנה דעה שאין ביניהם הבדל[footnoteRef:21].
באשר לדרך בה יש לנהל את הליך השימוע אף נפסק, כי "דרכי שמיעת המועמד לפיטורין הן רבות ומגוונות, וניתן להגשים את החובה במספר רב של אופנים"[footnoteRef:22].
...
אולם, דברים אלה אך מחזקים את המסקנה בדבר פיטורין לאלתר, במקביל להמשך התשלום הכספי בפועל עד לסיום התקופה המוגנת – סוגיה שאליה כבר התייחסנו דלעיל בהרחבה.
] לאור כלל אלה, אנו סבורים כי התובעת זכאית לפיצוי בגין ראש נזק שאינו ממוני מכוח הוראות חוק שוויון הזדמנויות בעבודה בסך של 10,000 ₪.
סוף דבר לסיכום – התביעה מתקבלת, ועל הנתבעת לשלם לתובעת את הסכומים הבאים, כדלקמן: - פיצוי בסך של 15,000 ₪ בגין הפרת הוראות חוק עבודת נשים; - פיצוי בסך של 10,000 ₪ בגין הפרת הוראות חוק שוויון הזדמנויות; - פיצוי בסך של 15,000 ₪ בגין פיטורים שלא כדין.

בהליך סכסוך עבודה בסמכות שופט (סע"ש) שהוגש בשנת 2023 באזורי לעבודה חיפה נפסק כדקלמן:

82.235 (א) עובד אשר בעל הסמכות החליט על פיטוריו רשאי לערור על כך בפני נציב שירות המדינה תוך שלושים יום מיום שהגיעה אליו ההודעה על פיטוריו; (ב) הוגש ערר לנציב שירות המדינה בהתאם לסימן (א), יהיה הליך הפיטורים סופי רק לאחר שנציב שירות המדינה דן בערר ונתן את החלטתו.
הנוהל קובע באשר לאופן ביצוע הליך הפיטורים, בין השאר, כי במסגרת שיחת השימוע שתיערך לעובד יש לספק לעובד את מלוא זכות הטיעון בטרם תיתקבל החלטה בעיניינו.
בקשר למהות זכות הטיעון הנתנת לעובד המועמד לפיטורים קבע בית הדין הארצי בע"ע (ארצי) 1027/01 ד"ר יוסי גוטרמן נ' המכללה האקדמית עמק יזרעאל, לח (2003) 448 (פסקה 14) כדלקמן: "..זכות הטיעון איננה מטבע לשון, אין לראות בה טקס גרידא שיש לקיימו, מצוות אנשים מלומדה, כדי לצאת ידי חובה. זכות הטיעון נמנית על זכויות היסוד של שיטתנו המשפטית ומטרתה להביא לידי כך שתתקבל החלטה עניינית, מושכלת ומבוררת, תוך מתן תשומת לב מלאה ומשקל ראוי לעמדותיו ולעניינו של מי שעלול להפגע מן ההחלטה. זוהי זכותו הראשונית של העובד לדעת מהן הטענות המועלות נגדו או בעיניינו ובהתאם ליתן תגובתו להן, להציג את האידך גיסא מנקודת ראותו, ולנסות לשכנע את בעל הסמכות לשנות מדעתו ככל שיש בה לפגוע בזכויותיו.
...
בנוסף לכל האמור לעיל להלן נדון בקצרה בכל אחת מטענות המבקש: בבקשתו עותר המבקש למתן סעד שיבטל את החלטת הפיטורים בנימוק שמועד קבלת ההחלטה נוגד את הנחיית הנציב ומטרותיה.
סיכומם של דברים: כאמור, בשלב זה, לא שוכנענו לכאורה כי החלטת הפיטורים בסיסה בשיקולים זרים וחוסר תום לב כנטען ע"י המבקש.
בהתאם, ובהתחשב במאזן הנוחות ובפסיקת בתי הדין לעבודה בסוגיות האמורות, הגענו לכדי מסקנה כי הבקשה למתן סעדים זמניים נדחית.
המבקש ישלם למרכז הרפואי הוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך כולל של 2,500 ₪ אשר ישולמו תוך 30 ימים מיום בו תימסר לו החלטה זו, שאם לא כן, יתווספו לסכום זה הפרשי הצמדה וריבית כחוק החל מהיום בו נמסרה ההחלטה למבקש ועד ליום התשלום המלא בפועל.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו