מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות הטיעון בהליכי השגה על שומה עצמית

בהליך ערעור אזרחי (ע"א) שהוגש בשנת 2021 בעליון נפסק כדקלמן:

מנגד, לפי סעיף 145(א)(2) לפקודה קיימת למשיב גם הסמכות שלא לאמץ את השומה העצמית של הנישום ולקבוע שומה לפי מיטב השפיטה.
או אז, אם הנישום מעוניין להשיג על קביעת המשיב, הוא רשאי לעשות זאת לפי הוראת סעיף 150 לפקודה והליך השומה עובר לשלב ב'.
וכפי שקובע סעיף 158א(א): "לא תיעשה שומה לפי מיטב השפיטה על פי סעיף 145 ולא יינתן צו לפי סעיף 152, בלי שניתנה לנישום היזדמנות סבירה להשמיע טענותיו." זכות טיעון זו בהליכי שומת מס נובעת לא רק מהוראת סעיף 158א המפורשת, אלא גם מכללי המשפט המנהלי ומכללי הצדק הטבעי (ע"א 5324/05 שחאדה נ' פקיד שומה עכו (9.8.2009) (להלן: עניין שחאדה); ע"א 552/02 חנני נ' פקיד שומה חיפה, פ"ד ס(1) 112 (2005)).
...
מסקנה זאת מתגבשת אף בהתבסס על חלוקת הנטלים במשפט האזרחי על פי הכלל הקובע כי "המוציא מחברו עליו הראיה", החל גם בדיני המס (ע"א 9792/02 מוחמד נ' מס הכנסה - טבריה (13.9.2005) (להלן: עניין מוחמד)).
לסיכום אפוא, נקודת המוצא היא כי נטל השכנוע מוטל על הנישום.
העובדה שההליך הסתיים בפשרה, או שלא נפסקו ממצאים כלשהם ביחס לטענות שהעלו המערערים באותם הליכים, אינה משפיעה על המסקנה הרלוונטית לענייננו, כי המשיב רשאי היה לראות בנטען על ידי המערערים בכתבי הטענות משום ראיות מנהליות, המצדיקות בנסיבות המקרה את פסילת ספרי החברות.

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2021 בהמחוזי מרכז נפסק כדקלמן:

חזקה על המבקש שידע כי הליכים אלה לא הסתיימו, שכן שומתו העצמית לא אושרה ואף לא נחתם הסכם שומה עמו, כך שהיה עליו לדעת ולהערך בהתאם.
אם בחר פקיד השומה באפשרות השנייה הנזכרת לעיל – להוציא שומה לפי מיטב השפיטה, הרי שבהתאם להוראות סעיף 150(א) לפקודה, שמורה לנישום הזכות להגיש השגה: "היה אדם חולק על השומה, רשאי הוא לבקש מאת פקיד השומה, בהודעת השגה, בכתב, לחזור ולעין ולשנות את השומה; בקשה כאמור תפרש בדיוק את הנימוקים להשגה על השומה ותוגש תוך שלושים יום מיום המצאת הודעת השומה. ... ." ההשגה כוללת איפוא בקשה מנומקת, לחזור ולעיין ולשנות את השומה שהוציא המשיב בשלב א'.
בעיניין כפי שלפנינו, בו הוסדר בפקודה באופן ברור הליך הפניה לבית המשפט ומועדו, דומה כי דבריו של כבוד השופט רובינשטיין רלוואנטיים במיוחד [ועיון בפסק דין מחקשווילי מלמד כי הם אינם שנויים במחלוקת בהקשר זה, שכן גם שופטי הרוב עמדו על הצורך בשמירה על ההליכים שנקבעו בפקודה (ראו לדוגמה בפיסקה 1 לחוות-דעתה של כבוד השופטת ברק ארז, שם נקבע: "ברגיל, חיובי מס מגולמים בשומה, ואז הדרך הנכונה להעלות טענות כנגדם היא הגשת השגה על השומה (ובמקרים מתאימים, הגשת ערעור על ההחלטה בהשגה). אין לעקוף את החובה לעשות כן באמצעות פנייה ישירה לבית המשפט")].
שאלת פרשנותה של הנחיה פנימית שניתנה על-ידי רשות המסים, כמו גם השאלה האם נשמרה זכות הטיעון של המבקש אם לאו – ומה ההשלכות שיש ליתן לכך, הן שאלות נכבדות, המתבררות ברגיל בהליכי שומה ובערעורי מס. המבקש הזכיר את הזהירות בה נוקטים בתי המשפט בבקשות לסילוק על הסף.
...
בהתאם להליכים אלה שנקבעו בפקודה, זמנו של ערעור לבית המשפט הוא רק אחרי סיומו של שלב ב' של דיוני השומה – לאחר שנדונה ונדחית השגה שהגיש נישום, והערעור נעשה בפני בית המשפט המיועד לכך ולא במסגרת תביעה אזרחית רגילה.
משהגעתי למסקנה זו, איני נדרש לטענות שהעלה המשיב בדבר אי התאמת התביעה להליך של המרצת פתיחה.
אלא שאין דרכו של בית משפט לתת יותר ממה שצד ביקש, ומשכך שעה שבקשתו של המשיב בהתאם להבהרתו האחרונה היא למחיקה על הסף ולא לדחייה – הרי שמשמצאתי כי יש להיעתר לבקשה – כך אורה.
סוף דבר בקשת המשיב מתקבלת ואני מורה על מחיקת המרצת הפתיחה.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2019 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

לאחר שהזכויות נרשמו על שם המוכרים נודע למוכרים ולעוררים על ידי צד שלישי, כי קיימת בעפולה קרקע הרשומה על שמם ומיועדת למגורים.
במקרה של הצהרה לפי שומה עצמית והשגה, על המנהל לתת החלטתו תוך 8 חודשים זאת, לגבי קביעת שומות והשגות שמצריכות מהמנהל בדיקה מדוקדקת של כל פרטי העסקה והטיפול בהן מסורבל יותר מטיפול בהודעה על ביטול עסקה.
בית המשפט העליון קבע בנוגע להליכי השגה לפי חוק מס ערך מוסף והליכי השגה לפי חוק מסוי מקרקעין, כי זכות הטיעון של הנישום בהליכי השגה מסתכמת בהגשת טענותיהם בכתב ואין זכות לקיום דיון בעל פה למעט מקרים חריגים.
...
סבורני, כי בנסיבות הרלוונטיות אין לקבל טענה, כי אין לקבל את הודעת הביטול בשל אי החזרת התמורה.
אינני מקבלת את טענת המשיב בנוגע לזכותם של היורשים לבטל את ההסכמים.
בנסיבות אלו, סבורני, כי יש לקבל את הודעת הביטול אשר הגישו הצדדים למשיב.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

אם לא הוצאה שומה על ידי המשיב לגבי רכיבים מסוימים בשומה העצמית – כגון: מהות הממכר, שווי המכירה, סכום המס לתשלום וכדומה – לא קיימת בדין זכות להשיג, על מה שאינו שנוי במחלוקת.
המשמעות הברורה של טיעון זה של המשיב היא כי לא יכולה להיות מחלוקת באשר לסוגיות לגביהן לא הוצאה שומה לפי מיטב השפיטה וכי העוררים אינם יכולים לחזור בהם משומתם העצמית.
בפסיקת ההוצאות נילקחה בחשבון העובדה כי העוררים טענו בנגוד לשומתם העצמית, לא ביקשו כלל את תיקון השומה העצמית ולטעמי עשו שימוש לרעה בהליך המשפטי.
...
סוף דבר: דין הערר להידחות על הסף ולחילופין לגופו של עניין, וכך אציע לחבריי לפסוק.
הניסיון של העוררים לחזור בהם משומתם העצמית ולטעון כי רכשו קרקע בלבד - לאור האמור לעיל - הינו נואל ודינו להידחות.
סוף דבר: הוחלט פה אחד על דחיית הערר על הסף ולחילופין לגופו של עניין, תוך חיוב העוררים, יחד ולחוד, בהוצאות המשיב ובשכ"ט עו"ד המשיב בסך כולל של 75,000 ₪ , אשר ישולם בתוך 30 יום מהיום, שאם לא כן יישא ריבית והפרשי הצמדה כחוק מהיום ועד התשלום המלא בפועל.

בהליך ועדת ערר (ו"ע) שהוגש בשנת 2023 בהמחוזי חיפה נפסק כדקלמן:

" הדברים שנקבעו בעיניין קבוצת חברות שמעוני נידונו גם בהילכת מחלב, שם קבע כבוד השופט דנציגר, בפיסקה 25: "השומה שבהסכם בה עוסק סעיף 152(א) לפקודה הנה למעשה הסכם פשרה בין פקיד השומה לבין הנישום שנועד לסיים את הסיכסוך נשוא הליך ההשגה. ודוק, על שומה בהסכם לא יכול הנישום להגיש ערעור בהתאם לסעיף 153 לפקודה, אשר מגביל את זכות העירעור רק לצוים שנתן פקיד השומה בהתאם לסעיף 152(ב) לפקודה. הדבר מובן מאליו, באשר מדובר בהסכם פשרה שהנישום הוא צד לו, ועל כן אין מקום לאפשר לו לערער עליו. יחד עם זאת, אין בכך כדי למנוע לכאורה מהנישום מלתקוף את ההסכם בעילות הלקוחות מחוק החוזים (חלק כללי), התשל"ג-1983 (להלן: חוק החוזים) שעניינן פגמים ברצון - טעות, הטעייה, עושק וכפייה - וזאת על ידי הגשת המרצת פתיחה (ראו: רפאל בעמ' 227-234)." דברים אלו, העוסקים אמנם בשומה בהסכם לפי הוראות פקודת מס הכנסה, יפים ונכונים גם לתחום מסוי המקרקעין.
עוד יוזכר, כי העוררת לא הגישה השגה על שומת מקרקעי הכרמל המקורית, שבה המשיב אישר את השומה העצמית בכל הנוגע לשווי המכירה, אך לא התיר בנכוי את שווי הרכישה.
קו הטיעון של העוררת, מעבר לכך שכבר הובהר לעיל כי הנו טיעון לגוף העניין שיכול וצריך היה להתברר במסגרת העררים הקודמים בעיניין מקרקעי כרמל מרכז או בשלב ההשגה על תיקון השומה שערך המשיב בעיניין מקרקעי הכרמל או במסגרת המשא ומתן בין הצדדים טרם חתימת הסכמי השומה – אינו טיעון במישור של פגמים ברצון.
...
וכאן מקובלת עלי אמירתה של יו"ר הוועדה "דרך הילוכה זו של העוררת היא בעייתית, בלשון המעטה, ואינה עומדת באמות המידה הנדרשות במישור תום הלב." קבלת טענות העוררת בדבר ה- "טעות" מובילה בהכרח לתוצאה שהיא ביטול הסכמי השומה.
לאור האמור לעיל, אני סבור שיש לדחות את העררים.
סוף דבר: העררים נדחים על הסף בדעת רוב של יו"ר הוועדה השופטת א. וינשטיין וחברת הוועדה עו"ד א. סימון, לחילופין - העררים נדחים פה אחד לגופם.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו