האם קיום ייצוג הנאשם על ידי עו"ד בהליכים אשר התנהלו בקשר למבנה משליך על יישום כלל "פסלות ההודעה" כראיה?
נטען על ידי ב"כ המאשימה שעצם העובדה שהנאשם היה מיוצג בהליך המינהלי והתייצבותו במחלקת הפיקוח כחלק מהסכם בין בא כוחו והמאשימה מרפא המחדל: אי מתן אזהרה לגבי זכות הוועצות עם עו"ד. עמדת ב"כ המאשימה הנה שהמסקנה המתבקשת היא שעצם הייצוג משפטי בהליכים אחרים הקשורים לחקירת הנאשם, לרבות הליך המינהלי מהוה מימוש זכות הוועצות עם עו"ד.
לטעמי אין נפקות לקיום ייצוג משפטי של הנאשם בטרם התייצבותו במחלקת הפיקוח, זאת מאחר ו"זכות להוועצות עם עו"ד" קיימת לכל עורך חקירתו.
...
הטענה לביטול כתב האישום נדחית.
לאור האמור לא ניתן להסתמך על "חזקת התקינות" להוכחת עצם אזהרה/הסבר לנאשם על "זכותו להיוועץ עם עו"ד". אי לכך נוכח מכלול הנסיבות נותר ספק סביר של ממש עם המפקח כן קיים חובתו להזהיר הנאשם בעת חקירתו על "זכותו להיוועץ עם עו"ד" וטענת "חזקת התקינות" מטעם המ5שימה נדחית.
האם קיום ייצוג הנאשם על ידי עו"ד בהליכים אשר התנהלו בקשר למבנה משליך על יישום כלל "פסלות ההודעה" כראיה?
נטען על ידי ב"כ המאשימה שעצם העובדה שהנאשם היה מיוצג בהליך המנהלי והתייצבותו במחלקת הפיקוח כחלק מהסכם בין בא כוחו והמאשימה מרפא המחדל: אי מתן אזהרה לגבי זכות היוועצות עם עו"ד. עמדת ב"כ המאשימה הינה שהמסקנה המתבקשת היא שעצם הייצוג משפטי בהליכים אחרים הקשורים לחקירת הנאשם, לרבות הליך המנהלי מהווה מימוש זכות היוועצות עם עו"ד.
לטעמי אין נפקות לקיום ייצוג משפטי של הנאשם בטרם התייצבותו במחלקת הפיקוח, זאת מאחר ו"זכות להיוועצות עם עו"ד" קיימת לכל עורך חקירתו.
כב' הנשיאה בייניש התייחסה לטענה, שהועלתה גם במקרה שלפניי, לפיה עצם המענה לשאלות החוקרים בטרם היוועצות בעו"ד מהווה הסכמה להמשך החקירה (שם בעמק 767, פסקה 17 לפסק דינה):
"לכאורה, בנסיבות המקרה דנן ניתן היה לטעון כי משבחר המערער להשיב לשאלות החוקר, ויתר מרצונו על זכותו להיוועץ בעורך-דין ולפיכך זכות ההיוועצות לא נפגעה. לטענה זו נשיב כדלקמן: ראשית, ההודעה המשטרתית ת/18 אינה כוללת תרשומת המבארת את הנסיבות בעטיין השיב המערער לשאלות החוקר, על-אף שבפתח ההודעה נרשם כי המערער ביקש להפסיק את החקירה כדי להיוועץ בסנגור. פסיקתו של בית-משפט זה עמדה פעמים רבות בעבר על חשיבות עריכתן של תרשומות מדויקות ומפורטות ככל האפשר ביחס לפעולות חקירה ותוכן הדברים שהושמעו במסגרתה ....בהתחשב בהעדרו של רישום בנוגע לנסיבות בהן ראה המערער להשיב לשאלות החוקר על-אף שבתחילה ביקש להפסיק את החקירה, אין בידינו לקבוע כי המערער ויתר כדין על זכות ההיוועצות. מכל מקום, נוכח המחדל הרישומי האמור, ספק בשאלת הויתור על זכות ההיוועצות - אם אמנם קיים ויתור - ראוי שיפעל לטובת המערער.....לגופם של דברים, יוער כי בחקירתו הראשית בפני בית-המשפט המחוזי נשאל המערער אודות נסיבות גבייתה של ההודעה המשטרתית ת/18. ..... מעדותו האמורה של המערער עולה כי המסר שהשתמע מדברי החוקר המשטרתי היה כי אין טעם בהפסקת החקירה לצורך ההיוועצות עם עורך-דין....בנסיבות אלה, מתעורר ספק שמא החוקר המשטרתי ניסה להשפיע שלא כדין על המערער לוותר על זכות הייצוג ...בהתחשב בספק האמור, לא ניתן לקבוע כי המערער ויתר מרצונו החופשי על זכותו להיוועץ בעורך-דין".
בסופו של יום כב' השופט אגמון – גונן קבעה: מניעת חשוד מלממש זכות היוועצות בכל שלב לחקירתו כחשוד מהווה פגיעה מהותית בזכויותיו החוקתיות.
סוף דבר
לא ניתן סיים החלטה בעניינו של הנאשם מבלי לשאול האם טופסי חקריה במשטרה ומחלקת הפיקוח משקפות התפתחויות בפסיקה מאז פסק דין יששכרוב בדרך אסף שי עד יישום פסקי הדין בהחלטת שופט אגמון – גונן בתיק חיים מור ? העניין מצריך עיון.