מאגר משפטי לחיפוש בעזרת בינה מלאכותית
רוצים לראות איך משתמשים בדין רגע? לחצו כאן

זכות ביטול הסכם מחיר למשתכן בשל הפרה יסודית

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2019 בשלום ירושלים נפסק כדקלמן:

הטענה כי הנתבעת לא היתה צד להסכם הפשרה אינה רלוואנטית, היעלה על הדעת למשל שלאחר חתימת הסכם הפשרה עם המינהל והתחייבותו להקצות המגרשים, היתה הנתבעת מסרבת לבצע ההסכם מול התובעים 1-5 ועומדת על כך שההסכם בטל והמגרש ישווק במיכרז למרבה במחיר? בודאי שלא.
בסעיף 13.1 להסכם נקבע כי "במקרה בו לא יחתום המינהל על חוזה הפיתוח עם המשתכן בשל מעשה או מחדל של המשתכן עצמו יחולו הוראות סעיף 12.3 לעיל בכל הקשור להשבת הסכומים ששולמו ע"י המשתכן עפי"י הסכם זה..." כידוע, בעקבות הפרה יסודית של ההסכם "הנפגע זכאי לבטל את החוזה", החוזה אינו מתבטל מאליו (סעיף 7א' לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה) תשל"א-1970 ) הנתבעת מצידה לא הודיעה על ביטול ההסכם והדבר מובן מדוע, היא קיבלה את כל התמורה ואם תודיע על ביטול החוזה, יהא עליה להשיב הכספים מבלי שתוכל לגבותם בחזרה ממשתכן חדש, שכן המיכרז לשיווק יתרת המגרשים טרם יצא לדרך.
...
נוכח האמור לעיל אני קובעת כי מדובר בחוזה אחיד.
לפיכך אני קובעת כי את סעיף 12.3 יש לשנות כך שבמקרה שלא יימצא משתכן חלופי בתוך שישה חודשים, יושב הכסף למשתכן הראשון.
סוף דבר אני מחייבת את הנתבעת לשלם לתובעים 1 ו-2 ביחד ולחוד את הסכומים הבאים: סך של 76,800 ₪ גביית יתר של סכום שהוחבא ב"דמי הרשמה".

בהליך המרצת פתיחה (ה"פ) שהוגש בשנת 2018 בשלום אשדוד נפסק כדקלמן:

בעיניין טענתם, בדבר קיומה של חובה החלה על החברה להקדים התראה להודעת הביטול, מפנים מלכה לנספח התנאים האחידים, שנקבעו במיכרז בו זכתה החברה (ראו מוצג 13 בתיק המוצגים של מלכה), ושם נאמר בסעיף 16 כדלקמן: "א. הקבלן זכאי למנות את ההפרות שייחשבו כהפרות יסודיות ובילבד שהקביעה לא תהיה גורפת כאמור בסעיף 6 לחוק החוזים (תרופות בשל הפרת חוזה), התשל"א-1971.
תחילה יש לזכור, כי מלכה הוכרו כזכאים להיכלל בתכנית "מחיר למישתכן", לאחר שנמצאו, כמי שמתקיימים בהם התנאים הסוציואקונומיים המאפשרים להיכלל בתכנית זו. עקב ביטול ההסכם הם עלולים למצוא עצמם מחוץ לתכנית או "בסוף התור", וכנגזר מכך אובדן ההטבה הסוציאלית שניתנה להם עקב מצבם.
...
מנגד אינני מקבל את טענת מלכה, כי יש לחשב את ריבית הפיגורים רק עד מועד משלוח הודעת הביטול, וממועד זה להוסיף לסכום שבפיגור הפרשי הצמדה וריבית, בהתאם לחוק פסיקת ריבית והצמדה, תשכ"א-1961.
לסיכום, הסכומים המפורטים בסעיפים 60 – 63 לעיל, ישולמו על-ידי מלכה ללא כל תנאי בתוך 90 יום מהיום.
סוף דבר לאור העובדה שמלכה הפרו באופן יסודי את הסכם המכר, אני מקבל את התביעה, ונותן בידי החברה את הסעדים שלהלן: מוצהר בזאת, כי הסכם המכר שנתחם בין הצדדים ביום 26.7.2012, הופר יסודית על-ידי מלכה, ובוטל כדין על-ידי החברה.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2020 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

אך את סעיף 115 יש לקרוא יחד עם סעיף 117 להסכם, הקובע כי:" במקרה של הפרת הסכם על ידי הקונה המזכה את המוכר בבטול ההסכם, ישלם הקונה למוכר פיצוי מוסכם מראש בשיעור של 10% מהתמורה וזאת בתוך 15 ימים מדרישת המוכר או בתוך 15 ממועד ביטולו של החוזה, לפי העניין..... המוכר זכאי לפצוי האמור אף אם בוטל ההסכם על פי בקשת הקונה או מיוזמתו, למעט אם ביטל הקונה את ההסכם כדין, מחמת הפרה יסודית מצד המוכר". (ההדגשה אינה במקור, מ.ק.נ).
בעניינינו, הנתבעים טענו את טענת הסיכול באופן כללי בלבד ללא כל פירוט ונראה כי מלבד התנאי השלישי שמתקיים, שכן מצבם המשפחתי של הנתבעים היה אחד מן הקריטריונים לזכאותם להישתתפות בתוכנית "מחיר למישתכן" ובעקבות השינוי חל גם שינוי בזכאותם וכן ביכולתם האובייקטיבית לקיום החוזה, יתר התנאים אינם מתקיימים כלל.
...
לטענת התובעת, הנתבעים הפרו את החוזה עת לא עמדו בלוח הזמנים "וגררו רגליים" עם התשלום הראשון, כאשר בסופו של דבר גרמו במו ידיהם לביטול החוזה.
באשר לדרישת התובעת לקבלת פיצוי נוסף בסך של 5,000 ₪ בגין הפרת חובת תום הלב במשא ומתן ונזקים נוספים, התובעת לא פירטה ולא צירפה כל אסמכתא המעידה על קיומם של נזקים נוספים שנגרמו לה ועל כן, דינה של טענה זו להידחות.
כמו כן, התובעת לא הצליחה להוכיח ברף ההוכחה הנדרש כי הנתבעים ניהלו מו"מ מולה בחוסר תום לב, הגם שציינתי כי ככל הנראה במעמד החתימה ידעו הנתבעים על כוונתם להתגרש, טענה זו לא הוכחה במלואה ואין הכרח כי כל המשא ומתן שנוהל ע"י הנתבעים עד לחתימת החוזה נוהל בחוסר תום לב ועל כן, אין בידי לקבל גם טענה זו. סוף דבר, התביעה מתקבלת.
הנתבעים ישלמו לתובעת סך של 24,182 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין מהיר (תא"מ) שהוגש בשנת 2022 בשלום חיפה נפסק כדקלמן:

בהמשך לדברים האמורים, חשוב גם לציין את סעיף 2 לנספח הקובע כי הפרת תנאי מ"חוזה הבניה" תהווה הפרה יסודית של הסכם החכירה.
כך למשל, כותרת ההסכם הנה "הסכם מכר – דירת מחיר למישתכן"; בעמוד הראשון להסכם מפורט, כי הוא נעשה בהתאם להחלטת המדינה והרשויות בדבר הקמת תוכנית זו; באותו עמוד מאוזכר הסכם החכירה שנחתם לאור תוכנית מחיר למישתכן; לאחר מכן נדון הפרויקט הספציפי "בובליל באומנים" ונקבע כי הוא פרויקט במסגרת תוכנית מחיר למישתכן; בהמשך נקבע תנאי מתלה להסכם והוא תעודת זכאות כחסר דירה המקנה זכאות במסגרת "מחיר למישתכן". וכהנה וכהנה.
משכך, בהתאם לסעיף 3 לחוק הנזכר, בית המשפט יבטל או ישנה תנאי בהסכם המכר אשר "יש בו – בשים לב למכלול תנאי ההסכם ולנסיבות אחרות – משום קפוח לקוחות או משום יתרון בלתי הוגן של הספק העלול להביא לידי קפוח לקוחות". בהתאם להלכה הפסוקה, המונח "קפוח" שבחוק החוזים האחידים מהוה רקמה פתוחה והוא יפורש ב"אופן המבטא תפיסה חברתית ראויה באשר ליחסים שבין ספקים ללקוחות שהתקשרו בהסכם אחיד" ובהתאם לאיזון הראוי בין שיקולים כלכליים, מוסריים וחברתיים.
כך, למשל, בסעיף 7(ב) לתצהיר נציג התובעת, נטען כי טרובמן חייבים לבובליל סכום של 1,922 ₪ גם בשל הפרישי הצמדה וזאת משום שסכום ההצמדות שהיו אמורים טרובמן לשלם הוא 40,167 ₪.
...
משלא הוכחו האיחורים ולא הוכח החישוב גם דין התביעה ביחס לריבית הפיגורים להידחות.
סוף דבר התביעה נדחית.
התובעת תשלם לנתבעים הוצאות משפט בסך 3,000 ₪.

בהליך תיק אזרחי בסדר דין רגיל (ת"א) שהוגש בשנת 2024 בהמחוזי נצרת נפסק כדקלמן:

ביום 06/01/19 ולאור הפרות החברה את תנאי המיכרז, הסכם החכירה וחוזה הבניה, נשלח אל החברה מכתב המודיע על ביטול ההסכם עימה.
המחלוקת בתיק דנן מתרכזת בשאלות הבאות: האם מהוים ההסכמים שחתמה החברה להעברת זכויות ו/או העברת המניות לנתבעים 2-6 הפרה של תנאי המיכרז והחוזים שנחתמו עם החברה? האם נתקיימו הפרות נוספות של ההסכם מצד הנתבעים ? לגבי האמור בתתי סעיפים א-ב מעלה, האם פעלו הנתבעים בתום לב ומתוך כוונה לפעול לקיום תנאי המיכרז? ככל שפעלו בתום לב ומתוך כוונה כאמור, האם יש בכך ובביטול ההסכמים כדי לרפא את ההפרה באופן המונע מתן סעד של ביטול הזכייה כפי שנתבקש בתביעה.
בסעיף 19 לילקוט הנ"ל (הילקוט צורף כנספח 6 לת/1 החל מעמוד 108 לנספחי ת/1) נקבע כי תנאים הקבועים בסעיף 14 לילקוט הנ"ל מהוים תנאים יסודיים בהסכם החכירה והפרתם תיחשב להפרה יסודית של תנאי החכירה.
גם מוקארי, למרות שלפי עדות גראיסי, ביצע מוקארי עשרות עיסקאות מול רמ"י, לרבות העסקה במאג'ד אלכרום, שגם היא עסקת "מחיר למישתכן", לא טרח לעדכן את רמ"י או משב"ש. יתר על כן, משנודע לתובעת מתוך נסח רישום על העברת זכויות ורישום הערות אזהרה ללא מתן אישורה והיא דרשה הבהרות בעיניין זה (עמ 117 לנספחי ת/1), ניתנה לה תשובה שלילית שקרית לשאלה אם הועברו הזכויות וגם נאמר לה כי סאראי "נותנת שרותי ניהול" (עמ' 119 לנספחי ת/1), זאת שעה שבפועל עמדו מוקארי וסאראי באופן סמוי מאחורי הזכייה במיכרז ומאוחר יותר, משנתגלה לתובעת דבר העברת הזכויות, אלה בוטלו בהסכמי ביטול ותחת זאת, הועברו כל מניות הזוכים בחברה אל סאראי וממנה מאוחר יותר אל הנתבעים 4-6.
...
על כן נדחית גם טענה זו של הנתבעים.
על כן נדחית גם טענה זו. טרם סיום בסיכומיהם העלו הנתבעים טענות רבות כנגד מוקארי וסאקראי.
סיכומו של דבר לאור כל המפורט לעיל (וכן בהיעדר כתב סיכומים מטעם הנתבעים 2-3) אני קובע כי בדין ניתנה לחברה הודעת הביטול בזכייה ובנוגע להסכמי החכירה והבניה שנכרתו בעקבותיה והם בטלים ומבוטלים בזאת.
קבלת מראה מקום

השאירו פרטים והמראה מקום ישלח אליכם



עורכי דין יקרים, חיפוש זה מגיע מדין רגע - מערכת סגורה המאפשרת את כל סוגי החיפוש בהקלדה בשפה חופשית מתוך הפסיקה בנט המשפט ובבית המשפט העליון. כחלק ממהפכת הבינה המלאכותית, אנו מלמדים את המערכת את השפה המשפטית, אי לכך - אין יותר צורך לבזבז זמן יקר על הגדרות חיפוש מסורבלות. פשוט כותבים והמערכת היא זו שעושה את העבודה הקשה.

בברכה,
עו"ד רונן פרידמן

הצטרפו לאלפי עורכי דין שמשתמשים בדין רגע!

בין לקוחותינו