בתמצית, העובדות שנדונו בעיניין Apotex הן כדלהלן: בשנת 1977 נרשם פטנט, שלתובעת ((SKB זכויות בלעדיות בו, המתייחס לחומר הפעיל המהוה את התרופה שנידונה באותו עניין, על כל המלחותיה.
בדומה נספחים י"ט ו-כ', בצרוף ההסברים שנתן להם ד"ר תומר בעדותו, מספקים חזוק לטענה כי פיתוח החלופה הגנרית על ידי אוניפארם היה ארוך וממושך מהמקובל (וזאת ללא קשר לשאלה מי ביצע בפועל את עבודות הפיתוח עליהן מדווח בנספחים אלו– אוניפארם או חברה שפעלה בעבורה).
התובעת עמדה בנטל ההוכחה המוטל עליה לעניין הטענות כי סאנופי הטעיתה את רשם הפטנטים וכי בקשת הפטנט גרמה לה לפגיעה, בכך שהביאה לעיכוב ולייקור הליכי פיתוח החלופה הגנרית על ידה.
ואולם, כפי שציין השופט Harlan בקטע שצוטט בפיסקה 84 לעיל, כאשר עסקינן בהטעיה של רשות הפטנטים על ידי בעל פטנט נוצרת "זהות אינטרסים" בין דיני ההגבלים העיסקיים לבין דיני הפטנטים: שתי מערכות הדינים מעוניינות להרתיע בעלי פטנטים מפני הגשת בקשות הכוללות מידע מטעה - דיני הפטנטים, כדי שלפניי רשם הפטנטים וכלל הציבור יעמוד מידע מדויק ושלם; דיני ההגבלים העיסקיים, על מנת להמנע מהרחבת המונופול הנתון לבעל הפטנט ללא הצדקה.
...
לפיכך, גם ללא סיוע דיני ההגבלים העסקיים, היה מקום למסקנה כי הטעיה כלפי רשם הפטנטים מהווה לא רק הפרת החובות כלפי המדינה, אלא גם הפרת כללי התחרות החלים בין מתחרים.
בספרי "הגנה על כללי תחרות" הבעתי בעניין זה את העמדה הבאה:
"פתרון המבוסס על דיני עשיית עושר ולא במשפט מעורר את השאלה למי מהמתחרים להעניק את זכות התביעה. לנושא זה סבורני שמוטב להתייחס בעת בחינת הסיטואציות הקונקרטיות, שכן בחלקן הוא זוכה לפתרון מיידי, ובאחרות הוא מחייב התמודדות. בלשון כללית אציין כי במקרה שבו בוצעה הפרה של כללי התחרות כלפי מספר מתחרים ראוי לאפשר את זכות התביעה לאותם מתחרים שהפעולה השפיעה בצורה החזקה ביותר על מסחרם ... במידה ומספר תובעים פוטנציאליים נמצאים במעמד דומה ... הרי שראוי להכיר בכך שהם מהווים נושים במשותף ביחס לרווח שהופק מהפרת כללי התחרות" (גרוסקופף, הגנה על כללי תחרות, 227 וראו גם עמוד 332).
סוף דבר
לאור כל האמור לעיל דין הבקשה למתן חשבונות להתקבל.